Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

7 Oktober, Jetje's dag bezoekt de groene kathedraal

 

7 Oktober. Jetje's dag bezoekt de groene kathedraal

     De groene kathedraal ofwel de bomenkathedraal is een landart project bij Almere;

    Het concept is eigenlijk het beste waar te nemen vanuit de lucht;

    Het project is kwetsbaar omdat niet alle bomen lang mee gaan. 

De groene of bomenkathedraal


De groene of bomenkathedraal

In Flevoland liggen een aantal landart objecten. Daar is nog ruimte voor dat soort artistieke experimenten met het landschap. In de rest van Nederland zit alles al zo vol, dat geen gemeente meer ruimte voor zoiets ter beschikking zal stellen. Hier op Jetje's dag hebben we al eens gekeken naar de Polderland Garden of Love and Fire ten westen van Almere en naar het Morris Observatorium tussen Lelystad en Swifterbant. Vandaag nemen we een ander object bij de kop, namelijk de groene- of bomenkathedraal. En ook die groene kathedraal is in Almere te vinden.

Jetje's dag bezoekt de groene kathedraalHet idee achter dit project is om bomen te gaan poten op dezelfde manier als in de Middeleeuwen zuilen werden geplaatst in een Kathedraal. Op zich een leuk idee. Je zou je zelfs voor kunnen stellen dat de kruinen van de bomen naar elkaar toe zouden kunnen groeien, zodat de kathedraal overdekt zou worden.

Jetje's dag bezoekt de groene kathedraalHier is duidelijk niet voor gekozen. Als boomsoort is gekozen voor populieren en die gaan maar één kant op en dat is omhoog. Van kruinen die elkaar gaan raken zal dus geen sprake zijn. 

Jetje's dag bezoekt de groene kathedraalAls je er even rond loopt dan valt ook op dat veel bomen bij de wortels in niet al te beste staat zijn. Er is veel sprake van paddenstoelen en andere zwammen en dat duidt vaak op bomen die niet erg gezond zijn. Het is zeker de vraag hoe lang dit project er zal staan. Eeuwigheidswaarde zal het waarschijnlijk niet hebben. Dus het maken van een fotoreportage is dan nog niet zo gek. Dan wordt het kunstproject in elk geval vastgelegd voor het nageslacht als er geen verbetering in de gezondheid van de bomen op gaat treden. 

Jetje's dag bezoekt de groene kathedraalTot die tijd is de Almere bomenkathedraal een apart concept om eens te bekijken. Overigens is in een nabij gelegen stuk bos het omgekeerde gedaan. Daar is dezelfde vorm van de middeleeuwse kathedraal juist uitgespaard in het bos. Dit is vanaf de grond echter nauwelijks waarneembaar.

Jetje's dag bezoekt de groene kathedraalHet gehele concept van de bomenkathedraal is trouwens toch het beste te zien vanuit de lucht. Een plaatje van Google laat nog het beste zien hoe het geheel in elkaar steekt. 

Luchtfoto van de bomenkathedraal
Foto GoogleQuote van de dag
verbeter de wereld en begin bij jezelf
 

Het aanpakken van klusjes


Ken je dat verschijnsel ook? Je hebt enorm veel klusjes liggen. Een deel heeft direct te maken met je werk, maar heeft geen enorme haast. Daarnaast ligt er allerhande ander werk, bijvoorbeeld onderhoud aan je huis en je tuin. En ook dat heeft geen super hoge prioriteit. Wat ga je dan doen? In veel gevallen zal het er op uitdraaien, dat er iets heel anders gedaan gaat worden en de klusjes naar een "beter moment" worden doorgeschoven. Vermoedelijk liggen ze er over 3 jaar nog.

Hoe doorbreek je deze situatie?

Maar wat doen we dan aan deze ongewenste situatie? Dat moet toch te doorbreken zijn? Er zijn in elk geval wel tips te vinden die we hier even voor je op een rijtje gaan zetten. Wie weet, motiveren ze je wel om toch maar eens zoiets aan te gaan pakken. Dat is dan mooi meegenomen, nietwaar?

Verdeel en heers

Een grote vage klus, waarbij het niet te overzien is hoe lang deze gaat duren, is een ideale kandidaat om te laten liggen, tot we er meer tijd voor denken te hebben. Die tijd gaat natuurlijk nooit komen en dat weten we ook allemaal. Dat moet dus gemakkelijker kunnen. En dat is ook zo. We beginnen daarvoor met de klus op te delen in kleinere klussen, die we stuk voor stuk in een korte tijd kunnen doen. Zeg in een uur. Misschien nog wel korter, want bij een klusje van een kwartier kan natuurlijk niemand volhouden er geen tijd voor te hebben. Het is een goed gevoel om regelmatig een bezigheid van de lijst te kunnen schrappen omdat deze afgerond is. Het kan zelfs inspirerend en motiverend zijn om aan de gang te blijven en dan zal zelfs onze grote vage klus vanzelf ooit een keer klaar komen.

Hoeveel tijd gaat dit kosten?

Die tijd is sowieso belangrijk om te weten. Want als we een klusje in gaan plannen, moeten we eigenlijk alleen kijken hoe lang het gaat duren. Want of het vervelend is of niet, is vaak heel persoonlijk. Hoe minder nadruk dat krijgt, hoe beter het is en dus kijken we alleen naar de tijd die we er voor nodig hebben. En natuurlijk gaan we er altijd van uit, dat we die tijd op een plezierige manier doorbrengen. Want onze beloning in de vorm van het wegstrepen van weer een klusje op de lijst is er in elk geval altijd.

Of doe het gewoon eventjes!

En kun je met een half uurtje van een klus af zijn, doe het dan gewoon en zeur er verder niet over. Dat halfuur gaat iedereen overleven. En dan ben je er definitief vanaf. Zeker bij hele kleine dingen kost het met een beetje pech meer tijd om het in te plannen dan om het gewoon te doen.

Zoek medestanders!

En weet je hoe het nog sneller kan gaan? Door dingen met meer mensen te doen. Dus probeer iemand te vinden om het samen mee te doen. Dat motiveert! Is er niemand te vinden met wie je samen kunt werken? Ga dan iemand lekker tegenwerken! Bijvoorbeeld jezelf. Ga met jezelf een race tegen de tijd aan. Streef er naar de klus in een bepaalde tijd af te ronden. Is het iets dat steeds terugkomt? Probeer dan om het in een steeds iets kortere tijd te doen. Lukt dat? Dan heb je in elk geval een soort overwinning op jezelf gehaald én er kan weer iets afgestreept worden.

Gebruik goede spullen

Niets werkt vervelender dan werken met oude spullen of nog erger, de verkeerde spullen. Goed gereedschap is het halve werk, zegt de vakman en die kan het weten. Hij heeft gelijk. Goed gereedschap werkt lekker en voorkomt dat we teveel tegen een klus aan gaan hikken. Zorg ook dat er thee, koffie en vers water klaar staan. Dorst zorgt ook voor een slechter humeur.

Zorg voor een moppie muziek

Over vaklieden gesproken: Wel eens bouwvakkers aan het werk gehad? Dan zul je gemerkt hebben dat de hele dag de radio aan staat. Want ook deze groep kent het verschijnsel dat muziek positief werkt. Vrolijke muziek brengt een mens bijna vanzelf in de juiste stemming om dat vervelende klusje voor eens en altijd af te werken.

En wat is hier dan wel leuk aan?

Wat kun je voor leuke dingen bij elke klus bedenken? Denk goed na, ze zijn er beslist wel te vinden. Bijvoorbeeld de al genoemde lol van het wegstrepen, het goede gevoel als het gedaan is. En beloof jezelf een kleine beloning. Dat kan van alles zijn maar doe het wel. En alleen als je echt klaar bent, natuurlijk.

Intens gehate klusjes

Je kunt een klus ook als de vijand gaan zien. Begin met de klus te haten. Intens te haten. En bedenk dan dat je je nooit maar dan ook nooit door deze gehate vijand op je kop zult laten zitten. Je zult het van hem winnen. Koste wat kost maar deze klus gaat geklaard worden. En nog heel snel ook!!

Alle kans dat het allemaal erg meevalt

Uiteindelijk ga je aan de gang. En dan ontdek je op een gegeven moment dat je eigenlijk gewoon lekker bezig bent. Koester dat moment en ga nog even door. Het is de beste manier om er doorheen te komen. De negatieve gevoelens die je vóór de klus had, verdwijnen zo als sneeuw voor de zon. Mooi toch? Prent jezelf vooral goed in, dat deze klus eigenlijk helemaal niet zo vervelend was. En onthoud dat goed voor een volgende vervelende klus. Ook zo'n klus waar je eigenlijk ook helemaal geen zin in hebt. Op den duur zal de lijst met klusjes die nog gedaan moeten worden, geleidelijk toch geleidelijk aan verdwijnen.

Is dat alleen al geen fijn gevoel?


Morgen in Jetje's dag

Morgen gaan we nog eens in Zoetermeer kijken.  Best een fotogenieke stad als je er een beetje op let.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts