24 februari. Tortillachips Day
Met name in de Verenigde Staten zijn ze er meester in om werkelijk overal wel een dag bij te bedenken. Je vraagt je wel eens af waar je al geen dag aan wijden kunt. Maar het is wel leuk om bij al deze dagen een vorm van een fotoshoot te bedenken, waarmee je die dag eer kunt bewijzen. Maar goed, 24 februari is Tortillachips Day.
Even een paar tortillachips in het park |
Wat zijn tortillachips
Tortillachips worden ook wel nacho's genoemd. Je kent ze waarschijnlijk wel. In tegenstelling tot de onregelmatige en met name ronde chips uit aardappelen, hebben deze chips een andere bereidingswijze. Dat kun je al zien aan de meer regelmatige driehoeksvorm. Deze chips worden gemaakt. Dat is al snel duidelijk.
Tortillachips smaken goed met een dipsaus, zoals hier op basis van tomaten |
Tortillachips worden van maïsmeel gemaakt
De basis van deze Mexicaanse chips is namelijk maismeel. Dat wordt dun uitgerold, in driehoeken gesneden en gebakken. Tijdens dat bakken kunnen allerlei kruiden en dergelijke worden toegevoegd om een speciale smaak te krijgen. Wij eten tortillachips vooral bij de borrel, maar in Mexico vormen ze naast een voorgerecht met dipsauzen ook een hoofdgerecht, waarin ze als een soort pasta worden verwerkt.
Smakelijke tortillachips |
Zelf tortillachips maken is simpel
Tortillachips zijn heel eenvoudig zelf te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Maar je kunt ze ook gewoon met een zak tegelijk bij de buurtsuper halen. Ze zijn in allerlei smaken van verschillende merken te krijgen en veel goedkoper zal het niet worden, als je zelf aan de gang gaat.
Dat moet dan puur voor de lol worden. Maar goed, daar is ook niets mis mee.
Een paar losse tortillachips |
Het nationale zoutje van Texas
Hoewel het dus van oorsprong een Mexicaans product is, vindt de voornaamste consumptie in de Verenigde Staten plaats. Nu waren de staat Texas en Mexico ooit één land. En mogelijk is dat de reden dat de staat Texas de tortillachips tot een soort van nationaal gerecht heeft gemaakt.
Als je met de auto de staat Texas nadert, staan er overal levensgrote borden langs de weg met de tekst "Texas, the state where everything is big." Last van valse bescheidenheid hebben ze er dus in elk geval niet. Opmerkelijk is dan ook, dat ze een relatief klein gerecht als de tortillachips, met salsa als dipsaus, tot de snack van de staat hebben gemaakt.
Tortillachips zijn een prima krachtvoer voor sporters
Niet alleen de Texanen zijn gek op deze tortillachips. Doordat ze van maïs zijn gemaakt, bevatten ze grote hoeveelheden proteïnen. Ze zijn dus heel geschikt als een soort krachtvoer voor sporters.
Deze zwaan was duidelijk geen liefhebber |
Chips met een eigen wereldrecord
En de tortillachips hebben hun eigen wereldrecord. De grootste ooit gebakken was ruim drie meter en woog 50 kg. De maker van deze calorieënbom was een restaurant met de naam Brewers Fayre in de UK. Kortom, tortillachips zijn een lekkernij met een eigen verhaal. Dat is weer eens iets anders dan die nuchtere aardappelchips.
Ook lekker tijdens het autorijden |
Het wordt tijd voor een Mexicaanse avond.
Eergisteren waren we met Jetje's dag ook al in Mexico, maar toen voor de Margarita. De Margarita en de tortillachips laten zich ook prima combineren. Zin in een Mexicaanse avond? Zet je sombrero op, haal een paar zakken tortillachips en maak een paar sprankelende Margarita's. Smullen maar.
Tortilla's met tomatensaus als dip |
Een foto van "Anita" |
Zo af en toe wordt ik nog wel eens benaderd met de vraag of ik aan een dergelijke shoot in het kader van een opleiding mee wil werken. Meestal is dat voor een werkstuk of voor punten voor een examen. De verzoeken zijn altijd heel netjes, heel voorzichtig en heel voorkomend. Keurig netjes zou je kunnen zeggen en ik kan er dan ook geen "Nee" op zeggen. Het is altijd bij mij thuis. Bijvoorbeeld de beide foto's van Anita, die hierboven staan en de recentere opnamen van Fabian hieronder.
Om de één of andere reden gaat het altijd om een model in de sfeer van de eigen woning. Nou, dat is prima. Die woning is weliswaar in korte tijd in een volledige studio om te bouwen, maar dat is hier niet voor nodig. Sterker nog, het is juist niet de bedoeling.
Dus behalve de shoot zelf kost het me weinig werk en tijd. En het is altijd leuk om te doen. Door samenwerking met deze enthousiaste mensen wordt je zelf ook weer enthousiast. En een bijdrage leveren aan de studie van deze studenten, is ook leuk om te doen.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten