Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

27 september 2021. Internationale dag van het toerisme

 

27 september 2021. Internationale dag van het toerisme



    Toerisme kan voor een verbindende factor tussen culturen zorgen;

    Voor de inwoners kan toerisme ook een zeer zware belasting zijn.
Soms trekt men zelfs naar andere oorden;

    Door de wereldwijd stijgende welvaart zal toerisme eerder toe dan af nemen;



Vandaag, 27 september, is het de internationale dag van het toerisme. Voor sommige mensen is toerisme op vakantie gaan in verre landen. Andere mensen gaan bij voorkeur op het strand in de zon liggen bakken. Weer andere mensen gaan af en toe een kerkje of een in mooie staat gebleven historische binnenstad bezoeken. 

We gaan culinair genieten van de lokale keuken, tenzij er een fastfood restaurant in de buurt is. En natuurlijk zijn daar milieu en natuur die we hoog willen houden. 

 

Toerisme in Amsterdam
Amsterdam is erg geliefd bij buitenlandse toeristen. Maar ook Jetje komt er graag



Zoals zoveel van dit soort dagen komt het initiatief uit de hoek van de Verenigde Naties. Zij vinden toerisme een verbindende maatschappelijke factor, die waar maar mogelijk gestimuleerd moet worden. 

Het is volgens de VN belangrijk dat we zoveel mogelijk andere volkeren en culturen leren kennen. De onderlinge verdraagzaamheid tussen de culturen wordt daar ook een stuk groter door volgens de deskundigen bij de Verenigde Naties. Daarom heeft de World Tourism Organization 27 september tot de Dag van het Toerisme uitgeroepen.

Op de website van de World Tourism Organization (http://wtd.unwto.org/) is informatie over deze internationale dag van het toerisme te vinden.  Ook bestaat er een officiële VN-website http://www.un.org/en/events/tourismday/ waar veel informatie over deze internationale dag van het toerisme op te vinden is.

Het is typisch zo'n dag die door de één wordt bejubeld en door de ander vervloekt. Landen en personen die het van de inkomsten van toerisme moeten hebben, doen er alles aan om hun land of regio bij de toerist onder de aandacht te brengen.

 

Toerisme bij de Zaanse Schans
 De Zaanse Schans is een nog niet zo oud als je zou denken. Het is later opgebouwd met gebouwen die overal vandaag gehaald zijn.



Maar er is ook een tegengeluid. Aan alle kanten hoor je geluiden dat men het toerisme steeds meer buiten de deur wil houden. Dat geluid komt vooral uit steden en attracties die compleet onder de voet gelopen worden.

Een goed voorbeeld heb ik vlak om de hoek in de vorm van de Keukenhof. Op mooie voorjaarsdagen eind april staat de hele bollenstreek vast met autoverkeer, wanhopig op zoek naar een parkeerplaats met overal verkeersregelaars die pogen om de boel nog in goede banen te leiden. Vaak met een bus politie achter de hand, omdat de agressie te hoog oploopt. Bijvoorbeeld op deze binnenweg in Lisse die als sluipweg wordt aangeraden door de autonavigatie als de hoofdweg weer hopeloos verstopt zit.


drukte bij de Keukenhof in Lisse
De smalle "Van Lijndenweg" in Lisse in de Keukenhoftijd.

drukte op het water
Voor wie de weg te druk vindt is er de rust van het water zoals hier bij Warmond



Wegen zijn in het voorjaar wekenlang niet te berijden en de dorpelingen uit Lisse weten dat ze hun auto beter thuis kunnen laten. Al was het ook maar vanwege de vele aanrijdingen met mensen die plotseling op de rem gaan staan omdat ze een mooi bloeiend bollenveld hebben gezien. De autoschade bedrijven in de regio zijn verliefd op het voorjaar in de Bollenstreek. 

Voor de bollentelers geldt dat wat minder. Zij zetten hoge versperringen om hun terrein, compleet met ingehuurde bewakers. Het lijkt hier en daar net het vroegere "IJzeren gordijn". Alleen de landmijnen en wachttorens ontbreken nog. Maar het is helaas hard nodig. De toeristen vertrappen anders complete velden met bloembollen die ze niet als particulier bezit maar als openbaar toegankelijk beschouwen. Ondanks de borden en de bewakers.

 

De Bollenstreek lijkt soms het "ijzeren gordijn"

 
Veel mensen in de bollenstreek zijn dan ook terecht niet blij met het toerisme in en rond de Keukenhof. Toch doet de Nederlandse staat er alles aan om "Amsterdam Gardens" zoals men het tegenwoordig graag noemt, op de kaart te zetten. 

Toerisme in Delft
Delft is zeer geliefd bij toeristen. De bussen rijden normaal gesproken af en aan



Overigens heeft datzelfde Amsterdam ook meer dan genoeg van de toeristen. Ook hier zijn grote delen van de stad nauwelijks bereikbaar meer. Wie één van de bekende musea wil bezoeken moet dat tijden van tevoren regelen. Om daarna in een mensenmassa door het gebouw geschoven te worden.

Het is geen typisch Nederlands verschijnsel. Steden als Venetië verdwijnen onder de cruiseschepen en klagen steen en been.  

Kortom, een internationale dag van het toerisme is heel leuk, maar voor mensen die in of bij een toeristische trekpleister wonen zou er door de Verenigde Naties ook wel een internationale "Blijf alstublieft weg" dag georganiseerd mogen worden.


Quote van de dag

 





verbeter de wereld en begin bij jezelf

 

Over het voorkomen van kippendrift


In een vorig artikel zijn we ingegaan op het verschijnsel dat we aan elk probleem "iets moeten doen". En veel mensen zijn uitgesproken "doeners". Zodra ze met iets geconfronteerd worden dat niet in hun wereldbeeld past, gaat er ergens in het brein automatisch een schakelaar om en zegt dat brein "Doe iets!" 
Kippendrift



En dat kan nog wel eens leiden tot een vrij komische vorm van kippendrift. Vooral  politici maken zich er nog wel eens druk over. De drang om daden te stellen voordat er zelf maar over nagedacht is, wat nu eigenlijk het probleem vormt, laat staan of de voorliggende oplossing bij dat probleem hoort. Kenmerkend voor deze vorm van gedrag bij politici is meestal ook dat het ten eerste wat kosten mag (hoe duurder het is hoe beter de oplossing) en ten tweede zorgt het bijna altijd wel ergens voor situaties die bij het nemen van het besluit helemaal nog niet voorzien waren. En wat doen we dan aan die nieuw ontstane situatie? Inderdaad, we gaan ook daar snel iets aan doen.

We mogen van onze politiek verwachten dat ze goed leiding geven aan het land, nietwaar? En juist dit gedrag onderscheidt de goede leider van de slechte. De slechte leider maakt zich schuldig aan het hierboven geschetste gedrag. Vaak tot wanhoop van zijn ondergeschikten. Die steeds aan een nieuwe vorm van beleid (Als je dit gedrag tenminste beleid mag noemen) moet wennen en er hun eigen acties en gedrag op afstemmen. Het gedrag kan zo af en toe wel eens wat paniekerig overkomen en als je iets niet wilt zien bij de leider van je land, bedrijf of ander soort organisatie, dan is het wel een vorm van paniek.

Een betere leider zal altijd rustig proberen te bekijken wat het probleem is, welke oplossingen er zijn en wat de beste oplossing is. Vaak kan dit door een goede inschatting van voorliggende risico's, de kans dat die opdoen en de urgentie van een mogelijk ontstaan probleem. Door veel voorbereidend werk en het ontwikkelen van visie en een goed toekomstbeeld zal een goede leider de tijd kunnen "kopen" om zorgvuldig te werk te gaan. En hij zal niet hals over kop tot acties overgaan die op zijn best slecht doordacht genoemd mogen worden. Ervaring is vaak een belangrijk aspect bij deze aanpak.

Dit soort ervaren leiders stralen zonder dat ze de ene actie na de andere nemen vaak toch een opmerkelijk soort daadkracht uit, dat ook nog eens vertrouwen schept. Het rustige gedrag wordt snel overgenomen door anderen. Overigens geldt dat ook voor paniekerig gejaag, dat eveneens snel op de omgeving over zal slaan, met alle negatieve gevolgen van dien.

Wat er van te leren is, is altijd proberen om te anticiperen op mogelijke problemen en te zorgen dat er al over oplossingen is nagedacht, voordat het probleem zich voordoet. Vaak zijn het nog vrij kleine en alledaagse zaken ook. Maar het loont voor iedereen om er aandacht aan te schenken.


 


Morgen in Jetje's dag

Morgen gaan we eens kijken naar wat ondergekliederde muren, wat we ook graag graffiti noemen. Want volgens velen is ook graffiti een vorm van kunst.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 

Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts