11 maart. Reigers en aardbeien
Ooit al eens geprobeerd om een geflipte reiger uit een aardbeiennet te krijgen?; | ||
Multitasking is meestal niet echt het succes wat veel mensen denken. Multitasking is zelden of nooit aan te raden; | ||
We gaan zwerven door het mooie Nederland (en af en toe wat andere landen). |
Wat reigers en aardbeien met elkaar te maken hebben
Vanmorgen keek ik uit mijn raam om de vroege vogels een goede morgen te wensen. Er zitten hier veel vogels en nu het weer wat vroeger licht gaat worden, zitten ze al vroeg te fluiten en te tweeten. Ik vind dat wel een gezellig landelijk geluid met het wakker worden.
Langs de sloot stond een reiger in het water te staren of er nog een visje of een vroege kikker voor het ontbijt te vangen was. En die deed mij denken aan een andere reiger, waar ik in het verleden kennis mee gemaakt heb.
Die reiger was kennelijk wat op zijn gemak aan het rondwandelen geweest in de tuin van een vorig huis. En was toen met één van zijn domme reigerpoten in een aardbeiennet vast blijven zitten. Ik weet niet of jullie ervaring hebben met een volkomen geflipte reiger met 35 centimeter gemeen scherp pik- en haksnavel.
Het domme dier kwam steeds vaster te zitten en iedereen die in buurt kwam kon een venijnige pik krijgen. Het was duidelijk dat we de vogel nog niet los hadden. Daar waren wel wat hulptroepen bij nodig. En gelukkig kwamen de buren op de schreeuwen van de reiger af.
We hebben hem uiteindelijk in een soort oude deken weten te rollen, waarna één van de buren een speciale taak kreeg, namelijk het stevig vasthouden en dichtdrukken van die gemene snavel van het dier. Het is nog best lastig. Je wilt de vogel geen pijn doen, maar je krijgt er ook nauwelijks houvast op.
Toen werd het een kwestie van knippen. Het net heeft het niet overleefd, de reiger wel. Prima zelfs. Hij heeft nog een tijdje zitten schelden op het dak van de schuur van de buren en vertrok daarna zonder te bedanken en netjes gedag te zeggen.
En nu we het toch over aardbeiennetten hebben? Daar moet je ook met foto shoots wel het één en ander mee kunnen doen, toch? Dus maar eens bij het tuincentrum binnengewipt en een handzaam formaat meegenomen. Ze hadden daar netten waar je een half voetbalveld mee af kunt dekken, maar dat is voor dit werk redelijk groot. Doe maar de kleinste maat, die is eigenlijk al te groot.
Ik heb nog wel wat vage ideeën wat ik er mee zou kunnen gaan doen. En er is dus alle kans dat jullie het net nog wel eens langs zullen zien komen. Er is in elk geval al mee geëxperimenteerd, zoals jullie zien.
Doe je ook al aan multitasking?
Veel mensen vinden dat ze best een groot aantal dingen tegelijk kunnen doen. Of dat echt tot een vorm van tijdsbesparing of een verhoogde efficiency leidt, is volgens vele onderzoeken nog maar sterk de vraag.
Maar het levert in elk geval wel een enorme hoeveelheid aan prikkels voor de hersenen. Multitasking komt uit de hoek van de computerwereld, waar het wordt gebruikt om de belasting van een computer zo gelijkmatig mogelijk te maken en elk programma dat op die computer draait, op tijd aan de beurt te laten komen. Het effect is dat elk programma draait, alsof het alleen op die computer aanwezig is. En dat is beslist niet het geval. Maar mensen zijn geen computers, al denken sommige workaholics van wel.
Soms ben je wel eens met een enorm complexe klus bezig. Ook dan kan een stevige stroom prikkels richting je brein het gevolg zijn. Te veel prikkels in een te korte tijd kan dan tot gevolg hebben, dat je brein een vorm van overbelasting gaat krijgen.
Het opmerkelijke van het menselijk brein is, dat het nogal autonoom werkt. Met andere woorden, we hebben over de werking van het brein eigenlijk niet zo veel te vertellen. Het brein gaat gewoon de eigen gang. En dat gebeurt ook met overbelasting. Het brein zal gewoon andere wegen gaan zoeken om aan die overbelasting te ontsnappen.
Het direct gevolg is dat het brein ook in een andere richting zal gaan zoeken, naar dingen die minder als belastend worden ervaren. Iemand die geconcentreerd aan het multitasken denkt te zijn of die met een complexe klus bezig is, zal ervaren dat hij of zij snel afgeleid gaat worden. We merken dan, dat de concentratie af begint te nemen. Het wordt steeds lastiger om de focus vast te houden.
Als we dit verschijnsel kennen, dan is de remedie natuurlijk niet echt moeilijk te vinden. Het wordt een kwestie van het brein voldoende rust geven. Bijvoorbeeld door te ontspannen, te sporten of iets anders dat het brein niet meer dan nodig belast. En een nacht goed slapen kan wat dat betreft ook wonderen doen.
Je brein is een kostbaar iets, waar je er maar eentje van hebt. En waar letterlijk je leven van afhankelijk is. Behandel dat brein dus met respect.
Amersfoort
Nederland kent nog een groot aantal steden die beslist de moeite van een bezoek waard zijn. Vandaag kiezen we voor de stad Amersfoort. Een stad met een uitgebreide geschiedenis, waar nog heel veel van terug te vinden is. Een stad ook, waar het goed wandelen en winkelen is en waar ik zeer regelmatig wel een keertje te vinden ben.
Meer fotomateriaal van Amersfoort is hier te vinden
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Natuurlijk ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten