Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

16 mei 2025. Nr. 377 Jetje en de bureaucratie

 

16 mei 2025. | Nr. 377 |

Jetje en de bureaucratie 

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Als je zoals ik nu lekker bezig bent met een nieuw bedrijf, dan komt er veel administratieve rompslomp op je af. Je krijgt te maken met Europese regelgeving, Landelijke regelgeving, Provinciale regelgeving, Lokale regelgeving, de regels van het waterschap en vaak ook nog van een branchevereniging. Een enorme papierwinkel waarbij alleen al het beheer van al het papier een verhaal op zich is. Ik ben dus maar eens opruiming gaan houden en ga alles opnieuw inrichten. 

Jullie Jetje

Samenvatting van vandaag


 1. Ondernemen betekent werken met papier. Bergen papier;


 2. Tijd om als ondernemer eens naar de eigen zwakheden te kijken;

  3. Ermelo is een mooi oud stadje aan het Veluwemeer.



Van droom naar nachtmerrie

Droom je ervan om fulltime als model te werken? Vergeet niet dat je talent en schoonheid alleen niet genoeg zijn. Als je als zelfstandig model begint, krijg je ook te maken met regels, belastingen en administratie. Leer nu hoe je de regeldruk slim aanpakt en meer tijd overhoudt voor fotoshoots, poseren, creativiteit en je persoonlijke branding! Als je problemen met de fiscus krijgt (en dat is niet echt moeilijk) dan verandert je droom al snel in een nachtmerrie.




In het kort:
  • In Nederland hebben ondernemers te maken met een grote hoeveelheid regels, van belasting tot privacywetgeving, wat zorgt voor tijdsdruk en hoge administratieve lasten.
  • Door digitalisering, het inzetten van boekhoudsoftware en advies van professionals kun je veel regeldruk verlagen en de controle over je onderneming behouden.
  • Ook in creatieve sectoren zoals mode en fotografie is kennis van regelgeving essentieel, zeker voor startende fotomodellen die als zelfstandige aan de slag gaan.


Wat is regeldruk eigenlijk?

Regeldruk verwijst naar de hoeveelheid wet- en regelgeving waarmee ondernemers te maken krijgen in hun bedrijfsvoering. In Nederland is dit een veelbesproken onderwerp: Van belastingverplichtingen tot vergunningaanvragen, van arbeidsrecht tot milieuregels. Veel ondernemers voelen zich hierdoor beperkt in hun vrijheid om te ondernemen. Vooral kleine zelfstandigen en starters ervaren deze regels als een permanent groeiende en inmiddels grote administratieve last die voor veel mensen een drempel is om voor zichzelf te beginnen.



Waarom is regeldruk een probleem voor ondernemers?

Voor veel ondernemers betekent regeldruk puur tijdverlies, hogere kosten en minder ruimte voor innovatie. In plaats van zich te kunnen richten op hun product of dienst, zijn ze uren per week bezig met formulieren, rapportages en alle onduidelijke controles waarbij niemand weet wat daarmee gebeurt. Daarnaast verandert regelgeving regelmatig, wat het extra lastig maakt om bij te blijven. Wie een fout maakt, loopt bovendien risico op hoge boetes of zelfs tijdelijke sluiting van je bedrijf.



Voorbeelden van regeldruk waar ondernemers mee te maken hebben


Een ondernemer in Nederland krijgt te maken met talloze regels. Enkele voorbeelden:




Belastingregels
Denk aan btw-aangiftes, inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, urenregistratie en kilometeradministratie.

Arbeidsregels
Arbeidscontracten, loonstroken, arbeidstijdenwet, vakantiedagen.

Milieuvoorschriften
Afvalverwerking, energiebesparing, verpakkingsregels.

Veiligheid en gezondheid
Arbowet, keuringen, brandveiligheid.

Privacywetgeving
AVG-regels rondom klantgegevens en marketing.



De regeldruk in de creatieve sector – ook voor foto- en kunstmodellen

Ook in creatieve sectoren zoals de mode- en entertainmentindustrie speelt regeldruk een rol. Wie als fotomodel een eigen bedrijf start of freelance werkt, moet zich bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel, btw afdragen en contracten opstellen met opdrachtgevers. Vergeet ook de AVG niet. Je mag niet zomaar foto's van anderen publiceren, zelfs de veel toegestuurde dickpicks niet. Ook die kunstwerken zijn door de wet op de privacy beschermd. Zelfs het bijhouden van je urenregistratie is verplicht als je zelfstandig ondernemer bent en aanspraak wil maken op belastingvoordelen.



Hoe kun je de regeldruk beperken?

Hoewel je als ondernemer natuurlijk nooit helemaal onder regelgeving uitkomt, kun je wel een aantal slimme stappen zetten om de druk te verlagen:

Werk met een goede boekhouder of accountant
Zij kennen de regels en helpen je fouten voorkomen. Nadeel is dat hier wel een kostenplaatje aan hangt en startkapitaal is bij de meeste starters maar net aan genoeg aanwezig.

Gebruik boekhoudsoftware
Hiermee kun je veel administratieve taken automatiseren, zoals factureren en je btw-aangifte.

Maak een goede planning voor je verplichtingen
Weet wanneer je wat moet inleveren, zodat je niet verrast wordt door deadlines waardoor alles onder druk en met grote haast moet gebeuren.

Volg relevante cursussen of webinars
Er zijn veel trainingen over belastingregels, privacywetgeving en ondernemerschap.

Blijf op de hoogte van wetswijzigingen
Volg nieuwsbrieven van de Belastingdienst of brancheverenigingen.

Digitalisering als oplossing

De overheid probeert via digitalisering een deel van de regeldruk te verlichten. Steeds meer aanvragen, aangiftes en formulieren kunnen digitaal worden ingediend. Dit bespaart tijd en maakt processen overzichtelijker. Toch blijft het belangrijk om kritisch te kijken naar welke regels écht nodig zijn en welke vooral zorgen voor louter extra bureaucratie zonder enige toegevoegde waarde.

Slim ondernemen is regeldruk waar mogelijk vóór zijn

De kunst is om niet te wachten tot de regeldruk je overvalt, maar om deze voor te zijn. Door je administratie strak te organiseren, veel voorkomende verplichtingen te automatiseren en hulp in te schakelen wanneer dat nodig is, kun je als ondernemer veel meer rust en het nodige overzicht creëren. Dat geeft je ruimte om te doen wat je het liefst doet: Ondernemen, mooie dingen maken en je passie volgen.




Een goede ondernemer zoekt naar zijn of haar zwakheden

Een van de meest opvallende eigenschappen van succesvolle mensen is hun vermogen om hun zwakke punten te identificeren en daarna te corrigeren. Ze zijn niet blind voor hun tekortkomingen en ontkennen deze niet, maar pakken ze juist proactief aan. Bijvoorbeeld, als ze erkennen dat ze zwak zijn in het nemen van beslissingen, zullen ze zich inspannen om besluitvaardiger te worden. Deze personen gaan niet bij de pakken neerzitten in soort van zelfhaat, woede of zelfmedelijden over hun probleem, maar ze ondernemen actie om hun vaardigheden te verbeteren en hun zwakheden te overwinnen.


Zelfbewustzijn en zelfonderzoek

De eerste stap in het corrigeren van zwakheden is zelfbewustzijn. Succesvolle mensen zijn goed in zelfonderzoek en het eerlijk beoordelen van hun capaciteiten én hun zwakke plekken. Ze nemen de tijd om na te denken over hun prestaties en kijken naar gebieden waar ze nog wat verbetering nodig hebben. Dit proces van zelfevaluatie is doorslaggevend omdat het hen helpt om een duidelijk beeld te krijgen van hun sterktes en zwaktes.

Zelfbewustzijn kan worden ontwikkeld door middel van verschillende methoden, zoals:

1. Het krijgen van feedback van anderen

Het vragen om eerlijke feedback van collega's, vrienden of mentoren kan waardevolle inzichten opleveren. Andere mensen kunnen vaak objectiever kijken naar onze prestaties en gedragingen.

2. Doe aan regelmatig zelfonderzoek

Tijd nemen om regelmatig na te denken over je eigen gedrag, beslissingen en resultaten. Dit kan door een dagboek bij te houden, regelmatige meditatie of gewoon stille momenten om eens goed over situaties na te denken.

3. Werken met zelfevaluaties

Gebruik maken van zelfbeoordelingshulpmiddelen en -vragenlijsten om een dieper inzicht te krijgen in je eigen persoonlijkheid en vaardigheden hebben soms nut voor mensen.

4. Het identificeren van zwakheden

Zodra je voldoende zelfbewustzijn hebt ontwikkeld, is de volgende stap het identificeren van je zwakheden. Dit kan wat pijnlijk zijn omdat het vaak niet leuk is om onze tekortkomingen onder ogen te zien. Echter, succesvolle mensen begrijpen dat dit een doorslaggevende stap is op weg naar verbetering en bijten door de zure appel heen.

Zwakte kan zich in verschillende vormen manifesteren

1. Gebrek aan vaardigheden

Een gebrek aan technische vaardigheden, zoals het beheersen van een bepaalde software of een specifieke taal is lastig, maar vaak wel goed oplosbaar.

2. Gedragsmatige zwakheden

Je hebt toch een gebrek aan soft skills, zoals communicatie, leiderschap of teamwerk.

3. Persoonlijke beperkingen

Een gebrek aan zelfdiscipline, slechte tijdmanagementvaardigheden of moeite met stressbeheer kan veel tijd kosten, maar is ook meestal wel oplosbaar.

Actie ondernemen om zwakheden te corrigeren

Nadat je je zwakheden hebt geïdentificeerd, is het tijd om actie te ondernemen. Succesvolle mensen gaan doelgericht te werk om hun zwakheden te verbeteren. Voorbeelden van stappen die je kunt nemen:

1. Onderwijs en training

Investeer in opleidingen, cursussen en workshops om je vaardigheden te verbeteren. Er zijn talloze online en offline mogelijkheden om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

2. Coaching en mentorschap

Zoek een coach of mentor die je kan begeleiden en ondersteunen bij het ontwikkelen van de vaardigheden waarin je zwak bent. Een goede mentor kan je waardevolle inzichten en feedback geven en je helpen bij het stellen en bereiken van doelen.

3. Praktijkervaring

Oefening baart kunst. Neem de tijd om de vaardigheden waarin je zwak bent regelmatig te oefenen. Stel jezelf bloot aan situaties die je dwingen deze vaardigheden te gebruiken en te verbeteren.

4. Lezen en onderzoek

Lees boeken, artikelen en onderzoek over de gebieden waarin je zwak bent. Kennis is kracht en hoe meer je weet, hoe beter je in staat zult zijn om je zwakheden te overwinnen.

5. Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen

Verbetering komt niet van de ene op de andere dag. Het vergt tijd, toewijding en doorzettingsvermogen. Blijf gericht en gemotiveerd, ook als het moeilijk wordt.


Het overwinnen van mentale obstakels

Naast het verbeteren van praktische vaardigheden, moeten succesvolle mensen ook werken aan het overwinnen van mentale obstakels. Zelfhaat, twijfel en angst kunnen grote belemmeringen zijn bij het corrigeren van zwakheden. Hier zijn enkele strategieën om deze mentale obstakels te overwinnen:

1. Positief spreken tegen jezelf

Vervang negatieve gedachten door positieve bevestigingen. Herinner jezelf eraan dat ieder mens zwakheden heeft en dat het erkennen en verbeteren van die zwakheden eerder een teken is van kracht dan van zwakte.

2. Doelen stellen

Stel realistische en haalbare doelen voor jezelf. Het bereiken van kleine mijlpalen kan je zelfvertrouwen vergroten en je motiveren om door te gaan.

3. Fouten overnemen

Zie fouten en mislukkingen als leermogelijkheden. Elke fout brengt je een stap dichter bij verbetering. Analyseer wat er mis ging en gebruik die kennis om het de volgende keer beter te doen.

4. Ondersteuning zoeken

Praat met vrienden, familie of collega's over je zwakheden en je inspanningen om ze te verbeteren. Hun steun en aanmoediging kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven.

Samenvattend 

Het vermogen om zwakheden te identificeren en te corrigeren is een essentieel kenmerk van succesvolle mensen. Door zelfbewustzijn, zelfreflectie en proactieve actie te ondernemen, kunnen we onze tekortkomingen overwinnen en onze prestaties verbeteren. Of het nu gaat om praktische vaardigheden of mentale obstakels, het aanpakken van onze zwakheden met vastberadenheid en doorzettingsvermogen kan ons helpen om onze volledige potentieel te bereiken en succesvol te zijn in zowel ons persoonlijke als professionele leven. Het erkennen en werken aan zwakheden is geen teken van falen, maar juist van groei en kracht.




Elburg

Elburg is één van die sfeervolle plaatsen langs de oude Zuiderzee, nu meestal de randmeren van Flevoland. Ze hebben beslist hun verschillen maar ook duidelijke overeenkomsten. Ze stralen meestal een voelbare rust uit die voor een deel verantwoordelijk is voor de prettige sfeer die er meestal hangt. Dus wil je even tot rust komen, ga eens zo'n plaats bezoeken. En dan is Elburg zeker geen verkeerde keuze. 










Morgen in Jetje's dag
Dat gaat dan maandag worden. Misschien goed om eens in Katwijk te gaan kijken. Ook een plaats waar het vaak goed fotograferen is.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts