Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

20 september 2021. Piratendag


 

20 september 2021. Piratendag

Vandaag is het de piratendag ofwel de "Praat als een piraat" dag.  Klinkt dat wel een beetje serieus? Jazeker, vooral als je de herkomst van deze dag er bij neemt. De Praat-als-een-Piraat dag is namelijk een officiële feestdag bij de de Kerk van Het Vliegende Spaghettimonster

Piraten spelen een grote rol bij de religie van de de Pastafari, die bij de meeste mensen bekend is vanwege het feit dat de leden een vergiet op hun hoofd dragen als symbool. Het vergiet is gekozen vanwege het feit dat het handig is om gekookte spaghetti af te gieten.

Piratendag 2021

Volgens de Pastafari, de aanhangers van het geloof van het Vliegende Spaghettimonster, zijn piraten van huis uit goddelijke wezens. Het opwarmen van de aarde, aardbevingen, orkanen en andere natuurrampen waar veel mensen zich druk over maken en die anderen als een soort straf van hogere machten zien, zijn volgens de Pastafari allemaal directe gevolgen van het afnemende aantal piraten sinds de 19e eeuw. 

Piratendag 2021



En inderdaad is dat aantal piraten fors afgenomen, dus zo onwaarschijnlijk is het niet. Er worden wel vreemdere verbanden gelegd, bijvoorbeeld door de liefhebbers van complottheorieën. 

Hoewel in bepaalde delen van de oceaan, bijvoorbeeld voor de Afrikaanse kust, het piratendom nog lang niet is uitgestorven. Wel zijn ze veel beter en moderner bewapend. Net als de tegenstanders trouwens. Marineschepen van vele landen, geholpen met helikopters en drones, bestrijden deze piraten, vaak uit de hoek van Somalië.

Piratendag 2021


In de middeleeuwen was piraat gewoon een soort beroep. Natuurlijk had je de vrije jongens die voor eigen rekening een schip op de kop tikten en ter kaapvaart gingen, zoals men toen zei. Maar omdat in die tijd oorlogen zich vaak op zee afspeelden en ook nog op grote afstanden, waren piraten een waardevolle aanvulling op de eigen marine. Dus als een piratenschip een schip van de vijand aanviel en veroverde, werd er een oogje dichtgeknepen. De bekende Nederlandse gedoogcultuur (we verbieden alles, maar we controleren nooit of iemand zich er aan houdt) vierde ook in die jaren al hoogtij.

Had er nog iemand een probleem?



Bij sommige zogenaamde zeehelden was het onderscheid tussen respectabel marineman in dienst van de Republiek der Verenigde Nederlanden en een ordinaire piraat niet even duidelijk. Om pijnlijke verhalen te voorkomen is dit iets waar men het in de geschiedenisboekjes maar gewoon niet over heeft. Dat voorkomt gezeur met rechtszaken.

Bij een goede piraat gaat een borrel er altijd in








Quote van de dag


Piratendag



Poseren met Jetje voor kunst en fotografie
 

Bodypaint en fotografie

 
Schilderij schildert kunstenaar


Het maken van een schilderij is in principe heel eenvoudig. We nemen verf, een doek, een paar penselen, een onderwerp en schilderen dat onderwerp even op het doek. Nou, ja, misschien is het in de praktijk iets ingewikkelder dan dat, maar het komt er in grote lijnen wel op neer. 
 
Schilderij schildert kunstenaar



Fotograaf Evert Jan van Studio Haaglanden had hier echter een andere visie op. Na wat stevig omdenken deed hij het heel anders, namelijk het schilderij neemt het initiatief en schildert de kunstenaar. Kijk, dat is nog eens een afwijkende visie op het maken van kunstwerken.
 
 
Schilderij schildert kunstenaar



In feite is er sprake van een stukje bodypaint waarbij er niet zozeer een figuratieve afbeelding op het lichaam van het model wordt aangebracht, maar is er meer gebruik gemaakt van een soort abstract werk. Een abstract werk waarin de donkere groentinten heel goed uitgewerkt zijn.
 
Schilderij schildert kunstenaar



In elk geval is dit een stukje fotografie, zoals ik dat heel graag zie. Eens iets heel anders en het is mijn ervaring dat een andere aanpak bij deze fotograaf in hele goede handen is. Ik werk dan ook graag met hem samen.
 
Schilderij schildert kunstenaar

 
 

Morgen in Jetje's dag

Morgen is het Prinsjesdag, waarbij de regering ons weer allerlei fictie komt vertellen, waar ze in elk geval zelf geloof aan hechten. Althans, dat mogen we hopen. Ik ben eerst zelf maar eens gaan kijken op het plaats delict in Den Haag.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts