Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 maart. Internationale dag van het gehoor

3 maart. Internationale dag van het gehoor

Een goed gehoor is van het grootste belang 

De WHO heeft 3 maart uitgeroepen tot de internationale dag van het gehoor of in het Engels International Ear Care Day. De WHO, ofwel de World Health Organisation, is een organisatie die als doel heeft om wereldwijd gezondheidsaspecten op de agenda te zetten. We komen de organisatie in de huidige coronapandemie dan ook nog wel eens tegen. Maar het betreft niet alleen virussen. Op 3 maart zijn onze oren en ons gehoor aan de beurt. Dan is het namelijk International Ear Care Day.
 
 
hulpgebaar bij het horen


Volgens de  WHO lijden wereldwijd 360 miljoen mensen aan gehoorproblemen, waarvan ongeveer 60% gewoon te voorkomen had kunnen worden. Alle reden voor een goede voorlichting dus.  In 2007 is deze dag uitgeroepen, om één dag per jaar preventie en herstel van alles wat met je gehoor te maken heeft te kunnen promoten. 

Dat een goed gehoor van belang is, zal niemand ontkennen. Maar dat is inderdaad niet vanzelfsprekend. Maar als je een slecht gehoor hebt, mis je veel. Niet alleen de nodige en vooral onnodige herrie, maar ook de vogels, die vroeg in de morgen het licht van de nieuwe dag begroeten. Geluiden van kinderen op de speelplaats. Zang en muziek. 

Gelukkig ken ik de problemen niet persoonlijk. Maar ja, als je leeftijd toe gaat nemen, wordt ook de kans op moeilijker horen wel wat groter. Tot die tijd geniet ik met volle teugen, vooral van muziek.
 

Blokfluitles

Muziek is mij al heel vroeg in mijn leven meegegeven in de vorm van blokfluitles. Bij een oudere juffrouw, die je onverbiddelijk in de hoek van de kamer zette, als je het lef had om een valse noot te spelen. Blokfluitles werd daardoor een pure stress. Ik heb er af en toe nog nare dromen van. Het is natuurlijk ook absurd. Muziekles, gebaseerd op de angst om straf te krijgen. Of het pedagogisch verantwoord was, wens ik te betwijfelen. Later ging ik over op piano. Een piano hadden we bij mijn ouders thuis, dus ik kon oefenen. Dat was al een heel stuk beter, dan die strenge juffrouw met haar blokfluiten.

zangeres Jetje in actie!
Unbeschreiblich weiblich!!!!  Zangeres Jetje zingt Nina Hagen!


Piano, keyboard en zangles

Later, zo rond mijn veertigste, kreeg ik toch weer zin om de muziek weer eens op te pakken.  Een piano was een beetje lomp gevaarte in huis, maar er waren inmiddels prima elektronische manieren om de routine met spelen weer op te bouwen. Ik nam weer pianoles, waarbij al snel bleek dat je dat niet snel verleert. En keyboard. Ook leuk en weer heel andere mogelijkheden. Natuurlijk mocht zangles er niet bij ontbreken en ik heb ook daar een tijdlang les in gehad. Ik kan als het moet dus in elk geval wel het nodige geluid produceren. Op een aantal foto's op deze pagina ben ik er in elk geval heel druk mee bezig, zoals jullie kunnen zien. (en gelukkig niet horen :-) )

En toen? Toen niets meer. Er kwamen weer andere dingen die de aandacht vroegen. Helaas gingen alle inspiraties op het gebied van zang en muziek weer op de plank. Ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden dat je talenten die je duidelijk hebt, moet benutten. Maar ik moet dan wel bekennen, dat ik zelf op dat punt een heel slecht voorbeeld ben. Maar wie weet wat er ooit nog weer eens komt, zo houd ik mijzelf dan maar voor. 

Carnavalsliederen aan het zingen
Dat paard staat ook nog steeds in de gang....


Diesel scheepsmotoren

Er is alleen nog de passieve liefde voor muziek. 's Ochtends in alle vroegte gaat de radio aan en als ik naar bed ga, gaat hij weer uit. Uitsluitend muziek uit de zestiger en zeventiger jaren. Zeg maar een soort jeugdsentiment. Wat mijzelf betreft, is het qua muziek altijd nog de mooiste tijd die er geweest is. 
 
De muziek die nu ten gehore wordt gebracht, doet sterk denken aan het geluid van de dieselmotoren van de  museumschepen die regelmatig langsvaren in het kanaal, dat voor mijn woning ligt. Een dof bonkend, maar regelmatig geluid dat wel voor muziek door zal gaan. Ach, het is ongetwijfeld de generatiekloof en over iets smaakgevoeligs als muziek valt nu eenmaal niet te twisten. Ieder het zijne, wat dat betreft.

Afijn, dat allemaal naar aanleiding van de gehoordag.


Quote van de dag




 

Poseren bij studio Haaglanden

 
Op 19 februari jl. had ik een fotoshoot bij Studio Haaglanden in Leidschendam. Ik heb daar in Jetje's dag van 19 feb een stukje over geschreven en aangekondigd dat ik er heen zou gaan. Ik heb toen ook al verteld, dat ik er hier in Jetje's dag nog wel wat foto's zou laten zien. Nou, hierbij dus.

Er zijn fotografen waar je als model gewoon voor je plezier naar toe gaat. En studio Haaglanden is daar beslist een goed voorbeeld van. Je wordt altijd enthousiast ontvangen in de ruime studio, die gevestigd is in een kantoorpand in Leidschendam. Ik ga altijd met de auto, maar de studio schijnt ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar te zijn. 
 
Boudoirshoot
Boudoirshoot

 

Tijdens de shoot gaat het er rustig en heel ontspannen aan toe. Er is geen moment sprake van druk. Als je er nog wat minder bekend bent, word je ook altijd op je gemak gesteld. Overigens wil dit niet zeggen dat er niet productief gewerkt wordt. Integendeel zou ik haast zeggen. Maar de fotograaf gaat heel duidelijk voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit, zoals je dat nog wel eens tegen komt bij fotoshoots. Fotografen die 300 foto's schieten tijdens een shoot, zijn dan geen uitzondering. Maar dat ga je als model hier in deze studio niet vinden.

Er worden steeds een paar foto's gemaakt, die direct op een groot scherm te bekijken zijn. Dat is een enorm voordeel ten opzichte van het bekijken van een foto op het Lcd-scherm van een camera. Zelfs het grootste Lcd-scherm op een camera komt natuurlijk niet in de buurt van het formaat scherm van een laptop of de monitor van de desktopcomputer. De techniek is dus in deze studio goed verzorgd. Het grappige daarbij is dat ook alles wat er gebeurt, tot in detail wordt uitgelegd. Als er een lamp of flitser wordt verplaatst wordt toegelicht, wat het effect daarvan is en wat we dus straks op de foto mogen gaan verwachten. 

Knakworstendag
Knakworstendag


Een ander punt wat het werken met deze fotograaf nog al anders maakt, is dat hij duidelijk meedenkt en kijkt wat je zou willen. Ik wilde bijvoorbeeld graag korte series, die ik ook in dit blad Jetje's dag kan gebruiken. Die zijn dan ook gemaakt. We hebben drie series gemaakt, waarbij er van elke serie een voorbeeld is bijgevoegd. Een boudoirshoot die deels in een publicatie gebruikt zal gaan worden, een grappige serie met knakworstjes voor "knakworstdag" en een serie met heel veel water voor 22 maart, "Wereld water dag." Die zien jullie dus in de komende tijd wel in Jetje's dag langskomen.

Juist het feit dat hij meedenkt en ook zelf met ideeën komt, geeft een prettig gevoel van interactie. Ook als model voel je dan betrokkenheid. En dat is helaas toch wel iets dat je nog wel eens mist bij fotografen. Veel fotografen zijn sterk gericht op hun camera en het maken van plaatjes en de belangstelling voor jou als model schiet er dan een beetje bij in. Niet bij iedereen natuurlijk, want ik generaliseer nu een beetje, maar je komt het toch nog wel eens tegen. Er wordt ook niet direct afgedrukt, maar de pose die je als model aanneemt, wordt eerst even positief-kritisch bekeken. Indien nodig wordt er dan nog advies of tips voor houdingen of verbeteringen aan poses gegeven.


Kortom, studio Haaglanden is een plek waar het voor een model goed toeven is. Ik kan het vanuit meerdere eigen ervaringen dan ook zeker aanraden, zowel voor ervaren modellen als voor modellen die zich nog aan het ontwikkelen zijn.  Ik ga er beslist binnen afzienbare tijd weer een dagje heen. 

Watershoot




Morgen worden de assistentes van dokters en in ziekenhuizen in het zonnetje gezet en daar moeten we als Jetje's dag natuurlijk bij zijn.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts