Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 oktober. Community "Makers van een goed gevoel"

12 oktober. Community "Makers van een goed gevoel"

 



    De nieuwe "een goed gevoel" organisatie krijgt een tweetal communities, waaronder "Makers van een goed gevoel";

    Kunstenaars hebben te kampen met een scheve verhouding tussen vraag en aanbod waar deze community iets aan wil doen;

    De community krijgt een ruim aanbod aan hulpmiddelen voor promotie, marketing en het regelen van zichtbaarheid.


Jetje's zonnige dag
Ik heb trouwens ook nog nieuwe sloffen. Leuk nietwaar?


Waarom de "Makers van een goed gevoel" community


Zoals maandag de 11e aangekondigd ben ik bezig met het optuigen van een nieuwe organisatie met de naam "Een goed gevoel". De grote lijn heb ik maandag beschreven en vandaag gaan we eens wat verder kijken naar één van beide communities, die er deel van uit gaan maken, namelijk de kunstenaarscommunity "Makers van een goed gevoel."



Titel van de Facebookpagina

 

De beide communities komen te hangen onder mijn zakelijke "Jetje's dag" Facebookpagina. Dit heeft vooral voordelen voor een stukje vastigheid. Op die manier is een blokkade van mijn privé-account niet direct "dodelijk" voor alles wat daarmee te maken heeft, maar is het eigenaarschap over meerdere mensen verdeeld. De kans dat iedereen tegelijk uit de lucht gehaald wordt door Facebook is te verwaarlozen.

Waarom deze online community en een apart netwerk?

We hebben het al een paar keer over die community gehad, maar er komt ook een "gewoon" netwerk. De reden daarvoor is dat lang niet iedereen zich thuis voelt op social media en al helemaal niet op Facebook. En die kunstenaars moeten gewoon hun plaats kunnen krijgen. En dat loopt dan niet via internet, maar gewoon via face tot face contacten. Ook daar wordt een ondersteunende omgeving voor opgetuigd en de eerste aanzet daarvoor is al te vinden onder https://kunstnetwerk.blogspot.com/ En als iemand van beide lid wil worden? Natuurlijk kan dat. Trouwens, alles wat de community doet gaat open staan voor leden van het netwerk en omgekeerd.





het weblog van Jetje's kunstnetwerk
Homepage van het blog van het offline netwerk

Weg met de drempels

De reden dat ik begonnen ben met "een goed gevoel" was het verlagen van de drempel die kunst voor veel mensen heeft. En dan op zo'n manier dat er voor alle betrokkenen een win/win situatie zal ontstaan. Ik ga dus voor het vergroten van de interesse in kunst, het vergemakkelijken van het koop- en verkoopproces, het stimuleren van het bezit van kunst en het vergroten van het plezier in het maken van kunst. Voor zoveel mogelijk mensen, maar dat spreekt vanzelf.

We vinden een oplossing voor het overaanbod

De kunstenaars hebben daar een eigen plaats in. Er zullen weinig landen in de wereld zijn waar procentueel zoveel kunstenaars per hoofd van de bevolking rondlopen. Er gaan schattingen tussen de 100.000 en 400.000, afhankelijk of je kijkt naar officieel geregistreerd of niet. Er is dus een enorm overaanbod aan kunst, wat het heel lastig maakt voor een kunstenaar om er je brood mee te kunnen verdienen.

Jetje's zonnige dag


We gaan samen de kunstmarkt stevig vergroten

Het "een goed gevoel" initiatief zal gaan zorgen voor een geleidelijke vergroting van de markt, niet alleen voor de verkoop van kunst, maar ook ondersteunende zaken als workshops, cursussen, overige bijeenkomsten en vergelijkbaar. Maar dan moet je als kunstenaar die markt wel weten te bereiken.

Een kunstenaar moet zo zichtbaar mogelijk zijn

Je moet als kunstenaar zo zichtbaar als maar mogelijk zijn. En niet alleen binnen de kunstwereld. Dat betekent veel inspanning voor marketing, promotie, branding, bereiken van zichtbaarheid, veel kennis van internetmarketing opbouwen etc. Het samen opbouwen van al die kennis wordt dan ook een belangrijke bezigheid van "een goed gevoel".

Samenwerken is natuurlijk altijd goed

En tot slot is het altijd beter om samen te werken. Kunstenaars zijn zelden of nooit directe concurrenten van elkaar, omdat ze allemaal uniek werk maken. Trouwens, voor zover dat nog niet duidelijk is, fotografie reken ik net zo goed onder de kunst. "Een goed gevoel" staat open voor alle beroepsgroepen die iets met de kunstwereld te maken hebben. 

Om er paar te noemen, zonder de rest te willen vergeten: kunstschilders, beeldhouwers, galeriehouders, handelaren in kunstenaarsbenodigdheden, modellen, fotografen en dan natuurlijk die rest, die hier nog niet genoemd is maar die niet minder welkom wordt.  

Jetje's zonnige dag



Tegen betaling is alles nu toch ook al te vinden?

Natuurlijk is het nu ook al mogelijk om alle hierboven genoemde kennis her en der te gaan verzamelen. Er zijn duizenden partijen actief in die wereld, die je graag ter wille willen zijn. Mits je wel even de portemonnee trekt, natuurlijk. Dat gaan we tot een minimum beperken want kunstenaars en veel geld gaat meestal slecht samen, enkele uitzonderingen daargelaten. Soms moet ik ook kosten maken (denk bijvoorbeeld aan zaalhuur) en daar moeten we dan een oplossing voor vinden, maar verder ben ik niet van plan om er een commercieel geheel van te maken. Lage kosten, gratis waar maar mogelijk.    

Voor wie is deze community geschikt?

"Een goed gevoel" zal vooral mensen uit de kunstwereld interesseren, die open staan naar de samenleving, die denken in groepen in plaats van alleen naar het "ik". Het is een groep voor onafhankelijke denkers, die dus niet leunen op de overheid voor hulp, subsidie en dergelijke, maar liever hun eigen broek ophouden op basis van hun eigen kracht. We hebben het over gevers, niet over eenzijdige nemers. En mensen die graag met hun kunst in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Voor wie is deze community minder geschikt?

Kunstenaars die uitsluitend gaan voor zoveel mogelijk overheidssteun en subsidie zullen zich bij "een goed gevoel" doodongelukkig gaan voelen. Ook mensen die het niet hebben op samenwerking en het liefste alleen hun gang gaan, zullen behoorlijk moeten wennen. Net als kunstenaars, die vooral het oog gericht houden op kapitaalkrachtige klanten. Die hebben hun eigen kanalen om hun werk aan de man te brengen, nietwaar?

Jetje's zonnige dag



Wat gaan we in deze community doen?

Plannen en ideeën hebben we genoeg. Meer dan genoeg, mag ik wel zeggen. Soms is het nog niet meer dan dat, alleen een idee omdat er meer mensen nodig zijn om het vorm te geven. Maar er ligt ook al veel op de plank, waarmee ik een breed platform voor allerlei vormen van online kunstmarketing wil gaan opzetten.

Denk bij producten en diensten van deze community aan:

  • Artikelen, boeken, white papers, workshops over kunst, kunstmarketing, kunstpromotie, diverse websites, bedrijfsvoering etc.;
  • Actieve ondersteuning bij marketing;
  • Online community voor onderlinge samenwerking;
  • Offline netwerk naast online community voor wie liever face to face werkt;
  • Een onderlinge verkooporganisatie op provisiebasis;
  • Organisatie van bijeenkomsten. Gezamenlijke organisatie van markten, exposities etc.;
  • Vergroten van de bekendheid van "Een goed gevoel" en de deelnemers er aan.; 

Ja, maar er zijn al zoveel Facebookgroepen

Dat klopt. Er zijn er heel veel op het gebied van kunst en fotografie. De meeste zijn alleen niet erg actief en zijn vooral bedoeld om je laatste kunstwerk te laten zien. En veel mensen geven het dan een "like" en zetten er "Wat mooi weer!" of iets vergelijkbaars onder. Prima, maar het is heel anders dan wat mij voor ogen staat. En daarom ga ik ook verder dan alleen maar Facebook. 

Jetje's zonnige dag



Mag ik dan wel lid van deze community worden?

"Een goed gevoel" is geen kunstenaarsvereniging. We beoordelen elkaars werk niet. Er is geen ballotage of iets dergelijks. Iedereen die actief "iets doet" in de kunstwereld en die bereid is de visie van de community uit te dragen is meer dan welkom. Daar gaat verder niemand zijn goedkeuring aan hechten. Hoe je in moet schrijven wordt binnenkort naar buiten gebracht.  En hoe meer deelnemers hoe beter, nietwaar? Wel is inschrijving alleen open voor mensen die iets doen in de kunstwereld.

En wat gebeurt er met Jetje's dag dan?

We zijn hier tenslotte bij Jetje's dag. Wat wordt daar de rol dan van?
Heel eenvoudig. We willen de mensen buiten de "Bubbel van de kunstwereld" gaan bereiken. Daar zijn ook algemene publicaties voor nodig, die voor een deel die bubbel overlappen. Alleen zo laat je beide groepen aan elkaar wennen, nietwaar? Daarin zal Jetje's dag een groeiende rol gaan spelen als publicatiemedium, zowel naar binnen als naar buiten de communities.

Kortom, met Jetje's dag komt het ook helemaal goed!



Morgen in Jetje's dag

Morgen gaan we natuurlijk eens kijken naar de andere community. Want het is wel leuk om kunst te maken, maar er moeten natuurlijk ook mensen komen die er echt "een goed gevoel" van gaan krijgen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts