Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

13 oktober. De "Vinders van een goed gevoel" community

De "Vinders van een goed gevoel" community

 

    "Vinders van een goed gevoel" is de tegenhanger van "Makers van een goed gevoel";

    Het bezit van kunst kan rustgevend zijn en een goed gevoel geven;

    Veel mensen die zouden willen gaan schilderen leggen de lat veel te hoog en gaan als het ware direct voor "De Nachtwacht".


Waarom de "Vinders van een goed gevoel" community?

Facebook groep kop

Afgelopen maandag heb ik een schets gegeven van de organisatie "Een goed gevoel" die een nieuwe draai aan de kunstwereld wil gaan geven. Belangrijk daarbij was om mensen die nu nog geen interesse hebben, meer interesse te laten krijgen. Belangrijk daarbij is het weg laten vallen van vooroordelen. Ofwel kunst uit de elitaire hoek halen waar het volgens veel mensen nog overduidelijk in zit. 



We willen dat bereiken door op een laagdrempelige, speelse en zeer informele wijze te laten zien hoe enige kennis van kunst je al heel anders naar kunst laat kijken. We laten zien en ervaren dat kunst aan de muur een eigen sfeer oproept of zoals ik dat noem "Een goed gevoel geeft". Plezier in bezitten van kunst en het krijgen van enige kennis is vooral te krijgen met laagdrempelige voorlichting en praktische oefening.

"Dat kan ik ook" zeggen veel mensen als ze een abstract schilderij zien. Dat is geweldig. Kom eens langs en maak eens iets. 

Model Henriëtte, portretje

"Dat kan ik niet" zeggen anderen die het nog nooit geprobeerd hebben en die er versteld van zullen staan wat je met een eenvoudige start op kan bouwen. Die hebben vooral een drempel om eens te beginnen.

Mensen leggen de lat veel te hoog

Een groot probleem bij veel mensen die iets met kunst willen gaan doen is, dat ze de lat voor zichzelf veel en veel te hoog leggen. Dan wordt het onhaalbaar en is elke poging om iets met kunst te doen gedoemd te mislukken. Waarom de meeste mensen direct een Rembrandt of een van Gogh willen kunnen maken is een raadsel. Maar het gebeurt wel. En daarmee zorgen die mensen zelf voor een onneembare drempel. Je weet wel, zo'n drempel waar we juist graag vanaf willen.

Model Henriëtte, portretje

Voor wie is de community "Vinders van een goed gevoel" bedoeld?

  • Mensen die een basiskennis van kunst op willen bouwen;
  • Mensen die zelf iets aan een vorm van kunst willen gaan doen, maar nog aarzelen;
  • Een heel belangrijke groep is de jeugd. Hoe eerder je met kunstvormen te maken krijgt, hoe vanzelfsprekender je het zult vinden. Maar ook hier weer: Laagdrempelig. Hoe lager hoe beter;
  • Mensen die graag zelf kunst aan de muur zouden willen hebben, maar het te duur vinden of niet weten waar te beginnen;
  • Groepen in allerlei vormen, die kunst in willen zetten voor betere groepsvorming, samenwerking, onderlinge acceptatie, teambuilding, plezier maken en noem maar op;


Wat gaan we doen bij de community "Vinders van een goed gevoel?

  • We organiseren van allerlei activiteiten om mensen bij kunst te gaan betrekken;
  • We laten zien hoe leuk kunst kan zijn met voorlichting etc.;
  • We laten mensen ervaren wat voor goed gevoel kunst ons kan geven, door bijvoorbeeld bezoeken aan exposities, atelierbezoeken bij kunstenaars en dergelijke te organiseren;
  • We leveren zelf betaalbare kunst via "een goed gevoel";
  • We bieden opleidingen voor de prilste beginners. Die opleidingen zijn kort,eenvoudig,vragen geen hoge investering en zijn pretentieloos. We gaan geen nachtwacht maken;
  • We geven laagdrempelige voorlichting. Denk daarbij aan:
  • Het geven van lezingen etc. voor uiteenlopend publiek;
  • Organisatie van dagen met een aantal korte introducties;
  • Speelse informele praktische voorlichting bij bijvoorbeeld een kop koffie;
  • Een online community die leren van elkaar mogelijk maakt;
  • Een offline evenementenbureau met de naam "Jetje's art fun" voor laagdrempelige evenementen. Hier komen we nog uitgebreid op terug; 
  • We gaan kijken of we bij voldoende groei kortingen kunnen regelen bij kunstgerelateerde events;
  • We hebben het succesvolle weblog "Jetje's dag" als publicatiemedium.

Model Henriëtte, portretje

 

Wat doen we (nog) niet?

We gaan nog niet zelf kunst-, teken- of schildersopleidingen voor wat gevorderden aanbieden. Wel gaan we de mogelijkheid bekijken om die te faciliteren en die dan door andere docenten te laten geven. Wie weet waar we bij succes nog terecht gaan komen. Ambities zijn er binnen "Een goed gevoel" wat dat betreft meer dan genoeg.


Wie kan er lid worden?

Eigenlijk iedereen die iets meer van kunst af wil weten, of het zelf wel eens zou willen gaan proberen. Heel ruim dus eigenlijk, want we willen op dit moment juist laagdrempelig zijn en niemand afschrikken. Overigens betekent dat wel, dat mensen die deze vrijheid misbruiken, zonder verder commentaar of toelichting uit de community worden verwijderd door de beheerder.

De rol van Jetjesdag

Jetje's dag krijgt meer en meer de rol van publicatiemedium, zowel binnen als naar buiten de community. Juist door voor een overlap met allerlei onderwerpen te zorgen krijgt de kunst breed de aandacht.



Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts