Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

7 april. Wandel eens lekker naar je werk dag

  


7 april. Wandel eens lekker naar je werk dag

   Wandelen naar je werk heeft heel veel voordelen. Maar ja, het is natuurlijk niet altijd haalbaar, hoewel je met wat creatief denken ver moet kunnen komen;

  Goede kunst is vooral een kwestie van goed namaken en combineren tot iets nieuws;

  We gaan niet alleen naar het werk wandelen, maar vandaag ook een keertje in Zwolle. Een mooie stad die veel te bieden heeft.

 

 

Wandel je ook al naar je werk?


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
Eventjes een hapje eten overdag moet natuurlijk ook. Ik maak een paar bruine bollen klaar en neem die mee. Een bruine bol met kaas als lunch. Veel Hollandser gaat het niet worden

Het is vandaag donderdag 7 april 2022. En dat is natuurlijk de dag waarop de zesde editie van de 'Wandel naar je Werk-dag' plaats vindt. Deze 'Wandel naar je Werk-dag' bestaat sinds 2016. Deze dag wordt altijd op de eerste donderdag van april georganiseerd door Wandelnet. Het doel is een nationale campagne, die oproept om een keertje naar je werk te lopen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
Bij mijn werk is er vaak geen kantine of een koffieautomaat. Geeft niets, ik zet mijn eigen koffie en die kan houdt het probleemloos de hele dag gloeiend heet. 


Dat kan natuurlijk voor sommige mensen betekenen dat ze vele uren van hun huis naar hun werk onderweg zijn en zij mogen dan ook een deel van de afstand naar hun werk lopen. Daar is de organisatie niet kinderachtig in. Je zou kunnen denken om van de bus naar je bureau te gaan lopen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
Er staat veel wind en de zon schijnt. Prima loopweer dus. En de bloeiende hyacintenvelden zorgen voor een heerlijke geur in de ochtendlucht. Je loopt nu echt voor je plezier


Werk je thuis? Ben je er ook aan gewend na de coronacrisis? Dan wordt het gewoon een wandeling in je omgeving maken in de loop van de dag. Dat kan natuurlijk ook. Of je begint je dag er mee. Boodschappen doen is ook altijd nog een mogelijkheid. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
Op weg naar mijn werkdag. De koffie en de gesmeerde broodjes mee. Lopend op de tweede Poellaan in Lisse met Lisse in verre verte op de achtergrond

Op zich schijnt lopen naar je werk veel voordelen te kennen. Zo staat het er om bekend dat het stres verlagend werkt. De beweging doet je wat dat betreft wel goed. Daarnaast verhoogt lopen onze creativiteit en productiviteit. Alle reden dus om een flinke wandeling op te nemen in ons dagritme. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
Die narcissen in de wegberm zie je de laatste jaren steeds meer in de bollenstreek. Het staat leuk, maar ze zijn wel al bijna uitgebloeid. Ze waren extreem vroeg dit jaar. De hyacinten zijn ongeveer de normale tijd. 


Enthousiast gemaakt door al deze positieve aspecten ben ik ook maar eens mee gaan doen. Eerst even een broodje smeren voor de lunchpauze en koffie zetten in de thermoskan. Niet elk bedrijf heeft tenslotte een uitgebreide kantine. En dan lopend naar het werk. En dat is geen straf op dit moment. Lopend langs de felgekleurde hyacinten die een behoorlijke sterke geur verspreiden. Ach, je kunt slechtere geuren ruiken onderweg. Deze tijd van het jaar is altijd mooi in de bollenstreek. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
Het weer blijft onvoorspelbaar in Nederland, dus soms moet ook de paraplu mee, al is het op dit moment nog zonnig en droog


Het is jammer dat de bloemenpracht allemaal maar zo kort duurt. Misschien moet het allemaal nog op gang komen, maar de eerste indruk is toch wel dat het veel rustiger is dan anders. De toeristen lijken nog thuis gebleven te zijn. Ach, die zijn er ook helemaal aan gewend geraakt om thuis te zitten. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandel naar je werk dag |
De tweede Poellaan in Lisse. De bollenvelden bloeien weer prachtig. 
 

Creativiteit is het combineren van bestaande zaken

Alles is al gedaan, gemaakt en gezegd. Alles is er al. Maak iets nieuws van dat alles dat er al is.

Dat is een feit waar we met z'n allen echt niet omheen kunnen. Maar, zo voegde één of andere wijsgeer toe: "We hebben niet geluisterd en dus moet het allemaal nog een keer gezegd worden." En daar zouden we dus voor de kunst, waar ook alles al een keertje gemaakt is, aan toe kunnen voegen dat "niemand heeft gekeken en het heeft gezien, dus moet het nogmaals worden gemaakt".

En dat gebeurt dan natuurlijk ook. Alles wat je in de loop van je leven ziet en waarneemt laat een spoor na in je brein. Hoe klein dat spoor misschien ook is. En al die sporen bij elkaar zorgen er voor dat je allerlei combinaties gaat maken. Combinaties van sporen. Sporen waar je je vaak niet eens van bewust zult zijn, maar die wel degelijk ergens tussen je oren te vinden zijn.

En elk van die sporen levert ook al weer een bijdrage voor je volgende idee. Onbewust uiteraard, maar het gebeurt.

Het is daarom voor mensen met een creatief beroep van groot belang om niet alleen zelf te produceren, maar ook goed te kijken wat anderen allemaal doen.

Stephen King, iemand die je zeker creatief mag noemen, beschrijft in zijn boek "About writing" dat een goede en veelzijdige schrijver alleen maar zover kan komen door heel veel te lezen. Die schrijver moet alles lezen wat hij maar te pakken kan krijgen. Zowel fictie (om te zien hoe andere schrijvers het doen), als non-fictie om suggesties voor onderwerpen en achtergrondkennis te verzamelen.

En dat geldt niet alleen voor schrijvers, maar in feite voor alle kunstvormen. Ook een schilder moet veel studie maken van andere kunstenaars. Met boeken, YouTube filmpjes en met het lezen van boeken over kunst. Heel veel boeken, waarbij het zien hoe anderen bepaalde uitdrukking weten te geven, centraal moet staan.

En dan, als we genoeg weten wat er is, wat anderen gedaan hebben en hoe ze dat hebben vastgelegd, krijgen we een basis om zelf van die enorme collectie bouwsteentjes iets nieuws te gaan maken. Waarbij we natuurlijk niets direct na gaan maken. Dat is een nare manier van werken, waar we niets mee te maken moeten willen hebben. En reken er maar rustig op, dat als je alles publiceert wat je maakt, dat je dan zelf weer als de inspiratiebron van iemand anders zult gaan fungeren.

Zo werkt het nu eenmaal. En daar is helemaal niets mis mee.


 
 
 
Zwolle, een vrij onbekende vestingstad

Zwolle staat zeker in het westen niet echt bekend als een stad waar je eens geweest moet zijn. Overstappen op de trein naar Leeuwarden of Groningen. Dat was iets dat je in Zwolle deed. Maar verder? En toch is dat beslist niet terecht. Ook voor doorgewinterde Randstedelingen is Zwolle dichterbij dan ze denken en zeer zeker de moeite waard van een bezoekje. Als we op de kaart kijken, dan zien we de kenmerkende bouw van een middeleeuwse vestingstad met stadswallen en grachten. En waar stadswallen zijn, zijn ook stadspoorten. En zo ook hier in Zwolle.Jetje's dag is in Zwolle 1. Van Nahuys Fontein met de 15e eeuwse Sassenpoort op de achtergrond
Van Nahuys Fontein met de 15e eeuwse Sassenpoort op de achtergrond

Jetje's dag is in Zwolle 2. Het van Nahuysplein in Zwolle
Het van Nahuysplein in Zwolle

Jetje's dag is in Zwolle 3. Nogmaals de Sassenpoort achter de bloemenweelde
Nogmaals de Sassenpoort achter de bloemenweelde

Jetje's dag is in Zwolle 4.Zwolle, binnenstad
Zwolle, binnenstad

Jetje's dag is in Zwolle 5. Kerktoren "De peperbus"
Kerktoren "De peperbus"

Zwolle: Van Nahuys Fontein met de 15e eeuwse Sassenpoort op de achtergrond
Zwolle: Van Nahuys Fontein met de 15e eeuwse Sassenpoort op de achtergrond
Morgen in Jetje's dagMorgen gaan we met de verhuisdozen aan de gang. Wat je daarmee moet in een fotoshoot? Ach, wie weet vinden we wel een leuke toepassing.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts