Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

24 februari. Tortillachips Day

24 februari. Tortillachips Day


Met name in de Verenigde Staten zijn ze er meester in om werkelijk overal wel een dag bij te bedenken. Je vraagt je wel eens af waar je al geen dag aan wijden kunt. Maar het is wel leuk om bij al deze dagen een vorm van een fotoshoot te bedenken, waarmee je die dag eer kunt bewijzen. Maar goed, 24 februari is Tortillachips Day. 


even een paar tortillachips in het park
Even een paar tortillachips in het park

Wat zijn tortillachips

Tortillachips worden ook wel nacho's genoemd. Je kent ze waarschijnlijk wel. In tegenstelling tot de onregelmatige en met name ronde chips uit aardappelen, hebben deze chips een andere bereidingswijze. Dat kun je al zien aan de meer regelmatige driehoeksvorm. Deze chips worden gemaakt. Dat is al snel duidelijk.

 

tortillachips
Tortillachips smaken goed met een dipsaus, zoals hier op basis van tomaten

Tortillachips worden van maïsmeel gemaakt

De basis van deze Mexicaanse chips is namelijk maismeel. Dat wordt dun uitgerold, in driehoeken gesneden en gebakken. Tijdens dat bakken kunnen  allerlei kruiden en dergelijke worden toegevoegd om een speciale smaak te krijgen. Wij eten tortillachips vooral bij de borrel, maar in Mexico vormen ze naast een voorgerecht met dipsauzen ook een hoofdgerecht, waarin ze als een soort pasta worden verwerkt.

smakelijke tortillachips
Smakelijke tortillachips

Zelf tortillachips maken is simpel

Tortillachips zijn heel eenvoudig zelf te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Maar je kunt ze ook gewoon met een zak tegelijk bij de buurtsuper halen. Ze zijn in allerlei smaken van verschillende merken te krijgen en veel goedkoper zal het niet worden, als je zelf aan de gang gaat. 

Dat moet dan puur voor de lol worden. Maar goed, daar is ook niets mis mee.

tortillachips
Een paar losse tortillachips

Het nationale zoutje van Texas

Hoewel het dus van oorsprong een Mexicaans product is, vindt de voornaamste consumptie in de Verenigde Staten plaats. Nu waren de staat Texas en Mexico ooit één land. En mogelijk is dat de reden dat de staat Texas de tortillachips tot een soort van nationaal gerecht heeft gemaakt. 

Als je met de auto de staat Texas nadert, staan er overal levensgrote borden langs de weg met de tekst "Texas, the state where everything is big." Last van valse bescheidenheid hebben ze er dus in elk geval niet. Opmerkelijk is dan ook, dat ze een relatief klein gerecht als de tortillachips, met salsa als dipsaus, tot de snack van de staat hebben gemaakt.

Overal eet ik tortillachips

Tortillachips zijn een prima krachtvoer voor sporters

Niet alleen de Texanen zijn gek op deze tortillachips. Doordat ze van maïs zijn gemaakt, bevatten ze grote hoeveelheden proteïnen. Ze zijn dus heel geschikt als een soort krachtvoer voor sporters.

zwaan lust geen tortillachips
Deze zwaan was duidelijk geen liefhebber

Chips met een eigen wereldrecord

En de tortillachips hebben hun eigen wereldrecord. De grootste ooit gebakken was ruim drie meter en woog 50 kg. De maker van deze calorieënbom was een restaurant met de naam Brewers Fayre in de UK. Kortom, tortillachips zijn een lekkernij met een eigen verhaal. Dat is weer eens iets anders dan die nuchtere aardappelchips.

Tortillachips bij het autorijden
Ook lekker tijdens het autorijden

Het wordt tijd voor een Mexicaanse avond.

Eergisteren waren we met Jetje's dag ook al in Mexico, maar toen voor de Margarita. De Margarita en de tortillachips laten zich ook prima combineren. Zin in een Mexicaanse avond? Zet je sombrero op, haal een paar zakken tortillachips en maak een paar sprankelende Margarita's. Smullen maar.

tortillachips
Tortilla's met tomatensaus als dip



Fotoshoots voor fotoschool-studenten


Foto van Anita
Jetje, gefotografeerd door "Anita"
 
Alles moet ooit een keer geleerd worden. En dat geldt natuurlijk ook voor het fotograferen van modellen.  Studenten aan fotovakscholen of kunstacademies met een studierichting fotografie, worden er eveneens in hun opleidingen mee geconfronteerd. Tenslotte is praktijkles daar ook een belangrijk iets.
 
Een foto van Anita
Een foto van "Anita"

 

Zo af en toe wordt ik nog wel eens benaderd met de vraag of ik aan een dergelijke shoot in het kader van een opleiding mee wil werken. Meestal is dat voor een werkstuk of voor punten voor een examen.  De verzoeken zijn altijd heel netjes, heel voorzichtig en heel voorkomend. Keurig netjes zou je kunnen zeggen en ik kan er dan ook geen "Nee" op zeggen. Het is altijd bij mij thuis. Bijvoorbeeld de beide foto's van Anita, die hierboven staan en de recentere opnamen van Fabian hieronder.
 

Foto van Fabian

Om de één of andere reden gaat het altijd om een model in de sfeer van de eigen woning. Nou, dat is prima. Die woning is weliswaar in korte tijd in een volledige studio om te bouwen, maar dat is hier niet voor nodig. Sterker nog, het is juist niet de bedoeling. 
 
Foto van Fabian

 
Een recente fotoshoot was met Fabian. Hij onderzoekt met zijn fotoprojecten in het kader van zijn opleiding aan de KABK in Den Haag de wisselwerking tussen kleding en persoon. De vraag die voorligt is, of iemand die bijvoorbeeld een uniform aantrekt, zich als iemand in die rol gaat gedragen. Overigens iets waarvan ik zelf inderdaad denk dat dit zo is, maar dat is voor een ander artikel. 
 
Foto van Fabian

 
Dat Fabian interesse heeft in kleding en mode blijkt ook wel uit zijn website www.fabiankasper.com

Dus behalve de shoot zelf kost het me weinig werk en tijd. En het is altijd leuk om te doen. Door samenwerking met deze enthousiaste mensen wordt je zelf ook weer enthousiast. En een bijdrage leveren aan de studie van deze studenten, is ook leuk om te doen.
 
En dat is ook wat waard, nietwaar?




Motivatie is een belangrijk iets. Iemand die niet gemotiveerd is voor bepaald werk zal er weinig van bakken, maar dat zal die persoon dan ook weinig interesseren. Voor mensen die wél vooruit willen en andere aspecten aan zichzelf willen onderzoeken en uitbouwen is een goede motivatie misschien wel het belangrijkste dat er is. En dus gaan we bij Jetje's dag het verschijnsel "Motivatie" eens uitgebreid onder de loep leggen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE GAAT BANKZITTEN] - Kunst, fotografie en modelwerk | JETJE GAAT BANKZITTEN Goedemorgen vrienden, Daar zit ik dan. Op de bank. Ik ben zogezegd aan het bankzitten. En dat z...

Populaire posts