Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

6 oktober. Jetje bezoekt Doesburg

 

6 oktober. Jetje bezoekt Doesburg

     Doesburg is een leuk oud stadje dat zeker een bezoek waard is;

    De oude of Martinikerk domineert het stadsbeeld van Doesburg;

    De ligging aan de rivier heeft duidelijk een historisch stempel op Doesburg gedrukt.

Doesburg


Doesburg, een fraai stadje aan de rivier

De rivier de IJssel is de duidelijke oostgrens van de Veluwe. Een landstreek die altijd nog een speciaal plekje bij mij heeft, omdat ik toch op de Veluwe geboren ben en er tot mijn 18e altijd gewoond heb.

Doesburg


En op zich is het plotselinge einde van de Veluwe best vreemd. Ten westen van die IJssel vinden we de heuvels, bossen en heidevelden en ten oosten van de IJssel is dat ineens allemaal weg. Dan lijkt er een ander soort wereld, een veel vlakkere wereld te beginnen.

DoesburgAls we vanaf Arnhem langs de rivier die vlakke wereld in gaan, dan is één van de eerste plaatsen die we tegenkomen het oude stadje Doesburg. Eigenlijk is Doesburg in het westen helemaal niet zo'n bekende plaats. Veel mensen zullen er misschien wel eens van gehoord hebben, maar aanwijzen op de kaart wordt waarschijnlijk nog lastig. 

DoesburgEn dat is niet terecht en doet de stad Doesburg onvoldoende eer aan. Gelegen aan de rivier is de stad Doesburg al vele eeuwen oud. Dat is goed op de kaart te zien, waar de kenmerkende oude opbouw als vestingstadje langs het water direct opvalt. Ooit bestond Nederland vooral uit water. Wegen waren er nauwelijks en het verkeer tussen de delen van het land verliep via de rivieren. Alle steden van betekenis lagen dan ook langs die rivieren. Later zou dat leiden tot het samenwerkingsverband van de Hanzesteden. 

DoesburgDe naam Doesburg duikt op tussen 1053 en 1071. De wereld bestond in die omgeving toen vooral uit moerassen en hier en daar een zandheuvel. Die heuvels konden bewoond worden. Does of doze betekende moeras. En de toevoeging burg duidt op een versterking. Een kasteel, burcht of iets dergelijks. Doesburg begon te groeien. In 1273 ontving het stadsrechten en werd het een echte stad met ommuring en poorten. Straatnamen als Meipoortstraat en Koepoortwal verwijzen nog naar de plaatsen waar deze gestaan hebben.

Doesburg


De stad Doesburg kreeg ook het lidmaatschap van de Hanze in 1447. Ook dat handelsverband bracht de nodige welvaart in het middeleeuwse Doesburg. Rond 1700 werd de stad verder als vestingstad ingericht. En als gezegd, daar is nog het nodige van te vinden.

DoesburgAls je de stad inloopt vanaf de grote parkeerplaats bij de Koepoortwal dan is eigenlijk het eerste dat opvalt dat er zoveel grote huizen staan in een klassieke bouwstijl, die in de late middeleeuwen heel populair was bij de beter gesitueerde bevolking. Dit was vroeger een welvarend stadje geweest, dat wordt al wandelend naar het oude centrum al snel duidelijk. Dat centrum bevindt zich vooral rond de opvallende kerk. De oude of Martinikerk met zijn imposante toren beheerst eigenlijk het beeld van de stad. De kerk is bij de slag om Arnhem verwoest door de bezetters om niet als steunpunt of uitkijkpunt gebruikt te kunnen worden en is na de oorlog weer in volle glorie opgebouwd. 

DoesburgAls je die stad Doesburg goed wilt overzien, dan is een wandeling langs de rivier aan te raden. Daar zijn nog sporen van de oude havens terug te vinden. Deze havens worden duidelijk niet meer gebruikt en hebben inmiddels een horecabestemming gekregen. In het water liggen nog wat plezierjachten maar verder is het vrij rustig. 

DoesburgOnder fotografen is Doesburg vooral bekend vanwege de jaarlijkse fotografica beurs. Zoals zoveel openlucht activiteiten is ook deze beurs in 2020 en 2021 ten onder gegaan in de Corona beperkingen. Maar voor 2022 staat er op 21 augustus 2022 weer een beurs gepland. Via de website kun je als fotograaf op de hoogte van de openlucht Fotograficabeurs blijven of je zelfs inschrijven als deelnemer.


DoesburgAl met al is de stad Doesburg naar mijn idee zeker een bezoek waard. Het is een leuke stad om rond te kijken en er hangt een duidelijke eigen sfeer. Zoals altijd met sfeer is die moeilijk exact te duiden of te benoemen. Maar neem van mij aan, die sfeer is er gewoon. 

 

Doesburg
Quote van de dag


quote Doesburg

Quotes van de stad Doesburg zijn er niet veel te vinden. Maar van de kunstenaar Theo van Doesburg des te meer. Van Doesburg heeft niet alleen een behoorlijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van de Nederlandse kunst, maar heeft ook een indrukwekkende hoeveelheid opvallende uitspraken gedaan.

verbeter de wereld en begin bij jezelf


Over windmolens en windschermen


Ken je de zegswijze "als het hard waait bouwt de ene persoon een windscherm, maar de andere een windmolen?" Deze zegswijze komt voort uit de totaal verschillende manier waarop mensen met situaties en gebeurtenissen omgaan.
 
Molen in Kinderdijk
 


Kenmerkend daarbij is, dat situatie of de gebeurtenis in het geheel niet verandert. Die is voor iedereen gelijk. Wat er anders is, is de manier waarop mensen met die situatie of die gebeurtenis omgaan. En dan kan wat een kans voor de ene persoon is, wel eens een behoorlijk probleemgevalletje voor een ander zijn.

Een bekend voorbeeld van een situatie waar mensen heel verschillend op kunnen reageren is het krijgen van ontslag. Voor de ene persoon is ontslag een kans op eens iets nieuws te beginnen. Vaak is dat beginnen met een andere baan iets waar men al langer mee rondliep, maar waarbij men niet de kans kreeg om er iets mee te doen. 

Molen in Haarlem


Er liggen immers altijd wel verplichtingen en er zijn altijd redenen om te kiezen voor zekerheid. Lang leve het behoud van de huidige situatie. Je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt, zo horen we tenslotte regelmatig, nietwaar? Negen van de tien mensen kiezen toch voor die zekerheid. En dan blijkt bijvoorbeeld bij een ontslag uit een "vaste baan" plotseling die zekerheid heel wat minder zeker te zijn dan altijd was gedacht. Dan vallen alle argumenten om te blijven hangen in de huidige situatie plotseling weg. En liggen er van het ene op het andere moment allerlei mogelijkheden en kansen open.

Is een ontslag voor de ene persoon dus een drama waarbij alle gevoel van eigenwaarde met één klap wordt ingeleverd, voor de andere persoon is ontslag de unieke kans waar men eigenlijk al geruime tijd op liep te wachten. Sterker nog, er liepen beslist mensen stiekem op te hopen.

De kunst om eigenlijk elke situatie of elke gebeurtenis in winst om te zetten, is om altijd op zoek te gaan naar een aantal zaken:

Molen bij Kinderdijk


1. Wat heb ik nu geleerd van deze situatie of deze gebeurtenis?
2. Welke nieuwe kansen doen zich nu voor?
3. Op welke manier neem ik zo snel mogelijk actie om de situatie of gebeurtenis in winst om te zetten.

Inderdaad, dit is wel een heel andere insteek dan die waar veel mensen voor kiezen, namelijk een slachtofferrol of een zwelgen in zelfbeklag en zelfmedelijden.
Natuurlijk zijn dit hele menselijke eigenschappen en reacties. En het is helemaal niet vreemd als dat iemands eerste impuls of gedachte is. Maar het is vaak wel aan te raden om deze eerste reactie zo kort als je maar verwerken kunt, te laten duren. Het is een heel begrijpelijke en herkenbare maar zeer weinig productieve manier van reageren.


Probeer ook elke gebeurtenis van twee kanten te bekijken. Dat zijn het buitenaanzicht en het binnenaanzicht. Het buitenaanzicht is de meer objectieve kant, zoals een buitenstaander de gebeurtenis of de situatie ziet. Het binnenaanzicht is de beoordeling van de situatie vanuit je eigen achtergrond en situatie.

Die beide beoordelingen kunnen tot flink andere conclusies leiden en dus is het heel belangrijk om ze beide grondig te bekijken. De beste kansen liggen vaak verscholen in de combinatie van beide beoordelingen. 


Molen in GorinchemMorgen in Jetje's dag

Morgen gaan we naar de kerk in het nieuwe land. Ofwel naar de bomenkathedraal in Almere. Dat is één van de stukken landart die in Flevoland te vinden zijn.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team JetjeGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts