Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

5 Maart. Dag van de maximumsnelheid

5 Maart. Dag van de maximumsnelheid

Het is weer tijd voor de post

 

Kijk eens wat de postbode weer heeft gebracht
Kijk eens wat de postbode nu weer eens voor mij heeft gebracht

 

Je herkent bepaalde soorten post in de brievenbus al op een afstand. Dat zijn bijvoorbeeld de blauwe brieven van de Belastingdienst en de wit/paarse enveloppen van het CJIB ofwel het Centraal Justitieel IncassoBureau, de geld-inners van de overheid. In het algemeen is een dergelijke brief een teken, dat je je dusdanig ernstig in de samenleving hebt gedragen, dat oom agent het nodig vond om corrigerend op te treden.

Je kunt deze blijken van weinig waardering van de overheid vrij gemakkelijk te pakken krijgen. Het kan een geniepig opgesteld bestelbusje zijn, met een camera die over de vangrail loert. Waarschijnlijk de oorzaak van de bekeuring, die ik hier op de foto's te pakken heb, want het was de eerste bekeuring ooit die ik op een snelweg heb opgelopen.

Gelukkig staat alles er op
Het is goed dat er op de bekeuring vermeld is waar en wanneer de overtreding begaan is, anders had ik geen flauw idee gehad. Ik ben mij ook van geen kwaad bewust. Op dat moment werkt een dergelijke bekeuring naar mijn mening ook helemaal niet. Hoe kun je je nu schuldig voelen aan iets dat je niet eens gemerkt hebt? Wat doe je? Je open de app van de bank, zet de betaling 3 maanden verder in de geplande betalingen, denkt een keer "Shit" en je gaat weer verder waar je gebleven was. Je bent een beetje blij voor Rutte, dat hij weer wat zakgeld heeft, om van die mooie dingen mee te doen voor het vaderland.

Het gevaar van een dergelijke onverschillige manier van innen is, dat het totaal niet meer werkt. Er zijn best goede argumenten tegen hard rijden te geven. Veiligheid bijvoorbeeld, maar dat is vooral in woonwijken. 

Luchtverontreiniging is er ook eentje, hoewel ook weer zo'n onderwerp waar je allerlei tegenstrijdige dingen over in de krant leest, zodat je niet weet wat je er van denken moet. En in de buurt van de luchtverontreiniging vinden we de herrie.  Ook iets dat mensen vooral persoonlijk beleven. Maar wat de reden dan ook is, hoe nuttig die reden ook is, naar mijn idee werkt dit totaal niet. 

verscholen als anonieme geparkeerde auto

 

Nee, naar mijn mening is het enige dat echt werkt, als je aangehouden wordt door zo'n echte stoere motoragent. Met zo'n geel motorpak aan en van die handschoenen, die hij langzaam uittrekt als een soort van stripteasedanseres. Om daarna DE vraag te stellen: "Waarom hebben wij zo'n haast, mevrouw?" Kijk, dat werkt. Dan voel je je pas echt schuldig. Dan wil je door de stoel van je auto zakken. Of met auto en al in het wegdek verdwijnen. Op dat moment besef je, dat de misdaden van Holleeder en Taghi in het niet zinken, bij wat jij daar allemaal aan het doen was. Je voelt tot in je kleine teen hoe intens fout je bezig bent geweest. Dat is leerzaam. Dan gedraag je je voortaan wel.  

Flitspaal

 

Maar zo werkt het meestal niet. We worden gefotografeerd als we verscholen, anoniem geparkeerde auto's voorbijrijden, door agenten die als een soort mislukte cowboys om een boom of een bushaltehokje staan te "schieten" met een lasergun, of natuurlijk door de goede ouwe flitspaal. Bij mij in de regio halen die flitspalen nog het meeste geld op voor de regering. Ze staan vaak strategisch, aan het einde van een helling. Als je omlaag rijdt van die helling af, dan ga je al snel een paar kilometer te hard en val je in de prijzen.
 

flitspaal oud model

Op zich is het allemaal wel logisch, als het verkeer echt in gevaar gebracht zou worden. Maar dat lijkt op het eerste gezicht vaak niet het geval te zijn. Er is uitsluitend gekeken naar een zo hoog mogelijke geldelijke opbrengst, zo lijkt het wel. Waar je controles uit een oogpunt van verkeersveiligheid zou verwachten, zie je helemaal niets. 

In de wijk waar ik woon is de maximum snelheid 30 km. Maar de wegen zijn daar niet op aangepast. Dat heeft twee gevolgen. Ten eerste dat er soms onwijs hard gereden wordt en ten tweede dat er niet gecontroleerd wordt. Dat heeft er mee te maken, dat er kennelijk niet bekeurd mag worden van de rechter, op het moment dat de wegen niet duidelijk voor 30 km /uur zijn aangepast. En dat maakt dan die flitspaal op een strategisch punt weer een beetje triest. Afijn, ik ga er niet over.

nu nog in beweging komen

Eerst maar eens zien dat je in beweging komt

Voorlopig doen we het met 100 km/uur maximaal op de snelwegen. Dat geeft één troost: De kans dat je 100 kunt rijden in de spits op de snelwegen in de Randstad is gewoon nihil. Je mag blij zijn als je vooruit komt...Het is nu in de coronatijd wat rustiger, maar als corona door de overheid geëlimineerd is, dan wordt het weer massaal stilstaan, reken daar maar op.

O ja, nog even dit

Waar komt die dag van de maximumsnelheid eigenlijk vandaan? Het idee komt uit Brabant, om exact te zijn uit Helmond. De Helmondse afdeling van Veilig Verkeer Nederland wil tijdens de Dag van de Maximumsnelheid extra aandacht vragen voor uw snelheid. Met name in de eigen omgeving. Want net als ik moppert bijna iedereen over de snelheden die gereden worden in de eigen wijk, maar de meeste mensen doen er vrolijk aan mee. Hoewel het dus een Helmonds initiatief is, is deze Dag van de Maximumsnelheid in heel Nederland ingevoerd.

Quote van de dag

quote van de dag
 


 

Fotoshoot bij Arno Reijnen

Vandaag ga ik weer eens op de foto. Altijd leuk. Dit keer weer eens bij Arno Reijnen, naar aanleiding van het verhaal dat in Jetje's dag is verschenen over zijn boek "Compleet". Voor wie het stuk over het boek nog niet gelezen heeft, dat kan alsnog door [HIER] te klikken. 

Paint  in blue


Arno is zo'n, bedachtzame en rustige fotograaf die eerst in zijn hoofd een studie maakt van de foto. Om dan een trefzekere foto te produceren. Hij gebruikt daar een middenformaat camera voor en die lenen zich nu eenmaal niet zo goed voor dat supersnelle werk. Nou ja, snelheid is dan ook niet de reden, dat je zo'n camera koopt. Dan speelt kwaliteit van de opnamen de grootste rol. Maar goed, ik heb er zin in. Een dagje fotograferen is altijd leuk. 

Riet avondzonEn mocht ik er foto's van in handen krijgen, dan zal ik ze hier in Jetje's dag ongetwijfeld laten zien.
Morgen is het natuurlijk niet echt. Want Jetje's dag verschijnt niet in het weekend. Maar maandag is het internationale Vrouwendag. En aangezien ik ook vrouw ben, is dat net iets voor mij. Dus ik zie jullie maandag weer. Ik wens jullie in elk geval een prettig weekend.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts