Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

19 Oktober 2021. Wat is het voor weer in Den Haag?

19 Oktober 2021. Wat is het voor weer in Den Haag?

 



    Den Haag, een geweldige achtergrond voor fotografie;


    Dit is de week van de artikelmarketing voor kunstenaars!

    Behang waar je maar kijkt. Een tentoonstelling die in je geheugen blijft plakken. 

Wat is het voor weer in Den Haag?


Bij het maken van deze foto's was het lekker weer!

Den Haag, of is het officieel 's-Gravenhage? In elk geval is het de de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. En met rond de 550 duizend inwoners de op twee na grootste gemeente van Nederland. Den Haag moet op dat punt alleen Amsterdam en Rotterdam nog voor laten gaan. De regering zetelt in Den Haag, maar desondanks is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland. Die ereplaats moet de stad aan Amsterdam overlaten. In de praktijk fungeert Den Haag wel als de hoofdstad, zeker bij internationale betrekkingen en politieke kwesties. Amsterdam is meer voor de wallen en de koffieshops. Wat natuurlijk wel een lucratieve handel is, maar dat is een heel ander verhaal.

Wat is het voor weer in Den Haag?



Als je regelmatig in Den Haag komt, dan is het eerste dat je opvalt dat het een vrijwel permanente bouwput is. Zeker als je met de auto komt, loop je altijd wel ergens vast op een omleiding. Hoge gebouwen, bijna allemaal bestemd voor de huisvesting van nog veel meer ambtenaren domineren de skyline van de stad. Zeker in het centrum is er niet meer aan de semi-wolkenkrabbers van de overheid  te ontkomen. 

Wat is het voor weer in Den Haag?



Daarnaast heeft Den Haag het Malieveld, het Mekka van de demonstrant. Als je aandacht wilt trekken voor een politieke kwestie waar je het niet mee eens bent, dan moet je op de grasvlakte tegenover het Centraal station zijn. Berucht op dat punt waren de boerenprotesten in 2019, waarbij het grasveld vrij grondig verbouwd werd. Maar ook andere groeperingen dan boze boeren weten het te vinden. Ook zaken als de kermis, circussen en diverse openlucht beurzen worden er gehouden.

 

Wat is het voor weer in Den Haag?


Maar Den Haag heeft ook andere gebieden dan het centrum. Is het centrum nog wel een soort visitekaartje van de stad, er zijn ook wijken die er heel anders uitzien. Die worden dan ook wel voortvarend aangepakt. Maar enkele jaren geleden deden die wijken meer aan een soort oorlogszone denken. 

Wat is het voor weer in Den Haag?

 
En we hebben natuurlijk Den Haag aan Zee. Officieel heet het natuurlijk gewoon Scheveningen, maar dat klinkt tegenwoordig gewoon wat minder. Voor de echte Hagenaar of Hagenees klinkt het wat ordi in de oren. Wat niet wegneemt dat men massaal richting Scheveningen trekt, zodra de zon zich ook maar even laat zien. 

Wat is het voor weer in Den Haag?



Kortom, eigenlijk best een leuke eigentijdse stad. Een mooie stad om te fotograferen ook. Aangemoedigd door voorbijgangers, die graag even hun mening geven over hoe je er uit ziet, is het er leuk werken. Ik ben voor fotoseries dan ook nog wel eens in Den Haag te vinden. En ik verwacht er nog regelmatig te komen ook.

Of zoals het "Klein Orkest" al zong:

Oh, oh, De Haag, mauie stad achtâh de dùine
De Schildegswèk, De Lange Paute, en ut Plèn
Oh, oh, De Haag, ik zâh met niemand wille rùile
Meitein gaan hùile, as ik gein Hageneis zâh zèn

Mooier kan ik het niet uitdrukken, nietwaar?







Quote van de dag


 Hé, die Couperus zijn we al eens eerder tegengekomen! Dat was [hier]

 


De week van de artikelmarketing


Één van de dingen die we binnen de community "Makers van een goed gevoel" gaan doen, is het leveren van suggesties aan kunstenaars die bekender willen worden en die meer omzet willen maken. Allebei een loffelijk streven, maar in de moderne kunstmarkt nog niet zo heel eenvoudig te realiseren. 

En ik wil me bij Jetje's dag niet beperken tot ideeën en suggesties. Nee, dan gaan we ook kijken naar hoe je dingen doet. Hoe je het aanpakt. Waar je begint en waar je eindigt. Het eerste dat je dan in de moderne wereld gaat doen is het opzetten van een website. Die website is er al, maar deze week worden de laatste details nog even ingevuld. In de loop van de week is alles beschikbaar.
 
 
website Artikelmarketing voor kunstenaars
Een pagina van het weblog Artikelmarketing voor kunstenaars

Artikelmarketing is enorm veelzijdig. Het bestaat al een aantal jaren en je zou kunnen zeggen dat de moderne contentmarketing, heel populair bij bedrijven die een website exploiteren, er uit voortgekomen is. Ok, contentmarketing gaat veel breder. Dat is zeker waar. Maar veel principes zijn hetzelfde.

Eigenlijk is het heel vreemd dat waar steeds meer ondernemingen voor dit soort technieken kiezen om bekendheid en omzet te genereren, dat dit in de de kunstwereld nog nauwelijks is doorgedrongen. Temeer daar het een goedkope aanpak is, zeker als we veel zelf doen. En dat zelf doen is prima haalbaar.

Is het meer een kwestie van geen tijd gunnen? Bang zijn om kostbare tijd in iets onzekers te steken? Bang zijn dat iets dat in de basis heel eenvoudig is, niet goed zal werken? Het is allemaal mogelijk. 

Nou, des te meer een reden om deze goede aanpak vanaf het begin in de community te gaan promoten. Er komt meer na de website met artikelen, bijvoorbeeld een paar boeken, white papers etc. maar eerst deze week de website met ongeveer 30 artikelen maar eens operationeel maken, nietwaar? Dat levert als leesvoer genoeg op.




CHRISTIE VAN DER HAAK

We zijn vandaag met Jetje's dag dus in Den Haag. En laten we dus ook eens aandacht schenken aan wat kunst in Den Haag. Nu kom ik nog wel eens in Haagse musea. En de ene expositie blijft dan wat meer hangen dan de andere. Een expositie die destijds veel indruk op me maakte was die van Christie van der Haak. Haar expositie in het gemeentemuseum in Den Haag was -in één woord samengevat- overweldigend.

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

Kunstenares Christie van der Haak maakt een soort behang. Nou ja, ze bekleedt eigenlijk de gehele ruimte. Vroeger leerde je altijd als je je kamer opnieuw in ging richten dat je vooral niet te druk behang mocht nemen, want dat "kwam op je af". En dat was dan ook wel de eerste gedachte die bij mij opkwam. 

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

 

Maar het had toch zeker wel iets, hoewel het op zich lastig te verwoorden was. Wat vind ik hier nu van? Vind ik dit nu echt mooi? Of vind ik dit nu lelijk? Vind ik er in feite wel iets van? Je denkt er veel over na als je daar in de bontgekleurde ruimtes rondloopt. En dan besef je plotseling dat je hier met echte kunst te maken hebt. Want is het niet juist een doel van kunst om je na te laten denken over wat je ziet? En dat is hier heel zeker bereikt. En wat doet die eeuwige discussie over wat mooi is en en wat niet, er dan eigenlijk nog toe? Dat is uiteindelijk toch voor iedereen anders. 

 

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

 

Het beste is om alles eens op je in te laten werken, zonder er direct een mening aan te hangen. Gewoon kijken en ondergaan, dat is op dat moment het beste. Echt op je afkomen doet het zeker niet. Het is voor het oog misschien niet eenvoudig om een rustpunt te vinden, maar moet dat ook echt? 

 

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

 

Het valt op een gegeven moment op dat er ook meubilair in de ruimte staat, dat je in eerste instantie niet eens gezien had. De wanden van de ruimtes trokken kennelijk dusdanig de aandacht dat dit soort details er voor je oog niet meer toe deden. Best grappig, dat een overdaad aan felgekleurde details andere details helemaal naar de achtergrond kan drukken. Je registreert ze eenvoudig niet meer.

 

 CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

 

Trouwens, bij goed kijken valt niet alleen de aanwezigheid van meubilair op, er blijkt ook kunst aan de wand te hangen. Het zal best even goed zoeken zijn om schilderijen, keramiek en dergelijke te vinden die tegen deze achtergrond tot zijn recht komt. Dat is hier trouwens optimaal gelukt. De achtergrond en de kunstwerken hebben eerder de neiging om de aandacht voor elkaar en zichzelf te versterken dan dat de kunst tegen de achtergrond verloren zou gaan.

 

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

Mooi van deze expositie is, dat je eens iets anders voor ogen krijgt dan de gebruikelijke schilderijen, beelden en plastieken. Dat ook behang een indrukwekkende kunstvorm kan zijn, is dan best een hele openbaring. We zijn het niet gewend, dat is het. We zijn gewend om slechts naar een paar details van een kunstwerk te kijken en dat kan hier gewoon niet. Er zijn daarvoor teveel details aanwezig.
 
 
 CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

Het is niet voor niets dat na enkele jaren deze tentoonstelling mij nog steeds helder voor de geest staat. Het heeft duidelijk indruk gemaakt. Geweldig toch, als je werk als kunstenaar een paar jaar later nog steeds in het geheugen van je bezoekers zit?

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum

CHRISTIE VAN DER HAAK in het gemeentemuseum



Al het werk afgebeeld op deze foto's is van kunstenares Christie van der Haak.



Morgen in Jetje's dag

Morgen gaan we een soort harmonica eens goed bekijken. En waar we dat gaan doen? In Wijk aan Zee natuurlijk.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts