Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

28 oktober 2022. EERST DE KRANT MAAR EENS VERSCHEUREN

28 oktober 2022. EERST DE KRANT MAAR EENS VERSCHEUREN

 


Jetje aan het woord


Goedesmorgens deze morgen, )*

Na mijn vrije dag om bij te komen van gisteren sluiten we de week af met een aanval op de krant. Niet dat dit lokale reclameblad er verder ook maar iets aan doen kan, maar dat doet er niet toe. Ik moet ergens mijn opgebouwde adrenaline op kwijt, nietwaar? En dan dus de krant maar. Een beetje stevig scheuren doet een mens goed.Maandag is alles weer een beetje normaal, dan zitten we bijna in een nieuwe maand en gaan we eens kijken wat we in november allemaal kunnen gaan doen. November is vaak een saaie, grijze en grauwe maand. Een ideaal doelwit voor paradijsvogels dus.  

)* Ik weet het, dit is niet origineel. Met dank aan Jiskefet.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Vandaag moet ik eerst eens flink wat adrenaline kwijt;


  Terugkijken is echt iets voor verjaardagen, maar is het altijd even zinvol? Dat is maar de vraag;

    Hoorn is een prachtig stadje voor een wandeling in de oude binnenstad en in de omgeving er om heen.Het einde van de krant

Vandaag moet ik mij even afreageren na alle opgebouwde adrenaline van de laatste dagen. Toch enerverend altijd, zo'n verjaardag, compleet met honderden felicitaties op allerlei media. Verschrikkelijk leuk natuurlijk en ik vind het dan ook geweldig!! Voor zover ik je al niet bedankt heb, hierbij alsnog of eventueel nog een keertje. 
 


Had ik toen maar...


Verjaardagen zijn voor veel mensen een soort dagen van beschouwingen en terugblikken. Net als met oud en nieuw. Ergens misschien wel logisch maar aan de andere kant, wat kun je er eigenlijk mee?

Als je alle momenten op een rijtje gaat zetten waarop je het verkeerd had in je leven zou dat een indrukwekkend lange lijst worden. Laten we wel zijn, iedereen zit er wel eens naast. Dat is gewoon menselijk. Mensen die geen fouten en verkeerde inschattingen maken bestaan volgens mij helemaal niet en als ze al zouden bestaan, moeten het hele vervelende mensen zijn, zo zou ik denken. Of heb ik het daar ook mee mis?

Bestaat het hele leven niet uit dingen uitproberen, een beetje aanpassen en het weer opnieuw doen? Is dat niet een soort natuurlijke cirkel waarbinnen we alles in ons leven doen? Alles in zijn eigen cirkel? Op zich is dat een goed ding. Als we dingen bijstellen dan zijn we kennelijk iets aan het leren. Want we willen iets anders dan de vorige keer. Mooi toch? We hebben bijvoorbeeld iets ontdekt wat toch echt beter kan. Dus dat passen we nu aan. Nog beter zijn vaak de ontdekkingen wat niet goed werkt. Dat vraagt meestal wat meer werk, maar het zijn dan ook wel vaak diepere ervaringen die tot grotere aanpassingen leiden. Dingen fout doen is meestal uiterst leerzaam. Als we daarvoor openstaan natuurlijk. Want heel veel mensen leggen standaard de fout voor alles dat mis gaat bij een ander neer. Of bij de overheid. Dat is ook altijd wel een dankbaar slachtoffer om ergens de schuld van te geven.

Ok, ze hebben bij de overheid een bepaald negatief imago op weten te bouwen in de afgelopen jaren, maar aan de andere kant heb je wel eens het gevoel dat mensen wel heel erg snel naar de overheid kijken als er iets gebeuren moet, alsof we zelf geen enkele vorm van initiatief of verantwoordelijkheid meer kennen of weten te vinden. Op dat punt kunnen veel mensen ook de hand in eigen boezem steken.

Maar goed, we hadden het over het feit dat we ontdekt hadden, dat we iets verkeerd gedaan hadden. Een belangrijk punt daarbij is, dat het als je ouder wordt, lijkt alsof je misschien maar weinig goed gedaan hebt. Dat is niet eerlijk, want je weet nu allerlei zaken die je toen niet wist en meestal ook niet kon weten, omdat niemand in de toekomst kan kijken. Dus dat beeld dat alles fout was, is sterk vertekend.

En natuurlijk is het ook nog zo dat een beslissing die je neemt op het moment van nemen prima lijkt. Misschien lijkt die later wat minder te zijn. Maar er kunnen ook andere en vooral nieuwere omstandigheden een rol spelen. Hoe langer het geleden is dat we een besluit genomen hebben, hoe meer er intussen veranderd kan zijn en hoe fouter een besluit daardoor kan lijken.

Blijft ook nog de vraag hoe zinvol het is om ver in het verleden je beslissingen tegen het licht te gaan houden. Je hebt je beslissingen toen waarschijnlijk met de beste bedoelingen genomen. Dus waarom zou je jezelf daarop aanvallen? En wat heeft dat voor nut? Je hebt er misschien iets van geleerd toen het mis ging. Maar alles is verleden tijd en het verleden is heel moeilijk aan te passen.

De veel gehoorde uitspraak "dat zou ik nu heel anders doen" zal best wel een kern van waarheid hebben. Maar  het feit blijft dat je het toen NIET zo gedaan hebt. Dus het geeft hooguit aan dat je iets geleerd hebt wat je toen niet in beschouwing hebt genomen, maar verder verandert er niets. Helemaal niets.

Lach om fouten uit het verleden. Dan heb je er in elk geval nog een keertje plezier van.Herinner je je deze nog?

Vandaag hebben we in de herinnering de loodgietersdag. En Jetje zou Jetje niet zijn als ze niet een handje kwam helpen bij het loodgieterswerk. 

Foei, dat is een warm klusje met zo'n ontstopper
Hoorn

Een plaats waar ik eens in de zoveel jaar eens even ga kijken is Hoorn. Een fraaie middeleeuwse binnenstad, gezellige en levendige havens. En wandelmogelijkheden met een mooi uitzicht over het IJsselmeer.  Hier zijn een paar indrukken van mijn meeste recente bezoek.

Morgen in Jetje's dag
Na het bezoek aan Hoorn blijf ik maandag misschien samen met de paradijsvogel nog wel in Noord Holland. We gaan het meemaken. Tot dat moment wens ik iedereen een heel prettig weekend toe.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts