Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

4 oktober 2022. Paradijsvogel in Leiden

4 oktober 2022. Paradijsvogel in Leiden

 


Jetje aan het woord

We hebben weer een nieuwe week. De oude laten we achter ons en vergeten we weer. Oktober staat voor de deur. De wereld blijft waarschijnlijk net zo gek als hij in september ook al was en dus ga ik maar door met te proberen de omgeving toch een beetje op te fleuren. Op een enkele zuurpruim na levert het leuke en spontane reacties van mensen op, dus het valt kennelijk goed. 

Eigenlijk had ik dit op 3 oktober moeten plaatsen, de jaarlijkse Leidse feestdag, maar die is vorig jaar al uitgebreid aan de beurt geweest als het grote feest met haring en wittebrood. Op de foto probeer ik bij de haring te komen, maar dat valt nog vies tegen. Misschien volgend jaar weer een keertje 3 oktober gaan vieren. Dat zie ik dan wel weer.  

Haring is wel lekker, maar je kunt er soms slecht bij komen

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Leiden is altijd een leuke stad om te winkelen en gewoon wat rond te lopen. En dat kan ook als paradijsvogel;


  Iets origineels bedenken is lastig. Alles is er eigenlijk al. Je moet het alleen opnieuw combineren;

    En Leiden is ook een stad die zich goed leent voor fotografie. Geschikte locaties zijn er nooit ver weg.


Leiden is best een gezellige stad

Is er nog iets voor mij bij? Iets geels bijvoorbeeld?

Langzaam maar zeker probeer ik als paradijsvogel het straatbeeld hier en daar wat op te fleuren. Vandaag ben ik als paradijsvogel in Leiden, zoals jullie kunnen zien. Leiden is altijd wel een gezellige stad en ik kom er regelmatig. Het is één van de meest voor de hand liggende winkelmogelijkheden in de regio. 

Leiden Haarlemmerstraat. Vroeger een straat vol grandeur, maar dat is wat veranderd

Voor een bezoekje aan Leiden had ik gekozen voor een combinatie van paarse en lila tinten. Die vallen in het algemeen wel lekker op. Tasje met een paar sloffen mee, zijn altijd handig onderweg. En natuurlijk een flinke hoed voor de zon en een paraplu voor de regen. Of als parasol natuurlijk. Afgelopen zomer had je vaak meer aan een parasol, dan aan een paraplu. 

Kijk, dat is handig om mijn talenkennis weer eens wat bij te spijkeren

Het aardige is, dat als je er een beetje opvallend bij loopt, je er meestal hele leuke reacties op krijgt. Opmerkelijk genoeg vaak dingen als "Wat ziet dat er leuk uit en wat goed dat je dat durft." De drempel om er eens iets anders uit te zien dan de gemiddelde bezoeker van de stad is kennelijk erg hoog. Best gek eigenlijk, als men het op zich wel leuk vindt. 

Eventjes uitrusten op de trap van het stadhuis

Nou ja, dan ga ik voorlopig maar een tijdje het goede voorbeeld geven. 
 
Lux-zeep. Dat is al oud. Die stukken zeep hadden we in mijn jeugd thuis ook al. De kleur past wel goed bij mijn outfit.

Parasol erbij tegen de zon. Dat is vandaag meer nodig dan een paraplu
 



Haiku van de dag

 
Langs de IJssel in Doesburg



Alles is er al

Alles is er al. Dus maken we iets nieuws van dat alles dat er al is.

Alles is al gemaakt en gedacht. Dat is een feit waar we met z'n allen echt niet omheen kunnen. Maar, zo voegde één of andere wijsgeer toe: "We hebben niet geluisterd en dus moet het allemaal nog een keer gezegd worden." En daar zouden we dus voor de kunst, waar ook alles al een keertje gemaakt is, aan toe kunnen voegen dat: "Niemand heeft gekeken en het gezien, dus moet het nogmaals worden gemaakt."

En dat gebeurt dan natuurlijk ook. Alles wat je in de loop van je leven ziet en waarneemt laat een spoor na in je brein. Hoe klein dat spoor misschien ook is. En al die sporen bij elkaar zorgen er voor dat je allerlei combinaties gaat maken. Combinaties van sporen. Sporen waar je je vaak niet eens van bewust zult zijn, maar die wel degelijk ergens tussen je oren te vinden zijn.

En elk van die sporen levert weer een bijdrage voor je volgende idee. Onbewust uiteraard, maar het gebeurt.

Het is daarom voor mensen met een creatief beroep van groot belang om niet alleen zelf te produceren, maar ook heel goed te kijken wat anderen allemaal doen.

Stephen King, toch een schrijver die je zeker creatief mag noemen, beschrijft in zijn boek "About writing" dat een goede en veelzijdige schrijver alleen maar zover kan komen door heel veel te lezen. Die schrijver moet alles lezen wat hij of zij maar te pakken kan krijgen. Zowel fictie (om te zien hoe andere schrijvers het doen) als non-fictie om suggesties voor onderwerpen en achtergrondkennis te verzamelen.

En dat geldt niet alleen voor schrijvers, maar in feite voor alle kunstvormen. Ook een schilder moet veel studie maken van andere kunstenaars. Met boeken, YouTube filmpjes en met het lezen van boeken over kunst. Heel veel boeken, waarbij het zien hoe anderen bepaalde uitdrukking weten te geven, centraal moet staan.

En dan als we genoeg weten wat er is, wat anderen gedaan hebben en hoe ze dat hebben vastgelegd, krijgen we pas een basis om zelf van die enorme collectie bouwsteentjes iets nieuws te gaan maken. Waarbij we natuurlijk niets direct na gaan maken. Namaken is een nare manier van werken, waar we niets mee te maken moeten willen hebben. En reken er maar rustig op, dat als je alles publiceert wat je maakt, dat je dan zelf weer als de inspiratiebron van iemand anders zult gaan fungeren.

Zo werkt de kringloop nu eenmaal. En daar is helemaal niets mis mee.



Herinner je je deze nog?

Vandaag is er niet alleen sprake van een herinnering in Jetje's dag, maar ook van herinneringen van mezelf. Herinneringen aan de tijd van de vroeger, mijn jeugd in Epe. die er ongeveer uitzag als de bijgevoegde foto's bij het artikel en hier onder. Vergelijk die eens met de foto's aan het begin van deze blogpost van de paradijsvogel in Leiden. Kun je je voorstellen dat ik zelf wel eens goed moet kijken of ik het wel ben? Het contrast kan niet veel groter zijn, denk ik wel eens. 

Dit is wel een kerk in een andere plaats, maar verder is er niet veel verschil



Nog even wat meer van Leiden

Hierboven was ik al als paradijsvogel in Leiden, maar ik kom er wel vaker, zoals ik al zei. En dan loop ik ook nog wel eens wat afstanden door de stad, waar onderstaande foto's zijn gemaakt. 

De "bruine vloot" in het zogenaamde Galgenwater

De korenbeurs

Molen "De Put" 

De Morspoort

De beschuitsteeg komt uit op de Hooglandse Kerk



Morgen in Jetje's dag
Weet je nog dat ik vorige week in Rotterdam was? Het viel me daar toen op dat daar best nog wel iets schoon te maken viel. En dat ben ik dus maar eens gaan doen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts