Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

9 februari 2024. Jetje bakt ze bruin

   

9 februari 2024. Jetje bakt ze bruin


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Vandaag ga ik maar weer eens in op een bekend riedeltje, namelijk dat van een model dat een rol speelt. En dat de vreemde persoon op de foto het resultaat van dat spelen van die rol is. Het blijft voor veel mensen een hardnekkig misverstand dat je hier direct naar de mens achter het model zou kijken. Misschien wordt het een keertje beter. Maar ik heb er een hard hoofd in gekregen in de laatste jaren. Ik moet het denk ik maar blijven vertellen. Dat is het enige dat er op zit. 


Jullie Jetje

Samenvatting van vandaag 1. De rol van Meesteres met de hapjespannen;


 2. Moeten of kiezen;

  3. Dordrecht is een stad waar het goed toeven is.


Nog eens het al oude verhaal


Het is een verhaal dat ik eerder verteld heb. Maar veel mensen luisteren er niet naar, dus ben ik wel gedwongen om het nog een keertje te vertellen. Wat dat verhaal dan is? Het is het verhaal dat een fotomodel een rol staat te spelen. En dat er foto's van het model in die rol worden gemaakt.


Één van de rollen die ik als model speel, is de rol van Henriëtte. Dan ben ik gewoon wie ik ben. Maar dan worden er geen foto's van me gemaakt. Hooguit een pasfoto voor mijn rijbewijs. Want ik zit dan niet in mijn rol van model. Ik ben dan gewoon Henriëtte. Niet meer en niet minder. 


En inderdaad, er zijn nogal eens fotografen die het leuk vinden om foto's van me te maken als een soort SM-Meesteres. Dat mag. Volgens mensen die het weten kunnen heb ik er de perfecte looks voor en als ik zo eens wat foto's van dit soort dames bekijk, dan denk ik wel dat die fotografen gelijk hebben. De duistere, donkere look die ik in de rol van een fotomodel dat voor Meesteres speelt, van nature al neer kan zetten schijnt veel indruk te maken. En het maakt de rol voor mij een stuk gemakkelijker dan wanneer ik die looks niet zou hebben. Maar het is en blijft de rol van Meesteres. Niet meer, niet minder.


En dan gaat het mis. Veel mensen zien helemaal geen fotomodel dat de rol van Meesteres speelt. Nee, die zien een Meesteres waar ze best wel eens een afspraak mee willen maken voor een "consult." Iets waar deze Meesteres op de foto verder niets voor voelt. 


En dus heb ik er deze fotoshoot maar eens een soort karikatuur van gemaakt. Waar Meesteressen normaal gesproken gebruik maken van allerlei middeleeuws wapentuig als zweepjes, klemmen en dergelijke, heb ik hier als bewapening gekozen voor twee hapjespannen. Reken er op dat je met een hapjespan ook een flinke klap uit kan delen! 


Maar neem geen contact op om te vragen of je daar een paar klappen mee krijgen kunt, want ik ga daar niet op in. 😀Van "Ik moet" naar "Ik wil"

Wat werkt beter en motiveert beter? Iets dat iemand anders je oplegt en dat je dus "moet" van die persoon? Overigens moeten veel mensen van alles van zichzelf. Maar er is een andere mogelijkheid. Namelijk dat je zelf ergens bewust voor kiest. Dan wordt het een heel ander verhaal. Laten we eens kijken naar de volgende twee mogelijkheden:

1. Ik moet van de overheid of een politieke partij gaan stoppen met roken;
2. Ik kies er zelf voor om te gaan stoppen met roken. (Of niet natuurlijk.)

Welke van deze twee regels zal nu de meeste kracht hebben om ons inderdaad te laten stoppen? Waarschijnlijk zal dat ook bij jou je eigen keuze zijn. En niet omdat een anoniem iemand bij een organisatie dat nodig vindt.

En dat geldt niet alleen voor dit voorbeeld. Kiezen heeft een enorme kracht van als het op het genereren van die zo belangrijke motivatie aankomt. En de optie om te kiezen is er altijd. We kunnen die optie niet eens weggeven. We kunnen hem wel eens een keertje vergeten, maar dat is menselijk en later weer te corrigeren als we ontdekken wat we vergeten zijn. 

Maar veel mensen leren zichzelf aan dat ze geen keuze zouden hebben. En anderen helpen er vaak nog wel even aan mee, om dat negatieve beeld nog even verder te versterken. En daardoor ontstaat een soort van overtuiging, dat we alles maar te ondergaan hebben.

Mensen die streven naar de essentiële zaken van het leven (zogenaamde essentialisten)  zijn zich vaak wél bewust van die keuze die zij hebben. Een niet-essentialist zegt: "Ik moet..." maar een essentialist zegt: "ik kies ervoor om...". 

Want als je zelf kiest is dat niet alleen van belang voor je eigen motivatie om je keuze op te volgen, maar je eigen weg gaan zorgt ook voor respect bij anderen.  En als je niet zelf een keuze maakt, dan is de kans inderdaad heel groot dat een ander dat dan wel even voor je doet. Misschien is dat wel met de beste bedoelingen en om je te helpen. Maar je bent op dat moment wel de regie over je eigen bestaan en je eigen keuzes kwijt. 

Dus kies, in plaats van dat je iets "moet." Het heeft alleen maar voordelen.


Herinner je je deze nog?

We gaan vandaag terug naar 29 april 2021. We gaan dansen. Dansen doet mensen plezier. Of omdat ze dans als een kunstvorm zien waar ze zich in uit willen drukken. In elk geval is het een persoonlijk iets. Een geheel van beweging, ritmisch en freestyle of gebonden aan allerlei regels die je nog niet zo heel gemakkelijk onder de knie kunt krijgen, zoals ik wel uit ervaring weet. In elk geval is er een dag aan het dansen gewijd. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/29-april-dag-van-de-dans.html is alles terug te vinden.

Jetje danstInformatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen
Dordrecht

Een oude stad van Zuid-Holland is Dordrecht. Gedomineerd door een grote kerk, zoals zoveel steden in deze omgeving. Een mooie stad voor een stadswandeling. Een waterrijke stad ook. Met veel grachten en smalle grachtjes tussen de huizen. Ook Dordrecht is zo'n stad waar je af en toe je neus eens even moet laten zien. 

Morgen in Jetje's dag

Stel dat ik meer geld nodig heb. Bijvoorbeeld om nog een paar schoenen voor mijn voorraad te kopen. Dan kan dat het beste door het maar te sparen. In een spaarvarken uiteraard. Maandag gaan we geld sparen! 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken: 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts