Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

15 januari was het tulpendag

 

15 januari was het tulpendag

 



    Dat de bollenstreek altijd om de teelt van tulpen gedraaid heeft, is in de kunst in de openbare ruimte nauwelijks te merken;

    Tulpendag werkt wel inspirerend op andere kunstenaars;

    Jetje laat zien dat tulpen echt op allerlei manieren te schilderen zijn.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van de tulp | Roelofarendsveen, de tulp op de watertoren
Roelofarendsveen, de tulp op de watertoren is niet te missen

De dag van de tulpen

Afgelopen zaterdag was het de dag van de tulp. Het is het moment waarop er weer tulpen te koop zijn in de bloemenwinkels. Met name in Amsterdam werd de dag groots aangepakt. Maar Amsterdam ziet zichzelf dan ook als de tulpenhoofdstad van de wereld. Voor zover de stad zich sowieso al niet als het enige middelpunt van de wereld ziet.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van de tulp |  Roelofarendsveen, de tulp op de watertoren
De watertoren van Roelofarendsveen is zoals de meeste watertorens niet meer als zodanig in gebruik

Openbare tulpenkunst in de Bollenstreek

Zoals velen inmiddels wel zullen weten, woon ik in de Bollenstreek. Het is op dit weblog wel vaker ter sprake gekomen zoals [hier], [hier] en [hier]. De Bollenstreek was van oudsher het gebied waar bloembollen geteeld werden vanwege de grond, die er zeer geschikt voor is. Binnen de Bollenstreek was ook een hele infrastructuur opgezet om het de handel in bollen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Je zou verwachten dat de promotie via kunst in de openbare ruimte daar wel gelijk mee op zou gaan. Tenslotte wordt het gebied jaarlijks door een groot aantal bezoekers aangedaan. En toeristen lok je toch het beste door ze tegemoet te komen met het onderwerp waar ze voor komen, nietwaar?

Het opmerkelijke is dan, dat dit in het geheel niet het geval is. Integendeel, je moet met een lantaarntje zoeken naar openbare kunstwerken die direct iets met de bollen zelf te maken hebben. Zelfs in Lisse, van oudsher toch het centrum van de bollenteelt, is geen tulp te vinden.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van de tulp |   Fraai gekleurde tulp in Sassenheim aan de Essenlaan

Reuzenbollen project

Sinds een tijdje is er wel een project van het museum "De zwarte tulp" in Lisse om in de regio grote beschilderde bollen neer te zetten. Het nadeel daarvan is, dat alleen kenners die bollen zullen herkennen als tulpenbollen. Het kunnen voor een leek net zo goed grote uien zijn. Dit temeer daar deze bollen allemaal verschillend beschilderd zijn met uiteenlopende afbeeldingen, wat leuk en kleurig is, maar wel verder vervreemdend werkt. De reuzenbollen vormen een leuk project voor de betreffende kunstenaars maar of het als promotie voor de bollenteelt en de bollenstreek gaat dienen is  de vraag, hoe leuk en kleurrijk de beschilderde bollen ook zijn. Een voorbeeld van een geschilderde bol staat in [dit artikel van Jetjesdag]. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van de tulp |   Fraai gekleurde tulp in Sassenheim aan de Essenlaan

Roelofarendsveen

Op de foto's zijn een paar kunstwerken terug te zien. Zo is dat de tulp op de vroegere watertoren van Roelofarendsveen. Een dorp dat je eigenlijk niet echt tot de Bollenstreek mag rekenen, omdat de hele Haarlemmermeerpolder er tussen ligt. Maar goed, ze doen het in Roelofarendsveen toch maar. Doordat de watertoren overal bovenuit steekt en de tulpen 's avonds fel verlicht zijn, valt het nog goed op ook.   

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van de tulp |    Narcissenbollen in Voorhout bij het NS-station
Narcissenbollen in Voorhout bij het NS-station

Sassenheim

In Sassenheim vinden we wat weggestopt in een woonwijk de tulp van kunstenaar Dicky Brand. Deze  tulp is nog het fleurigste werk van allemaal. Uitgevoerd in violet en geel staal, twee complementaire kleuren, valt het goed op en springt het lekker uit de omgeving. Je moet het alleen wel weten te vinden langs de Essenlaan, want het werk staat zeker niet aan de doorgaande weg. Het werk zou een plek verdienen waar het beter tot zijn recht zou komen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van de tulp |   De dubbele bol wordt Moeder en kind genoemd

Voorhout

Op een rotonde bij station Voorhout vinden we tenslotte nog een hele grote bol, uitgevoerd in cortenstaal. Maar het is geen tulpenbol, maar een narcis. Nou ja, wat maakt het uit en de meeste mensen zullen het verschil niet weten.

Langs de Herenstraat in Voorhout staat nog een klein kunstwerk van kunstenaar Ad Haring in het plantsoen dat "De dwarsdrijver" heet. Het is echter zo onopvallend geplaatst dat het zich niet goed liet fotograferen op de afstand die je er door de bosjes er om heen van moet houden. Het kunstwerk ging ten onder tussen het openbare groen, de geparkeerde auto's en de neergezette fietsen.

De tulpenkunst valt in de Bollenstreek wat tegen

Samenvattend mag je rustig stellen dat de bloeiende bollen waar de gehele wereld naar komt kijken, er in de Bollenstreek nogal bekaaid vanaf komen. Het promoten door het plaatsen van kunst in de openbare ruimte is bij de bestuurders van de gemeenten in het gebied duidelijk geen prioriteit geweest.

Gelukkig weten toeristen de lokale kunstenaars wel te vinden als het om tulpengerelateerde kunstwerken gaat.


Quote van de dag



In het kader van deze rubriek en het feit dat we met Jetje's dag steeds meer richting de beeldende kunst gaan, ga ik hier ook elders, bijvoorbeeld op Facebook gedeelde kunstwerken delen. Mocht je daar bezwaren tegen hebben, laat het dan even weten dat wordt het acuut verwijderd.
 
Tulpendag
 
Je komt meer kunstenaars tegen die iets met tulpen doen op tulpendag. Bijvoorbeeld in de fotografie zoals bij het fotografenduo Ronald en Antoinette van Grinsven - Raijmakers die een heel bijzondere tulp hebben weten te "kweken". Daar zouden ze in Lisse beslist jaloers op zijn. 
 
www.jetjesdag.nl | Ronald en Antoinette van Grinsven - Raijmakers | tulpenkunst |



Een andere kunstenaar die zijn visie op de tulpen geeft is Mari Kapteijns. Hij zet zijn tulpen achter prikkeldraad. Ook de tekst onder de foto is van zijn hand.
 
www.jetjesdag.nl | Mari Kapteijns fotografie | tulpenkunst |
 
Tulp (Tulipa)
Vandaag 15 januari is het de Nationale Tulpendag, het begin van het tulpenseizoen. Vandaar de foto die ik in mei vorig jaar maakte.Tulpen werden in de westelijke wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ogier Gisleen van Busbeke, die over de bloemen schreef die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door de Vlaming Carolus Clusius geplant in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden. De bostulp is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is afkomstig van het Perzische woord "doelband" (دولبند) dat tulband betekent. Tulpen komen in het wild voor van Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China.

Hans Duivenvoorden, tulpen

www.jetjesdag.nl | Hans Duivenvoorde | tulpenkunst |

De Hillegomse kunstenaar Hans Duivenvoorde heeft ook elk jaar wel de inspiratie om de nodige mooie tulpen te schilderen.
 


Tulpendag bij Jetje thuis

Ook bij Jetje doen we aan tulpendag, maar dan op wat meer dagen in het jaar. Dan worden ze namelijk geschilderd. Deze kleiner formaat schilderijen zijn zeer geliefd bij vooral toeristen uit Azië. En daar ligt nu even het probleem, omdat door de wereldwijde Covid problemen het toerisme helemaal stilgevallen is. Nou ja, dat komt wel weer terug.
 
www.jetjesdag.nl | Jetje's tulpen | tulpenkunst |

 

Het handige voor toeristen is namelijk dat het lekker kleine werkjes zijn, die ze gemakkelijk mee kunnen nemen. Ze kunnen in elke koffer of handtas. Deze voorbeelden zijn 20 x 20 cm, acryl op doek. De grof geschilderde stijl past prima in een modern interieur. Zeker als ze in een groepje worden opgehangen.
 
 
www.jetjesdag.nl | Jetje's tulpen | tulpenkunst |


Voor mij zijn ze leuk om te maken. Ik schilder ze met een paletmes of zelfs met een plamuurmes bij de Gamma vandaan.  Het is acrylverf, soms met wat toevoegingen als zaagsel en dergelijke. Ook gebruik ik wel restanten plamuur, muurverf en dergelijke als dat zo uitkomt. 

NFT

Een bijkomend feit is, dat deze tulpen ook in de vorm van zogenaamde NFT's verkocht worden. Dit zijn digitale eigendomsbewijzen die gebaseerd zijn op blockchaintechniek, te vergelijken  met cryptogeld zoals de wat bekendere Bitcoin. Een nieuw en nog vrij onontgonnen terrein maar daar ga ik niet voor opzij.


Morgen in Jetje's dagJetje heeft problemen met de koffiezetter. En in tijden van lockdowns en dergelijke is dat lastig!

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts