Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

19 februari, Jetje's schilderdag

19 februari, Jetje's schilderdag


Vandaag ga ik weer eens wat schilderen. In deze tijden is het natuurlijk lastig om aan materiaal te komen om op te schilderen. Maar we kunnen natuurlijk altijd beginnen met een stukje hergebruik, nietwaar? Hergebruik is erg in de mode. Circulair werken, zoals dat zo mooi heet. We zien het ook in de economie. En vooral het hergebruiken van materiaal. Nou, laat ik het goede voorbeeld eens geven met het hergebruik van oude schilderijtjes. Natuurlijk kun je die gewoon overschilderen, maar dat is geen leuke uitdaging. Dus nemen we een bestaand schilderij en gaan dat schoonmaken.
 
duinlandschap bij Noordwijk
Duinlandschapje bij Noordwijk, 20 x 20 cm, acryl op doek

 

Stap 1. Was het schilderij

Mits het schilderij geschilderd is met in water oplossende verf, kunnen we het natuurlijk gewoon weer afwassen. Met olieverf zal dat niet zo heel snel gaan lukken trouwens, maar dat is ook niet echt een probleem, dat schilderen we dan gewoon even over. Wassen gaat natuurlijk het beste met de wasmachine. Daar is dat apparaat voor bedoeld, nietwaar?
 
was het schilderij

 

Zo, we hebben weer een mooi leeg doek. Tijd om daar eens een kunstwerk met eeuwigheidswaarde op te gaan zetten. Het doek is weliswaar niet echt van een monumentaal formaat, maar daar staat tegenover dat dit in elk huis past. Iets wat je van de Nachtwacht niet echt kunt zeggen.
 



Stap 2. We gaan schilderen

Dit is de meest voor de hand liggende stap. Het schilderen van het doek. En we beginnen altijd met de ondergrond. Een vage blauwe tint als basis voor de lucht is altijd goed. Dus aan de gang!
 
 
 
We gaan schilderen


Stap 3.  We gaan het schilderij drogen

Klaar. Het schilderwerk moet nu drogen. In de huidige maatschappij hebben we daar natuurlijk helemaal geen tijd voor. Dat moet snel. Dat lakse gedroog, dat is iets van vroeger. En dus stoppen we de doeken die nog drogen moeten, gewoon in de wasdroger. Als ze in de wasmachine kunnen, dan kunnen ze ook in de wasdroger, nietwaar? Nou, daar gaat het doek dan.
 
En nu het doek nog even drogen

 

Disclaimer: Probeer deze technieken niet zelf thuis uit!



Handig, zo'n schilderschortje






Ha! Weer eens een fotoshoot


Vandaag, 19 februari sta ik weer eens voor de camera, uitgenodigd door Studio Haaglanden in Leidschendam.  We kennen elkaar al een paar jaar. Ik doe regelmatig shoots met hem. De laatste keer was trouwens niet in zijn studio, maar in het Pilgrimfathers museum in Leiden. Dit ter ere van het jubileum van de tocht van de Pilgrimfathers. Een leuke shoot, waarvan de resultaten nog een tijdlang in de bibliotheek in Leiden hebben gehangen.
 
Foto studio Haaglanden Pilgrim Fathers

 
Foto studio Haaglanden expositie B plus C Leiden


Hoe meer fotografen, hoe leuker het is

De laatste tijd zit een beetje de klad in het fotograferen. Natuurlijk wordt er heel veel geschoten voor Jetjesdag en zo, maar dat is met mijn huisfotograaf die deel uitmaakt van Team Jetje. Een shoot met een andere fotograaf is dan ook best weer eens leuk op zijn tijd. Iedere fotograaf heeft toch een eigen aanpak en zijn visie op het geheel. Overigens spreek ik steeds van "hij", want vrouwelijke fotografen kom ik nooit tegen, hoewel ze er zeker wel zullen zijn. (Ik heb alleen met een studente gewerkt in 15 jaar tijd :-) )

Corona werkt niet echt mee 

Uiteraard heeft ook hier corona een rol gespeeld. Niet iedere fotograaf zit er op te wachten om nu te gaan fotograferen. Een shoot is weliswaar een één-op-één gebeuren en als zodanig zelfs toegestaan door Rutte, Hugo en hun Outbreak Management Team, maar er ligt kennelijk bij vele fotografen toch een drempel. Dat mag. Daar is iedereen gelukkig vrij in. 

Foto studio Haaglanden 2

Gelukkig heb ik wel al een netwerk

Maar los daarvan, blijkt het buitengewoon lastig een goede fotograaf te vinden. Ik heb er een aantal goede in mijn netwerk. En die weet ik wel te vinden. En dat geldt ook andersom. Maar ik had ook de illusie dat je bijvoorbeeld via Facebook en Facebookgroepen wel nieuwe fotografen zou kunnen vinden, om dat netwerk uit te breiden. Zeker als je het gigantische aanbod aan fotografen ziet. Maar dat is tot nu toe bij een illusie gebleven.
 
Foto studio Haaglanden 1


De procedure op Facebook

Bijna elk contact op Facebook met een mij nog onbekende fotograaf loopt op dezelfde manier.

1. Het begint met enthousiasme om samen een fotoshoot te gaan doen, meestal op basis van eerdere resultaten, die de fotograaf van mij gezien heeft. Of door een oproep van mijzelf, dat heb ik ook een tijdlang gedaan, maar daar ben ik mee gestopt, vanwege het uitblijven van resultaten.

2. Mijn vraag is dan altijd aan de fotograaf, wat hij in gedachten heeft. De meesten zeggen heel veel ideeën te hebben, dus kom maar op. Het is mij niet snel te gek en ik sta voor heel veel open. Het enthousiasme voor de shoot lijkt daarmee verder toe te nemen.

3. Na korte tijd stelt de fotograaf voor om "low key, bodyscapes of bedekt naakt" te gaan doen. Dit zijn wat mij betreft echter zeer afgezaagde en volledig uitgeputte thema's. Die doe ik in mijn workshops voor fotografen die zich in de modelfotografie willen ontwikkelen. Daar heb ik met een fotograaf die zich ervaren noemt, niet zoveel zin meer in. Het is lastig, daar nog iets origineels van te maken. Daar moet meer mogelijk zijn. Ik leg dat dan uit en vraag om een alternatief thema.

4. Ik krijg dan steevast de vraag om dan zelf met een voorstel te komen. Dat doe ik dan. Ik heb een lange lijst met thema's en daar moet altijd wel iets in te vinden zijn, waar je samen uit kunt komen.

5. Ik kom met een paar voorstellen, de fotograaf geeft aan dat hij het een leuk thema vindt en er naar gaat kijken hoe dat te realiseren. Hij zegt er meestal bij dat hij er wel mogelijkheden voor ziet. Hij zal snel met een voorstel voor een datum komen.

6. Je hoort er verder nooit meer iets van. Je krijgt geen antwoord als je navraag doet. Soms word je zelfs geblokkeerd op Facebook.
 
Foto studio Haaglanden


De goede fotografen worden ondergesneeuwd

Er zullen op Facebook ongetwijfeld zeer goede en integere fotografen zitten. Absoluut. Maar ze worden ondergesneeuwd door de grote aantal wannabe fotografen, waar je als model verder geen steek verder mee komt en die je alleen maar aan het lijntje houden.

Binnenkort start ik met het verder uitbouwen van mijn bestaande netwerk, zowel in de beeldende kunst als in de fotografie. Dan zullen de coronamaatregelen hopelijk ook wel ingetrokken of verminderd zijn en kan ik er ook weer wat meer dagjes op uit, om lekker te fotograferen en te poseren.

Maar goed, vandaag zal het in Leidschendam ongetwijfeld weer een succes gaan worden.  Ik heb er zin in! 
 
Alles foto's bij dit artikel zijn van Studio Haaglanden in Leidschendam.
 


Bij de volgende Jetje's dag is het Margaritadag!. U weet wel, die lekker cocktails uit Mexico. Maar eens kijken hoe we die dag in dit magazine aan gaan pakken. Jullie zien het maandag wel. En tot dat moment wens ik iedereen een heel fijn weekend vol met mooi voorjaarsweer. 


Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts