3 februari. Morgen is het zelfgemaakte soep dag
Zelf soep koken is veel lekkerder, dan dat spul uit een zakje of een blik; |
||
Mijn lievelingssoep is erwtensoep, waar trouwens heel wat geschiedenis aan vast zit; |
||
En natuurlijk komt dit artikel met recept, hoewel dat weinig voorstelt. |
Erwtensoep koken begin je met een zen moment |
Soep komt toch uit een blik of een zakje?
Dat het op 4 februari zelfgemaakte soep dag is, is overal op het internet terug te vinden. Waar de term vandaan komt is echter een stuk lastiger. Sterker nog, het is nergens terug te vinden. De term gaat op zoekmachines als Google ten onder in de gesponsorde advertenties voor -inderdaad- soep. Deze advertenties hebben gemeen dat het hier gedroogde soep in pakjes of kant-en-klare soep in blikken en grote kunststof zakken betreft. Niets zelf gekookt dus, integendeel.
En je doet natuurlijk altijd netjes iets aan je voeten |
Koken is tegenwoordig alleen nog voor losers
Wel zien we een aantal bewegingen op internet om mensen zelf weer te laten koken. Met name de jongere generaties is dol op de kant- en klare maaltijden die thuisbezorgd.nl en vergelijkbare dienstverleners na een appje tot aan de voordeur brengen. Je moet de maaltijden alleen nog zelf in je mond stoppen, maar verder wordt alles gedaan. Tegen fikse betaling natuurlijk, maar dat is vaak het probleem niet. Het is niet onwaarschijnlijk dat hier de aanmoedigingsdag om je eigen soep te koken vandaan komt. Tenslotte hebben we het over dezelfde doelgroep, die zijn of haar leven op internet doorbrengt met de smartphone in de hand.
Allereerst snijden we de prei, uiteraard in de zen houding |
Erwtensoep is niet echt Nederlands
Maar goed, terug naar de soep. Als ik denk aan het koken van soep, dan komt bij mij direct één bepaalde soep in gedachten en dat is erwtensoep. Onze typisch Nederlandse winterkost, roepen veel mensen dan direct. Nu, dat hadden we als chauvinistische Nederlanders dan gedacht, want als er één soep is die op enorm veel plaatsen gegeten wordt, dan is het wel erwtensoep. En niet alleen is het breed verspreid, erwtensoep heeft ook nog eens een flinke historie. We vinden het al ver in de geschiedenis terug.
Wortels schoonmaken gaat het beste met de kaasschaaf. Onthoud die tip! |
Jech! Groenten!
In die tijd werden erwten niet echt tot de groenten gerekend. Maar goed ook, want groenten werden tot de middeleeuwen als zeer ongezond gezien. Groenten at je als er niets anders was. Vlees, vis en gevogelte. Dat stond op het menu. En fruit. Dat in tegendeel tot groente weer niet als ongezond werd beschouwd.
Selderie snijden is nog een hele klus. Zeker bij een grote knol. |
Lekker, groente met erwten erbij
Om die smerige groenten een beetje eetbaar te maken voegde men er kruiden aan toe. En onder die kruiden werden ook de erwten gerekend. Ze werden gebruikt om gerechten in te dikken en zoeter te maken.
Potje huilen met uien |
Kick out de erwtensoep!
In de vorige eeuw duikt de erwtensoep plotseling op in relatie tot het Sinterklaasfeest. Volgens de traditie hoorde bij Sinterklaas het eten van erwtensoep. Dat is niet zonder risico, want in een tijd dat er voor elke traditie rond Sinterklaas wel een actiegroep actief is om die traditie afgeschaft te krijgen, is het een kwestie van tijd dat iemand erwtensoep zal willen gaan verbieden.
Nou, maar eens een kopje inscheppen, kijken hoe het smaakt |
Het korte lontje van Thor
Nu we het toch over een stukje historie hebben: De oude volkeren in Noord Europa hadden ook nog iets met erwten uit de mythologie, de oude verhalen over goden en stervelingen die al jaren aan het kampvuur werden doorverteld. Het verhaal vertelt ons dat de de machtige god Thor (verantwoordelijk voor onze donderdag), die nogal een kort lontje gehad moet hebben. Op een dag stuurde hij zijn vliegende draken naar de aarde. De mensen hadden kennelijk weer eens iets misdaan dat een krachtige aanpak vereiste. De draken vulden namelijk alle waterbronnen met erwten. En dus werden de bronnen onbruikbaar. Ha, dat zou het mensdom wel leren wie er de baas was. Het lijkt de Nederlandse regering wel, alleen zou die een boa gestuurd hebben in plaats van een draak.
Nou , dit smaakt weer voortreffelijk, al zeg ik het zelf |
Ook het beste plan kan mis gaan
Maar deze boze opzet lukte niet helemaal. Een deel van de erwtenvoorraad was naast de waterbronnen terechtgekomen. En omdat daar vruchtbare grond te vinden was, samen met het nodige vocht, ontkiemden de erwten daar. En de stervelingen hadden er een nieuwe voedselbron bij. Dat Thor met zijn knullige draken behoorlijk voor joker stond en aan alle kanten uitgelachen werd, spreekt voor zich. En dat Thor met zijn korte lontje nu helemaal de dampen in kreeg ligt ook dik voor de hand. Maar ook toen waren er een paar mensen slimmer dan de massa. Zij pakten het handiger aan en droegen de erwten op aan hun god Thor. En omdat dit misschien nog niet genoeg was om Thor weer een beetje te doen kalmeren, ging men de erwten alleen op Thors naamdag, de donderdag, eten. Hé, dat komt goed uit dit jaar, maar dat is puur toeval.
Een soep met verhalen
Dat we bij erwtensoep te maken hebben met verhalen is nu wel duidelijk. Het is ook nog eens een keertje zo, dat eigenlijk iedereen die nog zelf erwtensoep kookt, er eigen recepten of aanvullingen op de recepten op na houdt.
Zelf krijg ik een enorm zen gevoel van soep koken, zoals ook in de foto's waarschijnlijk wel terug te zien is.
Quote van de dag
Jetje's erwtensoep
Ik mag graag erwtensoep eten. Maar wel in de winter, als het lekker koud is. Dan kun je mij voor een kom hete soep altijd wakker maken. En ik kook het zelf. Ik heb wel eens een keertje kant-en-klare van de slager geprobeerd, maar dat leek net...Ach, laat ook maar zitten.
Mijn eigen erwtensoep bevat:
- Een zakje spliterwten;
- Een selderieknol;
- Een paar flinke uien;
- Een forse prei;
- Een aardappel als bindmiddel;
- Een grote winterwortel;
- Een paar klein gesneden schnitzels;
- En een rookworst.
Dat alles wordt dan gekookt in twee liter water met een theelepeltje zout.
Het begint al ergens op te lijken
De erwten en de kleingesneden selderieknol kook ik even voor. De wortels voeg ik pas tegen het einde toe want die koken anders aan pap. En een beetje knapperig is wel lekker.
De bereiding is verder super simpel: Alles kleinsnijden, in een flink grote pan doen en anderhalf uur rustig door laten koken op een lage warmtebron. Meer is het niet. Daar heb ik geen blik, zakje of thuisbezorgservice voor nodig.
Let op!
Probeer de pan met erwtensoep wel zo snel mogelijk af te laten koelen of verdeel het in kleinere porties. Koelen kan bijvoorbeeld in een bak koud water.
Vooral bij een grote pan gaat het binnenste, dat lang warm blijft, broeien en de soep is na een paar uur veranderd in een zure, borrelende massa! En dat is geen fabeltje kan ik jullie vertellen.
Jetje's erwtensoep
Ik mag graag erwtensoep eten. Maar wel in de winter, als het lekker koud is. Dan kun je mij voor een kom hete soep altijd wakker maken. En ik kook het zelf. Ik heb wel eens een keertje kant-en-klare van de slager geprobeerd, maar dat leek net...Ach, laat ook maar zitten.
Mijn eigen erwtensoep bevat:
- Een zakje spliterwten;
- Een selderieknol;
- Een paar flinke uien;
- Een forse prei;
- Een aardappel als bindmiddel;
- Een grote winterwortel;
- Een paar klein gesneden schnitzels;
- En een rookworst.
Dat alles wordt dan gekookt in twee liter water met een theelepeltje zout.
Het begint al ergens op te lijken
De erwten en de kleingesneden selderieknol kook ik even voor. De wortels voeg ik pas tegen het einde toe want die koken anders aan pap. En een beetje knapperig is wel lekker.
De bereiding is verder super simpel: Alles kleinsnijden, in een flink grote pan doen en anderhalf uur rustig door laten koken op een lage warmtebron. Meer is het niet. Daar heb ik geen blik, zakje of thuisbezorgservice voor nodig.
Let op!
Probeer de pan met erwtensoep wel zo snel mogelijk af te laten koelen of verdeel het in kleinere porties. Koelen kan bijvoorbeeld in een bak koud water.
Vooral bij een grote pan gaat het binnenste, dat lang warm blijft, broeien en de soep is na een paar uur veranderd in een zure, borrelende massa! En dat is geen fabeltje kan ik jullie vertellen.
Jetje's erwtensoep
Ik mag graag erwtensoep eten. Maar wel in de winter, als het lekker koud is. Dan kun je mij voor een kom hete soep altijd wakker maken. En ik kook het zelf. Ik heb wel eens een keertje kant-en-klare van de slager geprobeerd, maar dat leek net...Ach, laat ook maar zitten.
Mijn eigen erwtensoep bevat:
- Een zakje spliterwten;
- Een selderieknol;
- Een paar flinke uien;
- Een forse prei;
- Een aardappel als bindmiddel;
- Een grote winterwortel;
- Een paar klein gesneden schnitzels;
- En een rookworst.
Dat alles wordt dan gekookt in twee liter water met een theelepeltje zout.
Het begint al ergens op te lijken
De erwten en de kleingesneden selderieknol kook ik even voor. De wortels voeg ik pas tegen het einde toe want die koken anders aan pap. En een beetje knapperig is wel lekker. Let op!
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
jammer van je slipje, super mooie positie :) geniet van je soepje xxx
BeantwoordenVerwijderen