Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

8 mei 2024. Schoenen poetsen zich niet zelf, helaas

 

8 mei 2024. Schoenen poetsen zich niet zelf, helaas

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag 

Heb je ook zo'n hekel aan dat soort stomme klusjes als schoenen poetsen? Nou, ik wel. Dus om mezelf te motiveren heb ik maar eens wat redenen opgezocht om het poetsen van schoenen in elk geval voor mijzelf te rechtvaardigen. Dus heb je ook een hekel aan schoenen poetsen? Dan heb je hier een soort alibi. Altijd handig. Ook als je denkt dat toch alles wat je wilt onmogelijk is. Daar kijken we in het tweede artikel dan eventjes naar. 

Morgen is het een officiële zondag in Nederland en die ga ik natuurlijk niet belasten met een Jetje's dag. Vrijdag neemt heel Nederland vrij en gaat naar het strand of de IKEA. Dus volgende week maandag meld ik mij hier wel weer. In elk geval allemaal een mooie Hemelvaartsdag en doe voorzichtig met dauwtrappen, de nationale traditie op die dag. En allemaal een prettig weekend.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Schoenen moeten nu eenmaal gepoetst worden op zijn tijd;


 2. Valt hier iets aan te doen?;

  3. Zaandam.Leuk! Schoenen poetsen. Ja toch? 

Een klusje dat ik eigenlijk helemaal niet graag doe is het poetsen van mijn schoenen. Nu heb ik meestal geen dure leren schoenen om te poetsen, dus dat scheelt al weer. Ik koop meestal gekleurde of vrij bizarre modellen omdat die nu eenmaal beter bij mijn werk als model passen. Maar ja, het regelmatig poetsen van je schoenen is wel een op zich eenvoudige en ook effectieve manier om de levensduur van je schoenen te verlengen. En als het goed is gaan ze er ook wat beter uitzien. Waarom zou je eigenlijk al die moeite doen? Daar zijn vast wel antwoorden voor:
 
 

1. Bescherming tegen vocht en vuil

Het leer van schoenen is flink gevoelig voor inwerking van vocht en vuil. Door je schoenen regelmatig te poetsen met een speciale schoenencrème zorg je voor een beschermende laag die het vocht en
daarmee ook een groot deel van het vuil afstoot. Deze beschermlaag helpt voorkomen dat je schoenen beschadigd raken door water, modder en andere elementen. Nou, dat klinkt redelijk, vooral als je in de modder en de bagger hebt moeten lopen om dat de fotograaf dat zo'n mooi plaatje vond geven.


2. Verlenging van de levensduur

Door je schoenen te poetsen, blijft het leer lekker soepel en flexibel. Dat vermindert dan weer de kans op scheuren, barsten en andere vormen van slijtage. Het regelmatig onderhouden van je schoenen kan hun levensduur aanzienlijk verlengen. Niet alle schoenen zijn natuurlijk van leer. Er zit ook veel kunstleer en onduidelijke kunststof bij. Wat daar het effect van smeren op is, is niet echt duidelijk maar kwaad zal het zeker ook niet kunnen.  Heb je schoenen van suède? Daar bestaan speciale spuitbussen voor om ze vochtwerend en vuil afstotend te krijgen. 


3. Je behoudt het uiterlijk van je schoenen

Leer en kunstleer hebben de neiging om na verloop van tijd uit te drogen. Dan verliezen ze hun glans. Door je schoenen regelmatig te poetsen, herstel je hun natuurlijke glans en kleur. Hierdoor zien je schoenen er langer mooi en verzorgd uit. Dat komt je algehele uitstraling als model natuurlijk ten goede en daar moet ik rekening mee houden.


4. Het draagcomfort speelt een rol

Goed onderhouden schoenen zijn niet alleen mooier, maar ook comfortabeler om te dragen. Door het leer soepel te houden, voorkom je dat je schoenen stug worden en ongemakkelijk om je voeten gaan zitten. Dit is vooral belangrijk bij echt leren schoenen, die zich naar de vorm van je voeten moeten kunnen vormen.

Kortom, als je even rondkijkt vind je nog wel een aantal redenen om jezelf blijmoedig aan dit klusje te zetten. Maar goed ook, dat er redenen zijn om het te doen. Anders wist ik nog wel andere bezigheden,  waar ik meer zin in heb. 
  Er valt toch niets aan te doen...

We kennen de kreet allemaal: "Er valt toch niets aan te doen..." Ja toch? We zien niet snel een mogelijkheid om een bijdrage te leveren om iets te doen. En daarom beginnen de meeste mensen er maar niet eens aan. En dat is totaal verkeerd. Want je kunt bijna altijd iets doen, al is het maar een eerste kleine stap in de goede richting zetten.

Belangrijk is om te weten wat je wilt. Als je niet weet wat je veranderen wilt, dan zal het natuurlijk niet meevallen om een goede eerste stap te bedenken. Dus het is duidelijk dat we moeten beginnen met goed helder te weten wat we willen. En beperk je niet tot wat je wilt, maar benoem ook heel duidelijk het waarom je het wilt. Volgens vele deskundologen  is dat "waarom" nog veel belangrijker dan het "wat.

Als je dan het wat en waarom bepaald (en vastgelegd!) hebt, is het tijd voor de stap van het "hoe." Bepaal de weg naar het wat en alle tussenstappen die nodig zijn. Bedenk daarbij goed wat er nodig is om de weg te bewandelen.

Het is heel waarschijnlijk dat er een flinke lijst punten tevoorschijn komt. En als je die lijst af gaat lopen zul je zien dat er heel veel punten tussen staan die je wel degelijk aan kunt pakken. Punten waarmee je bij wijze van spreken vanavond nog kunt beginnen.

En er zullen punten op je lijst staan die je nu nog te groot en daardoor onhaalbaar lijken. Die punten hebben extra aandacht nodig. Je zult die punten namelijk verder moeten ontleden in kleinere punten. Dat is soms wat lastig, maar het blijkt bijna altijd mogelijk. Zo'n groot punt valt dan ook weer in kleine punten uit elkaar die wel te behappen voor je zijn. Inderdaad, het kan je meer tijd kosten. Want je moet vaak meer zelf doen. Maar wat je wilt wordt wél mogelijk en dat is ook wat waard. 

Dus uiteindelijk moet de conclusie zijn dat de uitspraak "Er valt toch niets aan te doen..." meestal niet helemaal waar is. Het vraagt hooguit de nodige voorbereiding en een goede planning vol met stappen die ieder voor zich gewoon goed te nemen zijn. 

Ja, veranderingen zijn best wel een stap. Voor iedereen. En veranderingen vragen de nodige durf. Maar zijn ze onmogelijk? Nee, dat zijn ze maar zelden. Herinner je je deze nog?

Gisteren was het,  althans in de herinnering van Jetje's dag, Kerstmis. Gezellig altijd. Maar dan hebben we natuurlijk nog Oud en Nieuw. In de tijd van de herinnering zaten we in de Corona periode en mocht vuurwerk niet van Rutte c.s. Nou ja, dan maar sterretjes. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/oud-is-weg-nieuw-is-gekomen.html kunnen we zien wat er van gekomen is. En gaan we daar een nieuw jaar in. 2022. Met de kennis van nu kunnen we ook nog zeggen dat ook dat 2022 een vreemd jaar is geworden, maar we komen het geleidelijk aan hier in Jetje's dag allemaal wel tegen.

Zaandam

Zaandam heeft uiteraard zijn naam gekregen uit een dam in het riviertje de Zaan. En die dam is ook vandaag nog steeds te vinden. De schutsluis voor schepen is er druk in gebruik. Veel mensen staan er te kijken naar het altijd wel weer fascinerende gezicht van de stijgende en dalende schepen. Vanaf de dam loop je direct de winkelstraat in richting station Zaandam. Dus zoek je een plek om sfeervol te winkelen, neem Zaandam dan eens in overweging. 
Morgen in Jetje's dag
Morgen is het Hemelvaartsdag en de dag daarna heeft toch iedereen vrij. Dus maandag komt de eerstvolgende Jetje's dag weer. Ik wens iedereen een paar fijne en ontspannen dagen toe. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts