Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

19 november 2021. Jetje bij het witte ritme van wapperende jaspanden

 

19 november 2021. Jetje bij het witte ritme van wapperende jaspanden

White Rhythm  van Robert S. Erskine


    Kunst kijken is altijd leuk, zeker als je een beetje achtergronden weet;

    De depressieve luchtfietser heeft de strategie van Rutte door!

    Apen en mensen verschillen niet zoveel van elkaar. Soms komen we treffende overeenkomsten tegen, maar Mari Kapteijns heeft ze wel mooi gefotografeerd en toegelicht.

White Rhythm van Robert S. Erskine

Als we over het wildrooster tussen de poort door, het duinlandschap van de "Zee van Staal" bij Wijk aan Zee in stappen, dan zien we in eerste oogopslag eigenlijk vooral roest. En rook, maar dat komt van de Hoogovens achter het beeldenpark. Nou ja, eigenlijk heet het Tata Steel tegenwoordig, maar je weet hoe dat gaat. Iedereen spreekt nog steeds van de Hoogovens. 




Tussen al die roestige beelden vallen twee beelden uit de toon. Een beeld opgebouwd uit blauwe platte platen en een soort overmaats witte harmonica. Over dat laatste beeld gaan we het vandaag hebben. Want die harmonica is White Rhythm  van Robert S. Erskine uit Engeland en is gemaakt in 1999.


Het is een beeld dat tot de verbeelding spreekt. Want inderdaad, wat is het nu eigenlijk? Hierboven spraken we over een harmonica, maar anderen zien er wapperend wasgoed in. Of een monsterlijk grote rups? Als iemand weet wat het voorstelt is dat natuurlijk de kunstenaar wel. Maar die gaat een heel andere kant op. Hij noemt White Rhythm een ‘City Piece’ ofwel een ‘stadsgezicht’. Dat is niet het eerste wat bij ons opkomt, maar goed. Laten we het daar op houden.


Hij schijnt op dit thema gekomen te zijn door de drukte op een zebrapad, door de overstekende mensen met hun flapperende regenjassen. Mogelijk is het beeld daarop doorgeborduurd? Kijken we hier niet naar een harmonica, een rups of wasgoed? Maar gewoon naar natte regenjassen? Het is wel een heel andere insteek.  


De collectie wapperende regenjassen, hoe dan ook tot stand gekomen, staat op één van de duintoppen in de Zee van Staal en valt daarmee dus lekker op. 


Eigenlijk zijn het twee reeksen van bolle, dan wel holle platen die aan elkaar zijn gelast en aan de uiteinden weer samenkomen. De voelsprieten die voor het rupseffect zorgen, zijn niet meer dan noodzakelijke steunen om het geheel bij elkaar te houden. 


In elk geval is White Rhythm een opvallend kunstwerk in de collectie die hier in de duinen bijeen is gebracht. In de fotoserie komen een flink aantal details goed tot hun recht.


Quote van de dag


quote van de dag




Hoog in de lucht, rustig voort pedalerend door het witte wolkendek, heeft uw luchtfietser alle tijd om de wereld onder hem te beschouwen en er over na te denken. En dan bekruipt hem wel eens een vreemde gedachte, waar hij dan tijdenlang op kan broeden. En zo dacht hij, één van de afgelopen dagen: "Wat zou ik doen als ik Rutte was?" Inderdaad, een rare gedachte. Want wie wil er nu Rutte zijn? Niemand toch? Nou ja, het schijnt dat Sigrid Kaag het graag zou zijn. Maar dat is dan ook een uitzondering.

Want als de luchtfietser Rutte was, dan zou er vooral op hem gestemd worden bij gebrek aan een alternatief. En zou de steun voor zijn beleid met sprongen omlaag gaan, omdat we in twee jaar corona-ellende nauwelijks verder gekomen lijken te zijn. Toen kon er niets. Nu kan er niets.

Een belangrijk probleem is natuurlijk, dat de Nederlander van nature een broertje dood aan gezag heeft. Mensen die vroeger nog onder de dienstplicht vielen en in het leger vooral geleerd hebben om twintig bier op een avond te drinken en om grof geld te pokeren, weten er over mee te praten. Eerbied voor gezag kennen wij Nederlanders totaal niet.

Op dat punt wijken we enorm af van de Duitsers, die al in de houding springen als ze iemand met een uniform denken te zien. Al is het de portier van de opera. Duitsers vinden gezag heerlijk. Vooral als er flink naar ze geschreeuwd wordt. "Jawohl" roepen ze dan terug en klappen de hakken van hun schoenen tegen elkaar. Maar goed, uw luchtfietser dwaalt even af. We hadden het over Rutte, waar maar niemand naar luisteren wil.

Nederlanders luisteren dus niet. En al helemaal niet naar een boa, die door veel mensen toch als een tragische, wat mislukte figuur wordt gezien. Politieagenten hebben misschien nog ietsje meer gezag,maar het is natuurlijk ook in de verste verte niet wat het zou moeten zijn. Ook die worden gezien als personen die vooral achterlichtjes controleren en met een lasergun mensen van achter een bushaltehokje betrappen die 3 km te hard rijden.

Kortom, als uw luchtfietser Rutte was, dan had hij erg weinig gezag. Hij zou het ook nooit krijgen. En er was eigenlijk ook niemand die in zijn opdracht wél gezag uit kon dragen. Wat nu gezongen? Uiteindelijk kwam er iemand met een geniaal idee. De Nederlanders onder druk zetten is lastig tot totaal onmogelijk. Maar je kunt ze wel treiteren en pesten. Bijvoorbeeld door ze te pakken op zaken als een borreltje pakken in het Café of een keertje uitgebreid te gaan Chinezen bij restaurant "Peking."

Natuurlijk, de Horeca draagt slechts tussen de twee en drie procent bij aan de verspreiding en het in stand houden van de epidemie. Te verwaarlozen dus. En toch zijn ze altijd als eerste aan de beurt bij maatregelen. Want je kunt de Horeca geweldig misbruiken als drukmiddel. "Luisteren jullie niet? Dom volk?" denkt Rutte vergenoegd bij zichzelf, "dan pak ik jullie wel indirect."
Dan is de Horeca de klos. Maar ja, iemand moet dat zijn. Dat is het leven nu eenmaal.

"Nee," dacht de luchtfietser bij zichzelf. Rutte zijn was toch ook niet alles. Misschien, heel misschien, was het baantje van een boa dan nog wel beter.  


 

De apen van Mari Kapteijns 

 
We zien hier regelmatig bijdragen van kunstenaar, schrijver en fotograaf Mari Kapteijns voorbij komen. Dat zijn veelal landschappen, maar Mari heeft nog een hobby en dat is het dierenleven in alle facetten. Ook daar worden mooie fotoseries van geschoten, waarvan hier een voorbeeld. Ook de teksten zijn van hem. 
 
 
 
 
Chimpansees (de grote chimpansee)
Verspreiding In Afrika, van Guinee tot West Uganda en Tanzania, in bossen en savannegebieden.

 
Mensapen
Chimpansees behoren tot de mensapen, net als bonobo's, orang-oetans, gorilla’s en de mens. Maar van deze drie soorten is de chimpansee het nauwst verwant aan ons: het DNA van een chimpansee komt voor 98% overeen met dat van een mens.
 
Voeding
De chimpansee eet vruchten, maar ook honing en diverse insecten zoals termieten en mieren en soms eten chimpansees ook vlees.
 
Intelligent
Het dier staat bekend om zijn hoge intelligentie. Een chimpansee maakt met gemak van een twijgje een hengel die hij vervolgens in een termietenheuvel steekt. Ook is een chimpansee in staat te onthouden welke groepsgenoot hem heeft geholpen een maaltje te bemachtigen. Ze delen de buit daarna eerlijk.
 

Bedreigde soort
De chimpansee is een bedreigde diersoort. De voornaamste bedreigingen zijn stroperij, verkleining van het leefgebied en infectieziekten. In sommige gebieden van Afrika is de jacht op chimpansees een belangrijke bron van handel.



Morgen in Jetje's dagIn het weekend geen Jetje's dag. Wel een samenvatting natuurlijk, want die blijken heel veel gelezen te worden. Maandag kijken we weer verder.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts