Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

21 september 2021. Prinsjesdag

  

21 september 2021. Prinsjesdag

 

Het is Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Het is de dag dat het parlementaire jaar door het staatshoofd wordt geopend. Er is een rondrit waarbij vorst en onderdanen naar elkaar zwaaien, er is een toespraak van de Koning waarbij nooit echt duidelijk is of hij nu gelukkig is met wat hij zeggen moet. Uiteindelijk is zijn toespraak door ambtenaren onder leiding van de Minister President geschreven, en moet je dus maar afwachten wat er in staat. 

Ik oefen alvast voor Paleis Noordeinde
Alvast even oefenen bij paleis Noordeinde

 

Prinsjesdag is de enige dag in het jaar dat Koning en Koningin op de troon plaats mogen nemen en de toespraak wordt dan ook niet voor niets de troonrede genoemd. Deze troon is trouwens speciaal gemerkt met de letters WA die in elkaar verweven zijn. Vanaf de eerste Prinsjesdag van Koning Willem-Alexander op dinsdag 17 september 2013, is dit huidige houtsnijwerk in de troon verwerkt. Het zal wel bedoeld zijn om te voorkomen dat er iemand anders op de troon gaat zitten. Het woord troon komt trouwens uit het Grieks, van het woord thronos.

en op de hoek van de Kneuterdijk
... en op het hoekje van de Kneuterdijk...

 

En dan hoort natuurlijk de rijtoer van de Koning en de Koningin bij Prinsjesdag, die start bij paleis Noordeinde om een half uurtje later te eindigen op het binnenhof bij de Ridderzaal. Een rit met enkele koetsen en veel ceremonieel geklede militairen, meestal te paard. Voor de paardenliefhebber is het echt een geweldige dag.

en verder langs het Lange Voorhout
... en verder nog een paar keer op het Lange Voorhout


In feite hebben we het hier bij Prinsjesdag over een heel groot toneelspel voor heel veel acteurs, waarbij elke acteur een nauwkeurig voorgeschreven rol speelt die in allerlei protocollen is vastgelegd. Het is een jaarlijks ritueel en als het een keertje niet gebeurt, dan is er eigenlijk ook niets aan de hand.

en verder langs het Lange Voorhout



Toch trekt het toneelstuk een grote schare kijkers uit het gehele land, waarbij sommigen al in de vroege uren langs de route staan om maar niets van het schouwspel te hoeven missen. 

en verder langs het Lange Voorhout



En verder gaat het leven in de stad Den Haag verder alsof er helemaal niets aan de hand is. Ik was vroeger voor mijn werk veel in Den Haag en hoewel ik op een paar honderd meter afstand moest zijn, merkte je er eigenlijk niets van. Er was misschien wat meer politie op straat. Maar alles en iedereen ging gewoon zijn of haar gang en deed dezelfde dingen die men normaal ook deed. Je had altijd het gevoel dat het meeste gewoon aan de mensen voorbij ging en dat ze wel iets anders te doen hadden dan naar een rijtoer te kijken en naar een voorgekauwde politiek verantwoorde toespraak te luisteren.

en verder langs het Lange Voorhout



Kortom, hoewel de media het idee geven dat de hele stad Den Haag met Prinsjesdag op zijn kop staat is er eigenlijk buiten een heel klein gebied verder nauwelijks iets van te merken.

En verder is het natuurlijk van het grootste belang dat de mensen die plezier in dit jaarlijkse festijn hebben, dat plezier vooral blijven houden. Waarom zou je hen hun jaarlijkse feest en tradities onthouden? Het is wat dat betreft altijd redelijk voorspelbaar en onschuldig. Het hoort er een beetje bij. Laten we het daar maar op houden. Het geeft de indruk van uitbundigheid. Maar het gaat aan de meeste mensen volkomen voorbij. Wat dat betreft past Prinsjesdag uitstekend bij de Nederlandse volksaard en de manier van denken. Het Nederlandse motto is niet voor niets al eeuwenlang "Doe nu maar gewoon dan doe je al gek genoeg."



Quote van de dag





Poseren met Jetje voor kunst en fotografie

 

De geur van geld


"Goedemorgen bakker, mag ik een heel bruin?"
"Alstublieft, dat is dan €1,75."
"Kost dat brood geld dan? U vind het toch juist zo leuk om brood te bakken?"


Is het bovenstaande een absurde dialoog? De meeste mensen zullen vinden waarschijnlijk van wel. En ze zullen het volkomen normaal vinden, dat we de bakker gewoon betalen voor een brood. En dat is helemaal onafhankelijk hoe leuk de bakker zijn werk vindt.

Gek genoeg ligt dat bij veel kunstvormen heel anders. Eind augustus kwam bijvoorbeeld in het nieuws dat de artiesten die optraden bij de formule 1 races in Zandvoort daar niet voor werden betaald. Ééntje pikte dat niet en zocht de publiciteit. En daar hoorde je ook nog de nodige geluiden dat het toch logisch was dat je niet betaald werd als je zo'n kans voor een optreden kreeg. Zou men de leverancier van broodjes gevraagd hebben om gratis te leveren, dan zou het als absurd gezien zijn.

Iemand die iets in de kunst doet, die doet dat volgens veel mensen omdat hij of zij het leuk vindt en verder niet. Dat je er een boterham mee bij wilt of zelfs moet verdienen doet er niet toe. Je mag blij zijn dat je gevraagd bent. Het is een hele eer.

Ik heb een flinke tijd gewerkt als kunstmodel en daar kwam je het gratis werken ook wel tegen. Ook daar ben ik na een tekensessie wel eens verbaasd aangekeken als ik om de betaling vroeg. Kennelijk werd ook het werk van een kunstmodel door sommigen gezien als iets dat iemand heel leuk vond om te doen en dat het genoegen om daar te komen poseren al voldoende beloning was.

Dat je ook als model soms flink wat kosten moest maken deed er dan ook niet toe. Treinen werden geacht gratis te rijden en auto's liepen op benzine die je gratis bij de pomp af kon halen. Zoiets werd kennelijk gedacht.

Ook in de fotografie komen we het gratis werken tegen. Op veel internetsites wordt fotomodelwerk op TFP basis aangeboden. Die afkorting staat voor Time For Print. Het wil zeggen dat noch de fotograaf, noch het model betaald worden voor hun werk. Ook reiskosten worden niet betaald. Nu is dat TFP een prima concept voor beginnende fotografen en modellen. Maar als je zoals ik wat verder gevorderd bent, dan kan het wt mij zelf betreft eigenlijk alleen onder een paar omstandigheden, namelijk":

1. Het gaat om een beginnend fotograaf.

Dat doe ik wel, want iedereen moet het vak kunnen leren. Maar dan vraag ik wel een vergoeding. En ook bij een gevorderde fotograaf op grotere afstand vind ik een tegemoetkoming in de reiskosten wel op zijn plaats. Een treinkaartje kost tegenwoordig al snel twee tientjes enkele reis en ook de benzine is verre van gratis.

2. Ik kan de foto's gebruiken voor Jetje's dag. 

Dan zie ik het werk van de fotograaf en de foto's als mijn beloning en dan ga ik meestal wel met werken op TFP basis akkoord.

3. Ik vind de shoot op zich leuk om te doen. 

Soms komt er een fotograaf met een leuk idee dat ik op zich voldoende interessant vindt om het te doen. Dan doe ik het puur voor mijn plezier en dat kan ook voldoende voldoening geven en als beloning dienen. Op sommige locaties is het leuk poseren en dan voelt een dagje fotograferen soms echt als een dagje uit.


Dus inderdaad kan het bij één van die drie mogelijkheden best voorkomen dat ik voor mijn werk niet betaald wordt, maar dan is dat wel met goedvinden van alle partijen. En niet omdat iemand er van uitgaat dat modelwerk altijd wel gratis kan. Want dat is toch wel een wat kromme manier van denken in deze dure tijden.



Morgen in Jetje's dag

Wie houdt er nu niet van chocolade? En zeker als het dan ook nog witte chocolade is? Morgen, 22 september is het de dag van de witte chocolade. Een wat zachtere en ook vaak zoetere variant van de normale pure en melkchocolade. En dat is een prima reden om er op Jetjes dag eens wat aandacht aan te schenken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts