Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

8 april 2024. Eend zet Jetje mat in drie zetten

 

8 april 2024. Eend zet Jetje mat in drie zetten

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol schakende eenden

Vandaag gaan we schaken. Niet dat ik daar een grootmeesteres in ben, maar ach, de eend die mij uitdaagde was dat ook niet. Of gebruikte die eend ook een schaakcomputer of online-schaaktoepassing. Het zou best kunnen. Die eenden van tegenwoordig kun je wat dat betreft ook niet vertrouwen. 

In elk geval wens ik iedereen alvast een prettige maandag en een heel goed begin van de nieuwe week. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje speelt schaak met een eend;


 2. Ons zelfbeeld bepaalt ook ons gedrag;

  3. Op bezoek in de Bossche Broek.


Eend zet mat in drie zetten


Schaken is al eeuwenlang een spel dat veel mensen fascineert en uitdaagt om te spelen. Dat kan thuis achter het schaakbord, op een pleintje met grote schaakstukken, op de smartphone tegen een persoon ergens op de wereld of tegen een app of een computerprogramma. Met name die laatste mogelijkheid heeft de laatste jaren een enorme sprong gemaakt. 


Schaken is bij uitstek een sport van logica en vooruitzien. En dat is nu juist het gebied waar computersoftware heel sterk in is. Een programma kan ver vooruit kijken en duizenden mogelijkheden voorzien, wat bij mensen natuurlijk niet het geval is. Maar een computer, al dan niet voorzien van kunstmatige intelligentie, mist een belangrijk iets, namelijk het gevoel. Je mag het menselijke intuïtie noemen.


Want geen mens speelt als een computer. Die kijkt ook de tegenspeler er op aan. Kijkt hoe die reageert, of die tegenspeler aanvallend speelt of juist meer defensief. En die intuïtie, die je soms best wat onderbuikgevoel mag noemen, maakt dat de mens zeker niet kansloos is tegen de brute rekenkracht van een snelle computer met kunstmatige intelligentie.


Het verhaal van mens versus machine in het schaakspel begon in de jaren '50 en '60, met pioniers als Alan Turing die probeerden machines te ontwikkelen die in staat waren om menselijke tegenstanders te verslaan. Maar het was pas in 1997 toen de legendarische wedstrijd tussen Garry Kasparov, de toenmalige wereldkampioen schaken, en IBM's computerprogramma 'Deep Blue' plaats vond, dat de wereld werd wakker geschud door de mogelijkheden van de computer in het schaken. En de technieken van kunstmatige intelligentie waren toen nog niet bruikbaar. 


Deep Blue's overwinning op Kasparov markeerde een keerpunt in de geschiedenis van het schaken. Het illustreerde niet alleen de vooruitgang van kunstmatige intelligentie, maar het bracht ook iets totaal nieuws in het spel. Het was voor het eerst dat menselijke spelers werden gedwongen om hun strategie aan te passen aan de onvoorziene en soms verrassende zetten van de computer, gebaseerd op pure rekenkracht en ultiem logisch en rationeel gedrag. En dat was inderdaad nieuw.


Sindsdien hebben de computerschaakprogramma's zich met grote snelheid ontwikkeld. Computers worden sneller en sneller en programma's zoals Stockfish, AlphaZero en Leela Chess Zero hebben de grenzen van schaakkennis verlegd, door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken. Deze programma's kunnen miljoenen zetten per seconde berekenen. En hebben zich een diepgaand begrip van schaaktheorie eigen gemaakt door het analyseren van grote databases van menselijke partijen. Ook computers tegen elkaar laten schaken levert deze zelflerende software steeds meer kennis op. 


Maar zelfs met al deze razendsnelle vooruitgang blijft het schaken tegen een computer een fascinerende en uitdagende ervaring voor menselijke spelers. Terwijl computers hun kracht tonen in het berekenen van varianten en het evalueren van posities met brute rekenkracht, behouden menselijke spelers een paar unieke voordelen waar geen computer ooit over zal kunnen beschikken, namelijk creativiteit, intuïtie en emotionele intelligentie.

Een menselijke schaker kan zich laten leiden door intuïtie. Emoties spelen een rol en er bestaan zelfs psychologische tactieken om een tegenstander te misleiden of in verwarring te brengen. Dit zijn aspecten die nog steeds buiten het bereik van computers liggen. Menselijke spelers kunnen risico's nemen, complexe strategieën ontwikkelen en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden op een manier die voor computers moeilijk na te doen is.


Deze confrontatie tussen menselijke schakers en computers heeft ook geleid tot uitgebreide discussies en  debatten over hoe je nu tegen intelligentie en creativiteit aan kan kijken. Terwijl computers schaakproblemen oplossen door kracht en algoritmen, roept het de grote vraag op, of dit nu werkelijk een vorm intelligentie is. Of is het slechts een simulatie van kennis? Is computerschaak vooral een kwestie van heel goed en supersnel kunnen zoeken? 

Toch heeft de aanwezigheid van computers het schaken veranderd. Het schaken is uitgebreid met allerlei nieuwe mogelijkheden. Online platforms bieden nu toegang tot schaakpartijen over de hele wereld, waar spelers van alle niveaus kunnen concurreren tegen zowel menselijke als kunstmatige tegenstanders. Dit heeft het schaken populairder en toegankelijker gemaakt dan ooit tevoren. 
 
 




Het zelfbeeld als sleutel tot verandering

Veel mensen zijn zich best bewust dat ze bepaald gedrag vertonen dat ze zelf eigenlijk liever niet zouden doen. Maar gedrag is vaak ingesleten en je valt er op terug voor je het weet en de kans hebt om het anders te doen. Je brein heeft iets kennelijk al gedaan voordat je kon doen wat je voor jezelf zou willen doen. Lastig, nietwaar?

Één van de belangrijkste dingen die je moet doen als je op een bepaald punt iets wilt veranderen is daar het veranderen van wie je bent. Een verandering van je identiteit is nodig voordat je ook maar een andere verandering in gang kunt zetten. En dan hebben we het vooral over de manier waarop je zelf naar je eigen persoonlijkheid kijkt. Ons zelfbeeld heeft namelijk een zeer sterk effect op alle toekomstige acties.

Ons brein kent allerlei afkortingen in ons denkproces. Bijvoorbeeld bij een vastgeroeste gewoonte, bij goed of fout. In beide gevallen denken we niet over die gewoonte na, maar doen het gewoon. Dat is die (te) snelle handeling. Die ongewenste handeling is het gevolg van zo'n afkorting. Ook ons zelfbeeld wordt voor het maken van zo'n afkorting intensief door ons brein gebruikt. Het brein denkt heel goed te weten wat we willen. 

Als we ons onbewuste gedrag, vooral die afkortingen, kunnen richten op ons zelfbeeld, en zeker op een positief zelfbeeld, dan zijn we al een heel stuk verder op de weg naar een verandering. We gaan dan keuzes maken op basis van wie we willen zijn in plaats van op wat we nu zijn of in elk geval denken te zijn. We gaan dingen doen op basis van een positief zelfbeeld en niet op basis van vastzittende afkortingen in het denken. 

Belangrijk voor dat bepalen van ons zelfbeeld is niet alleen dat we het onszelf steeds maar voorhouden, maar dat we dat ook naar anderen doen. We moeten steeds uitleggen dat we bepaalde dingen doen, omdat we nu eenmaal zo zijn. Omdat het past bij het zelfbeeld dat we van onszelf hebben. Door het zelfbeeld ook aan anderen te vertellen, maken we onszelf ook als het ware verantwoordelijk voor het nakomen. 

Immers, als de verandering ons niet lukt moeten we dat uit gaan leggen aan degenen die ervan op de hoogte waren. Dat is een pijnlijk proces en ons brein heeft van zichzelf de neiging om dingen te doen om pijnlijke zaken te voorkomen en te ontwijken. Dat maakt het uitdragen van je zelfbeeld naar anderen toe, aangevuld met hoe je wilt zijn in de toekomst, zo belangrijk.

Het helpt om jezelf aan je plan voor verandering te houden. En als je je goed aan je plannen houdt, versterkt dat je zelfbeeld ook weer. Dat zorgt voor een soort positieve kringloop, waarbij je je zelfbeeld steeds verder versterkt. Niet alleen voor jezelf, ook naar anderen toe.

Veel mensen denken dat hun zelfbeeld een vast en onveranderlijk gegeven is, maar niets in minder waar. We moeten alleen dingen in gang zetten om een minder gewenst  beeld te gaan veranderen. En dat is meestal het punt waar het mis gaat. Maar nodig is dat niet. 

De manier waarop je naar jezelf kijkt is een ingeroeste gewoonte. En gewoontes kun je afleren. Je kunt ze vervangen door andere gewoontes. En dat is nu precies wat we voor ogen hebben. 



Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we terug naar 29 oktober 2021. Een enge avond, want het was Halloween. En daar moest Jetje's dag natuurlijk ook weer zo nodig aan meedoen. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/29-oktober-2021-halloween-brrrrr.html zie je wat resultaten met veel spinrag, mist  en spinnen. 


 



Natuurgebied de "Bossche Broek

Mari Kapteijn verkende voor het artikel van vandaag het natuurgebied de "Bossche Broek". Dit is een natuurgebied met rietvelden en graslanden, dat we kunnen vinden aan de rand van ’s-Hertogenbosch. 



Eeuwenlang vormden de moerasgronden van het Bossche Broek een natuurlijke verdedigingslinie. Het is een oase van rust aan de drukke rand van de stad. Je hebt er een mooi uitzicht op de stadswallen en de rand van de stad ’s-Hertogenbosch



Er groeien in de Bossche Broek de nodige bijzondere planten. Dit zijn voor de kenners en liefhebbers de moeraszegge, moeraskartelblad, veenpluis, wateraardbei, watergentiaan, dotterbloem, zwanenbloem, grote pimpernel, holpijp en snavelzegge. Langs het natuurgebied stroomt de Dommel waarbij het gebied ook als overloop voor dit riviertje kan fungeren. 








Morgen in Jetje's dag
Over worsten en paraplu's, en leven in het heden. Daar gaan we morgen eens naar kijken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts