Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

15 maart 2022. Jetje in Hoofddorp

 

 


15 maart 2022. Jetje in Hoofddorp

     Hoofddorp is een prima plaats als je wat wilt winkelen. Winkelaanbod is er genoeg;

    Hoofddorp heeft geen rijke historie. Het werd pas mogelijk na de drooglegging van het Haarlemmermeer rond 1850;

    Problemen los je op door ze aan te pakken en ze niet op te bergen. Klinkt wel erg simpel? Dat is het ook.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blauw met oranje metalen krullen.|

Hoofddorp, centrum van de gemeente Haarlemmermeer

Soms vinden we gewoon langs de straat de leukste dingen om als achtergrond voor onze fotografie te gebruiken. Bijvoorbeeld dit hekwerk in Hoofddorp. Een mooi stuk smeedwerk. Is het echt een hek? Het geeft wel een beetje de indruk, maar dan is het in elk geval een fraaie variant, waar het nodige artistieke werk in gestoken is.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blauw met oranje metalen krullen.|

Dan wordt het natuurlijk even zoeken naar leuke kleurencombinaties. De regelmatige lezer van Jetje's dag (en dat worden er steeds meer, wat ik erg waardeer,) weet inmiddels wel dat ik gek ben op kleuren en bij voorkeur kleuren met een flinke hoeveelheid contrast.


Ik ga graag uit van complementaire kleuren. Je weet wel, de kleuren die op de zogenaamde kleurencirkel tegenover elkaar liggen. Die complementaire kleuren hebben de neiging om elkaar qua intensiviteit te versterken. We hebben hier bij het hekwerk overduidelijk te maken met de kleur oranje en dan ligt het gebruik van blauwe kleding voor de hand.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blauw met oranje metalen krullen.|

Wat blauwe accessoires erbij en wat zwart als fundament en ik heb een leuke kleurencombinatie om eens flink met dat Hoofddorpse hekwerk te kunnen concurreren.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blauw met oranje metalen krullen.|

Ik kom trouwens wel regelmatig in Hoofddorp. Het heeft een vrij compact winkelcentrum waar flink wat grotere zaken te vinden zijn. Parkeren kun je er ook meestal nog wel, dus wat wil je nog meer. Qua winkelaanbod is Hoofddorp nog wel één van de aantrekkelijkste plaatsen hier in de regio. Meestal is ergens in het centrum wel een grote bouwput te vinden. Er wordt duidelijk aan gewerkt om het winkelcentrum constant verder uit te bouwen. Dat het oude centrum van Hoofddorp langzaam maar zeker in het niets verdwijnt, wordt daarbij voor lief genomen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blauw met oranje metalen krullen.|

Maar goed, vandaag ben ik in Hoofddorp om te fotograferen. En het resultaat vind je hierbij.


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blauw met oranje metalen krullen.|Quote van de dag

 
quote 15 maart
Bestrijd problemen door ze aan te pakken


Gisteren zagen we Karel in Jetje's dag, die alle problemen in een jampot stopte. Maar vandaag bekijken we het oplossen van problemen eens van een andere kant. Want, laten we het niet onder stoelen of banken steken, wie heeft er geen problemen op zijn tijd? Ieder mens heeft toch wel eens iets dat hij of zij als een probleem ziet. Bij sommige mensen zijn er nauwelijks problemen (of men doet heel goed alsof ze er niet zijn) en bij andere mensen bestaat het leven op het eerste gezicht voornamelijk uit problemen. Of ze ervaren dat in elk geval zelf zo.

Het oplossen van die problemen is dus iets dat we goed moeten beheersen. Anders blijven die problemen voort sudderen en steken ze op de meest ongewilde momenten de kop op om ons aan het hoofd te gaan zeuren. Maar veel mensen hebben moeite om met een probleem aan de gang te gaan. Ze zetten ze liever in een potje in de donkere kast, zoals we gisteren zagen.

Een bijkomend probleem is dat tegenwoordig grote groepen in de samenleving het gevoel lijken te hebben dat het oplossen van je problemen geen taak van jezelf is, maar iets dat de overheid dient te doen. Bij elk probleem dat een oplossing vraagt, wordt eerst eens naar de overheid gekeken. Want wat kunnen zij doen om jouw probleem op te lossen? Het antwoord is heel vaak: "Niets." De meeste problemen zijn nu eenmaal van persoonlijke aard. En daar moet de overheid niet eens iets mee te maken willen hebben.

En dus wordt je ook dan teruggeworpen op jezelf om je probleem op te lossen. Natuurlijk is het goed om eens echt na te denken, wat het probleem nu eigenlijk is. Kan het probleem een onderdeel van een groter probleem zijn, dat eigenlijk opgelost moet worden? Dit is niet zelden, wel degelijk het geval.

Iemand heeft bijvoorbeeld een hardnekkig probleem met zijn leidinggevende op zijn werk. Maar het echte probleem is, dat deze persoon in zijn hart heel ander werk zou willen doen. Het oplossen van het conflict met de leidinggevende gaat dus helemaal niets oplossen. Het is maar een voorbeeld, maar je snapt het idee wel.

Maar laten we er van uitgaan dat je het probleem helder hebt weten te krijgen en dat er ook geen dergelijke andere, grotere problemen zijn, die je eigenlijk op zou moeten lossen. Dan zul je de stap moeten zetten en het probleem aan moeten pakken.  

Een prima en zeer effectieve manier om een inmiddels bekend probleem te bestrijden is, om er gewoon mee aan de gang te gaan. Zelfs als je nog niet 100% voor ogen hebt wat je er aan zult gaan doen. Een eerste stap is bijna altijd wel te zetten. Al is het maar door bijvoorbeeld informatie op internet op te gaan zoeken en dat op een handige manier vast te leggen. Die eerste stap is bijna altijd mogelijk. En als je een eerste stap gezet hebt, ook al is die klein, dan gaat er in je brein een vreemd mechanisme aan de gang, om je een handje te helpen.

Zo zul je merken dat je motivatie om het probleem op te lossen plotseling snel omhoog gaat. Als je onderbewuste door krijgt, dat het je ernst is, gaat het in een soort van hogere versnelling om je dat handje te helpen.

En het is dan belangrijk om snel een aantal kleine stappen te zetten én die stappen volledig af te ronden. Met name dat afronden speelt een grote rol om die motivatie om het probleem op te lossen nog wat sterker te maken. Je komt daardoor als het ware in een soort van positieve kringloop. Een kringloop die je zelf in gang hebt gezet met een kleine eerste stap. Er is sprake van vooruitgang. Wat wil je nog meer?

En als je eenmaal vooruitgang maakt, dan ben je er niet bang meer voor wat er allemaal nog komt. De goede motivatie, die op gang aan het komen is, helpt je straks overal doorheen. Zelfs in tijden dat het allemaal best wat moeite kost. En op de momenten dat het voor je gevoel allemaal wel erg tergend langzaam gaat. Want die tijden komen ook.

Maar hoe je het ook wendt of keert, je werkt nu wél aan een oplossing! 

En dat kan niet iedereen je nazeggen.
 
 
Hoofddorp

Vandaag bezoeken we het centrum van de gemeente Haarlemmermeer, namelijk Hoofddorp

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Hoofddorp, centrum van de Haarlemmermeer | | het oude gemaal De Cruquius, nu een museum
Het oude gemaal De Cruquius, nu een museum

Een jaar of 40 geleden was Hoofddorp een aantal boerderijen langs een lang kanaal, met een groot fort, een windmolen en een speciale dijk, onderdeel van de stelling van Amsterdam. In de verre verte lag langs de dijk van de Haarlemmermeer een klein vliegveld. En verder was het landbouw wat de klok sloeg. Graan en suikerbieten, zover het oog reikte.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Hoofddorp, centrum van de Haarlemmermeer | In de oude kerk langs de Hoofdvaart vinden we nu een restaurant
In de oude kerk langs de Hoofdvaart vinden we nu een restaurant

Nu is Hoofddorp de voornaamste plaats van de gemeente Haarlemmermeer, waar alles draait om groeien. Al was het maar om de steeds verder oprukkende luchthaven Schiphol op voldoende afstand te houden. Want die komt letterlijk steeds dichter bij en dat is hier en daar ook wel te horen. Die grote luchthaven zorgt voor veel verkeer en tegenwoordig ook steeds meer noodzakelijke opslagruimte. Dus als er ergens sprake is van "verdozing van het landschap" dan is het de omgeving van Hoofddorp wel.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Hoofddorp, centrum van de Haarlemmermeer | Afsluiting van de Hoofdvaart bij het fort
Afsluiting van de Hoofdvaart bij het fort

Van het oude dorp is niet veel meer te vinden en wat er is, zit verscholen tussen hoge appartementengebouwen en grote kantoren. Buiten het dorp, aan de weg richting Heemstede, vinden we nog het oude gemaal de Cruquius, dat gerestaureerd is en zelfs weer kan werken. Het is één van de drie gemalen, die tussen 1848 en 1852 de Haarlemmermeer hebben drooggemalen en daarmee in feite Hoofddorp mogelijk hebben gemaakt. Verder is het fort en de verdere verdedigingswerken gerestaureerd, nadat de stelling van Amsterdam  tot werelderfgoed is verklaard.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Hoofddorp, centrum van de Haarlemmermeer | Fort Hoofddorp, deel van de stelling van Amsterdam
Fort Hoofddorp, deel van de stelling van Amsterdam

Hoofddorp is zeker geen toeristisch oord. Met een kwartiertje heb je alles wat de moeite van het bekijken waard is wel gezien en dan kun je nog rustig aan doen. Alleen het museum van gemaal de Cruquius is beslist de moeite waard, maar dat ligt een flink stuk buiten Hoofddorp zelf. Maar dat Hoofddorp als centrumgemeente een belangrijke rol in de regio speelt, bijvoorbeeld als winkelcentrum en met de grote schouwburg, is wel zeker. 

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Hoofddorp, centrum van de Haarlemmermeer | De molen langs de hoofdvaart bij het FortColofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts