Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

5 april 2024. Jetje's plumeauprobleem

 

5 april 2024. Jetje's plumeauprobleem

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol keuzes

Alweer de laatste dag van de werkweek. Wat gaan die weken toch snel, zeker als je ook nog één dag in moet leveren, zoals de tweede paasdag deze week. Je lijkt soms wel tijd te kort te komen, zodat je moet kiezen wat je zult gaan doen. Want andere dingen komen dan niet meer aan bod. Zeker als je eenmaal met pensioen bent. Dan krijgt een mens het naar mijn ervaring pas echt druk. Of je maakt je druk, dat kan natuurlijk ook. Maar je moet steeds meer kiezen. En aan dat kiezen is deze Jetje's dag dan ook gewijd. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1Jetje moet steeds maar kiezen;


 2. Maar goed kiezen, hoe doe je dat? ;

  3. Van Edam naar Volendam.


Het plumeauprobleem



Het leven bestaat tegenwoordig uit allerlei keuzes. Vroeger (ja, ja,  je wordt oud als je het over vroeger gaat hebben,) stuurde mijn moeder mij naar de drogist om een fles eiershampoo te halen. Deze aardige man pakte dan een grote gele kunststof fles uit een schap achter zijn toonbank, zette die met een breed gebaar voor je neer en jij had je shampoo. Eenvoudig, simpel en duidelijk, het was niet mogelijk om verder te kiezen en die behoefte had ook niemand.


Als je nu bij de supermarkt of één van de grote drogistenketens komt, staat daar een hele wand met shampoo. Het lijkt wel alsof er voor elke inwoner van het dorp een eigen soort shampoo staat. Wat de verschillen zijn? Welke de beste is? Joost mag het weten. Maar die weet het ook niet, net zo min als het aardige meisje in de winkel dat de vakken aan het vullen is. 


Een bezoek aan de winkel betekent kiezen. Kiezen, kiezen en nog eens kiezen. Je hebt het er maar druk mee. En dan loop je in de supermarkt langs de "weekaanbiedingen"-bak en wordt je oog getroffen door een kleurig geheel, een grote bak met allerlei kleuren plumeau's. Nu is afstoffen niet één van mijn lievelingsbezigheden, dus wat hulp van zo'n verenbundel op een stokje is best handig. Maar ja, wat dan? Welke kleur moet ik nu kopen? Groen? Past wel goed bij de gordijnen, maar doet me veel te veel aan Timmerfrans denken. Brrrr. Rood? Is weer zo'n agressieve kleur. Geel is meer voor de paasdagen. Roze geeft ook weer zo'n associatie. Blauw? Dat doet me denken aan de blauwe luchten en stralende zon die we hier zo ongeveer een half jaar geleden het laatst voor meer dan een dag gezien hebben. En daar wordt je dan weer nostalgisch en melancholiek van. Zelfs het kiezen van een plumeau is nauwelijks meer te doen.


De oplossing voor het plumeauprobleem zat uiteindelijk in het prijskaartje. Die dingen waren dusdanig goedkoop, dat langer dan 2 minuten kiezen meer kostte dan van elke kleur een exemplaar mee te nemen. En dus gingen er vijf kleuren mee naar huis. Voor het moment was het probleem opgelost.


Maar ja, daar zit ik nu weer met een keuze. Nu wil ik de antieke stoof van opa afstoffen. Welke kleur plumeau is daar nu de beste voor? De gele? De groene? De blauwe?  Of één van de andere kleuren? Heb ik het probleem weer opnieuw. Zo kom ik er nooit vanaf.


Kiezen, kiezen, kiezen. Je wordt er gek van. En dan meldt de radio op de achtergrond ook nog dat er weer verkiezingen komen als de kleuterklas in Den Haag niet tot een oplossing komt. Nog meer kiezen. Gek wordt een mens er van!!!!!!

  



Beslissen vraagt moed


Heb je ook een goede opleiding gehad waar je nu veel plezier van hebt in je werk? En bouw je je kennis nog steeds verder uit? Bijvoorbeeld door het bestuderen van stapels boeken over het onderwerp van je belangstelling? Dat is heel mooi, dat geeft een goede basis.

Voel je je gesteund door de mensen om je heen? Je familie, vrienden, collega's, kennissen en anderen die je regelmatig spreekt en waar je een band mee hebt opgebouwd? Ook dat is mooi. Het geeft je houvast in je leven. 


Maar op een dag moet je een beslissing nemen. Over een moeilijk onderwerp. Een beslissing die consequenties zal hebben in je leven. Dat gebeurt iedereen op zijn tijd. Er valt niet aan te ontkomen. En dan sta je daar. Je opleiding, al je verdere kennis, je boeken kunnen je niet adviseren. Je vrienden, kennissen en familie kunnen de beslissing niet voor je nemen. En dan sta je er plotseling alleen voor. Er is er maar een die deze beslissing kan nemen. En dat ben jij zelf. Niemand anders. 

En dan merk je dat er eigenlijk geen enkele vervanging is voor gewone moed. Moed om die knoop door te hakken. En die moed kun je in je leven ook alleen zelf maar opbouwen. Begin daar zo vroeg mogelijk mee. Loop nooit weg voor keuzes en beslissingen, maar neem ze. Zonder er daarna met spijt op terug te kijken. Een keuze is altijd goed op het moment dat je hem neemt en dat de gevolgen soms een andere kant op blijken te gaan was toen niet echt te voorzien. 

Beloon jezelf voor het nemen van een moeilijk besluit. Het in actie kunnen komen en echt iets te durven doen zijn kostbare menselijke eigenschappen die veel mensen toch niet blijken te hebben. Wees blij als jij er wel mee gezegend bent. Buit het uit. Zorg dat je een mens van actie en besluiten nemen wordt. Je komt er verder mee dan met alle kennis en connecties.  



Herinner je je deze nog? 

We gaan terug naar 28 oktober 2021. Jetje kraakt harde noten. Een dag waarbij dom en bruut geweld gebruikt wordt om de inhoud van lekkere noten te pakken te krijgen. Want bij sommige noten is dat allemaal nog niet zo simpel. Gelukkig is op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/28-oktober-2021-jetje-kraakt-harde-noten.html op een serie video's te zien dat er vele manieren zijn om een noot te kraken. Dus kies maar. Daar gaat deze post toch al helemaal over, nietwaar?




Volendam

Gisteren liet ik jullie achter op de dijk van Edam naar Volendam, langs het weidse IJsselmeer. Als je die dijk blijft volgen, dan wordt het na een uurtje lopen plotseling weer drukker. Er komen meer winkels. Je kunt jezelf in klederdracht laten fotograferen met een soort trekharmonica. En de toeristen staan in de rij om met die trekzak geportretteerd te worden. Het kan allemaal maar één ding betekenen: We zijn in Volendam aangekomen. Weten jullie wanneer het echt mooi is in Volendam? In de winter als het vriest en het water tegen de kant op waait.

Dus bezoeken we Volendam in de zomer of in de winter? Dat is ook weer een kwestie van kiezen. 














Morgen in Jetje's dag
Kan een eend schaken? Tijd om het eens uit te proberen! En tot die tijd een fijn weekend. Kijk maar eens goed naar bovenstaande koele foto's, want zaterdag wordt het subtropisch. Nou ja, het zal wel meevallen. Hopelijk blijft het eens een keer droog.😁😁

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE IS UITGEFEEST] - [JETJE IS UITGEFEEST] Goedemorgen vrienden, Nou, dat was het dan weer voor een jaar. Een vrij nat feestje, althans in deze hoek van het land. De vrij...

Populaire posts