Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

28 september 2021. Is graffiti nu kunst of vandalisme?

 

28 september 2021. Is graffiti nu kunst of vandalisme?

 



    Is graffiti kunst of puur vandalisme? De meningen verschillen;

    Sommige graffiti kunstenaars hebben het museum gehaald;

    Graffiti was al bekend in de oudheid om politieke meningen te distribueren.


Graffiti, mooi of pure vervuiling?

Graffiti is een vorm van kunst die niet door veel mensen als zodanig gezien wordt. Het zijn meestal de graffiti-artiesten (ook wel graffiteurs of schrijvers genoemd) zelf die het kunnen waarderen. Anderen zien het vaak als geklieder en vervuiling van de openbare ruimte. Overigens vinden we al vormen van graffiti in de oudheid toen men met name politieke teksten op de omgeving aanbracht. 


Is graffiti nu kunst of vandalisme?
Het model arriveert voor een fotoshoot bij een graffiti pand in Zoetermeer



Nu is het natuurlijk wel zo, dat bijvoorbeeld de spoorwegen veel last hebben van "schilderingen" op hun materieel. Als we een ritje met de trein maken dan valt al snel op dat bijna alles wat langs het spoor staat, van graffiti is voorzien. Ook bruggen, viaducten en geluidschermen langs snelwegen moeten er vaak aan geloven. De voorliefde voor het spoor komt voort uit het feit dat vooral rijdend materieel de graffitikunstwerken door het hele land verspreidt. De trein of metro laat ze tot op grote afstand zien. 


De spoorwegen vervoeren je graffiti door het hele land

 



Soms moeten de graffiti-artiesten echt levensgevaarlijke capriolen uitgehaald hebben om hun doelwit te bereiken. Zeker boven snelwegen en in de buurt van de bovenleiding van de trein is het letterlijk levensgevaarlijk werken. 

Is graffiti nu kunst of vandalisme?





Eigenaren van onroerend goed en andere objecten die kwetsbaar voor graffiti zijn, gaan er steeds meer toe over om een wat betere graffitikunstenaar in te huren. Onder graffitiartiesten bestaat namelijk een soort van erecode dat men elkaars werk met rust laat. Je kunt dan beter gecontroleerd een hoeveelheid graffiti aan laten brengen, dan dat je spullen door allerlei anderen worden ondergespoten. Overigens spreekt je bij deze kleinere schilderingen van "tags" en bij grotere werken van een "piece". Een tussenvorm van een grotere tag met meerdere kleuren ofwel een kleinere piece wordt een "throw-up" genoemd. 

 
Is graffiti nu kunst of vandalisme?



,
En zo'n tag kan een paar centimeter groot zijn, aangebracht met een viltstift, maar kan ook tientallen vierkante meters beslaan. Soms zitten complete industriepanden er onder, al dan niet bewust aangebracht.

Is graffiti nu kunst of vandalisme?





Hoewel velen het niet zullen zien, zit er zeker in een piece wel een logische opbouw. Een artiest begint meestal met een omlijning, vaak in zwart. Deze omlijning wordt de "outline" genoemd. Daarna wordt de outline ingevuld met kleur. Hierbij spreken de artiesten van de "fill in". De graffiteurs gebruiken in het algemeen spuitbussen en viltstiften. Hun tegenstanders brengen vettige of olieachtige substanties op muren aan, waar de tags niet op "pakken" en gemakkelijk weer te verwijderen zijn.

Sommige gemeentes gaan om ergere schade te voorkomen ook over tot het gecontroleerd aan laten brengen van graffiti tags. Er worden soms zelfs speciale muren neergezet waar de graffitikunstenaars hun werk op aan kunnen brengen. De foto's bij deze serie zijn gemaakt in Zoetermeer. Daar heeft men bij een leegstaand pand ook gekozen voor het aan laten brengen van graffiti op het gehele pand. Het zal voor een graffitikunstenaar niet mee vallen om hier nog een plekje voor zijn tags te vinden. 

Is graffiti nu kunst of vandalisme?


Zoals bij veel onderwerpen uit de kunstrichting kun je oneindig praten en discussiëren of we bij graffiti nu wel of niet met kunst te maken hebben. Voor velen met weinig gevoel voor dit soort kunst is graffiti niet meer dan een vorm van vandalisme. Het is een feit dat het werk van bepaalde artiesten doorgedrongen is tot de normale kunstwereld. Een goed voorbeeld is Keith Haring. Zijn werk is tegenwoordig in musea te vinden.

Er zijn tegenwoordig ook kunstenaars die niet uit de graffiti hoek komen, maar die wel degelijk de spuitbus zijn gaan gebruiken in hun werk. Een goed voorbeeld was Herman Brood. Herman maakte eigenlijk een soort van graffiti op het doek.
 

De foto's zijn gemaakt door Marcel van der Looij uit Zoetermeer.



Quote van de dag
Quote van de dag 27 september

 

 
Een tijdje geleden hebben we als eens een kunstwerk van de Leidse beeldententoonstelling 2021 op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden laten zien.  Was het toen een aantal gestileerde meubelstukken dat door studenten en andere omstanders werd gebruikt, vandaag gaan we een beeld verder. Een monumentaal stuk werk dat mij persoonlijk erg aan een druipsteengrot doet denken. 
 
beeldententoonstelling Leiden Hooglandse Kerkgracht 2021

 
 
beeldententoonstelling Leiden Hooglandse Kerkgracht 2021


beeldententoonstelling Leiden Hooglandse Kerkgracht 2021



Morgen is de "kleed je in het rood dag. Dus dat gaan we hier op Jetje's dag dan ook maar doen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts