Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

23 november 2021. Jetje geeft les

23 november 2021. Jetje geeft les

 

    Alles wat je goed wilt doen, moet je ook ergens kunnen leren;

    Het boek "Werken met een model" is speciaal voor modelfotografen, kunstenaars en modellenregelaars ontwikkeld;

    Vooral van een goede fotograaf kun je ook een hoop opsteken.

Je eigen kennis overdragen is leuk om te doen

Alles wat je serieus en goed wilt doen, en wat ook nog enige vaardigheid vraagt, moet je ergens kunnen leren. 

Dat eenvoudige uitgangspunt geldt ook in de wereld van het modeltekenen en de modelfotografie. Voor kunstenaars en fotografen geldt, dat ze de theorie natuurlijk in hun opleiding wel krijgen, maar vaak hoor je dat er best behoefte is om meer kennis uit de directe praktijk op te doen. 

Daarom ben ik al jaren geleden begonnen met het opzetten van workshops voor zowel modellen als fotografen. Voor docenten en modellenregelaars in de wereld van de kunstmodellen is ook gezorgd. Daar is een boek voor dat inmiddels ook de weg naar veel belangstellenden heeft weten te vinden.

Vandaag in Jetje's dag zet ik de mogelijkheden die ik in de aanbieding heb nog weer eens op een rijtje. Alle opleidingen zijn in principe één op één, dus problemen met coronaregels en dergelijke, waar veel workshops en cursussen last van hebben, heb ik niet snel.

Dit te meer daar ik alles in mijn eigen studioruimte organiseer. Alles is dus bij de hand. We zijn maximaal flexibel tijdens de les. Van oefenmateriaal tot eventuele apparatuur, accessoires of de koffiepot. En dat is ideaal als je in een niet al te lange tijd flink wat kennis over wilt dragen.

Die kennisoverdracht is vooral doen. We doen het samen. Ik doe dingen voor, jij doet met me mee. En ik kijk weer hoe jij het doet. Een betere en meer intensieve manier van lesgeven zul je niet vinden.

Cursus voor kunstmodellen

Vanaf het begin van mijn carrière als kunstmodel kreeg ik de vraag, waar ik het vak van model geleerd had. Want een vak is het gewoon, al onderschatten mensen die het nooit geprobeerd hebben het meestal schromelijk. En dan moet ik toegeven dat ik nooit een opleiding heb gedaan. Waarom niet? Er was gewoon niets. Geen cursus, geen workshop, geen boeken. Niets. Ik heb me daar nooit bij neergelegd en ben overal en nergens materiaal gaan verzamelen om mezelf te trainen en mijzelf zo alles eigen te maken, wat maar nuttig kon zijn.


Als ik zag hoe vol mijn agenda altijd was en hoe vaak ik "nee" moest verkopen op verzoeken om te komen poseren, dan werkte deze tactiek dus wel. De mond-tot-mond reclame deed hier extreem goed zijn werk.

Tijd voor workshops

Maar als er niets was op dat gebied, werd het dus hoog tijd om te zorgen dat er wél iets kwam. Een modellenworkshop van één dag waarbij we heel intensief aan de gang gaan, was het resultaat.

een blik in je toekomst als kunstmodel

Ik heb er daar bij naar gestreefd om de kosten laag te houden en relateer ze aan het gemiddelde bedrag dat je voor poseren vangt. Ik ga er daarbij vanuit, dat je vanaf de tweede les weer geld moet kunnen verdienen. De kosten liggen dus altijd lager dan twee gemiddelde modelsessies. Een binder met het nodige achtergrondmateriaal hoort bij de opleiding.

Ook een boek met voorbeelden van poses maakt daar deel van uit. En er is de mogelijkheid om ter plaatse een serie foto's voor je portfolio te maken. 

Uit ervaring weet ik wel dat het bezit voor goede voorbeeldfoto's heel belangrijk is. Je krijgt wel eens foto's van cursisten, maar die geven jou niet altijd even accuraat weer. Die foto's zijn heel leuk om een impressie van de sfeer te geven, maar geschikt als voorbeeldmateriaal zijn ze meestal niet. 


Een binder met achtergrond materiaal is inbegrepen



Cursus voor zich ontwikkelende fotografen

Het fotograferen van modellen is ook niet iets dat iedereen zo maar kan. Dat vraagt enerzijds natuurlijk kennis van de fotografische technieken, maar aan de andere kant ook kennis van de omgang met modellen. En eerlijk gezegd, daar schort het bij veel fotografen nog wel eens aan. Ze geven geen of nauwelijks aanwijzingen of ze gaan aan het micromanagen en geven je als model geen enkele ruimte. 

Zoals bij veel zaken ligt ook hier de waarheid in het midden en dat gaan we dan ook in een sessie van één ochtend samen bekijken. In de middag doen we dan een fotosessie waarbij we alles van de ochtend in de praktijk gaan brengen. In elk geval ga je als fotograaf dan ook met een set foto's de deur uit als een soort van tastbare herinnering.

Voor beginnende maar ook meer gevorderde fotografen, die zich verder ontwikkelen willen

Boek omgaan met modellen

Als je regelmatig workshops organiseert, dan krijg je ook vragen over boeken etc. Ook daar geldt weer, dat er nauwelijks iets is. Een aantal jaren geleden heb ik daarom op verzoek van een paar kunstenaars een boek geschreven dat helemaal op de omgang met modellen gericht is. Het boek dekt zowel de kunstmodellenwereld als de fotografie. Het loopt in de praktijk teveel door elkaar heen om daar twee boeken van te maken en de meeste zaken gelden in beide werelden.



Cover boek omgaan met modellen





Samen met een doorgewinterde fotograaf

Maar er zijn ook fotografen die workshops organiseren voor modelfotografie. En ook daar kan ik de nodige ondersteuning bij leveren vanuit mijn eigen vakgebied. Veel fotografen weten van mijn eigen workshops af en vragen mij om ook bij hen een bijdrage te leveren. 

Bijvoorbeeld studio Haaglanden in Leidschendam organiseert met een zekere regelmaat dit soort cursussen modelfotografie voor groepen. Vaak zijn deze opleidingen gericht op een bepaalde techniek, bijvoorbeeld het werken met low-key en high-key fotografie, dat dan ter plaatse wordt geoefend. 

Als je interesse hebt, dan kun je contact opnemen via de Facebookpagina https://www.facebook.com/Studiohaaglanden



Poseren met Jetje voor kunst en fotografie
 

Poseren voor groepen

Een heel aparte ervaring is altijd het poseren voor groepen, fotoclubs en fotoworkshops.
 
Al was het maar, omdat je je als model niet meer op één fotograaf kunt richten, maar dat je hier te maken hebt met meerdere fotografen, die allemaal hun eigen foto willen maken op hun eigen manier. 
 
Dat betekent het constant schuiven met de aandacht. 

Een actiefoto tijdens de workshop
Een actiefoto tijdens de workshop. Foto Evert Jan Westera

 

Bij deze workshop van Studio Haaglanden in Leidschendam ging het om de bekende low-key en high-key foto's. Bij een low-key is de foto overwegend donker en bij een high-key foto is deze overwegend wit.
 
Dat is iets anders dan helemaal donker of helemaal licht. Je kent misschien wel de oosterse theorie van Yin en Yang, waarbij iets pas donker is, als er ook iets lichts te vinden is. Iets is pas wit als er ook iets zwarts is. 

Low key foto
Low key foto van een cursist, Foto Astrid Janson

 

Voor veel fotografen is het goed kunnen maken van low-key en high-key heel belangrijk. Dit is voor hen het "echte werk". En dat is natuurlijk prima. Hoewel het niet echt moeilijk is om deze opnamen te maken, is het wel lastig om ze echt goed te maken. En dan is een opleiding zoals deze bij studio Haaglanden natuurlijk nooit weg.

High key foto van een cursist. Foto Johanneke Kriek


Dit soort dagen is meestal een mengeling van ontspanning en inspanning. Want hoewel de sfeer prettig informeel en ontspannen is, kom je als fotograaf toch ook om iets te leren. En iets goed willen leren kost inspanning.  Maar een goede docent weet deze balans wel te vinden.

En het model is wel lekker bezig. Foto Johanneke Kriek
 

Vanuit het oogpunt van het model is het in elk geval heel leuk om aan mee te werken. 



   

Mari Kapteijns

De mosbulten. Foto's en teksten zijn van Mari Kapteijns.

 
De dieren die hier grazen zorgen voor een natuurlijke structuur en voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Honden zijn niet toegestaan. Foto 12 november 2021

 
Ten behoeve van natuurontwikkeling werd binnen de contouren van het Haverven de bodem uitgegraven en hetzelfde gebeurde met de zuidrand van het Heikantven. Binnen de nieuwe plassen werden eilandjes uitgespaard. Het oorspronkelijke slotenpatroon is deels nog zichtbaar. In 2001 werd het gebied opgeleverd en is toegankelijk voor wandelaars.

 
Milieuschandaal
Helaas heeft hier, zoals op zo vele plekken in Nederland, een milieuschandaal plaatsgevonden. Al in 1984 heeft onderzoek, uitgevoerd in opdracht van burgemeester en wethouders van de gemeente Sint-Oedenrode, uitgewezen dat deze voormalige stortplaatsen "Mosbulten" en "Rijtvenweg" sterk verontreinigd waren met o.a. Benzeen, Tolueen, Cadmium, Kwik, Lood, Fenolen, Chloorbenzenen, Xylenen. Daar werd verder over gezwegen.

 
In het programma Twee vandaag van 18 juli 2001:
Ik noteer daar uit:
‘Op de voormalige stortplaatsen "Mosbulten" en "Rijtvenweg" heeft de gemeente Sint-Oedenrode jarenlang gevaarlijk afval gedumpt in strijd met de voorschriften uit hun Hinderwet vergunningen die op betreffende locaties rustten.’ Verder: ‘De toenmalige CDA-wethouder van de gemeente Sint-Oedenrode, tevens lid van de landinrichtingscommissie voor de ruilverkaveling, maakte zich schuldig aan grootschalige fraude bij het al dan niet als uitruilbaar aanmerken van "voormalige stortplaatsen" binnen de ruilverkaveling van Sint Oedenrode.’ 

 
De Mosbulten 12 november 2021



Morgen in Jetje's dag 
Donderdag is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de onderdrukking van vrouwen. En dat is toch ook iets waar ik wat aandacht aan wil schenken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts