Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

17 januari. Blue monday

 

17 januari. Blue monday

 



    Het is geprobeerd om Blue monday wetenschappelijk te bewijzen, maar het fenomeen is zacht gezegd toch nog wat omstreden;

    Kranten en andere publicaties zijn daarentegen gek op Blue monday;

    De luchtfietser bekeek een persconferentie van de regering en denkt er het zijne van.

17 januari. Blue monday. Ga weg!

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Blue monday 2022 |
Ga weg! Het is blue monday. Vandaag geen messengerberichten. Vandaag geen berichtverzoeken. Geen whatsapp vandaag. Weg met de e-mails. Ook geen bizarre commentaren. Eventuele piemelfoto's maar eventjes niet plaatsen. Mewe moet ook zijn mond houden. Ongevraagde telefoontjes neem ik toch al nooit op. Net zomin als uitnodigingen voor videochats via Messenger. Op dating voorstellen en vreemde spelletjes zit ik niet te wachten. Ga daar maar mee naar The Voice of Holland. Alle huwelijksaanzoeken worden afgewezen. Net als degenen waar in "nee" tegen heb gezegd en die nu geitenpaadjes zoeken om toch weer een manier voor een nieuwe poging te vinden. Kortom, weg, weg, weg. Morgen is iedereen de eerste weer!

Het is de derde maandag van januari en dus is het is Blue monday! Blue monday is de dag dat iedereen in een dip zit. Voor het eerst genoemd in een publicatie van de Britse Mental Health Foundation in een "wetenschappelijk" artikel van de Britse psycholoog Cliff Arnall die eens een vreemd soort formule had bedacht, waarmee te bewijzen zou zijn dat de derde maandag van het jaar de ergste dag van het jaar is.

Later heeft iedereen zich er van gedistantieerd en Cliff Arnall werd er van beschuldigd, dat hij alleen maar op publiciteit uit was. Het lijkt wel een viroloog.

Maar intussen sprak het onderwerp veel kranten en andere publicaties wel aan, zeker als er weinig ander nieuws is. En omstreden of niet, Blue monday werd een fenomeen dat jaarlijks de aandacht ging trekken. En jullie zien dat zelfs Jetje's dag bezweken is, voor de verleiding om er over te schrijven.

Er zijn volgens Cliff Arnall een aantal redenen voor die Blue-monday-dip te geven :

  • De feestdagen als Sinterklaas, Kerst en Oud-en-nieuw zijn al weer een kleine maand geleden en al weer bijna vergeten. Het positieve effect is al lang weer weg;


  • De goede voornemens van het nieuwe jaar zijn inmiddels mislukt. Je mag ze beschouwen als  achterhaald en ze kunnen bij het grof vuil;


  • Het nieuwe salaris voor het komende jaar is inmiddels bekend en het salaris is weer tegengevallen;


  • Het duurt nog wel een half jaar voordat het vakantie is;


  • De dagen zijn nog erg kort. Het wordt laat licht en al vroeg weer donker. Het zou beter moeten worden, maar daar zien we nog niet veel van;


  • De motivatie, voor zover men die al had voor het nieuwe jaar, waarin weer niets echt zal veranderen, is inmiddels naar nul gezakt.


Kortom, zes redenen om in een forse dip te schieten. In 2022 komt daar voor veel mensen nog de kater van een volledig overbodige lockdown bij, uitsluitend gebaseerd op het paniekvoetbal van de boven ons gestelden. Dus in 2022 waren er zeven redenen. Als we al te pessimistisch van aard zijn en het uitzichtloze van het virus meetellen, dan kun je de acht redenen zelfs wel halen.

Kortom, het is geen wonder dat veel mensen op Blue monday de hele dag in bed blijven om alles te laten, zoals het is.

Morgen zien we dan wel weer verder.





Uw luchtfietser is gewend aan zijn vrijheid. Hoog in lucht fietst hij rustig zijn rondjes en kijkt vandaar met verbazing op de wereld neer. Uw luchtfietser heeft dus altijd een goed overzicht. Een helicopterview, zoals dat heet. En af en toe daalt hij af naar het aardse. Bijvoorbeeld om de persconferenties van Rutte c.s. te kijken over corona.

En waarom hij daar dan naar kijkt? Niet direct vanwege de inhoud van het verhaal. Dat is al twee jaar lang zo vaak volledig veranderd, dat het inmiddels toch al totaal ongeloofwaardig is geworden. Maar meer om te zien HOE het verhaal gebracht wordt. Want dat is wél interessant. Neem bijvoorbeeld de opvolger van onze superheld Hugo. Hugo vocht als een mengeling van Batman en Don Quichotte. Alleen niet tegen schurken of windmolens, maar tegen een onzichtbaar en ongrijpbaar virus. En zijn opvolger moet als medisch deskundige dus ook alles weten van die geniepige virusjes, die de samenleving inmiddels al twee jaar belagen.

En juist die Kuipers, die net als alle virologen en andere deskundologen niet van de beeldbuis af te slaan was, viel toch wat door de mand. Kijkend als een kleine jongen naar papa Mark, wat die van zijn spreekbeurt vond. Knikte papa Mark wel ter aanmoediging? Kuipers was uit zijn medisch territorium gerukt. En moest nu overschakelen van een rationele wereld naar het inhoudsloze gekakel van de politiek. En dat was echt wennen, dat kon heel Nederland zien. Ernst had zijn comfortzone verlaten. Nou, ja. Hij is er net, moeten we maar denken en we moeten hem wat krediet gunnen, maar hij loopt nu wel het risico om door de gepokt en gemazelde Rutte vermorzeld te worden, zoals al zoveel politici voor hem is overkomen.

Trouwens, nu we toch naar politici zitten te kijken, rijst de vraag wat er nu zo fout is aan die persconferenties. Want fout zijn die persconferenties naar het gevoel van veel mensen. De enige betrokkenen die enig vertrouwen van de kijker genieten zijn de gebarentolken. De andere betrokkenen komen van de planeet Mars. Enige binding met de wereld en zeker met de Nederlandse samenleving lijkt hier niet meer aanwezig. Men praat niet tegen de mensen, maar over de mensen heen. Mensen zijn voor politici teruggebracht tot economische objecten zonder gevoel. Objecten waar je als staat over kunt praten en waar je oneindig veel heffingen en belastingen op kunt leggen. Objecten die gevaarlijk voor je carrière kunnen zijn en die je tot in het absurde in de gaten moet houden en moet controleren.

En toch komt er een Tipping Point )*. Rutte c.s. laden de samenleving langzaam maar zeker op naar een kookpunt. Er klinkt steeds meer geborrel in de snelkookpan. En dat tipping point wordt plotseling bereikt. Hoe? Dat is onvoorspelbaar en moet nog blijken. Maar Rutte speelt met vuur. Net als zijn collega's in andere landen. En als de massa in opstand komt, dan kun je beter dekking zoeken, want mensen in grote groepen raken alle rationaliteit kwijt en doen de gekste en meest onverwachte dingen die ze als individu nooit zouden doen. 
 
Rutte beloofde het volk een "nieuw elan". Laten we het eerst nog maar even afwachten. 

)* Een tipping point is een onverwachte omslag in een situatie door een oorzaak,  die vaak door een externe gebeurtenis in gang gezet wordt. Naar het boek van Malcolm Gladwell.
 

Morgen in Jetje's dagMorgen grijpen we eventjes terug op zaterdag jl. de tulpendag. Want in de bollenstreek draait alles om tulpen, nietwaar?

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts