26 maart. Dag van de klok
Zo, ik zorg dat ik weer bij de tijd kom |
Het verband tussen tijd en geld
Gisteren ging Jetje's dag over geld. Vandaag gaat het over tijd, naar aanleiding van het verzetten van de klok in verband met de overgang naar de zomertijd. Tijd en geld. Het zijn twee begrippen, die nauw met elkaar te maken hebben.
Heb je veel tijd over? Dan kun je een baantje zoeken of iets gaan ondernemen. Dat levert geld op en zo zet je tijd om in geld.
Het je geld over? Dan kun je andere mensen betalen om werk voor jou te verrichten. En dan hou je zelf weer meer tijd over.
We kunnen dus altijd het één omzetten in het ander.
Ook de kleinere uurwerkjes moeten natuurlijk verzet |
Een tekort aan tijd en/of geld
Er is nog een overeenkomst. Mensen klagen maar al te vaak, dat ze ergens geld voor tekort komen. Maar je hoort ook vaak dat men geen tijd voor iets heeft. Het zijn duidelijk allebei schaarse artikelen in het leven van veel mensen. Dit is natuurlijk sterk generaliserend en er zijn veel uitzonderingen, maar een zekere kern van waarheid is er wel.
en de grote huiskamerklok moet voorzichtig vooruit gezet |
Niet iedereen is blij met de zomertijd
Maar goed, komend weekend gaat de klok weer verzet worden. Volgens het bekende ezelsbruggetje dat de klok in het VOORjaar ook VOORuit gezet moet worden. Wat daar dan bij hoort, is het klagen van veel mensen dat ze allerlei lichamelijke en psychische problemen krijgen van het uur verzetten. En natuurlijk het tegengas van een andere groep, die dat als onzin en pure aanstellerij beschouwt.
Europees probleem
Het is zelfs op Europees niveau omstreden. Maar ja, dan zouden alle landen één lijn moeten trekken als je de zomertijd af zou gaan schaffen. En als de Europese landen ergens slecht in zijn, dan is het wel één lijn ergens in trekken. Het zou echt een unieke gebeurtenis zijn, als dat nu wél zou lukken. Er zullen nog heel wat commissievergaderingen aan te pas moeten komen, voordat men hier een bruikbaar plan op tafel heeft liggen.
weer eventjes recht hangen want dat luistert nauw bij een slingeruurwerk |
De oorsprong van de tijdwissel ligt in de 1e wereldoorlog
Hoewel er in het verleden veel over efficiënt gebruik van het daglicht gepraat is, waren het de Duitsers die in de Eerste Wereldoorlog de zomertijd invoerden, omdat het energie zou sparen. Ook in het bezette deel van België en Frankrijk werd de zomertijd ingevoerd. Het neutrale Nederland ging een dag later ook meedoen. En opmerkelijk genoeg deed ook vijand Engeland mee. Drie weken later voerde men daar ook de zomertijd in. Maar na de oorlog werd het weer afgeschaft.
Opnieuw soort zomertijd in de 2e wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog moest Nederland overschakelen op de Duitse tijd. Duitsland lag namelijk in een andere tijdzone. Ook hier werd deze maatregel direct na de oorlog weer afgeschaft. De maatregel was niet populair en tot 1977 gebeurde er verder niets meer mee. Maar in 1977 was er weer eens een gebrek aan olie en vond men het wel een goed idee om energie te gaan besparen, door de zomertijd weer in te voeren. Ook nu was energiebesparing dus weer het doel. Sinds dat jaar is het gebleven. En het zal ook wel blijven, want afschaffen kan eigenlijk alleen, als alle landen meedoen. Europees dus, en daar hebben we het al over gehad.
Het ritueel
En dus kennen we nu twee keer per jaar het ritueel van het "verzetten van de klok", wat eigenlijk het verzetten van de tijd is. Maar kennelijk klinkt dat wat minder. Overal verschijnen de waarschuwingen, om het toch maar vooral niet te vergeten.
En Jetje's dag werkt natuurlijk mee
En natuurlijk is Jetje's dag altijd bereid om even aan dit belangrijke stukje maatschappelijk belang mee te werken. Dus vergeet niet om zondagochtend vroeg, om 2 uur de klok een uur vooruit te zetten naar 3 uur. Doe je het liever op een wat schappelijker tijd? Nou, vooruit dan maar. Dan keuren we dat ook nog wel goed.
Quote van de dag
Creativiteit is een noodzaak voor persoonlijke ontwikkeling
Succesvol zijn, lijkt voor heel veel mensen neer te komen op gewoon hard werken. De eerste associatie die je krijgt bij het begrip "een succesvol leven", wordt gevormd door veel stroomschema's, grafieken en heel veel droge, keiharde feiten. Dit soort officiële en formele dingen kan een echt creatieve persoon volledig dicht doen slaan. Creatieve personen zullen er eerder hard van weg willen rennen, dan er gebruik van te maken. Maar ligt dan de fout bij die creatieve personen, of juist bij degenen die kiezen voor de meer bureaucratische aanpak? Want dat creativiteit van groot belang is, dringt tot veel bedrijven door. Kijk maar naar de teksten van de personeelsadvertenties. En dat is ook niet zo vreemd.
Creativiteit is en blijft nu eenmaal de belangrijkste bron van innovatie. Dus als we door onze zelf opgelegde regels niet creatief kunnen zijn, dan maakt het niets uit, hoe goed we wel niet zijn in het plannen en bereiken van onze doelen. We zullen niets nieuws dat echte waarde heeft, produceren. We moeten iets nieuws en unieks creëren. En dat is noodzakelijk voor ons en onze projecten. En voor nieuwe zaken, samen te vatten onder de term innovatie, hebben we creativiteit nodig. Hoe meer, hoe beter.
Innovatie is enorm belangrijk. Het helpt ons om de mensheid vooruit te helpen. Innovatie vormt de bouwstenen, die helpen onze samenleving en de wereld waarin we leven vorm te geven. Zonder innovatie zou het leven, zoals we het kennen op een gegeven moment gewoon ophouden te bestaan.
Creativiteit heeft een fundamentele waarde in de menselijke samenleving en het leven als geheel. Onze voorouders zouden het niet hebben overleefd in gevaarlijke klimaten en omstandigheden, zonder een primitieve vorm van innovatie. Al hadden ze de term nog lang niet uitgevonden. Aanpassing is in de geschiedenis van de mensheid altijd een noodzaak geweest. En het zal waarschijnlijk altijd wel noodzakelijk blijven ook.
Het kan soms heel moeilijk lijken, om de tijd te nemen, die je nodig hebt om jezelf te ontspannen en om creatief te zijn. Zeker als je toch al gestrest bent, door je werkdruk. Stress kan ervoor zorgen, dat creativiteit binnen enkele seconden opdroogt. En dat terwijl het waarschijnlijk op dat moment belangrijker is dan ooit. Helaas, zo werken onze hersenen nu eenmaal.
Waar je ook aan werkt, creativiteit kan je bijna altijd wel een handje helpen. Creativiteit kan er voor zorgen dat je op weg komt. Creativiteit helpt je om over hindernissen te komen. En het voorkomt dat je vast blijft zitten in het verleden. Waarom zou je blijven steken, als er nog zoveel gelegenheid is, om allerlei dingen wél te doen.
Het belangrijkste onderdeel van creativiteit is observatie. Mensen die in de oertijd dingen als het weer en de patronen van hun vijanden konden observeren, waren in staat om te overleven. Zij leerden om dingen te begrijpen en te voorspellen terwijl ze gebeurden. Zie het artikel over het observatorium dat eerder deze week in Jetje's dag verscheen. Waarnemen is belangrijk. Het formuleren van een mening verder niet.
Het beheersen van de kunst van echt observeren en waarnemen helpt ons, om eindelijk eens af te rekenen met de dingen die ons nu mogelijk beperken. Want die beperkingen komen puur, omdat we nu eenmaal overal direct al een mening over vormen. We denken direct, in een fractie van een seconde, wel te weten hoe de dingen in elkaar steken. We hebben zogezegd aan een half woord genoeg, maar is dat echt wel zo? Als we de dingen zuiver en objectief kunnen waarnemen en de manier waarop ze ons beïnvloeden echt kunnen analyseren, dan kunnen we die dingen die we er van geleerd hebben, gebruiken om ons echt vooruit te helpen.
Het is daarom erg gevaarlijk om de creativiteit van een individu te beperken. Creativiteit is een van de weinige manieren, waarop we het tot nu toe op deze planeet hebben kunnen redden. En door onze creativiteit te gebruiken, zullen we onszelf ook verder kunnen brengen, dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden. En dat geldt ook voor onze zakelijke en persoonlijke ondernemingen.
En zorg voor een goede visie op creativiteit. Creativiteit is niet zo iets als maar even gaan zitten en bijvoorbeeld een beeldje, tekening of schilderij maken. Nee, het is veel en veel meer. Creativiteit is een manier van denken. Creativiteit is misschien zelfs wel een manier van leven. Het is een manier om de wereld te observeren en waar te nemen wat er gebeurt. Creativiteit helpt ons om te anticiperen op toekomstige uitdagingen. En het is handig om in een vroegtijdig stadium om te leren gaan met de vele uitdagingen, die we vandaag de dag in ons leven tegenkomen.
Zonder een dergelijke aanpak merken we op een gegeven moment dat we vastlopen. Dat we niet meer in staat zijn om vooruit te gaan in de richting die de beste voor ons is. We zien die richting niet meer. We zitten te vast in de eigen mening en die van miljoenen anderen, om de beste richting nog te kunnen zien. Waak ervoor dat het bij jou zover niet komt.
Zorg er dus voor dat je de tijd neemt, die je nodig hebt om je op je creativiteit te concentreren. Zet jezelf niet onder druk om iets te creëren. Laat je al helemaal niet door anderen onder druk zetten. Laat het bestaan een leuk en natuurlijk proces zijn. Neem zeer regelmatig de tijd om even stil te staan. Neem de tijd om gewoon eens aan de rozen te ruiken en de wereld om je heen te observeren.
Een dergelijke stijl van leven, maakt dat je na je onvermijdelijke tegenslagen gemakkelijker weer op de weg richting succes kunt komen.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Een verwijzing naar een eigen website of weblog is toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat mogelijk is.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Geen opmerkingen:
Een reactie posten