Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

14 maart 2022. Jetje stopt de problemen in een jampot

  


14 maart 2022. Jetje stopt de problemen in een jampot

 



  Sommige problemen moet je direct oplossen, maar je kunt ze soms ook best een tijdje in een jampot laten rijpen;

  Als je nog niet bent waar je wilt zijn, dan ga je toch gewoon een stapje harder?

  En weet je al wat je gaat stemmen? De Luchtfietser heeft in elk geval echt geen flauw idee.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

Met een goed idee kun je alle kanten uit

Karel had een gesprek met zijn businesscoach. Dat deed hij regelmatig. Niet dat er nu zulke grote problemen in zijn leven lagen, maar hij had gemerkt dat dit soort gesprekken hem toch goed deden en beter in zijn werk deden functioneren.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

"Weet je wat jij doet?" sprak businesscoach Carla "Jij lost je problemen niet op, maar je doet ze in een oude jampot, schroeft het deksel er op en zet het weg, achteraan in een donkere kast. Niet meer aan denken. Is er niet meer. En zolang je het deksel op de pot kunt laten, gaat het allemaal nog wel goed ook. En dan valt plotseling een pot uit de kast op de grond kapot en komt alles tevoorschijn dat al die tijd opgeborgen heeft gezeten."

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

Karel dacht op de terugweg in de auto nog eens na over dit gesprek. Er zat duidelijk wel een kern van waarheid in. Je kon merken dat businesscoach Carla dit kennelijk vaker tegen gekomen was in haar drukke praktijk. Karel was geen type die lang met een probleem bleef rondlopen. Als het probleem in voldoende mate was opgelost, wat wilde zeggen dat het hemzelf geen last meer gaf en verder niemand meer voor de voeten liep, dan kon het probleem inderdaad wel in een jampot en achter in de kast. Er was tenslotte meer in de wereld en zeker in de zakelijke wereld dat de aandacht vroeg.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

Hij bedacht dat deze manier van problemen "oplossen" of in elk geval voorlopig onschadelijk maken, ook wel zijn voordelen had, al was het misschien niet helemaal wat de businesscoach bedoeld had. Want zij was meer een type van problemen direct aanpakken. Maar Karel gaf graag een eigen draai aan de dingen in de wereld en er zat meer in deze aanpak, dan je op het eerste gezicht zou denken. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

De problemen hadden bij deze aanpak niet de neiging om dwars door elkaar heen te gaan lopen en als je een beetje pech had, ook nog wel elkaars oplossing te gaan verstoren. Misschien zat er van een bepaald probleem wel eens iets in een ander potje, maar naar Karels gevoel viel dat verder nog wel mee.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

Eigenlijk was het best een interessante beeldspraak. Als je iemand wist, die een probleem beter op kon lossen dan dat je dat zelf kon, dan gaf je gewoon de jampot aan die ander en wenste hem veel succes met de oplossing. Misschien moest je die persoon er dan voor betalen? Maar echt zeker was dat ook nog niet eens.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lingerieshoot free style|

Sommige mensen deden nu eenmaal alles, als je ze maar op de juiste manier aan wist te spreken. Eens terloops op je probleem wijzen en een opmerking maken als: "Ik zou willen dat ik iemand wist, die dit probleem even aan kon pakken," was bij bepaalde mensen gewoon voldoende om hen zeer gemotiveerd aan het werk te zetten. "Ideaal, zulke mensen. Daar kun je er niet genoeg van om je heen verzamelen," dacht Karel. En hij draaide tevreden met die gedachte zijn Tesla de inrit voor de garage bij zijn huis in.

Hij moest maar eens wat meer jam gaan eten.




 



Quote van de dag

 
quote van de dag




Motivatie is een raar iets

Motivatie heeft rare kanten. Zo is motivatie nogal ongrijpbaar, onzichtbaar, slecht te begrijpen en niet uit te leggen aan anderen. Toch is bijna iedereen het er wel over eens dat een goede motivatie van het grootste belang is om de doelen in je leven te bereiken.

Toch werkt dat zeker niet bij iedereen, zo lijkt het wel. Tenzij je geen enkel doel in je leven hebt, zelfs niet het kleinste doel. Dan zal er ook geen motivatie zijn, om iets dat er niet is te bereiken en aan de andere kant is die motivatie ook niet nodig, want er is toch ook geen doel.

Maar stel dat jij wel een doel in je leven hebt. Dan is motivatie om het doel ooit te bereiken zeer belangrijk. Daar is iedereen die daar ooit iets over gepubliceerd heeft, het onderling wel over eens. Als dat doel nog aanwezig is, dan ben je dus nog onderweg. Of met andere woorden, je bent nog niet waar je zijn wilt. Maar zou alleen al het feit, dat je nu nog niet bent waar je zou willen zijn, niet ruim voldoende motivatie op moeten leveren, om stug door te gaan? Je zou het bijna wel denken.

Maar er zijn nogal wat factoren die je motivatie tijdens de rit van de start naar je doel beïnvloeden. Een heel sterk punt daarbij is de mate waarin je zelf echt, maar dan ook heel echt, vanuit je kleine teen, gelooft dat het een haalbaar doel is. Is er ook maar de minste twijfel? Zie je toch beren op de weg, waarvan je niet zeker weet of je die aan de kant kunt duwen? Dan wordt motivatie heel lastig.

Want steeds als je een stapje extra moet zetten, (wat je met een goede motivatie fluitend zou doen,) zul je dat stemmetje op de achtergrond horen, dat je influistert dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. De kans dat je het niet gaat redden is en blijft tenslotte wel degelijk aanwezig.

Je hebt dus al vooraf een alibi om te mislukken ingebouwd. En een dergelijk alibi is dodelijk voor je motivatie. En voor je kans van slagen.

Er zijn allerlei twijfels die voor beren op de weg kunnen zorgen. Bijvoorbeeld: Krijg ik het financieel wel rond? Dat is een heel gevaarlijke vraag. Die kun je alleen met "Ja" beantwoorden als je het benodigde geld al geregeld hebt, of dat je 100% zeker weet dat je op de een of andere manier het geld tegen die tijd al verkregen hebt.

Een andere beruchte vraag is de vraag naar de tijd. Heb ik wel tijd genoeg voor alles dat nodig is om de weg naar het doel af te kunnen leggen? Ook dat is een gevaarlijke, want hoe hard is de hoeveelheid tijd die nodig is? Kan dat uitlopen? Kan er iets tussen komen? Ook dat zijn van die vragen die je een alibi geven om eventjes iets anders te doen, dan aan je doel te werken. Je moet er dus alles aan doen om je planning en de budgettering van je beschikbare tijd goed te regelen. En daarnaast dien je over een ijzeren discipline te beschikken.  

Kortom, de stelling "alleen al het feit dat je nu nog niet bent waar je zou willen zijn, moet al voldoende motivatie opleveren," gaat dus niet op. Er zijn vrijwel altijd teveel alibi's mogelijk om toch van het doel af te gaan wijken en daarmee je eigen motivatie onderuit te halen.



Gemeenteraadsverkiezingen

Het wordt een spannende week voor u allen. Want deze week mag u de boven u gestelden uit uw gemeente weer gaan kiezen, op hun gebruikelijke plaatsen, waar ze al vele jaren zitten. Uw luchtfietser kan bijna niet trappen van de zenuwen. De spanning is nog groter dan de druk in zijn fietsbanden.

Want ja, het is niet niets, zulke verkiezingen. En dus heeft uw Luchtfietser de verantwoordelijkheid gevoeld om de lokale verkiezingsprogramma's eens goed te bekijken. En dat is heel verrassend. Uiteraard doen de meeste landelijke partijen mee. Sommigen samen  met één lijst, zoals de PVDA en Groen Links. En natuurlijk de lokale "top of the bill," de CU en de SGP.

Het is dan interessant om de verschillen te gaan zoeken in de verkiezingsprogramma's en die zijn er nauwelijks. Soms ligt de prioriteit bij het keihard aanpakken van de hondenpoep op straat, terwijl anderen vinden dat de losliggende stoeptegels wat minder moeten kletteren. En dan zijn er natuurlijk de overeenkomsten uit de punten die iedereen noemt:

  • Alle lokale partijen willen meer huizen gaan bouwen voor alle lagen en leeftijd van de bevolking.
  • Alle lokale partijen willen vooral betaalbare huizen gaan bouwen wat in de praktijk neerkomt op maximaal een half miljoen voor een starterswoning.
  • Alle lokale partijen willen veel, heel veel groen.
  • Alle lokale partijen willen dat het bij het geliefde afval scheiden niet meer alleen gaat over het feit of je het afval in de bosjes, in het weiland of in het kanaal moet gooien.
  • Alle lokale partijen willen de gemeentelasten drastisch verlagen.
  • Alle lokale partijen delen de mening dat er in de gemeente vrijwel geen mogelijkheden tot bouwen meer zijn.
  • Alle lokale partijen willen veel meer geld voor sport, kunst en cultuur met betere accommodaties.
  • Alle lokale partijen willen meer geld voor senioren en jeugd, waarbij de middengroepen ook niet vergeten mogen worden.
  • Alle lokale partijen willen dringend zaken als windturbines en zonneweiden, maar vinden wel dat buurgemeenten daar veel meer ruimte en mogelijkheden voor hebben, dus dat moet eerst maar eens regionaal bekeken worden. Overigens hebben de buurgemeenten al wat ruimte voor windturbines hier in het dorp gevonden, maar dat terzijde.

Uw luchtfietser heeft het niet op windturbines, hij vindt het maar gevaarlijke krengen, vooral voor vogels, die er in opdracht van de klimaatmaffia massaal het loodje door leggen.

Nou, uw luchtfietser gaat er nog maar een rondje voor fietsen. Is het de moeite om omlaag te komen en een stembiljet in te gaan vullen? Erg overtuigend en motiverend is het allemaal niet, in elk geval. 

 


Leyduin en Vinkenduin bij Vogelenzang 

Leyduin en Vinkenduin zijn een tweetal landgoederen in de buurt van Vogelenzang. Er zijn heel wat van dit soort buitenplaatsen te vinden ten zuiden van Haarlem. Denk ook aan Groenendaal en Hartekamp. Ze zijn gebouwd door mensen met heel veel geld uit vorige eeuwen. Deze personen, die het betalen konden, ontvluchtten ’s zomers de niet geringe stank van de stad. Om toch een leuk onderkomen te hebben, lieten ze buitenplaatsen met grote huizen bouwen in de rand van de duinen. Men ging daarbij niet over één nacht ijs en de parken werden daarom in het algemeen ontworpen door gerenommeerde tuinarchitecten van naam. 

 
www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Leyduin en Vinkenduin bij Vogelenzang |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Leyduin en Vinkenduin bij Vogelenzang |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Leyduin en Vinkenduin bij Vogelenzang |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Leyduin en Vinkenduin bij Vogelenzang |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Leyduin en Vinkenduin bij Vogelenzang |

Misschien dat deze opzet er voor gezorgd heeft, dat het een afwisselend landschap opgeleverd heeft. Er zijn vele oude en zeer grote bomen te vinden, hoewel er af en toe eentje letterlijk moet buigen voor een stevige storm. En die kunnen zo vlak aan de kust knap hevig zijn. Het is goed wandelen in deze oude buitenplaatsen.

Morgen in Jetje's dagMorgen ga ik eens wat rondkijken in een buurgemeente, maar dan op een plek waar ik nog nooit geweest ben. We gaan het zien. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE POETST] - Kunst, fotografie en modelwerk | JETJE POETST Goedemorgen vrienden Na de bijzondere en experimentele foto's van gisteren op Jetje's dag is het vandaag...

Populaire posts