16 november 2021. Jetje's kleurige bestaan
Met lampen in felle kleuren kun je vrijwel onbeperkt combineren; |
||
De theorie van de kleuren wordt zichtbaar gemaakt; |
||
Deep work is werken in opperste concentratie wat verbazende prestaties mogelijk maakt. |
Een mens van kleuren
Ik ben iemand die van kleur en kleuren houdt. Dat weet iedere lezer van Jetje's dag, die mijn foto's goed bekeken heeft, inmiddels wel. Ik vind het leuk om bij de keuze van mijn kleding met kleuren te werken.
Versterkende en verzwakkende kleuren
De kleurenleer vertelt ons dat kleuren elkaar tegen kunnen werken of juist versterken. Zo is groen de complementaire kleur van rood. Dat betekent dat als we rode verf donkerder willen maken, dat we er groen aan toe moeten voegen. En omgekeerd. Maar als we een fel rood jasje op een foto nog wat roder willen laten lijken, dan moeten we er iets groens aan toevoegen. Een haarband bijvoorbeeld.
Kleurzuivere persglaslampen
Met wat begrip voor deze materie zien we ook, dat licht bij fotografie een flinke rol kan spelen. In mijn huisstudio heb ik flitsers, maar gebruik ik ook lampen, waaronder zogenaamde persglaslampen. Die zijn nog uit de tijd voordat deze door de deskundige politici van de EU in de ban werden gedaan om de ijsbeer te redden. Of iets in die geest. Gelukkig zijn deze lampen via internet nog normaal en volkomen legaal te koop buiten de EU. Want het zijn ideale lampen als je in je studio met kleuren wilt gaan experimenteren. Het grote voordeel van deze persglaslampen is namelijk dat ze vrij goed één kleur licht leveren.
Zuivere en complementaire mengkleuren
En als je mooi zuiver licht hebt, dan betekent dat ook mooie zuivere mengkleuren. En schaduwen in de complementaire kleur. Een groene lamp geeft een prima rode schaduw. Dat ziet er eerst gek uit, maar later besef je dat hier alleen de theoretische kleurenleer prima praktisch zichtbaar wordt gemaakt. Altijd leuk als theorie en praktijk samenvallen. Op de foto's bij dit artikel zijn deze effecten prima te zien. De complementaire kleur als schaduwkleur is vaak goed te zien, maar ook dat deze complementaire kleuren ook weer onderling gaan mengen,
De rode lamp achter mij levert een schaduw van mijn been op. En die schaduw is dan perfect groen geworden. Helemaal volgens het boekje. |
Kleuren en gevoel
Natuurlijk worden kleuren ook nog op een andere manier bekeken. Geel is zonnig en maakt blij. Rood is zowel vurig als waarschuwend. Zie het rode verkeerslicht en de rode knipperlichten bij de spoorbomen. Blauw is koud en steriel. Groen geeft rust. Allemaal interessante zaken, die vooral een rol spelen als je je huis opnieuw aan het inrichten bent en er wat meer kleur in aan wilt brengen.
Paradijsvogels
Voorlopig ga ik lekker door met kleuren. Regelmatig zie je oudere dames die wel paradijsvogels worden genoemd, vanwege hun kleurige verschijning. Wie weet ga ik met mijn voorliefde voor rare kledingcombinaties en felle kleuren ook die kan wel op.
Update
Ik ontving nog een fraaie bewerking van een eerdere foto die wonderwel past bij dit onderwerp en zeker bij de gebruikte kleuren. Het is van Mari Kapteijns die ook regelmatig foto's levert voor dit weblog. Heel leuk en dank je wel.
Quote van de dag
Waarom is geconcentreerd werken toch zo moeilijk?
Als we met een moeilijk onderwerp bezig zijn, bijvoorbeeld het maken van één of andere analyse of het leren van een moeilijk stuk theorie, dan spreken we slechts een klein deel van de hersenen aan.
Maar onze hersenen hebben een extreme capaciteit en laten zich niet zo gemakkelijk als vergrootglas of als een soort cameraobjectief gebruiken. Er komen allerlei prikkels binnen. We horen, of we het willen of niet en of we het ons bewust zijn of niet, duizenden geluiden om ons heen. De meeste geluiden filteren we uit, omdat we niet naar die tikkende klok willen luisteren.
Iedereen die wel eens een geluidsopname heeft gemaakt, weet wat een herrie een tikkende klok kan maken op je opname en hoeveel auto's je plotseling voorbij hoort rijden. Iets dat je daarvoor nog nooit had gehoord. Die geluiden neemt de microfoon wél op, maar onze hersenen filteren het automatisch allemaal weg.
Ook komen er naast geluiden nog allerlei andere prikkels binnen. Onze ogen vinden het te donker. Of te licht. Of je ziet allerlei zaken in je ooghoeken bewegen, die om aandacht vragen. De kat strijkt langs je benen. Je voelt je rug, omdat je niet lekker zit. En noem het allemaal maar op. Het aantal zaken dat voor prikkels naar de hersenen kan zorgen is gigantisch groot.
Keer op keer als een binnenkomende prikkel aandacht krijgt, zal deze het concentratieproces storen of zelfs volledig verstoren. Dat is nog daar aan toe, maar het concentratieproces moet ook weer volledig opgebouwd worden. Hopelijk dient zich in die tussentijd niet een nieuwe stoorzender aan. Want dan wordt het nooit iets met die concentratie en die analyse of dat leren van dat moeilijke stuk theorie kun je dan ook wel vergeten.
Het werken met volledige concentratie, dus met de optimale lenswerking, wordt door de Amerikaan Cal Newport "Deep Work" genoemd. Deze docent theoretische informatica heeft daar het nodige over gepubliceerd. En we lezen in zijn boek met dezelfde titel, dat één van de eersten die het nut van "deep work" inzag de psycholoog en psychiater Carl Jung was. Jung liet in Zwitserland op een afgelegen plaats een speciaal ontworpen woning bouwen, waar hij zich terug kon trekken om geconcentreerd te werken, ver weg van de hectiek van zijn drukke praktijk. Hier schreef Jung aan de vele boeken die hij gepubliceerd heeft.
En Cal Newport geeft veel voorbeelden van mensen die hun intellectuele hoogstandjes voor elkaar kregen in een dergelijk afgezonderde omgeving. Iets wat tegenwoordig niet zo heel eenvoudig meer te realiseren is, in een tijd waar elke vierkante meter ruimte telt.
Maar los daarvan, zijn er natuurlijk vele manieren om de concentratie te helpen. Het uitzetten van de mobiele telefoon en de computer met sociale media zijn veel gehoorde voorbeelden. Het probleem is echter, dat deze storende hulpmiddelen weer wél belangrijk zijn als we aan veel nieuwe ideeën en suggesties willen komen.
De oplossing ligt dus minder eenvoudig dan we op het eerste gezicht zouden denken. Een interessant onderwerp, want dat mensen die zich de kunst van "deep work" eigen gemaakt hebben tot heel bijzondere prestaties in staat zijn, is iets waar vriend en vijand van de theorie van "deep work" het wel over eens zijn.
Mari Kapteijns,
Deze foto's zijn gemaakt in november 2021 op het landgoed Nemerlaer met de Essche Stroom en de Nemer. De herfst en de herfstkleuren in hun volle glorie.
Meer werk van Mari Kapteijns is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/mari.kapteijns.54
Mari Kapteijns,
Meer werk van Mari Kapteijns is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/mari.kapteijns.54
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten