Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

16 Maart. Dag van de Thuiswerker

16 Maart. Dag van de Thuiswerker

 

Ook thuiswerkers hebben wel eens een dipje
Ook een thuiswerker heeft wel eens een dipje...

Waarom deze #dagvandethuiswerker

Thuiswerken was nooit erg populair in Nederland. Het had het imago van het doen van simpel werk in grote hoeveelheden voor weinig geld. Tot men plotseling wel moest, begin 2020 door het coronavirus. Het werken bij de baas werd verboden door het kabinet en iedereen die dat kon, moest thuis aan de slag. Tot verdriet van een deel van de werknemers, voor wie thuis werken niet hoefde. En tot grote vreugde van het andere deel, dat een leven zonder baas, files en overvol openbaar vervoer voor zich zag.

Werknemers zijn overwegend positief

Maar er was ook altijd al een groep ZZP'ers en freelancers, die wel vanuit huis werkte. En die groep wist eigenlijk al niet anders meer. Voor die groep is er niets nieuws onder de zon.

Nou, ik ben er helemaal klaar voor om thuis te werken
Nou, ik ben er helemaal klaar voor om thuis te werken


Maar voor al die groepen is er toch de Dag van de Thuiswerker, op 16 maart. Op die dag zetten we ook hier op Jetje's dag deze mensen in het zonnetje. Laten we er maar snel mee beginnen.



Introductie thuiswerker

Als je op Google gaat zoeken naar informatie over thuiswerken, dan vallen direct twee zaken op. Sites met informatie van en voor werknemers zijn er in het algemeen zeer positief over.

Werkgevers zijn vaak minder positief

Sites met informatie voor werkgevers neigen echter veel meer naar de negatieve kant. Er is een gebrek aan controle. Zo luidt een veel gehoord argument. Opmerkelijk daarbij is dat deze sites ook vaak promoten, dat de moderne werknemer meer verantwoordelijkheid dient te krijgen. En dat het belangrijk is, dat deze zich vooral ondernemender op dient te stellen. Dat is een vreemde spagaat, maar goed, het is niet anders en het zal nog wel even duren voor we hier een cultuuromslag ten gunste van het thuiswerken hebben weten te bewerkstelligen. 

Nee hé, weer een FB-vriend met een raar voorstel
Nee hé, weer een FB-vriend met een raar voorstel

 

Corona maakte veel mogelijk

Hoewel, toen in 2020 de coronacrisis toesloeg, bleek er plotseling wel heel veel mogelijk. Eerst geïmproviseerd, later wat professioneler. Of die trend echter doorzet na de coronacrisis, is moeilijk in te schatten. De kans is groot, dat na afloop van de coronaproblematiek een groot deel van de werknemers weer naar de kantoortuin zal moeten verhuizen. Maar dat blijft nog wel even onzeker.

In dit artikel richten we ons dan ook niet zozeer op werknemers, die thuis aan de gang willen met werk in opdracht van een baas. Nee, we richten ons vooral op freelancers en ZZP'ers, mensen die nu ook veel vanuit huis werken.

De agenda van de thuiswerker is lekker blauw
De agenda van de thuiswerker is lekker blauw

Freelancers worden kan interessant zijn

Maar het is wel een artikel dat een werknemer eigenlijk eens naar zijn baas op zou moeten sturen. Gewoon ter informatie. Wie weet wat er allemaal in je bedrijf door zou kunnen gebeuren.

En anders is er nog een mogelijkheid: Freelancer vanuit je eigen huis worden!
 
Want als je jezelf als een professionele freelancer neer kunt zetten, dan kun je hoogstwaarschijnlijk een grote groep vaste klanten krijgen. Enthousiaste klanten die er naar uitkijken om van je diensten gebruik te maken. De beste klanten die je maar kunt hebben.


thuiswerken freelancing

Freelancing – De aanpak van de 21e eeuw


Als je hoort dat iemand freelancer is, wat is dan het eerste beroep dat bij je opkomt? Je denkt hoogstwaarschijnlijk aan een schrijver, een auteur van romans of een journalist.

Dat beeld is vooral al eeuwenlang zo gegroeid, omdat de enige banen die je als freelancer zou kunnen hebben, eigenlijk altijd wel iets te doen hadden met het geschreven woord.
   
Maar we zijn niet ergens vast blijven zitten in begin negentienhonderd. Nee, integendeel. We zijn nu al weer een jaar of tien onderweg in de een-en-twintigste-eeuw. En dat is een tijdperk waar in we freelancers kunnen vinden in honderden verschillende banen.
 
Zo heb je ongetwijfeld van freelance fotografen gehoord. Misschien maak je er wel gebruik van. Maar we hebben nu ook freelance software ontwikkelaars, programmeurs, specialisten op het gebied van medische declaraties, pizzabezorgers, interim-managers, interim secretaresses en dergelijke. Teveel om op te noemen. 

Thuiswerken betekent ook de agenda updaten
Thuiswerken betekent ook de agenda updaten


Dit zijn allemaal banen, die recent een forse stijging van de vraag naar deze dienstverlening begonnen te zien. En meer en meer mensen realiseren zich, dat ze aanzienlijk meer geld kunnen maken door voor zichzelf te gaan werken. Ja, aanzienlijk meer zelfs, dan toen ze werkten voor hun vorige werkgever.

Dus dat klinkt eigenlijk best wel goed, nietwaar? Je werkt een aantal jaren in een bepaald vak, krijgt daar veel praktische ervaring door in een bepaalde branche en dan schakel je geleidelijk aan over van een negen tot vijf baan, naar het leven van een eigen baas als freelancer.
 
Maar is het werkelijk ze eenvoudig als het klinkt om freelancer te worden en daadwerkelijk je brood te verdienen met werk op een freelance basis?

We moet wel in gedachten houden, dat er behoorlijk wat freelancers rondlopen, die alleen in deeltijd werken. Dat is niet, omdat zij zo'n enorme hoeveelheid geld verdienen, dat zij maar een paar dagen in de week behoeven te werken. 

De thuiswerker, de nijvere werkbij
De thuiswerker, de nijvere werkbij

Het is meer, omdat men er toch een zekere vastigheid naast wil hebben. Tenslotte zit niemand er op te wachten, om zichzelf failliet te zien gaan. Iets wat zich helemaal niet voor hoeft te doen als je bereid bent om te doen wat er van je gevraagd wordt als je freelancer wilt worden. Misschien is de overgang naar je nieuwe carrière niet van het ene moment op het andere wat je er van hoopte, maar de kans dat je uiteindelijk zeer succesvol wordt, is groter dan je misschien denkt.
 
De eerste stap om uit je kantoorwerk over te stappen naar een bestaan als freelancer is, om eens goed op een rijtje te zetten wat je nu eigenlijk als freelancer nodig hebt.

Natuurlijk. We willen allemaal onze eigen baas zijn. Dat streven naar vrijheid en niemand boven je, is iets menselijks. Maar hebben we wel allemaal het doorzettingsvermogen en de toewijding om naar succes te streven, zonder het waakzame oog van onze superieur? Helaas moeten we constateren dat dit voor veel mensen zeker niet het geval is.

En daarom moet je er echt eens heel goed voor gaan zitten. En dan goed nadenken, over wat jou nu zo speciaal maakt in die wereld van freelancers. Ofwel, wat gaat je nu aan die wereld toevoegen wat er op dit moment nog niet is? Want zoiets moet er natuurlijk wel komen wil je een kans maken op klanten. Klanten die iets zoeken dat ze nu nog nergens vinden kunnen.

Heb je een voldoende grote hoeveelheid vaardigheden om overduidelijk uit die grote massa te springen? Een massa die bestaat uit allemaal getalenteerde mensen, die op zoek zijn naar hetzelfde werk als jij?

Heb je inzicht in het efficiënt omgaan met je beschikbare tijd? En heb je de noodzakelijke ervaring om je financiën en je administratie te onderhouden? Ben je in staat om alle deadlines die je klanten op je bordje gaan leggen, zonder al te veel stress en problemen te halen? Met andere woorden, kun je goed onder forse druk werken? Want er is niemand waar je (een deel van) je werk aan uit kunt besteden. Je staat alleen.

Thuiswerkers staan soms voor verrassingen
Thuiswerkers staan soms voor verrassingen

 
Als je ook maar de geringste twijfel hebt, of freelancing wel geschikt voor  je is, dan zijn er misschien andere carrièrepaden, die op de wat langere duur misschien wel veel beter bij je passen en waar je je  een stuk gelukkiger bij zou vinden. Dus, eerst goed nadenken, eerlijk naar jezelf zijn en zoveel mogelijk op een rijtje weten te krijgen.  

En is dat goed gegaan dan ben je klaar voor de volgende stap:


Thuiswerk eerste stappen

De eerste moeilijke stappen


Nu, er van uitgaande dat je inderdaad bereid bent, om met je freelancing bedrijf in het diepe te springen, is het zaak om rustig aan te beginnen. Het duurt even voordat je het geld met scheppen tegelijk binnen gaat halen.

Als het even kan, stop dan nooit met je huidige baan voor je de zekerheid hebt, dat je nieuwe baan het inkomen levert wat je nodig hebt. Gebruik die aanlooptijd om te leren op je vakgebied wat er maar te leren valt. Begin ermee om aan een netwerk te bouwen. Want dat netwerk zul je straks hard nodig hebben. En zie wat je al voor elkaar kunt krijgen.

Want nu kun je nog fouten maken, zonder in de grote problemen te komen. Straks kan dat misschien niet meer. Dus leer zoveel mogelijk van deze belangrijke aanloopperiode.  

Bepaalde vaardigheden, zoals de mogelijkheid om een goed stuk tekst te schrijven, of een softwareontwerp te maken, hebben een hoge marktwaarde. Het zal nooit veel moeite kosten om daar werk in te vinden. En dan is het ook nog werk waar je op den duur een aardige boterham mee kunt verdienen.  

Aan de andere kant, als je alleen in staat bent om werkzaamheden uit te voeren die niet veel marktwaarde hebben, dan zal het een stuk lastiger voor je zijn om op freelance basis aan het werk te gaan komen.  

Thuiswerken, het is me toch wat....
Thuiswerken, het is me toch wat....

Op dit moment zijn een paar van de meest populaire gebieden op het gebied van freelancing, de verschillende vormen van schrijven, redigeren, fotografie, webbouwer, grafisch ontwerp, software ontwerp en verschillende vormen van tekenwerk, bijvoorbeeld in de architectuur.   

Als je eenmaal voet aan de grond gekregen hebt op een gebied, waarin je als freelancer aan de gang wilt, zul je eerst moeite moeten doen om je eerste klanten te vinden. Maar er is een heel belangrijke regel: Ga niet achter klanten aan waar je nu ook voor werkt in je huidige baan.

Niet alleen zijn er wettelijke regels waar je mogelijk overheen gaat (en wat je behoorlijk in de juridische problemen kan brengen),  maar je komt op deze manier ook niet echt betrouwbaar over naar nieuwe, mogelijke opdrachtgevers. Er zijn betere manieren.

Bijvoorbeeld, breng je favoriete internetzoekmachine (bijvoorbeeld Google, Bing of Yahoo) in stelling en ga op zoek naar een paar forums, die zijn opgezet voor freelancers die werk zoeken op een bepaald specifiek terrein.

Ook de social media kennen een groot aantal groepen voor gespecialiseerde krachten. Met name LinkedIn kan op dat punt heel interessant voor je zijn. Meestal zul je met een uurtje werk wel een stuk of tien, vijftien bookmarks hebben van websites waar freelancers werk kunnen vinden.

Als je wat vrije tijd kunt vinden kun je het beste op deze sites die je gemerkt hebt met een bookmark rond gaan kijken. Zoek naar freelance posities die je goed in de oren klinken.
 
Als je net begint als freelancer, zul je waarschijnlijk een paar banen moeten accepteren, die helemaal niets betalen. Dat is nu nog niet erg, omdat ze je helpen om je vaardigheden te verbeteren en een cv op te bouwen.

Het leert je ook hoe je effectief met je tijd om moet gaan, hoe je steeds meer uit je computer en internet kunt halen en het vinden van antwoorden op alles wat maar naar boven komt,als je voor deze klant aan de gang bent. En dat is niet alleen veel, maar voor jou ook volkomen onvoorspelbaar. Pas met de nodige ervaring ga je ontdekken wat er van je keer op keer gevraagd wordt. Je kunt je dan beter voorbereiden. En dat geeft wel rust. Maar goed, iedereen moet nu eenmaal ergens beginnen met de eerste opdracht, nietwaar?

de productieve thuiswerker


Die laagbetaalde banen zullen in het begin nog wel een tijdje voortduren. Het gaat pas over als je een lange lijst met ervaring bij tevreden klanten kunt overleggen. En dan kun je de concurrentie aan met andere freelancers die net als jijzelf vaak ook voor hele lage tarieven werken. Noodgedwongen, om op gang te komen. Net als jij.

Geleidelijk aan kun je dan in gaan schrijven op de beter betaalde banen. Tot je ontdekt dat je meer bent gaan verdienen als freelancer, dan in de tijd dat je nog voor een baas werkte. Pas dan is het moment gekomen om (gedeeltelijk) afscheid te gaan nemen van je oude baan. Of het aantal uren dat je in deeltijd werkt terug te brengen, om meer tijd als freelancer te kunnen gaan werken.  

Uiteindelijk kunt je je inkomen volledig uit je baan als freelancer gaan halen. Maar het kost dus tijd om deze stap te gaan nemen. En hoogstwaarschijnlijk meer dan je nu wellicht denkt. Dus overzie de consequenties die het overbruggen van die periode geeft, voordat je ook maar ergens aan begint. Want we gingen eerst goed, heel goed nadenken voor we ergens aan zouden gaan beginnen, weet je nog?

Maar als je de stap gaat nemen, dan wens ik je er heel veel succes bij.


Quote van de dag


quote van de dag



 jetje kiest

Jetje kiest. Aflevering 4


Het voordeel van de repeterende keuzes

We hebben nu al drie aspecten van het maken van keuzes langs zien komen. Namelijk het feit dat het moeilijk is om oude beslissingen objectief te beoordelen [klik hier] en het feit dat het juist de keuzes zijn die heel dicht bij elkaar liggen, die veel problemen geven. [klik hier]. En natuurlijk speelt de geluksfactor een rol. [klik hier]

Maar er zijn natuurlijk meer aspecten aan keuzes. Een belangrijke is de mogelijkheid van repeterende keuzes. Dat werkt als volgt:

Stel je gaat elke maand een weekend weg naar een hotel. Je hebt een paar hotels die je wel ziet zitten en omdat ze ongeveer gelijkwaardig zijn, is het nog lastig om er uit te kiezen ook. Je dreigt weer eens vast te lopen, omdat het nu eenmaal lastig is om uit gelijkwaardige zaken te kiezen, zoals we ook al in het tweede artikel hebben gezien. Maar wat we in een situatie als deze mee kunnen nemen, is de mogelijkheid van een herkansing.
 
Hotel van der valk Houten
Hotel van der Valk Houten

We kiezen uiteindelijk een hotel uit. Het bevalt aanzienlijk minder dan we eerst gedacht hadden. Maar, omdat we elke maand een weekendje gaan, is dat geen enkel probleem. Een paar weken later ga je naar de andere keuze. Je hebt weinig problemen met de gelukkigheidsfactor uit het vorige artikel, want zelfs als je een beroerd gevoel aan de keuze van het eerste hotel overgehouden hebt, zal het slechte gevoel nooit erg lang duren. Na een maand doe je misschien nu wel de juiste keuze.

Het voornaamste wat we hier aan hebben, is dat we dus aan keuzes, die we opnieuw kunnen doen, maar weinig tijd hoeven te besteden. Het is onzin om veel tijd in een dergelijke keuze te steken. Net als met de keuzes met een gelukkigheidsfactor, die maar heel kort duurt. Ook daar loonde een diepgaande studie niet.

Waar we dus wél goed over na moeten denken, zijn de keuzes, die over een jaar nog steeds goed moeten voelen én die niet gemakkelijk opnieuw te doen zijn. We gaan niet elke maand een andere studie beginnen. Of een ander huis kopen. Dus dat zijn wel degelijk keuzes, waar we veel voorwerk in moeten steken, zodat we goed geïnformeerd zijn.



Morgen, woensdag, is de grote dag van de verkiezingen. En sluit Jetje's dag de serie over kiezen voorlopig even af, hoewel het een breed onderwerp is, waar beslist nog wel meer over te zeggen valt. En het is Boomfeestdag. Van oudsher een dag dat bomen werden geplant maar aangezien bijna elke gemeenteraad het omzagen van bomen tot de hoogste prioriteit heeft verheven, heeft men er nu maar Boomfeestdag van gemaakt. Het is tenslotte maar net wat je als een feest beschouwt.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


2 opmerkingen:

  1. Waar halen we al die dagen toch vandaan, denk dat we er tekort komen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar halen we al die dagen toch vandaan, denk dat we er tekort komen ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts