2 februari. Groundhog day
Groundhog day is een feestdag in de Verenigde Staten, die de komst van de lente aan moet kondigen; | ||
De film Groundhog day gaat over een weerman die steeds dezelfde dag doormaakt; | ||
Een jaar geleden verscheen de eerste aflevering van Jetje's dag. Het is stormachtig gegroeid en dus tijd voor een feestje. |
Bosmarmottendag in het Nederlands
Het is een gevoel dat we allemaal wel kennen. Het is het gevoel dat we de winter wel gezien hebben en dat we weer gaan verlangen naar het voorjaar. Naar meer licht. Meer zon. Minder regen, mist en ander druilig gedoe. Een teken dat het voorjaar er aan komt is dan wel zo prettig.
Een dag om de komst van de lente te vieren
In de Verenigde Staten is dat alles niet anders. En dus kwam er een speciale dag. Namelijk Groundhog day, of in het Nederlands 'de dag van de bosmarmot.' Groundhog day is een traditionele feestdag, waarop de Amerikanen vieren dat deze bosmarmot uit zijn winterslaap komt. Van groot belang is dan het weer. Schijnt de zon, dan gaat de bosmarmot terug in zijn hol. Hij begint dan aan een nieuwe winterslaap van zes weken. De winter is dan nog niet voorbij en we kunnen nog heel wat slecht weer krijgen. Het is een heel ander verhaal als het bewolkt is. Dan komt de bosmarmot uit zijn hol. Hij is dan klaar met zijn winterslaap.
Groundhog day is een dag vol festiviteiten
Aan de dag die elk jaar op 2 februari gevierd wordt, zijn de nodige festiviteiten gekoppeld. Hoogtepunt is het gezamenlijk kijken op speciale bijeenkomsten die 's ochtends vroeg gehouden worden. Men gaat dan kijken of de bosmarmot helemaal uit zijn hol komt of er snel weer in gaat. De grootste viering van Groundhog day is in Punxsutawney in Pennsylvania. Hier komen in totaal zo'n 40.000 bezoekers op af. Maar er zijn meer vieringen. Andere bekende vinden plaats in Quarryville in Lancaster County en Sinnamohing Valley.
De traditie van Groundhog day gaat al een tijdje terug
Groundhog day is al een oude traditie, ooit begonnen in Pennsylvania. In een Duitse nederzetting gingen de inwoners naar het gedrag van bosmarmotten kijken op het moment dat ze uit hun nest kwamen na hun winterslaap. Maar echt populair werd Groundhog day pas in 1887 door de Amerikaanse weerman Clymer H. Freas die de dag echt de naam gaf van Groundhog day, ofwel de 'bosmarmottendag'. Hierbij wordt ook gesteld dat het zonnig is (en de bosmarmot dus terug gaat) als het zonnig is en de bosmarmot dus zijn eigen schaduw kan zien. Die schaduw is daarom bepalend. Bij miezerig weer is er nu eenmaal geen schaduw.
Is Groundhog Day onzin of klopt het?
Interessant is dan natuurlijk om eens te gaan kijken of het een beetje klopt. Is de bosmarmot een goede weersvoorspeller? Het eerste probleem is dat er een aantal bosmarmotten in verschillende plaatsen in de gaten gehouden worden. En die zitten zelden of nooit op één lijn. Dus daar ligt al een probleem. De voorstanders laten zich door dit soort details niet uit het veld slaan en houden vol dat er wel degelijk sprake is van een nauwkeurige voorspelling. De organisatie komt met scores van een juiste voorspelling in 75%-90% van de gevallen. Helaas komt de statistiek hier roet in het eten gooien. Uiteraard is de bosmarmot door minder goedgelovige personen heel goed bestudeerd. En dan blijkt dat er maar in 37% van de gevallen een juiste voorspelling werd gedaan. Het lijken de voorspellingen van de aandelenbeurs wel. Die zitten in dezelfde orde van grootte en zijn dus ook overwegend fout.
De viering van Groundhog day in Punxsutawney is de belangrijkste
Als gezegd is de viering in Punxsutawney de grootste en de belangrijkste. De Punxsutawney Area High School krijgt vrij met Groundhog Day. Niet om de dag te vieren, maar omdat de schoolbussen nodig zijn om de vele bezoekers naar de bosmarmot met de naam "Punxsutawney Phil" te vervoeren. Die is te vinden op een plek die Gobbler's Knob genoemd wordt. Het is ook de enige dag van het jaar dat het stadje Punxsutawney enige aandacht van media en bezoekers krijgt, dus het is niet zo vreemd dat men Groundhog Day hier fanatiek in ere houdt.
De film Groundhog day
Hoogtepunt van alle aandacht voor het stadje was de film die over Groundhog day in Punxsutawney gemaakt is. Acteur Bill Murray speelt hier een chagrijnige weerman die een rapportage moet maken waar hij erg weinig zin in heeft. Tot overmaat van ramp moet hij door een sneeuwstorm in Punxsutawney overnachten. Vreemd genoeg wordt hij echter elke dag weer wakker op Groundhog day en beleeft de dag, waar hij een enorme hekel aan heeft, dan weer opnieuw van voren af aan. Omdat hij het na enkele dagen door krijgt, weet hij precies wat er gaat komen en gaat dat feit op allerlei manieren gebruiken en vooral misbruiken.
Het idee achter de film, namelijk dat gebeurtenissen een eigen leven leiden en steeds terug lijken te komen, is een eigen leven gaan leiden. Mensen die voor hun gevoel steeds hetzelfde ervaren zeggen wel dat ze in Groundhog day zijn terecht gekomen.
Geen navolging in de rest van de wereld
Groundhog day lijkt een typisch Amerikaans gebeuren dat nergens in de wereld navolging heeft gekregen. Misschien door een gebrek aan bosmarmotten? Of een gebrek aan voldoende strenge winters elders in de wereld? Wie zal het zeggen?
O ja, voor wie zich afvraagt wat het verband is tussen mijn eigen foto's en een bosmarmot, ik zou het ook niet weten. Ik wil best een bosmarmot nadoen, maar waar vind ik een goed voorbeeld? En een bosmarmottenpak? Hier schoot de creativiteit even te kort en dus heb ik maar gekozen voor foto's van een komkommer en een toiletborstel. Die combinatie zie je tenslotte ook niet dagelijks.
Hiep Hiep Hoera. Jetje's dag is jarig
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten