Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

2 februari. Groundhog day

  


2 februari. Groundhog day

   Groundhog day is een feestdag in de Verenigde Staten, die de komst van de lente aan moet kondigen;

  De film Groundhog day gaat over een weerman die steeds dezelfde dag doormaakt;

  Een jaar geleden verscheen de eerste aflevering van Jetje's dag. Het is stormachtig gegroeid en dus tijd voor een feestje.

 

 


Bosmarmottendag in het Nederlands

Het is een gevoel dat we allemaal wel kennen. Het is het gevoel dat we de winter wel gezien hebben en dat we weer gaan verlangen naar het voorjaar. Naar meer licht. Meer zon. Minder regen, mist en ander druilig gedoe. Een teken dat het voorjaar er aan komt is dan wel zo prettig.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Groundhogday, toiletborstels en een komkommer |

Een dag om de komst van de lente te vieren

In de Verenigde Staten is dat alles niet anders. En dus kwam er een speciale dag. Namelijk Groundhog day, of in het Nederlands 'de dag van de bosmarmot.'  Groundhog day is een traditionele feestdag, waarop de Amerikanen vieren dat deze bosmarmot uit zijn winterslaap komt. Van groot belang is dan het weer. Schijnt de zon, dan gaat de bosmarmot terug in zijn hol. Hij begint dan aan een nieuwe winterslaap van zes weken. De winter is dan nog niet voorbij en we kunnen nog heel wat slecht weer krijgen. Het is een heel ander verhaal als het bewolkt is. Dan komt de bosmarmot uit zijn hol. Hij is dan klaar met zijn winterslaap. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Groundhogday, toiletborstels en een komkommer |

Groundhog day is een dag vol festiviteiten

Aan de dag die elk jaar op 2 februari gevierd wordt, zijn de nodige festiviteiten gekoppeld. Hoogtepunt is het gezamenlijk kijken op speciale bijeenkomsten die 's ochtends vroeg  gehouden worden.  Men gaat dan kijken of de bosmarmot helemaal uit zijn hol komt of er snel weer in gaat. De grootste viering van Groundhog day is in Punxsutawney in Pennsylvania. Hier komen in totaal zo'n 40.000 bezoekers op af. Maar er zijn meer vieringen. Andere bekende vinden plaats in Quarryville in Lancaster County en Sinnamohing Valley.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Groundhogday, toiletborstels en een komkommer |

De traditie van Groundhog day gaat al een tijdje terug

Groundhog day is al een oude traditie, ooit begonnen in Pennsylvania. In een Duitse nederzetting gingen de inwoners naar het gedrag van bosmarmotten kijken op het moment dat ze uit hun nest kwamen na hun winterslaap. Maar echt populair werd Groundhog day pas in 1887 door de Amerikaanse weerman Clymer H. Freas die de dag echt de naam gaf van Groundhog day, ofwel de 'bosmarmottendag'. Hierbij wordt ook gesteld dat het zonnig is (en de bosmarmot dus terug gaat) als het zonnig is en de bosmarmot dus zijn eigen schaduw kan zien. Die schaduw is daarom bepalend. Bij miezerig weer is er nu eenmaal geen schaduw.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Groundhogday, toiletborstels en een komkommer |

Is Groundhog Day onzin of klopt het?

Interessant is dan natuurlijk om eens te gaan kijken of het een beetje klopt. Is de bosmarmot een goede weersvoorspeller? Het eerste probleem is dat er een aantal bosmarmotten in verschillende plaatsen in de gaten gehouden worden. En die zitten zelden of nooit op één lijn. Dus daar ligt al een probleem. De voorstanders laten zich door dit soort details niet uit het veld slaan en houden vol dat er wel degelijk sprake is van een nauwkeurige voorspelling. De organisatie komt met scores van een juiste voorspelling in 75%-90% van de gevallen. Helaas komt de statistiek hier roet in het eten gooien. Uiteraard is de bosmarmot door minder goedgelovige personen heel goed bestudeerd. En dan blijkt dat er maar in 37% van de gevallen een juiste voorspelling werd gedaan. Het lijken de voorspellingen van de aandelenbeurs wel. Die zitten in dezelfde orde van grootte en zijn dus ook overwegend fout.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Groundhogday, toiletborstels en een komkommer |

De viering van Groundhog day in Punxsutawney is de belangrijkste

Als gezegd is de viering in Punxsutawney de grootste en de belangrijkste. De Punxsutawney Area High School krijgt vrij met Groundhog Day. Niet om de dag te vieren, maar omdat de schoolbussen nodig zijn om de vele bezoekers naar de bosmarmot met de naam "Punxsutawney Phil" te vervoeren. Die is te vinden op een plek die Gobbler's Knob genoemd wordt. Het is ook de enige dag van het jaar dat het stadje Punxsutawney enige aandacht van media en bezoekers krijgt, dus het is niet zo vreemd dat men Groundhog Day hier fanatiek in ere houdt.

De film Groundhog day

Hoogtepunt van alle aandacht voor het stadje was de film die over Groundhog day in Punxsutawney gemaakt is. Acteur Bill Murray speelt hier een chagrijnige weerman die een rapportage moet maken waar hij erg weinig zin in heeft. Tot overmaat van ramp moet hij door een sneeuwstorm in Punxsutawney overnachten. Vreemd genoeg wordt hij echter elke dag weer wakker op Groundhog day en beleeft de dag, waar hij een enorme hekel aan heeft,  dan weer opnieuw van voren af aan. Omdat hij het na enkele dagen door krijgt, weet hij precies wat er gaat komen en gaat dat feit op allerlei manieren gebruiken en vooral misbruiken. Het idee achter de film, namelijk dat gebeurtenissen een eigen leven leiden en steeds terug lijken te komen, is een eigen leven gaan leiden. Mensen die voor hun gevoel steeds hetzelfde ervaren zeggen wel dat ze in Groundhog day zijn terecht gekomen. 

Geen navolging in de rest van de wereld

Groundhog day lijkt een typisch Amerikaans gebeuren dat nergens in de wereld navolging heeft gekregen. Misschien door een gebrek aan bosmarmotten? Of een gebrek aan voldoende strenge winters elders in de wereld? Wie zal het zeggen?
O ja, voor wie zich afvraagt wat het verband is tussen mijn eigen foto's en een bosmarmot, ik zou het ook niet weten. Ik wil best een bosmarmot nadoen, maar waar vind ik een goed voorbeeld? En een bosmarmottenpak?  Hier schoot de creativiteit even te kort en dus heb ik maar gekozen voor foto's van een komkommer en een toiletborstel. Die combinatie zie je tenslotte ook niet dagelijks. 


Hiep Hiep Hoera. Jetje's dag is jarig


Op 1 februari (dus eigenlijk gisteren) was Jetje's dag één jaar oud. Bij baby's is dat echt een dag om te vieren, maar bij weblogs is dat wat minder een traditie. Toch is het voor mij wel een memorabele dag. 

Het was best een uitdaging om met een weblog te komen, dat dagelijks moest gaan verschijnen. Dat betekent niet alleen een dagelijks onderwerp, maar ook de voorbereiding, zoals het maken van steeds nieuwe fotoshoots. En dat is best wel een uitdaging. Maar ook heel erg leuk om te doen. 

Jetje's dag staat volledig open voor bijdragen van derden die gegarandeerd de nodige aandacht krijgen van een hardnekkig groeiend aantal lezers buiten de vertrouwde wereld van de social media, maar om de één of andere reden is er een grote drempel bij kunstenaars, modellen en fotografen om hier gebruik van te gaan maken. Op wat meer bekendheid zit klaarblijkelijk geen kunstenaar of fotograaf te wachten. Het aantal regelmatige plaatsers van bijdragen is dan ook nog zeer beperkt. Jammer, maar mijn aanbod ligt er en ik ga niet vragen of iemand mijn aanbod alstublieft wil accepteren. Dan maar niet. Ik kan evengoed gewoon verder.

Er is ook voor gekozen om het weblog gratis te houden. Dat voorkomt in elk geval het opzetten en bijhouden van een soort abonnementenadministratie die verder weinig doel dient. Ook is er gekozen om zonder reclame te werken, min of meer met dezelfde reden in het achterhoofd. Ook reclame-inkomsten geven administratie, verplichtingen etc. En geld verdienen is nooit het doel van Jetje's dag geweest. 

Waarom ik dit alles dan wel doe als ik er toch niets mee verdien? Heel eenvoudig. Jetje's dag is onderdeel van een veel groter project, waarbij ik nog het één en ander wil gaan doen met allerlei kunstvormen en activiteiten er om heen. Ik voel mij erg in de kunstwereld thuis en kan me vaak vinden in de denkbeelden van kunstenaars en schrijvers die ik daar tref. Mijn plannen zouden van start gaan in het voorjaar van 2020. Maar toen ging er inderdaad nog iets van start. Namelijk de coronapandemie met alle randverschijnselen die zich daarbij voor gingen doen. Het starten van een onderneming was onder die omstandigheden nog lastiger dan normaal al en ik heb alles noodgedwongen op de plank moeten laten liggen. 

Twee keer leek het plan van de plank af te kunnen en ben ik af gegaan op de positieve voorspellingen van de overheid. Maar dat geloof in de voorspellingen van de overheid heb ik inmiddels afgeleerd. Eerst zien, zeg ik nu en de voorspellingen van de overheid met alle bijbehorende fratsen laat ik lekker voor wat ze zijn. 

Intussen ga ik rustig, gestaag en vooral lekker ontspannen verder. Achter de schermen gaat de voorbereiding door. Er worden een aantal projecten ontwikkeld, in een rustig tempo. En er zal beslist wel een moment komen waarop deze projecten gelanceerd kunnen worden. En dan zijn Jetje's dag en ikzelf er intussen klaar voor. 

Dus nogmaals, wie vrijblijvend, gratis en zonder enige verplichting mee wil profiteren van het succes van Jetje's dag is welkom en zo niet, even goede vrienden.
 

 


Morgen in Jetje's dagMorgen is de "Kook je eigen soep" dag. Nou, waarom dan geen erwtensoep? 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts