Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

4 maart. Dag van de doktersassistent (m/v)

4 maart. Dag van de doktersassistent (m/v)

We gaan even wegen!
We gaan ons even wegen!!

Vandaag, 4 maart,  is het de 'Dag van de Doktersassistent (m/v)'. Die datum is overigens toeval, want deze dag vindt ieder jaar plaats op de eerste donderdag in maart. Zoals veel van dit soort "dagen van" is ook deze dag in het leven geroepen om een bepaalde groep in het zonnetje te zetten. En in dit geval de doktersassistenten (m/v). Een groep die dat wat mij betreft van harte verdient. Deze dag hoort dus een plekje te krijgen tussen de andere dagen, waar Jetje's dag aandacht aan besteedt.

 

Waar zou dit goed voor zijn?

Groeiende rol 

In elk geval speelt de doktersassistent in de moderne zorg een steeds grotere  en ook belangrijker rol. Dat er steeds meer van de zorg wordt gevraagd is iedereen wel duidelijk. Lees de krant maar, of kijk even naar een "praatprogramma" op de televisie en het wordt keer op keer bevestigd. 

Zijn deze pillen om in te nemen?


Was de doktersassistent(e) vroeger vooral iemand die zorgde voor het maken van de afspraken, tegenwoordig is dat wel anders geworden. Gespecialiseerde assistenten nemen allerlei taken over. Het werk van de doktersassistent(e) breidt zich geleidelijk aan uit. Iedereen die wel eens ziek is en met een zorginstantie te maken heeft, kan met eigen ogen zien hoeveel voortreffelijk werk daar door gemotiveerde mensen wordt verzet. Met name in de coronaperiode werd dit nog eens extra bevestigd, maar het was vóór die tijd ook al te zien, voor wie het zien wilde tenminste. De vele reorganisaties, bezuinigingen, samenvoegingen en andere organisatorische rimram hadden inmiddels hun sporen wel achter gelaten.

Ruk!

Oorzaak van veel problemen

De overheid zou zich over die periode eens zwaar op het achterhoofd moeten krabben, om er eens over na te denken of men hier wel goed bezig is geweest. De paniek die steeds weer rond de zorg blijft hangen, lijkt toch wel voor een deel terug te voeren op de rol van overheid vóór het uitbreken van de coronacrisis.

De kleine lettertjes van de gebruiksaanwijzing

Incompatibilité d'humeur

Zelf heb ik geen directe ervaring in de zorg, maar wel in een randgebied. Ik heb namelijk enkele weken ervaring als tandartsassistente, maar mijn loopbaan liep hier al na enkele weken op de klippen door iets dat juristen "Incompatibilité d'humeur" ofwel "onverenigbaarheid van karakters", noemen.  Ofwel wat eenvoudiger gezegd: Ik kreeg het aan de stok met de echtgenote van de betreffende tandarts. En dat na een nare en volstrekt onware beschuldiging.

Misschien was het lied: "Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente"  van de Vlaardingse zanger Peter de Koning, ook verkeerd bij haar gevallen. Je weet het nooit, tenslotte. Maar het was mijn eerste en ook laatste kennismaking met het werken in de randgebieden van de zorg.  

Is dit lang genoeg?

Niets dan hulde

Maar zoals gezegd, niets dan hulde voor deze sector.Quote van de dag


quote van de dag 
 
 
 

Positief denken om succes te behalen


Flauwekul of wondermiddel?

Veel cynische mensen geloven dat positief denken pure flauwekul is. Hoe is het mogelijk dat extreem optimistisch zijn jou uit het niets, zomaar de mogelijkheden zou geven, die je nodig hebt om succesvol te worden? Het maakt immers helemaal niets uit wat je denkt. Het zal de wereld om je heen in het geheel niet veranderen. Die draait gewoon door, toch?

Positieve effecten zijn wel degelijk bewezen

Hoewel iedereen die mening natuurlijk mag hebben, is in verschillende uiteenlopende onderzoeken bewezen, dat positief denken heel goed kan werken, om je geest en lichaam in de juiste richting te veranderen. Positief denken kan ook helpen om alle kansen om je heen, die bijna altijd wel aanwezig zijn, te herkennen. En ze daarna te grijpen. Of je nu wilt geloven dat blind optimisme de sleutel tot succes is of niet, er bestaat weinig twijfel over, dat een positieve denker de kwaliteit van zijn leven gewoon verbetert. Een positieve denker zorgt ervoor, dat hij de kansen om zich heen grijpt, als ze zich voordoen. En dat hij gemotiveerd blijft om die kansen daarna verder uit te werken. En zaken in gang te zetten. Op weg naar succes.
 
Onderzoek je gedachten

Onderzoek je eigen gedachten


Onderzoek je eigen gedachten

Het eerste dat je moet doen om positief te gaan denken, is jezelf en je negatieve gedachten eens echt goed en diepgaand te onderzoeken. Wees daarbij in alle opzichten eerlijk tegen jezelf. Kijk vooral welke gebeurtenissen en omstandigheden deze negatieve gedachten steeds maar weer naar boven laten komen. En zie wat een slechte invloed die negatieve gedachten op je hebben. Het gevolg is namelijk niet alleen geestelijk, maar in het algemeen ook behoorlijk lichamelijk. Negatief denken vreet alle energie uit je op. En die energie kan je lichaam veel beter besteden. 

Het vreemd reagerende brein

Het is een normaal verschijnsel dat de menselijke geest negatieve input hoger waardeert, dan positieve input. Sombere gedachten scoren in ons brein kennelijk beter, dan wat meer plezierige, positieve gedachten. Ze blijven beter hangen en zijn ook langduriger.  Dat is op zich een vreemd verschijnsel, maar het is met onderzoek aantoonbaar. Voor veel mensen misschien zelfs wel herkenbaar. 

Kap negatieve gedachten direct af

Dus zorg ervoor dat je jezelf goed kent. Dat je weet hoe je op positieve en negatieve zaken reageert. Wees dan ook bereid om te begrijpen, dat je negatieve gedachten niet echt productief zullen zijn. Onderbreek daarom zelf die negatieve gedachten, zodra je ze ook maar even herkent. Probeer negatieve gedachten direct te vervangen met positieve gedachten. Dat vervangen zorgt er als het ware voor, dat de verbindingen in je hersenen opnieuw gelegd worden. Zodat je vanaf nu in de toekomst automatisch steeds meer positief zult gaan denken.

Er zijn verschillende mogelijkheden

Dit vervangen van de verbindingen kan op een aantal manieren worden gedaan. Je kunt om te beginnen een dialoog met jezelf beginnen. Herinner jezelf aan alle positieve dingen, die je in je leven al verricht hebt. En ook wat je dan moet doen, om daar steeds weer opnieuw bij uit te komen. Dat zal je aandacht op de positieve zaken steeds verder vergroten. Je hersenen en je onbewuste zullen geleidelijk aan vanzelf mee gaan doen. Dat zal je gaan helpen om je doelen te bereiken. Hoe uitdagend de dingen misschien ook zijn. En hoe ver ze op dit moment nog weg lijken te liggen. 

Maken we de reis of niet?
Maken we de reis? Of doen we het toch maar niet?


Maken we de reis of niet?

Voor een minder positief persoon is het waarschijnlijk al snel te ver. Die persoon begint niet eens aan de reis. Voor een positief persoon is het juist een prachtige reis. Een reis vol met interessante uitdagingen. Het is voor beide personen exact dezelfde reis. Het verschil in beleving zit er alleen maar in, hoe je er vooraf tegenaan kijkt.

Herken je manier van denken

Het is ook belangrijk voor je om je eigen manier van denken, onder veel omstandigheden te herkennen. En om ook in te zien, dat die manier van denken lang niet altijd in je voordeel werkt. Als je manier van denken steeds weer tegen je werkt, dan moet je proberen om je denken te herzien. Zeg maar om jouw manier van denken te "repareren", al klinkt dat natuurlijk veel te zwaar. Maar die zogenaamde fout in je denken kan heel diep zitten en herstel is dan lastig en zeker tijdrovend. 

Verkeerde verwachtingen kunnen ons in de weg zitten

Ieder van ons wordt opgevoed met bepaalde verwachtingen van de wereld. Die verwachtingen kunnen je soms de rest van je leven gewoon in de weg zitten. Denk er eens goed over na, hoe je zelf gelooft dat de wereld werkt. En waardoor dat geloof ontstaan is. En overweeg dan ook eens, dat je geloof in de wereld je feitelijk tegenhoudt. Klopt dat geloof eigenlijk wel? Is er bewijs voor? Als je eenmaal merkt dat je beperkt wordt door je eigen waarnemingen, dan is het nog niet te laat, om die overtuigingen te veranderen. Want dan kun je stappen gaan nemen om je te concentreren op iets, dat wel positiever en productiever is, dan achter je bestaande wereldbeeld aan te lopen. Maar het begint met herkennen,wat er speelt. En met het erkennen van je eigen manier van denken. 

Zoeken naar objectieve informatie, verandert onze verwachtingen

Positief denken kan je helpen de wereld in een veel objectiever licht te zien. En dat maakt het mogelijk om je eigen informatie uit het enorme aanbod te kiezen. En dat helpt je weer op weg bij het plannen van een succesvolle toekomst. Je kunt je verwachtingen bijstellen op basis van feiten. Zolang je trouw blijft aan je eigen visie en niet steeds meer aan jezelf gaat twijfelen, zul je merken dat je angsten ongegrond blijken te zijn. En dat je wel degelijk in staat bent tot het behalen van succes. 

Je weet best dat je het kunt

Alleen jij weet diep in je hart, waartoe je werkelijk in staat bent. Dus vertrouw niemand, die probeert om je daar aan te doen twijfelen. Onthoud dat jouw visie inderdaad de jouwe is. En daarom ben jij en jij alleen, de persoon die al je dromen waar kan maken. Niemand anders gaat dat voor je doen. Maar sterker nog, het is maar de grote vraag, of een ander dat wel KAN doen.  

Het justitieel incassobureau. Wie kent het niet? Morgen is de dag van de maximum snelheid. U weet wel, de extra belastinginning van de overheid. Alle reden om daar in Jetje's dag eens wat aandacht aan te geven.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts