Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

29 september 2021, Dress red day

 

  

29 september 2021. Dress Red Day

 



    De dag vraagt aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen;

    Rood trekt de aandacht in de omgeving. Denk aan het rode stoplicht;

    Rood is de kleur van het intense leven als tegenhanger van het natuurlijke groen;



De oorsprong van "Dress Red Day"


Een dag waarop je je rood moet kleden? Geen probleem zoals op de foto's wel te zien is, maar waar komt een dergelijke dag nu eigenlijk vandaan? De oorsprong van Dress Red Day is een hoek waar je het eigenlijk niet zo direct van verwacht. In Nederland wordt de dag namelijk georganiseerd door de Hartstichting. Deze stichting wil er met de "Dress Red Day" voor zorgen dat er meer aandacht wordt besteed aan hart- en vaatziekten bij vrouwen. En dat is nodig want hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen toch echt de voornaamste oorzaak van overlijden. 

Dress red day



Het is daarom belangrijk om de verschillen die er zijn tussen de signalen bij een hartinfarct bij vrouwen en mannen goed te leren onderkennen. Vrouwen hebben daarbij de neiging om de klachten niet serieus te nemen en te zien als "een griepje" dat vanzelf wel weer een keer overgaat. Een kwaaltje dat vooral niet te veel aandacht moet krijgen. Dus is het goed, om met een Dress Red Day de aandacht te vragen. Iets waar we hier bij Jetje's dag graag aan meewerken. 

Dress red day



En ik kon door het dragen van deze rode kleding, echt ton-sur-ton zoals dat heet, ook nog eens een eerdere toezegging nakomen. Een toezegging die ik inmiddels alweer een paar maanden geleden heb gedaan. Ik heb begin augustus op Facebook toen de vraag gesteld wat mijn Facebookvrienden de beste kleur voor mij vonden om te dragen. Dat werden heel veel stemmen voor rood, een paar voor blauw en een enkel zwart. Als je een Facebookaccount hebt kun je het hier https://www.facebook.com/henriette.sibie/posts/1433120323728665 terugvinden. 

Dress red day



Rood was bij deze informele enquête de duidelijke winnaar. En dus moest ik nog een toezegging nakomen, om me nog een keer in de gekozen kleur te kleden. Niet dat het voor mij vervelend is om te doen, want uit mijzelf mag ik toch ook al graag rood dragen. Rood is de kleur van de superlatieven, zo wordt wel gezegd. Net een passende kleur voor mij dus.

Dress red day




Kleuren hebben altijd bepaalde eigenschappen. En dat is bij rood dan ook niet anders. Zo is rood de eerste kleur die ons brein herkent, ook als er een heel spectrum aan kleuren aanwezig is. Rood trekt daarmee ook direct de aandacht in zijn omgeving. Zie het stoplicht dat toch wel als geen ander object bedoeld is om de aandacht te trekken en te krijgen. En rood staat bekend als de kleur van de sterke emoties. Rood activeert het lichaam, onder meer door de hartslag te verhogen.

Dress red day



Rood trekt mensen aan. In de doos met kleurpotloden is bij kinderen het rode potlood het kortste omdat rood de kleur van het potlood is dat het meeste geslepen wordt. Gewoon, omdat dit potlood het meest door kinderen wordt gebruikt. Door alle intense emoties die rood bij ons mensen oproept, is het een gevaarlijke kleur om aan te brengen in onze leefomgeving. De kleur maakt ons te onrustig. De hersenen krijgen er te veel prikkels door in te hoog tempo. In een rode huiskamer zouden we ons niet prettig gaan voelen.

Veel in de natuur en daarmee in onze leefwereld is groen. Groen is de complementaire kleur van rood. Waarschijnlijk speelt dat ook een rol bij het feit dat rood zo opvalt. Het is precies het tegengestelde van wat we normaal in de natuur gewend zijn geraakt. 

Dress red day



Ooit was het opvallende rood de kleur van militairen. Er werden uniformen van gemaakt. Dat werkte stimulerend op de drager van het uniform. Maar later, toen militairen wapens kregen, die op grotere afstand werkzaam waren, bleek ook pijnlijk dat de drager van het rode uniform in zijn groene leefwereld plotseling wel heel erg zichtbaar werd. Het rode uniform was zo ongeveer de slechtste camouflage die maar te bedenken was.

Toch blijft rood geassocieerd met strijd. Vaak met hanig gedrag want ook een haan heeft vaak veel rood in zijn veren. De rode planeet Mars gaf in de oudheid zijn naam aan de god van de oorlog. Staten waar alleen de overheid het voor het zeggen heeft hebben rode vlaggen. Denk aan China, Noord-Korea en het vroegere Rusland. Het is de kleur die aan de strijd tegen het kapitalisme doet denken. Rood is de kleur van de revolutie. Van de strijd tegen het bestaande. Rood is de kleur die bestaande maatschappelijke systemen omver wil gooien en vervangen door nieuwe. Rood symboliseert daarmee ook vernieuwing, bijvoorbeeld in de politiek.

Rood is ook de kleur van de adel en de aristocratie. Van de groepen in de samenleving die respect afdwingen. We lopen niet voor niets over de rode loper bij belangrijke gebeurtenissen. Dat lopen over die rode loper symboliseert onze belangrijkheid op dat moment. 

Dress red day



Rood is de kleur van bloed en vlees. Het zijn de basisdelen van het lichaam. Vandaar dat rood ook vaak een functie heeft bij lustopwekking. De dames op de wallen in Amsterdam hebben niet voor niets een rode lamp voor het raam van hun werkkamer staan. Rood is de belangrijkste kleur in de erotiek. En zeker in de wereld van de betaalde erotiek.

Kortom, leven met rood zorgt voor een intens leven. Vandaar dat ik veel voor rood gekozen heb bij het uitzoeken van mijn kleding. En vandaar een "Dress Red Day" als vandaag zo gek nog niet is om aandacht te trekken.




Quote van de dag

dagquote 29 september

 





verbeter de wereld en begin bij jezelf
 

Wat moet er NU gebeuren? 

 
Natuurlijk hebben we als mensen allemaal onze doelen in het leven beschreven en de wegen om die te bereiken vastgelegd. We hebben onze doelen verder uitgewerkt en we hebben alles keurig vastgelegd in een to do lijst. Ja toch? Of heb jij dat nog niet gedaan? Nou ja, in dat geval ben je niet de enige. En laten we eerlijk zijn, to do lijsten zijn handig op kantoor als je de computer bij de hand hebt, maar als we ander werk dan kantoorwerk hebben dan komt er ook niet zo bar veel van terecht. Dan hebben we een andere manier nodig om onze prioriteit te bepalen.

Een interessante theorie op dat punt is om bij ontbreken van een vast plan, steeds opnieuw te bepalen wat het belangrijkste is dat NU gedaan moet worden. Neem daar rustig een moment voor. Dit klinkt misschien wat vaag, maar bijna altijd is er wel een actie aan te wijzen die meer aandacht vraagt dan de rest.

Bijvoorbeeld omdat er iemand op wacht. Omdat we een toegezegde datum moeten halen. Omdat we weersafhankelijk werk doen en er een bui aan de lucht hangt. Omdat we iets in de winkel moeten gaan halen dat we morgen voor een belangrijk karwei nodig hebben. Afijn, je kunt ongetwijfeld zelf een groot aantal voorbeelden bedenken.

Reden voor deze minder gebruikelijke aanpak is, dat iedereen die geen strakke planning hanteert voor zijn dagindelingen, de neiging heeft om gewoon "iets te gaan doen dat hij of zij op dat moment leuk of interessant vindt. Dat "werk", als we het al zo mogen noemen, is meestal niet acuut nodig. Het is gewoon wel even leuk om te doen en dat is voldoende.

Want laten we eerlijk zijn, we bedenken af en toe allemaal wel eens een reden om dat rotklusje nog een tijdlang voor ons uit te schuiven. Morgen kan het ook nog wel.

Heb je er moeite mee om een echt belangrijke klus te vinden? Dat kan. Dan vallen we terug op een tweede mogelijkheid, namelijk het bepalen van de zwaarste klus die er ligt. En kijk er niet vreemd van op, als dat ook een belangrijke klus is, die al een tijdje op uitvoering ligt te wachten, maar die nog even als "te zwaar voor dit moment" werd beschouwd.

Planningen, to do lijsten en dergelijke vragen veel tijd en aandacht. Voor veel mensen zelfs veel te veel tijd en aandacht en hoewel iedereen het er over eens zal zijn dat een to do lijst belangrijk is, schiet het er bij in. Vaak gunt men zich er gewoon geen tijd voor. En er is altijd wel iets, dat eerst even gedaan moet worden en daarna komt het bijwerken van die to do lijst wel aan de beurt.  Herkenbaar? Vast wel. Zeker voor een flink aantal mensen.

En dan kan het strikt vasthouden aan de stelregel dat het belangrijkste eerst moet gebeuren hier direct vruchten afwerpen. Immers, we vinden allemaal die planning en die to do lijst van groot belang, nietwaar? Nu, dan ligt het voor de hand om altijd met het bijwerken van die lijst te beginnen. Ook al hebben we meer zin in een ander, leuker karweitje dat er ook ligt te wachten.

Uiteindelijk is elke vorm van gestructureerd werk terug te brengen op één belangrijke menselijke eigenschap en dat is zelfdiscipline. De beste planningssystemen zijn waardeloos, als we ons er niet aan houden. Misschien dat een simpele manier om gewoon eerst te doen wat het belangrijkste is ons wel kan motiveren en kan laten zien wat het grote belang van gestructureerd werken is.


Morgen in Jetje's dag

We kennen ze allemaal, de kleverige platte, zoete schijven, die kennelijk van oorsprong uit Gouda komen. Want morgen is het de stroopwafeldag. Alle reden om mij eens in die lekkernij te gaan verdiepen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE PERFORMT] - [JETJE PERFORMT] Goedemorgen vrienden, nadat we gisteren naar de conceptuele kunst hebben gekeken is vandaag de performance kunst aan de beurt, want d...

Populaire posts