4 en 5 april. Pasen

4 en 5 april. Pasen

 

Het is komen weekend Pasen. Normaal gesproken twee feestdagen, maar de christelijke kerk rekent in zekere zin de donderdag (witte donderdag) en vrijdag (goede vrijdag) ook mee. En dus mogen we er op Jetje's dag best op vrijdag al aandacht aan schenken. 

4 en 5 maart, Pasen
Een hele zak met chocolade-eieren om op te eten!Pasen is voor velen een feest vol raadselen. Velen kennen het christelijke paasverhaal van de dood en opstanding van Jezus wel, maar wat is nu het verband met die paashaas en die eieren? Want dat is toch wel hetgeen waar de meeste mensen tegenwoordig Pasen van kennen. En dat raadsel is kleiner dan je zou denken.

Zo trokken vanaf ongeveer het jaar 800 allerlei personen vanuit het zuiden van Europa naar het Noorden, om daar het ware geloof te gaan brengen. Vaak ging men per boot via Engeland, waar men al enig voet aan de grond begon te krijgen.

4 en 5 maart, Pasen
Zo, dat chocolade-ei smaakt prima!Tegenwoordig hebben mensen die het ware geloof komen brengen, hooguit de neiging om een voet tussen de deur te steken, maar in die tijd ging het er ruiger aan toe en was het vaak een kwestie van maar bekeren om te overleven.

Maar in het Noorden van Europa zaten grote aantallen Germanen en Friezen, die zo hun eigen geloof hadden en die niet op een nieuw geloof zaten te wachten. Dat had de nodige veldslagen tot gevolg.

4 en 5 maart, PasenOp een gegeven moment kwam er iemand op het idee om wat zaken te gaan combineren. Zo hadden de Germanen hun Midwinterfeest rond de kortste dag. Men versierde dan de bomen en er waren nog wel wat rituelen. Dit feest werd met de christelijke geboorte van Jezus gecombineerd. En daarmee ontstond de combinatie met de kerstboom. En kerst zoals we dat nu kennen was een feit. Slim!

4 en 5 maart, Pasen


In het voorjaar was er het vruchtbaarheidsfeest. Symbolen daarvan waren de haas, een nogal vruchtbaar knaagdier en eieren. Een kuiken uit een ei is tenslotte een goed voorbeeld van nieuw leven. En dus van vruchtbaarheid. Dit werd aan het christelijke paasfeest gekoppeld. En zo konden beide geloven elkaar vinden in hetzelfde feest. Best wel slim bekeken, eigenlijk. 

4 en 5 maart, PasenHoewel het ergens wel vreemd blijft, dat er op Pasen een sterfdag herdacht wordt, maar dat deze elk jaar op een andere datum valt. Bij de Kerst doet zich dat niet voor. Dat is elk jaar op 25 en 26 december. Nou, ja, we zullen ons er het hoofd maar niet over breken en gewoon zorgen dat er voldoende chocolade-eieren en chocolade-hazen in huis zijn met de Paasdagen.

Ik wens jullie in elk geval prettige Pasen.  


4 en 5 maart, Pasen

Quote van de dag

 
quote van de dag
Met jetje's dag op stap
 
Nogmaals naar de bloeiende bollenstreek
 
Begin deze week had ik een flink aantal foto's van de bollenstreek geplaatst. Deze zijn uitermate positief ontvangen en dat is natuurlijk een prima reden, om er nog een aantal aan Jetje's dag toe te voegen.  Het is altijd jammer dat blogspot, de provider van dit weblog, de foto's in een wat lagere kwaliteit afdrukt. Maar daar is voor mij niets aan te doen.
 
Kasteel Dever in Lisse
Kasteel Dever tussen de tulpen


De bollenstreek in het voorjaar is uniek in de wereld. Er komen niet voor niets anderhalf miljoen toeristen op af.  Wat door veel bollenboeren met lede ogen wordt aangezien, want veel mensen gaan in de bloeiende bollen staan en zitten, waardoor die beschadigd worden en er zich ziektes verspreiden. We zien dan ook hoge hekken, soms afgezet met NAVO-prikkeldraad, maar zelfs dat weerhoudt de die-hard toerist niet! Die selfie tussen de bollen moet en zal er komen.
 
 
Omgeving LisseLisse, van Lynden weg

 
Dus geniet van de foto's, want de bollenvelden "live" bekijken, is volgens de mensen van de gemeente die het weten kunnen, te gevaarlijk. Het coronavirus zou juist bij de bollenvelden keihard toe kunnen slaan, zo wordt er geredeneerd. 
 
Omgeving Lisse

 
Omgeving Lisse

Lisse, van Lyndenweg


En dus worden zelfs de doorgaande wegen afgesloten.  Het zal allemaal wel. Ik kan het zelf belopen. Dat scheelt. En ik hoop dat deze foto's iedereen een klein beetje mee laten genieten.
 
 
 
 
Omgeving Lisse, Vennestraat


Omgeving Lisse


Omgeving Lisse, EngellaanKasteel Dever, Lisse
Nogmaals Kasteel Dever, maar dan in de hyacinten.
Nu gaan we eerst de paasdagen maar eens vieren. En normaal komt er geen Jetje's dag op zaterdag en zondag. Maar nu ook niet op maandag, 2e paasdag. Ik heb het te druk met chocolade-eieren eten. :-) :-) Dinsdag zien we elkaar hier wel weer. Ik wens iedereen hele prettige paasdagen toe. Geniet ervan!

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts

Zoeken in deze blog