Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

18 oktober. Jetje gaat weer eens met de trein

18 oktober. Jetje gaat weer eens met de trein

 



    Soms is de trein zo gek nog niet, zeker niet als het lekker weer is;

    Geen tijd om als kunstenaar marketing- en promotiemateriaal te maken? Dan maak je tijd met een ghostwriter...;

    Hoog tijd om aandacht te besteden aan de prijs die de foto van Fred Bervoets heeft gewonnen.

Treinreizen met Jetje's dag


Soms is treinreizen best wel weer eens leuk

Reizen met het openbaar vervoer is vaak geen pretje. Vooral 's winters en in het najaar in de spits, in de overvolle, natte bussen en treinen. En het is vaak ook nog eens peperduur. Bussen en treinen worden hier gelukkig nog niet vol geduwd door speciaal getrainde en opgeleide aanduwers, zoals dat in Japan nog wel gebruikelijk is. Maar af en toe bekruipt je de verwachting dat dit hier ook nog wel eens een keertje zal gaan gebeuren. 

 

Treinreizen met Jetje's dag

En bij nat weer loert er bij de Nederlandse Spoorwegen altijd nog een extra gevaar, voor zowel materieel als de treinreiziger. Dat zijn de "NATTE BLAADJES" die bij de treinen dan direct gaan leiden tot "VIERKANTE WIELEN". En iedereen weet, dat vierkante wielen niet lekker rijden. Een opmerkelijk probleem dat kennelijk tot Nederland beperkt blijft en dat ieder jaar weer voor grote krantenkoppen zorgt. Kortom, als de blaadjes vallen maar even niet met de trein.

En toch, voor langere ritten of gewoon eens een dagje uit als het eens wat mooier weer is, dan is een ritje met de trein helemaal zo gek nog niet. Je kunt in de trein rustig het voorbijschietende landschap bekijken, zonder op de capriolen van je medeweggebruikers te hoeven letten. Op de langere ritten zijn de treinen veel rustiger. Je kunt comfortabel zitten en alles over je heen laten komen. Je kunt eens rustig over het leven nadenken, zogezegd.

Treinreizen met Jetje's dag



En dat geldt al helemaal als je in het centrum van een grote stad moet zijn. Ik kwam bijvoorbeeld vroeger regelmatig in Den Haag. Dan had ik 25 minuten nodig voor de eerste 35 km, bij mijn huis vandaan tot aan het einde van de N44, op het hoekje bij het Provinciehuis. Maar vandaar was het dan ook nog 25 minuten voor de laatste 2 km naar de parkeergarage bij het Koorenhuis waar ik vaak moest zijn. Een pure wanverhouding natuurlijk en dan wint het openbaar vervoer het op alle fronten.

 

Treinreizen met Jetje's dag



Stations zitten vaak in het centrum van de stad. Dus zeker als je van de ene stad naar de andere moet reizen, kun je het beste de trein pakken. Ook wachten op een station is niet zo'n probleem. Want mijn ervaring met treinen is wel, dat als je over moet stappen dat je je aansluiting net in de verte ziet verdwijnen. Misschien is dat meer gevoelsmatig dan realistisch, maar goed, wachten moet je regelmatig. En dat is in de drukte geen straf.

Je ziet een bonte stoet mensen voorbij trekken. Trouwens, ik schijn zelf ook nog wel eens aandacht te trekken. Als ik de foto's bij dit artikeltje bekijk, snap ik niet hoe dat komt. Nou ja, iedereen mag doen en laten wat hij of zij zelf wil doen, nietwaar? 



Treinreizen met Jetje's dag



Regelmatig krijg ik trouwens van wildvreemden vragen over mijn haar.😀 Heel grappig. Kennelijk vraagt men zich serieus af hoe ik het zo mooi krijg. Trouwens, voor wie dat ook weten wil? Zie op Jetje's dag het artikel Tornadocoupe met breinaalden:  https://jetjesdag.blogspot.com/2021/02/jetjes-gekleurde-haren-dag.html 

 

De foto's bij dit artikel zijn van Marcel van der Looij uit Zoetermeer.


Quote van de dag

Quote van de dag




Deel III, van kunstenaar naar zichtbare kunstenaar

 
We hebben nu een tweetal artikelen in Jetje's dag besteed aan al het tekstmateriaal dat een kunstenaar kan gebruiken om zijn omzet te verhogen en zijn zichtbaarheid te verbeteren. Het grote voordeel van deze aanpak is dat deze na een rustige aanloop inderdaad heel goed kan werken. Het nadeel is, dat het veel tijd kost. 

Denk aan het schrijven van boeken over zijn werk en zijn opgebouwde portefeuille. Of aan het schrijven van een autobiografie, zodat je kopers weten over wie ze het hebben. Iedere kunstenaar zal beslist het belang van dit soort geschreven materiaal onderkennen. Het speelt een grote rol in het verkoopproces, op kunstmarkten, op exposities en andere tentoonstellingen, in galeries en noem het allemaal maar op. Het is belangrijk dat mensen weten wie je bent en waar je voor staat. Daar zal weinig discussie over zijn.

Maar dan de andere kant van de medaille. Niet iedere kunstenaar heeft de mogelijkheden om al deze teksten zelf te produceren. Of ze willen het helemaal niet en dat is heel goed te begrijpen. Je bent tenslotte kunstenaar geworden om beeldend bezig te zijn. Had je teksten willen produceren, dan was je wel schrijver geworden, nietwaar? De meeste kunstenaars besteden dit soort schrijfwerk dan ook lekker uit. En zetten er dan hun eigen naam op. Dat klinkt vreemder dan het is, want het is zelfs heel gebruikelijk.

Denk niet dat al die politici en sportlieden waar zogenaamd "eigen boeken" van uitkomen deze zelf schrijven. Dat is vrijwel nooit het geval. Dat soort werk wordt allemaal uitbesteed aan zogenaamde "Ghostwriters". Het aantal werkzame ghostwriters is dan ook aanzienlijk groter dan je waarschijnlijk inschat. De meeste schrijvers gebruiken het werken als ghostwriter als bijbaan.  

Dingen die een ghostwriter voor jou als kunstenaar kan doen zijn bijvoorbeeld:

  • Schrijven van artikelen, boeken, white papers en webmateriaal over allerlei kunstgerichte onderwerpen;
  • Schrijven van je autobiografie;
  • Boeken en e-books produceren over uiteenlopende onderwerpen;
  • Bookproposals (een voorstel voor een boek, bedoeld voor een uitgeverij voor een eerste oordeel) schrijven;
  • Brochures, folders, blogposts etc. maken;
  • Alles wat je zelf weet te bedenken. Gewoon voorleggen aan de ghostwriter en je ziet wel wat er van komt. 

Kortom, er is voor een kunstenaar genoeg dat hij aan een ghostwriter uit kan besteden. Ghostwriters kosten echter best wel geld, dat is logisch. Het is een specialisme en het kost tijd. Dat kan niet gratis. En je moet eigenlijk een ghostwriter hebben die thuis is in je vakgebied. Als je alles uit moet gaan leggen, dan is dat ook niet handig.

Vanaf 1 januari zet Team Jetje de deuren ook open voor de deelnemers aan de "Makers van een goed gevoel" community. Schrijfwerk voor de beeldende kunst voor een leuk prijsje. Volledig gericht op de kunstwereld. Houd het in de gaten!



 

Een goedmaker in de fotografie

 
Vorig jaar ben ik bij Fred  Bervoets in Swifterbant geweest voor een fotoshoot. Op Jetje's dag heb ik er uitgebreid aandacht aan besteed. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/03/24-maart-jetjes-krantendag.html 
 
Maar het bleef niet bij de fotoshoot alleen. Niet alleen is er een fraai boek van de shoot gemaakt, maar  de foto's begonnen aan een complete rondreis. Helaas net in de tijd dat ik uit huis was door de renovatie, dus ik kon er toen geen aandacht aan schenken. Maar dat haal ik dan nu even in. 

Boek Fred Bervoets
 
Één van de foto's had al snel een award te pakken van de lezers van de fotografiesite Flickr.com. Wat op zich natuurlijk al heel grappig is. Maar het ging verder. Fred stuurde de foto's in voor een wedstrijd van de Fotobond en dat werd een groot succes. 
 
Een eerste prijs!!
 
Om exact te zijn: de "Eerste prijs fvdm Fotobond Afd Transijssel" Zie https://transijssel.nl, maar wel van deze zomer. Heel leuk en natuurlijk met de felicitaties voor de fotograaf!
 
Fotograaf Fred Bervoets (compressie door Google dus wat verminderde kwaliteit)

 
Trouwens, er hadden ook al andere instanties zich over de foto gebogen:
 
 
Een schermdumpje van Facebook.

Juryrapport.


Het juryrapport is te vinden op  https://transijssel.nl/wp-content/uploads/2021/05/juryrapportapr2021.pdf maar hier is een citaat:

Dit is een mooi eigenzinnig zwartwit portret. Ook al kijkt de
geportretteerde niet in de lens, Je vermoedt hier een eigenzinnige
vrouw, mede door het warrig opgestoken haar en de lange oorbellen,
Het is een krachtig portret, flink doorgedrukt met een Nikfilter randje.
 

Het hoofd komt mooi uit tegen de donkere achtergrond. Het is een
bijzonder portret. Ik vraag me af of het in een portret uitsnede beter zou
werken dan in de landschapsstand zoals hier. Maar bij een tweede blik
zie ik dat het fijn is om in ieder geval rechts voldoende ruimte om het
gezicht heen te houden, de kijkrichting van het model is naar rechts en
daar zit ook de negatieve ruimte, dat werkt hier prima.


Prachtig portret van deze vrouw die in de verte kijkt. Naar haar
gedachten kan ik slechts raden. Haar haar springt losjes rond haar
gezicht en gaat over in de achtergrond. De fotograaf heeft knap gebruik
gemaakt van het licht.


Zelfs de afgeronde hoeken bepalen mede de kwaliteit van deze zwart-
wit foto. In de pure zwart en wit verdeling is de plaatsing van het meest
opvallende, de lichte vlek, op de juiste plek. Dat wat er 'niet' is, zo werd
mij geleerd, is beeldbepalend. Dat is die zwarte 'achtergrond'. En dat
klopt hier optimaal. Natuurlijk heeft de fotograaf oog voor het oog. Die
ragfijne haren die achteloos lijken te hangen, scheppen 'afstand', geven
net die kers op de taart.

Kortom, deze foto heeft al heel wat beoordeling te doorstaan gehad, maar komt er glansrijk door heen. En ook voor mij als model is dat natuurlijk heel leuk om te zien. Dit soort extra's maakt het werk als fotomodel juist zo leuk.


 

In het kader van deze rubriek en het feit dat we met Jetje's dag steeds meer richting de beeldende kunst gaan, ga ik hier ook elders, bijvoorbeeld op Facebook gedeelde kunstwerken delen. Mocht je daar bezwaren tegen hebben, laat het dan even weten dat wordt het acuut verwijderd. 

Jan Zacherias

 
‘LAATSTE BAKEN DER DRANKLUSTIGEN’ olie op doek 50x60cm. Okt. 2021
 
Meer werk van Jan Zacherias is te vinden via zijn Facebook 
 

Frans Vogels, Streetart II

Frans Vogels
STREETART II
150 X 120
ACRYLIC
FRANS VOGELS
BELGIUM
COPYRIGHT WWW VOGELSARTWORKS COM
INTERESTED? MESSAGE PLEASE

 

Meer werk van Frans Vogels is te vinden via zijn Facebook 
 

Mogen we jouw werk ook hier delen? Laat me even weten waar ik het kan vinden en het komt goed. 


Morgen in Jetje's dag

Wat is het voor weer in Den Haag? Geen idee. We gaan morgen maar eens kijken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts