10 september 2021. Strijken op 37 m hoogte
Gisteren heb ik in Kootwijk mijn was gedroogd. Maar ja, die was moet ook gestreken worden en dat doe ik vandaag in Katwijk, op het zogenaamde Vlaggenduin.
Den Haag in de verte, de oude Katwijkse watertoren in de voorgrond |
In de duinen ten zuiden van Katwijk valt een bouwwerk op één van de hoogste duinen op. Sterker nog, we hebben het hier over het hoogste natuurlijke punt van Zuid Holland. Dit duin heet "het Vlaggenduin" Het gebouwtje is de top van een bunker. De bunker is volgestort met beton en dus totaal ontoegankelijk.
Wat we hier zien is een in de tweede wereldoorlog door de Duitse bezetter aangelegde uitkijkpost, die met name diende als uitkijkpost naar geallieerde vliegtuigen. Iemand die op slechts enkele honderden meters woonde, kon er over vertellen. De uitkijkpost was vergezeld van enkele zware batterijen luchtdoelgeschut die goed verstopt waren in de duinen. Maar het was te veel mensen bekend waar ze stonden en die kennis was ook in Londen doorgedrongen.
En dat trok zeker in de laatste jaren van de oorlog Engelse en Amerikaanse jachtvliegtuigen aan. Deze toestellen vlogen slechts enkele meters boven de zeespiegel om pas op het laatste moment op te vallen. En dan waren ze er al. Eenmaal boven land werd er een bliksemaanval op het geschut en de uitkijkpost gedaan en enkele seconden later zaten de vliegtuigen al weer boven zee.
De bunker is aan de zeezijde nog altijd behoorlijk ruw, wat vooral terug te voeren is op de grote hoeveelheid kogels die deze kant op heeft moeten vangen van vliegtuigen die vanaf zee kwamen.
Dat het vlaggenduin met zijn 37 meter hoogte door de Duitsers als uitkijkpost werd uitgekozen is heel logisch als je er ook vandaag de dag nog rondkijkt. Niet alleen zie je heel Katwijk, Katwijk a/d Rijn heel dichtbij, maar kijk je verder dan zie je Noordwijk, Wassenaar en Leiden goed liggen.
Maar bij helder weer lijken de Maasvlakte en de rookpluimen van Tata steel ook heel dichtbij te liggen. Kortom, het vlaggenduin is een geweldig uitkijkpunt dat veel bezoekers trekt die van een verbluffend uitzicht willen genieten.
Maar goed, mijn was is gisteren netjes gedroogd en vandaag gestreken. Ik kan er weer helemaal tegen. Een kijken wat er verder nog voor kluswerk ligt dat ik ergens uit kan gaan voeren.
Quote van de dag
Zou je de aardappelen gaan koken, dan weten we dat die steeds zachter zullen worden. Zou je de aardappelen heel lang koken, dan vallen ze uiteindelijk uit elkaar en houden we een soort geelwitte drab over. Aardappelpap. Ook hier zijn de aardappelen oneetbaar geworden.
Maar in beide gevallen deden we eigenlijk hetzelfde. We hebben water aan de kook gebracht. Verder verschil hebben we niet gemaakt. Toch zijn er kennelijk bij dezelfde actie meerdere gevolgen mogelijk die ook nog eens haaks op elkaar staan.
Er bestaat een spotprentje van twee mannetjes. Die staan boven en onder het cijfer zes. De ene kijkt van boven naar beneden en ziet een 9. De ander kijkt van onder naar boven en ziet een 6. Het cijfer op de vloer is hetzelfde. Het is maar hoe je kijkt. Wat is goed?
Leg een keukenrol op tafel. Kijk eerst van de ene kant, loop dan een kwart om de tafel heen. De ene keer zie je de ronde onderkant of bovenkant. De andere keer zie je de rechthoekige zijkant. Wat is goed?
Dit zijn een aantal voorbeelden van de verschillende manieren, waarop we dingen waar kunnen nemen of -in het eerste punt- hoe verschillend het effect van een actie kan zijn, onder iets veranderde omstandigheden. In alle gevallen is onze waarneming of verwachting mogelijk anders dan we denken. Mensen hebben de neiging om veel dingen als vaststaande feiten te zien, maar het gaat er eigenlijk gewoon om, hoe we tegen de zaken aankijken.
Dit verschijnsel is ook positief te gebruiken. Namelijk bij het oplossen van lastige problemen. Stel dat we met een probleem zitten, waar we niet goed uit kunnen komen. Een oplossing lijkt zeker niet voor de hand te liggen en we hebben het gevoel dat we vast zitten.
Dan kan een verandering van de manier van zien ons wellicht verder helpen. Het probleem kan er plotseling heel anders uit zien.
Voorbeelden:
Heb je een meningsverschil met iemand? Ga in gedachten op de stoel van de ander zitten en kijk er vanuit zijn of haar gezichtspunt naar.
Heb je een financieel probleem? Bekijk het probleem eens vanuit het oogpunt van een rijk iemand of juist iemand die geen geld heeft. Blijft het probleem dan overeind? Of verdwijnt het juist als sneeuw voor de zon?
Zitten we met een ontwerp waar we niet lekker uit kunnen komen? Bekijk het van bovenaf. Bekijk het vanaf de grond. Een heel ander perspectief kan ook tot heel andere inzichten leiden.
Kortom, ga er altijd van uit dat er meerdere inzichten, oplossingen, gezichtspunten en dergelijke zijn. En dat geldt echt bij alles wat je aan het doen bent. Je zult veel minder snel vast komen te zitten bij je creatieve denkwerk, als je je een veel flexibeler manier van denken eigen weet te maken.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten