Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 februari 2024. Vrouwen kunnen niet met geld omgaan

 

12 februari 2024. Vrouwen kunnen niet met geld omgaan

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal. Dat was weer het weekend.

Een nieuwe dag, een nieuwe week. Een week waarin we weer van alles gaan doen. Als het maar geen geld kost. Want voor het hebben van geld moet je sparen en dan krijg je het probleem dat je dat dan niet uit kunt geven. Mijn wereldbeeld qua geld moest ik dus nodig eens uitleggen en dat doe ik dan ook in deze Jetje's dag. Op de foto's zien we mijn geliefde spaarvarken terug. Maar ja, nu de houten draaimolenpaarden verboden moeten worden, zie ik het voor mijn spaarvarken ook somber in. Nou ja, hij mag altijd bij mij onderduiken. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje is een vrouw en heeft al vroeg geleerd dat ze dus van geld af moet blijven;


 2. Over creativiteit, bazen en vooral subsidies;

  3. De luchtfietser loopt ook maar weg.


Vrouwen en geld gaan niet samen

Vrouw zonder geld
Vrouw zonder geld (of in elk geval met te weinig geld voor een fatsoenlijke rok) 

"Vrouwen en geld gaan absoluut niet samen," sprak mijn Veluwse vader vroeger op een besliste toon die geen tegenspraak toeliet. Mijn moeder kreeg maandagochtend rond 8 uur één briefje van 100 gulden en diende daar in de komende week het huishouden mee te regelen. Aan het eind van de week diende ze een lijstje in met al haar uitgaven, zodat de baas in huis kon checken of alle uitgaven wel voldoende verantwoord waren. Ik kan dus niet zeggen dat spaarzaamheid en voorzichtig zijn met geld mij niet met de paplepel zijn ingeven. Temeer daar mijn vader ook nog een hoge positie bij een landelijk zeer bekende bank had. Dus hij wist iets van geld. 

Dit is mijn lieve spaarvarkentje
Dit is mijn lieve spaarvarkentje 

Gelukkig had ik al jong werk bij een bedrijf in Apeldoorn dat vroeger door iedereen die iets te melden had opgebeld werd. "Even Apeldoorn bellen," zeiden ze dan. Waar je verder trouwens weinig van merkte. Maar dat werk had het grote voordeel dat ik zelf geld ging verdienen en dat geld kon besteden zoals ik dat wilde. En die besteding was beslist anders dan dat mijn ouders voor ogen hadden. Een volgende werkkring was als medewerkster bij een notaris. 

Jetje  is het geld altijd de baas
Jetje is het geld altijd de baas

Later kreeg ik nog genoeg met geldzaken van anderen te maken. Als notarieel medewerkster komen veel geldzaken langs en later als medewerkster bij een vermogensbeheerder kreeg ik genoeg met allerlei financiële zaken van doen. En ontmoette ik ook mensen met geld. Heel veel geld vaak. En aan die mensen viel me wel iets op. 

Jetje heeft het spaarvarken op haar rug
Jetje heeft het spaarvarken op haar rug. Hij mag een stukje mee

In het algemeen kreeg ik daar altijd het gevoel dat het spreekwoord dat "Geld niet gelukkig" maakt heel aardig klopte. Veel kapitaalkrachtige personen gaven niet het idee dat het geluk van hen afstraalde. Wel waren ze constant bezig om te kijken of hun zuurverdiende centjes wel goed belegd waren. Bij een aantal ging deze angst over in een vorm van obsessie. Dag en nacht was daar de angst om geld kwijt te raken. Het bedrijf had daar wel een politiek voor: De grootste neuroten werden gewoon naar de concurrentie doorgestuurd. Nee, zakelijk was dat niet. Maar het werkte voor iedereen een stuk plezieriger.

Jetje heeft het spaarvarken aan zijn staart
Het is zo'n leuk varkentje

Mensen met veel geld wonen groter en rijden in een duurdere auto. Ze gaan ook verder weg met vakantie waar ze dan wat langer blijven, terwijl ze op hun mobiel Wallstreet in de gaten houden. Dat zijn op zich natuurlijk positieve dingen alhoewel ze volgens psychologen maar heel kort werken als je gelukkig wilt zijn. Het hebben van veel geld is ook volgens deze zielknijpers geen enkele garantie dat je plezierig en fijn leeft.

Al die lessen van mijn vader en latere klanten hebben me geleerd dat een hoeveelheid geld bezitten als reserve nuttig kan zijn bij onverwachte zaken, maar dat het bezitten van heel veel geld beslist niet iets is om naar te streven. Dus die moed heb ik maar opgegeven. Ik geniet er liever van. 

Mijn vader zou het heel onverantwoord hebben gevonden. 
 
 


Creativiteit en management. Kan dat samengaan?

in eerdere artikelen hebben we gezien dat creativiteit voortkomt uit het goed kunnen selecteren van vele creatieve objecten uit het verleden en daar iets nieuws van opbouwen. Je kunt je afvragen of dit nu een soort selectieproces is, waar bij het er op neerkomt de juiste stukken te vinden of dat hier sprake is van een vorm van systematisch denken en redeneren. Precies de eigenschappen die aan intelligente mensen worden toegeschreven en we zijn geneigd te stellen dat dit niet het geval is. Dat zou betekenen dat er weinig tot geen verband zou bestaan tussen pure intelligentie en goed creatief kunnen denken. 

Dat betekent ook dat een slim dan wel zeer intelligent persoon niet automatisch in staat is om creatief te denken en een probleem van meerdere kanten te kunnen benaderen. Het kan een verklaring zijn van de starheid die veel mensen in bedrijven en vooral bij de overheid menen waar te kunnen nemen. 

Misschien is dat ook wel de reden dat er zo'n enorm aanbod aan cursussen, workshops en dergelijke is, die deze grote groep aan het meer creatieve denken moet zien te krijgen. Want het vinden van oplossingen voor problemen is toch iets wat in de praktijk vaak wat moeizaam verloopt, zoals dagelijks in het nieuws te zien is. Problemen genoeg. Elke ministerie heeft wel minstens één eigen crisis. Maar oplossingen? Het blijft allemaal jaar in jaar uit hetzelfde. Elke creativiteit in denken ontbreekt volkomen. 

Het invullen van het creatieve denken in bedrijven is een pad vol valkuilen. Want er ligt van huis uit een hobbel. Of die hobbel door zowel een nieuwe creatieve medewerker én het weinig creatieve bedrijf genomen kan worden valt te betwijfelen. Het gevolg is dat men al weer snel afscheid van elkaar neemt omdat er "geen klik" zou zijn. Een heel belangrijke reden is vaak dat het management geen houding weet met creatieve mensen. Ook bij de lokale overheid. 

Een voorbeeld: Enkele jaren geleden raakte ik in gesprek met iemand die voor een gemeente de subsidies op kunstgebied uitdeelde. Ik vroeg hem waarop hij zijn creatieve keuzes baseerde. Tot mijn verrassing bleek dat op zijn afdeling geen rol van betekenis te spelen. Subsidie had vooral als doel om de creatieve personen die het aanvroegen een beetje in het gareel te houden. 

Subsidie werd in de praktijk gebruikt als een sturings- en correctiemechanisme. Een mechanisme dat als zodanig weinig tot mogelijk zelfs helemaal niets te maken had met de creatieve vaardigheden van de aanvragers. Een andere manier om met deze creatieve inwoners van de gemeente om te gaan had men niet. En deze aanpak bleek effectief te zijn en werd volgens hem bij steeds meer gemeentes toegepast. 

Dat hij een burgemeester boven zich had die heel blij was met deze vorm van "creatieve" sturing was voor hem een bijkomend voordeel van zijn aanpak. Het is soms best wat lastig om bazen het wat wispelturige gedrag van creatieve geesten uit te leggen. Pieter left the building

Nou zeg, dat is me ook weer wat. Is de zoveel belovende, hier en daar bijna heilig verklaarde Pieter Omtzigt er plotseling vandoor gegaan, zo leest uw Luchtfietser in zijn favoriete dagblad. Want er was van het ene op het andere moment kennelijk geen geld genoeg meer om een goed plan te maken. Nou, als uw Luchtfietser elke keer weg had moeten lopen als hij geen geld genoeg had om zijn vreemde ideeën te bekostigen, dan had hij inmiddels versleten schoenen gehad. Een Luchtfietser loopt trouwens niet weg. Die fietst weg. Maar dit terzijde.

Nu kan Pieter natuurlijk uitwijken naar de groenere weiden bij de buren, de groene idylle met elfjes en bloemetjes in een arcadisch landschap van Timmerfrans. Maar wat uw Luchtfietser dan weer niet begrijpt,  is dat er dan plotseling geen tekort aan geld meer is? En als Omtzigt zijn geliefde zakenkabinet voor elkaar zou krijgen? Is er dan plotseling wel weer geld? Vreemde man  hoor, die Pieter. Zijn ideeën gaan voor een eenvoudige Luchtfietser veel te hoog, terwijl een echte Luchtfietser normaal gesproken toch ook al flink hoog gaat. 10.000 voet is wel het minimum in verband met de luchtvaart. 

We zijn benieuwd. Komt Pieter terug? Neemt hij dan geld mee? Doet hij een donatie? Of drukt de staat gewoon een fiks bergje Euro's bij? Of mag dat niet meer van de EU? Wat een vragen allemaal. En dat nog allemaal tegelijk ook. 

Weet je wat? Uw Luchtfietser gelooft  het ook allemaal wel. Hij gaat naar huis. Fiets in de kelder, lucht uit de banden, batterij uit het achterlicht en klaar. 

Gedoe allemaal...


Herinner je je deze nog?

In de herinneringen zijn we aangeland bij eind april. En toen werd langzaam aan duidelijk dat Covid iets van de lange adem zou worden. Daar kwam nog eens bij dat ik tijdelijk mijn woning uit moest, omdat het appartementengebouw volledig op de schop ging voor het klimaat. En dat kon niet met de bewoners er in. Dat betekende twee keer verhuizen met een aantal weken tussenruimte. Geen echt aanlokkelijk idee. Dus leek het me beter om Jetje's dag door te schuiven naar het najaar. Alle kans dat er dan weer iets gedaan kon worden. Maar dat viel tegen...Zie het hele verhaal op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/30-april-jetjes-dag-gaat-met-reces.html


Eventjes een gedwongen tijdelijke verhuizing
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen
Overasseltse vennen, februari 2024

De foto's van Mari Kapteijns stralen een soort liefde voor de Brabantse natuurgebieden uit. Er zijn duidelijk vele gebieden die een bezoek van een natuurliefhebber meer dan verdienen. Helaas is het voor mij wat ver weg, maar dat gemis wordt door de foto's van Mari uitstekend gecompenseerd. 
Morgen in Jetje's dag
Morgen, de 13e is het radiodag...Wat we ons daarbij voor moeten stellen? Dat zien we morgen wel weer.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts