Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

10 november 2022. Jetje en de make-up van Frida Kahlo

10 november 2022. Jetje en de make-up van Frida Kahlo

 


Jetje aan het woord


Goedemorgen allemaal op deze zonnig begonnen dag

Gisteren hebben we het gehad over de bijverschijnselen van de social media, namelijk dat social media verslavend kan werken. Er wordt veel gesproken over de grote effecten die social media en internet in het algemeen op ons leven hebben gehad en nog hebben. Maar als je gaat kijken naar de essentie, is dat effect dan echt zo ontzettend groot? Of is het meer de manier waarop dingen gaan? Het gemak en de efficiëntie? Maar heeft het behalve entertainment en het volledig inleveren van onze privacy nog echt nieuwe dingen gebracht? Best iets om eens even over te filosoferen en dat doen we hier dan ook. Nadat we even naar de make-up van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo hebben gekeken.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Is de make-up van Frida Kahlo gemakkelijk te imiteren? Jetje doet een poging;


  Of internet nu echt zoveel nieuws heeft gebracht is iets waar je over kunt filosoferen;

    Rutte kan zelfs de loodgieter nog wel wat vakkennis bijbrengen, zo ontdekt uw luchtfietser.



Jetje zoekt Frida Kahlo

Ik ben in mijn leven als model uitgemaakt voor vele andere personen waar ik op zou lijken. Bijvoorbeeld op de Duitse zangeres Nina Hagen  en de jong overleden Amy Winehouse . En ook de kunstenares Frida Kahlo  werd wel eens genoemd. Recent zag ik een leuke aanbieding van een uitgebreide biografie van deze schilderes en die heb ik dan ook maar eens besteld. Ik wilde daar wel eens wat meer van weten.


Wat mij direct aan Frida opviel was haar make-up, die zeker niet alledaags is opgebracht. Er zitten een aantal eigenzinnige trekjes in, die het vrij uniek en opvallend maken. Maar goed, ik was benieuwd of ik op haar zou kunnen lijken, zoals eerder was beweerd.


Er waren op het eerste gezicht wel een aantal overeenkomende trekken. Dat is beslist waar. Wat wel direct opvalt zijn de ver doorlopende wenkbrauwen, die boven haar neus samen lijken te komen. Daar tegenover staat, dat de ogen helemaal niet opgemaakt zijn. Dat zorgt voor een sterk vervreemdend effect, samen met het gebruik van relatief veel rouge. 
 

Afijn, het is eigenlijk gemakkelijk na te maken en in de fotoserie van vandaag zien we de metamorfose van Jetje en het uiteindelijke effect. Ik zie zelf inderdaad wel enige overeenkomst nadat ik een snelle imitatie van make-up en het kapsel heb gedaan.


Kahlo was eerst een wat miskende kunstenares die een bewogen leven heeft geleid. Ze was na een kinderverlamming en een zwaar ongeluk tussen een bus en een tram, zwaar gehandicapt. Wat haar er niet van weerhield om zich fors in te zetten op allerlei maatschappelijke terreinen. De erkenning begon echter pas rond 1960 en de eigenlijke doorbraak was vanaf 1980. 
 

Frida is in 1954 op slechts 47 jarige leeftijd overleden en heeft haar erkenning als kunstenares dus helaas nooit meegemaakt. Overigens iets waar ze als kunstenaar zeker de enige niet in is. Haar werk wordt door critici als surrealistisch gezien, maar daar was ze het zelf niet mee eens. Zelf zag ze het als realistisch, omdat het vooral haar leven uitbeeldde.


In elk geval was het een bijzondere vrouw, die het in haar turbulente leven niet gemakkelijk heeft gehad.


 

 



Hoe vernieuwend is het internet?

Gisteren hebben we het in Jetje's dag gehad over het verschijnsel internetverslaving. En inderdaad, internet en social media hebben een grote invloed op de maatschappij, dat is wel zeker. Maar aan de andere kant heb je ook wel eens het gevoel, dat die invloed zwaar wordt overschat.

Voor de jongere generatie is het moeilijk voor te stellen, maar vóór 1995 bestond er helemaal geen internet. En toch was er een vorm van leven mogelijk. Hoewel dat naar het idee van veel jongeren dan wel een heel primitieve levensvorm geweest moet zijn.

Maar toch, ook nu nog is het leven in de verste verte niet digitaal. We eten en slapen in een analoge wereld. Het wegvallen van de digitale wereld zou even wennen zijn, maar of het nu allemaal echt van doorslaggevende betekenis is geweest?

Tot eind jaren negentig communiceerden we met een telefoon met een kabel naar een stekkerdoos op de muur. Je "draaide" een nummer en werd verbonden. Nu heeft die telefoon geen stekker meer, maar zit hij in onze broekzak. Toch, als we iemand willen spreken toetsen we nog steeds een nummer in. De uitvoering is veranderd. Het gaat allemaal efficiënter, maar het principe is grotendeels gelijk gebleven. 

Inderdaad, we kunnen foto's aan onze berichten toevoegen en die kunnen we zelfs aan de hele wereld laten zien. Iedereen weet hoe onze maaltijd in restaurant "De kale kip" er uitzag, voordat we hem nuttigden. Waarbij het de vraag is hoeveel mensen die foto nu echt belangrijk vinden. Vroeger gaven we de vakantiefoto's even aan elkaar door om ze te laten zien. Nu sturen we ze over de telefoon.

Als we een betaling wilden doen, dan vulden we een eerst een ponskaart en later een formuliertje in een boekje in. Dat stuurden we dan naar onze bank of naar de Postbank in Leeuwarden of Arnhem. Roze of gele enveloppen had je daarvoor. Je vulde een rekeningnummer in, een naam, het bedrag en de reden van de betaling en na enkele dagen kreeg je een bewijsje dat de betaling geslaagd was. Nu toetsen we een rekeningnummer, een naam, een bedrag en de reden van de betaling in op de telefoon en krijgen direct een bevestiging. 

Ook hier, de vorm is veranderd. Maar het principe is gelijk gebleven. Zelfs bij het veelgeroemde cryptogeld zoals Bitcoin is dat principe niet veranderd. De opslagvorm in de computer is anders en je hoeft geen naam meer op te geven bij een overschrijving. Maar er is geen sprake van een echt principieel verschil. Het is snel en efficiënt. Het is niet echt anders.

Onze boodschappen komen nog gewoon uit de Dirk. Ok, je kunt ze online bestellen en laten bezorgen. Maar verandert daardoor het principe van boodschappen doen nu wezenlijk? Het enige wat je bij bezorging mist is het "Goedemiddag" en "Prettige dag nog" van de dame achter de kassa.

Als er vroeger aan de andere kant van de wereld iets gebeurde, dan hoorde je dat 6 weken later, als de postboot een keertje aangekomen was. Nu weet je het 6 seconden later. Leuk, maar hoe belangrijk is het echt om te weten wat er aan de hand is in een wereld, waar je zelf geen enkele invloed op hebt en waar je zelf ook helemaal niets aan zult veranderen? Het is een weetje dat je heel snel weet. Het is een nieuwsfeit en misschien bevredigt het een vorm van nieuwsgierigheid.  Maar meer is het niet.

De grote verschillen die internet en social media hebben gebracht, zitten vooral in de gemakkelijke verkrijgbaarheid van informatie over vrijwel elk onderwerp. En de mogelijkheid om daar zelf een bijdrage aan te leveren die vervolgens de gehele wereld waar kan nemen. En iedereen kan ook weer op jouw bijdrage reageren. Vooral de entertainment industrie heeft hier de voordelen van geplukt. 

Daarnaast weten we nu alles van elkaar en blijft er niets meer geheim. Dit wordt toegejuicht door overheden, die alles willen weten van hun onderdanen en inwoners, maar verder heeft niemand er iets aan. Zaken als privacy zijn door de komst van internet en social media zo goed als verdwenen. Is dat een voordeel?



Luchtfietser

Uw luchtfietser knutselt nog wel eens graag. Niet alleen het onderhoud aan de fiets, zoals het in de olie zetten van de ketting,  maar ook verbouwen mocht hij vroeger graag doen. Paste het nieuwe bed niet goed in de slaapkamer? Dan verzetten we toch de muur 10 centimeter? Dat soort zaken. Heel bevredigend om te doen. 

Ook elektra is grappig werk om te doen. Ok, uw luchtfietser heeft wel eens wat hartstimulatie gehad door het aanraken van een onder stroom staande elektroleiding, maar dat hoort er bij. En water natuurlijk. Loodgieterswerk is ook altijd leuk. 

In die tijd als loodgieter heeft uw luchtfietser iets geleerd. Als je last hebt van instromend water, dan moet je dat opdweilen. Of andere maatregelen nemen. Een emmer onder het lek zetten of zo. Maar voordat je dat soort dingen gaat doen om de gevolgen weg te nemen, is het wel verstandig dat je eerst de bron dicht draait. De hoofdkraan bijvoorbeeld. 

Maar uw luchtfietser heeft nu van de overheid geleerd dat dat niet nodig is. Zelfs als het gat steeds groter wordt en de instroom alleen maar groeit, is het niet nodig om daar iets aan te doen. Je moet gewoon wat harder dweilen. Of een grotere emmer nemen. Of het een probleem van een ander maken. Bijvoorbeeld door een gaatje naar de benedenburen te boren.

Zo zie je maar, dat zelfs een doorgewinterde doe-het-zelver van Rutte nog veel kan leren. Wat is het wat dat betreft toch een veelzijdige leider. En zijn tassendraagster natuurlijk, waar hij altijd van die pittige gesprekken mee voert. De meeste loodgieters dragen trouwens zelf hun zware tas. Hoewel je er steeds meer ziet die er een steekkarretje bij gebruiken.



Herinner je je deze nog?

Kranten zijn belangrijk. Ook in Team Jetje dat meewerkt aan dit weblog zit iemand die stukken voor regionale bladen schrijft. Zeker lokale en regionale kranten worden goed gelezen, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Om het belang van de krant een extra boost te geven is er ook in Jetje's dag een artikel aan gewijd. Hier is het artikel te lezen


de krant is een mijnheer

Helemaal naar Vinkeveen

In een rijtuigje, helemaal naar Vinkeveen. Wie kent dit lied niet? Leen Jongewaard en Wim Sonneveld zongen het in de jaren zestig al op de televisie bij "Ja zuster, nee zuster." Een bekend oord dus, Vinkeveen. Wat ze er heel veel hebben is water. Meren, plassen, sloten, kanalen. Ach, noem maar op. Als er water in kan, dan kun je het vinden in Vinkeveen. Laten we er dus maar eens een blik werpen:








 




Morgen in Jetje's dag
Morgen is het al weer vrijdag. Dan ga ik meestal even op zoek in mijn kledingkast naar iets speciaals. Ik vind vast nog wel iets.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts