Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

9 november 2022. Facebookverslaving en Delft

9 november 2022.Facebookverslaving en Delft

 


Jetje aan het woord


Goedemorgen allemaal op deze doodgewone doordeweekse dag.

Kom jij ook regelmatig op Facebook? Wordt je onrustig als je appie niet na 5 minuten een antwoord heeft gehad? Kijk jij ook naar de nieuwe post van elke kennis op Instagram? Of lees je nepnieuws op Twitter? Dan is er een aardig grote kans dat je verslaafd aan het raken bent aan nieuws en vooral aan social media. Als je ze dan ook nog op je telefoon zet, is de afleiding compleet. Eén grote troost: Je bent niet de enige. Sommige deskundigen verwachten dat het gaat uitgroeien tot de ernstigste wereldwijde verslaving ooit. Maar dat kan ook alleen maar bedoeld zijn, om aandacht te trekken, natuurlijk.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Delftsblauw is een mooie kleur voor een strandlaken, zeker in combinatie met rood;


 Heb je ook al wat aanleg voor social media verslaving? Zo nee, wat doe je hier dan?;

    Nu we het toch over Delftsblauw hebben, moeten er ook een aantal foto's uit Delft bij, nietwaar?


Een strandlaken in Delftsblauwe kleuren

Waarom moet je voor kleding altijd naar een dure zaak of naar het internet, als je bij het Kruidvat voor een paar euro een strandlaken in Delftsblauwe kleuren kunt kopen? Want daar kun je in elk geval als model heel wat mee doen.
 
 


Haiku van de dag

 De verslaving van de moderne tijd

Op een gegeven moment besefte Henk dat hij verslaafd aan het raken was. Eigenlijk wist hij het wel, maar hij had het altijd voor zichzelf verstopt. Hij had het voor zichzelf onbespreekbaar gemaakt, zo zou je kunnen zeggen.

"Verslaafde mensen hebben geen eigen wil meer. Die wil is overgenomen door hun verslaving," zo bedacht Henk voor zichzelf. En zo was Henk helemaal niet. Hij dronk niet, rookte niet, gokte hooguit voor twee euro in de Lotto en ook andere vormen van verslaving waren hem vreemd. Dus verslaafd? Dat kon hij toch eigenlijk niet zijn?

En toch wist hij dat er iets niet klopte. Als je er goed over nadacht zou hij zijn werk gemakkelijk klaar moeten kunnen krijgen, in de tijd die daarvoor stond. En toch lukte het lang niet altijd. Er verdween gewoon tijd. Die tijd lekte weg, zo leek het wel. De tijd droop op de grond, zonder dat je het merkte. En diep in zijn hart wist Henk het natuurlijk ook wel. Hij was verslaafd geraakt aan online nieuws en social media. Zoals zoveel mensen dat aan het worden zijn.

Het was het gemak waarmee je naar andere zaken kon springen op de computer dat de verslaving van Henk veroorzaakt had. Henk had een brede belangstelling. Dus als hij even keek wat er aan de hand was in de wereld, dan was een website van een krant snel aangeklikt. En stond daar een link naar een achtergrondartikel, dan kon dat ook nog wel even. 

En in dat achtergrondartikel stond nog iets waar Henk nog nooit van gehoord had en moest hij natuurlijk wel weer even weten waar dat over ging. Hé, iets interessants. Daar moest meer mee te doen zijn. En voor je het wist was er weer een uurtje voorbij en was er al lang weer iemand die iets geks gezegd had. En zo komen de uren ongemerkt wel vol.

Nieuws was één ding, maar er waren ook nog de popupjes van sociale mediasites die je er op attendeerden, dat er wel heel belangrijke meldingen binnen gekomen waren. En als je even op die melding klikte, dan stond daar wel weer iets anders onder, dat je interessant vond. En misschien nog wel iets. En intussen piepte er een ander sociaal medium. En ook dit duurde allemaal veel en veel langer dan de bedoeling was. Henk reageerde bijna automatisch op dit nieuws en op de berichten uit zijn social media. 

Het mocht niet, het werkte niet op die manier en Henk haatte zijn vervelende reacties. Inderdaad, de kranten en andere media met hun stroom aan nieuwsberichten en de sociale media hadden Henk in hun greep gekregen.

Henk was verslaafd geraakt aan social media en online nieuwsvoorziening. En daar ben je nog niet snel vanaf.

"Het blokkeren van alle aantrekkelijke websites en andere bronnen is dan eigenlijk nog de enige manier om weer aan het werk te komen," zo vertelde een collega van Henk, die wat meer thuis was in de ICT. Het kan allemaal, maar net als bij elke andere verslaving kan het een lange en zware weg worden.

Henk zuchtte diep en ging nog maar eens kijken of Geen Stijl nog iets tendentieus, ongefundeerds en nodeloos kwetsends te melden had.  Herinner je je deze nog?

Een interessante vorm van kunst vind ik de zogenaamde "Landart."  Je komt het niet zoveel tegen, maar in de Flevopolders zijn er nog wel wat voorbeelden van te vinden, waaronder het observatorium van de Amerikaan Robert Morris. Een bouwwerk dat aangeeft wanneer de beweging van de zon weer van richting verandert, dus in september en maart. Ook de kortste dag (december) en de langste dag (juni) worden hier met natuurlijke middelen zichtbaar gemaakt. Ik heb er een keer een blogpost aan besteed en die is hier te vinden. Voor wie in dit soort materie interesse heeft is een bezoek zeker aan te raden. 

O ja, overmaats windturbines, die hebben ze daar ook. 

Delft, wijk van de TU

Nu we toch met Delftsblauw aan de gang gaan, kunnen we er net zo goed eens wat recente foto's van Delft bij doen. Zoals te zien zijn ze gemaakt met een flinke groothoek. Dan kan er lekker veel op één foto. Hooguit worden de lijnen een beetje krom, maar dat mag de pret niet drukken. Voor de liefhebbers zijn ze gemaakt met een GoPro Hero met maximale groothoekstand. 


Morgen in Jetje's dag
Ken je het tv programma "Krabbé zoekt Frida Kahlo"? Dan vind je hier morgen "Jetje vindt Frida Kahlo."

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts