Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 oktober 2022. Van veel jarig zijn word je oud

26 oktober 2022. Van veel jarig zijn word je oud

 


Jetje aan het woord


Goedemorgen allemaal op deze voor mij zo vrolijke dag.

Moge uw dag ook vrolijk zijn! 

Ik voel mij ongelofelijk feestelijk vandaag, want het is mijn verjaardag. Mijn 64e alweer. Vroeger was je dan nog een jaar van je AOW af, maar dat duurt nu nog wel een aantal jaren voor je "van Drees kunt gaan trekken," zoals dat vroeger heette.


Ik heb vandaag dan ook weinig tijd om de Jetje's dag voor donderdag in elkaar te knutselen, dus jullie zullen het een dagje zonder moeten doen. Nou ja, dat zal ook wel lukken, toch?

Dus dan zien we elkaar vrijdag weer. Is de week al weer bijna om. Wat gaat het toch hard. Veel te hard eigenlijk, maar wat doe je er aan? Helemaal niets!


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Verjaardagen vieren doen we al een tijdje. De mannen al vanaf de Romeinen;


  Het prille begin van de automatisering in de nieuwe "Memories" rubriek;

    Vandaag gaan we een keertje over de grens, zeker nu we het al over de Romeinen hebben.


Mocht afspelen van de video niet lukken, dan zou het moeten werken via de link

 https://youtube.com/shorts/TY1w6d5QZjw?feature=share

Ik heb het weer een jaartje gered. Weer een jaar ouder (en gekker?) dan vorig jaar om deze tijd. Gaat best snel trouwens. Voor je het weet is het weer zo ver.


Bij een verjaardag hoort een verjaardagsfeestje. Nou ja, dat is een beetje de algemene mening, maar toen de coronapandemie op zijn einde liep kon je wel overal lezen dat veel mensen dat ook wel jammer vonden. Als de twee grootste voordelen van corona noemde men allereerst het feit dat men niet werd opgezadeld met een gezellig kerstdiner met de familie en als tweede punt dat je altijd een alibi had om niet naar een verjaardag toe te moeten.


Dat laatste punt geeft natuurlijk wel te denken. Kennelijk is de populariteit van verjaardagen wat minder aan het worden. Ik heb sowieso wel eens het gevoel dat veel mensen het maar laten zitten, tegenwoordig. Maar dat is puur gevoelsmatig, bij mijn weten is daar geen onderzoek naar gedaan. Trouwens, als je er eens over nadenkt, waar zou die neiging om verjaardagen te vieren vandaan zijn gekomen?


Om verjaardagen te vieren heb je uiteraard een kalender nodig. Nu zijn die er zat. Verschillende landen, godsdiensten en dergelijke hebben vaak een eigen kalender. Vaak afgeleid van de bewegingen van de zon. Iets dat wetenschappers ver in het verleden al door hadden en dat in elk geval een grove indicatie gaf waar we ergens zaten in een jaar.


De Romeinen hadden al een vorm van een kalender. Tenslotte gebruiken we daar nog steeds delen van als namen van onze maanden. We zien dan ook direct dat bijvoorbeeld oktober stond voor de 8e maand en niet voor de 10e, zoals bij ons. Die tiende maand was december. Maar goed, ik zou er voor mijn verjaardag weinig aan gehad hebben. Want de Romeinen vierden alleen de verjaardag van de man. Vrouwen waren niet jarig. Dat schijnt pas ergens in de 12e eeuw ingevoerd te zijn. Nou ja, dan wordt je ook niet ouder. Althans niet op papier.


In mijn familie had men vreemde manieren van feestvieren. Ik heb er vorig jaar al eens iets over geschreven. Kennelijk waren er meer die deze ervaring hadden, want er kwam steeds meer de neiging om verjaardagen groepsgewijs te vieren. Een extra aanleiding was ook dat er heel veel verjaardagen in de familie in oktober vielen. Over de reden daarvan ga ik maar niet speculeren. Om al deze verjaardagen te vieren werd er dan iets georganiseerd. Dat werd dan een Gemeenschappelijke Verjaardag Activiteit ofwel een GVA genoemd. Waarbij de V al snel voor Familie kwam te staan. Taalkundig niet helemaal jofel maar ach, wie let daar op bij zo'n feestelijke gebeurtenis? Een Gemeenschappelijke Vamilie Activiteit moet ook kunnen, nietwaar?


Als echte paradijsvogel met bijbehorende afwijkende ideeën ga ik zo geleidelijk aan wel een eigen concept ontwikkelen. Dit jaar is het nog te vroeg voor grote veranderingen, maar alle kans dat het volgend jaar anders wordt. Nou dat zien we dan tegen die tijd wel weer. Eerst vandaag mijn eigen verjaardag maar eens op gepaste wijze door gaan brengen.
Haiku van de dag

 
Hoe Captain Grant voor glasscherven zorgde

Ik had het met één van de leden van Team Jetje over de computerstoring van de afgelopen week. Hij keek er vrij nuchter tegenaan. Automatisering en rare problemen gaan volgens hem hand in hand. Die zijn van alle tijden en zullen ook altijd wel blijven. Als voorbeeld kwam hij met een anekdote over "automatisering" in de jaren vijftig en zestig.

Zijn vader was, zoals bijna iedereen in die tijd, een straffe roker. De pakjes "Captain Grant" waren niet aan te slepen. Gelukkig zat er in elke straat wel een winkeltje in rookwaren, vaak niet meer dan een afgeschermd deel van de huiskamer van de eigenaar. Aan grootschalige winkels deed men toen nog niet zo.

Maar schuin tegenover de woning zat een soort legerdump waar men ook sigaretten verkocht. En illegale zekeringen voor als de stroom uitviel. Het was de winkel van Jan B. Jan woonde zelf boven de winkel dus werd hij veel lastig gevallen door mensen die 's avond even aan de achterdeur kwamen voor rookwaren. Hij had daarom het geniale idee opgevat om de sigarettenhandel te automatiseren. Jan hing de eerste sigarettenautomaat uit de regio op. Je gooide er een kwartje in en je kon een laadje open trekken met de gewenste soort sigaretten. En laat de "Captain Grant" er nu ook in zitten.

Dus ging pa met nieuwsgierige zoon op een goede avond richting de automaat voor sigaretten. Die vrat het kwartje op en verder gebeurde er niets. Pa rammelde er eens mee en dat geluid trok de aandacht van winkelier Jan. Die stak zijn hoofd door het raam om te zien wat er beneden gebeurde. En gaf aanwijzingen waar de automaat te slaan en te schoppen. Toen dat alles niet hielp kwam hij bereidwillig wel even naar beneden om zelf te helpen schoppen. Klanten waren nog koning in die tijd.

Jan zou even een demonstratie geven hoe de onwillige automaat weer in het gareel te krijgen. Hij nam een aanloop en gaf een gigantische schop onder de automaat met één van de zware soldatenlaarzen uit zijn eigen legerdump. En daar kun je heel goede schoppen mee uitdelen.

De hele automaat vloog los van de muur en viel op straat aan diggelen. In elk geval kon je er nu wel een pakje "Captain Grant" uit halen. Het doel was bereikt.

Dit was de eerste ervaring van het teamlid met de wereld van de automatisering en er zouden nog vele vreemde ervaringen volgen.Herinner je je deze nog?

In de rubriek "Herinnert u zich deze nog?" hebben vandaag de Pi-dag. Van dat rare getal Pi, je weet wel: 3.14159265359 .

Toen hebben we ook laten zien hoe je dat getal zelf kon bepalen of in elk geval kon benaderen als je onvoldoende netjes werkte. 

Ach, een beetje wiskunde op zijn tijd is ook nooit weg, nietwaar? En zo houden we het allemaal een beetje afwisselend. 

Xanten

Laten we vandaag eens iets over de grens in Duitsland gaan kijken. Het is tenslotte toch een rare dag, nietwaar? Vandaag zijn we in Xanten, een plaats aan de Rijn die van groot belang was in de Romeinse tijd, omdat er een oversteekplaats over de Rijn was. Er zijn veel opgravingen gedaan en voor de liefhebbers zijn er veel overblijfselen en replica's van tempels en andere gebouwen te vinden. En de stad zelf is ook de moeite van een rondwandeling waard. Vanaf Arnhem of Nijmegen is Xanten gemakkelijk te bereiken. 
Morgen in Jetje's dag
Morgen ben ik er even niet want dan moet ik bijkomen. Vrijdag zien jullie mij wel weer verschijnen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts