Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

18 februari. Drink wijn dag

18 februari. Drink wijn dag

Waarom een Drink wijn dag

Vandaag, 18 februari is het de Nationale Drink wijn dag. En die dag is in het leven geroepen om nu eens niet op de smakelijke kanten van het drinken van wijn te wijzen, maar meer op de gezonde kanten ervan. Nou ja, van die gezonde kanten is niet iedereen overtuigd. We gaan er eens naar kijken.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Drink wijn dag | Jetje op Wijn Drink Dag 1


De huisarts over rode wijn

Één van de leden van Team Jetje heeft al vanaf zijn jeugd last van een chronisch verhoogde bloeddruk, waar nooit enige oorzaak voor gevonden is. Op een gegeven moment kwam hij bij zijn huisarts, die hem voorstelde om één glas rode wijn per dag te gaan drinken, omdat dit mogelijk een positieve uitwerking op de bloeddruk kon hebben. Maar niet te veel, want dan zou het positieve effect weer teniet gedaan worden. Overigens kon de huisarts geen recept uitschrijven, zodat er op kosten van de ziektekostenverzekeraar inkopen bij de plaatselijke slijterij gedaan konden worden.

Een beetje zoeken op internet levert een aantal ondersteunende uitspraken op, die de mening van deze huisarts onderschrijven. De positieve effecten voor hart- en vaatziekten lijken over het algemeen wel herkend te worden. Met name de antioxidanten in rode wijn zouden bescherming geven tegen hart- en vaatziekten. Antioxidanten verhogen het goede HDL-cholesterol en verlagen het slechte LDL-cholesterol. Dat klinkt nogal positief, nietwaar?

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Drink wijn dag | Jetje op Wijn Drink Dag 2


Vermindering risico op hart- en vaatziekten

Een vrij neutrale instantie, het voedingscentrum, is van mening dat het aannemelijk is, dat een matig alcoholgebruik samen kan hangen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook is er een positief effect bij dementie. Ook zijn er aanwijzingen dat er een lager risico op longkanker en diabetes type 2 zou zijn. En dat zou goed samen kunnen hangen met het lagere risico op hart- en vaatziekten, die een belangrijke complicatie bij diabetes kunnen geven.

Voorkomen verstopping van slagaderen

Andere bronnen spreken over het voorkomen van slagaderlijke verstoppingen en het verharden van de slagaderlijke wanden.  Ook dit lijkt weer overduidelijk met die hart-en vaatziekten samen te hangen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Drink wijn dag | Jetje op Wijn Drink Dag 3


Doorbloeding en spijsvertering 

Rode wijn zorgt voor een betere spijsvertering. Hierover is wel wat meer te vinden, waaronder een verklaring van deze uitspraak. De verbetering komt vanuit een betere darmflora en die verbetert door de polyfenolen die in de wijn zitten. Polyfenolen zijn stoffen die je ook in groente en fruit tegenkomt en die als gezond voor het lichaam te boek staan. In rode wijn zit het polyfenol resveratrol, dat we in de schil van rode druiven aantreffen. Resveratrol is goed voor de darmflora, omdat het de aanmaak van gezonde darmbacteriën stimuleert. Mensen die wel wijn drinken hebben hierdoor een diversere darmflora dan mensen die dit niet doen. Of dit bij klinisch onderzoek stand zou houden is niet duidelijk. Zoals bij veel, zo niet bijna alle uitspraken die op internet gedaan worden, is er weinig tot geen echte wetenschappelijke onderbouwing, anders dan artsen die "wel ergens iets van vinden". 

Verbetering weerstand

In wijn zitten stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je weerbaarder wordt, tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een ondersteunende functie.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Drink wijn dag | Jetje op Wijn Drink Dag 1

Betere doorbloeding

Een lichte verdunning van het bloed kan voor een betere doorstroming zorgen. Maar dat wordt niet veroorzaakt door de rode wijn, maar door de alcohol die er in zit. Een pilsje heeft wat dat betreft hetzelfde effect als een glas wijn.

Waarom drinkt de hele wereld dan geen wijn?

Kortom, als je dit zo leest, dan krijg je het gevoel dat iemand die dagelijks een glas wijn drinkt, fluitend de honderd moet kunnen halen. Als dat zo zou zijn, dan zou dit wel door de medische wereld omarmd worden. Ook de reclame van de wijnverkopers zou op volle toeren draaien om dit voordeel in klinkend geld voor de branche om te zetten. Beide is niet het geval en er zit dus kennelijk een addertje onder het gras. Tijd om de negatieve kanten van het drinken van wijn eens te bekijken.

De negatieve kanten

En die negatieve kanten van het drinken van rode wijn vinden we direct terug in één belangrijke component, namelijk de alcohol die in de wijn zit. Die is volgens velen dusdanig schadelijk, dat het alle goede effecten van de rode wijn direct weer teniet doet. 

Laten we het voedingscentrum weer eens citeren:


  • Volwassen vrouwen die 1 glas alcohol of meer per dag drinken, hebben een verhoogde kans op borstkanker. Voor jonge vrouwen is dit risico nog groter.


  • Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe.


  • Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs. Als je daarnaast rookt is het schadelijke effect nog groter.

  • Langere tijd te veel alcohol drinken, verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden.


  • Langere tijd te veel bier drinken, kan bij mannen leiden tot diabetes type 2. Bij vrouwen neemt het risico op diabetes type 2 toe, bij het langdurig drinken van te veel sterke drank.


Als we wat verder doorzoeken op internet, dan lijken deze uitspraken niet op zich te staan, maar vrij algemeen gedeeld te worden.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Drink wijn dag | Jetje op Wijn Drink Dag 5

Samenvattend:

De positieve kanten van het drinken van wijn lijken ondersteund te worden, zolang we praten over een glas per dag. Gaan we meer dan dat ene glas drinken, dat worden eventuele positieve effecten teniet gedaan door de negatieve effecten van de in de wijn aanwezige alcohol. 

Zoals met veel dingen in het leven lijkt matigheid te lonen en overdrijving te schaden.




Belangrijke bron: 

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-het-goed-voor-mijn-hart-om-dagelijks-rode-wijn-te-drinken.aspx

 

 


Met jetje's dag op stap

Op bezoek in de Amsteltuin


Wie aan wijn denkt, ziet de heuvels van het Rijn- en Moezeldal voor zich met in de dalen witte vakwerkhuizen en op de heuvels de ruïnes van oude burchten. 

Of de met druivenranken overdekte heuvels in een aantal zonovergoten streken in Frankrijk. Logisch.

Wijngaarden | Drink wijn dag
Dit is niet in Amstelveen


Een plek die men minder voor ogen heeft als je aan wijngaarden denkt, is Amstelveen. En dan een gebied in de buurt van de super-drukke snelweg A9, in het toch vaak sombere en natte Nederland.

En toch vinden we daar een paar echte wijngaarden en een wijnboer die de opbrengst van de wijngaard ter plaatse verwerkt. Een onverwachte oase in deze zeer drukke omgeving.

Druiven | Drink wijn dag


De wijngaard heet de "Amsteltuin", waarschijnlijk ook genoemd naar de Amstel waar we de wijngaard vlak bij kunnen vinden. De zeer enthousiaste wijnboer is maar al te genegen om uit te leggen, waar hij mee bezig is. Lange rijen druivenranken die bijvoorbeeld afgewisseld worden met rozenstruiken. Alles om een beter ecologisch systeem te krijgen. Grappig is ook dat de rijpe druiven worden belaagd door eenden. Deze gezellige kwakers schijnen op hun tijd best een druifje te willen nuttigen. 

Druiven  | Drink wijn dag

Gezien het oppervlak van de wijngaard is er natuurlijk geen sprake van zeer grote oogsten. Maar er is wel degelijk een echte commerciële wijn ontwikkeld, die ter plaatse geproefd kan worden en uiteraard gekocht. De wijn schijnt ook bij een aantal Amstelveense restaurants op de wijnkaart te staan.

Drink wijn dag, toepasselijk stilleven



Uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat een bezoek aan de Amsteltuin zeker de moeite waard is. Wat de vele mogelijkheden zijn vind je onder andere op de website www.amsteltuin.nl of de faceboekpagina https://www.facebook.com/Wijngaard-de-Amsteltuin-217002478371657


Je vindt de Amsteltuin op het adres

Langs de Akker 5,

1186 WB Amstelveen. 








Morgen gaan we schilderen, nou ja, op de manier van Jetje dan.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts