Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

17 september 2021. Dag van de Countrymuziek


17 september 2021. Dag van de Countrymuziek

 

Vandaag is de dag van de countrymuziek. Countrymuziek is een muzieksoort die zijn oorsprong vindt op het platteland van de Verenigde Staten. De instrumenten die bij de countrymuziek gebruikt worden zijn relatief simpel. Veel gebruikt zijn de gitaar, de steelgitaar, de banjo,  de viool ofwel de fiddle en drums. De countrymuziek wordt veel gebruikt als dansmuziek, voor de typische westerndansen, in Nederland ook wel bekend onder de naam line dance. 

Dag van de countrymuziekDe teksten zijn voor een deel gebaseerd op al bestaande en oudere volksmuziek, maar de bekendere zangers schreven hun eigen songs. De "hoofdstad" van de countrymuziek, als je dat zo mag noemen, is Nashville in de staat Tennessee. Een paar bekende zangers uit de countrymuziek zijn Hank Williams, Buck Owens en Johnny Cash.

Dag van de countrymuziek


Over die laatste zanger gaan we het vandaag in dit artikel van Jetje's dag hebben. Er zijn niet veel betere vertegenwoordigers van de countrymuziek te vinden op deze dag van de countrymuziek.

Een introductie van Johnny Cash vinden we eigenlijk in één van zijn bekendste nummers, The Man in Black.


Dag van de countrymuziek


Johnny cash - Man in black


Well, you wonder why I always dress in black,
Why you never see bright colors on my back,
And why does my appearance seem to have a somber tone.
Well, there's a reason for the things that I have on.
Hierin legt hij uit dat zijn ideaal is om het leven van vooral de gewone man die in de verdrukking geraakt is, te verbeteren. En zolang er nog mensen rondlopen die tussen de wal en het schip zijn gevallen, zal hij in het zwart gekleed gaan. Toen hij overleed was hij trouwens nog steeds zwart gekleed...


Dag van de countrymuziekAl in zijn kinderjaren (hij is geboren in 1932) was Johnny Cash gefascineerd door de muziekstijl. Maar pas in zijn diensttijd in Duitsland kocht hij een gitaar en ging eigen nummers spelen. En ontdekte toen, zoals zoveel musici die later bekend werden, dat er geen muziekstudio of platenlabel hem zag staan. Een lot dat ook de Beatles en Elvis al was overkomen. Uiteindelijk gaf het platenlabel Sun Records hem een kans en de nummers Hey Porter, I walk the line en Folsom prison blues braken direct door en werden grote hits. 


Dag van de countrymuziek


The Tennessee two

Met zijn begeleidingsband "The Tennessee Two" en later "The Tennessee Three"  toen een drummer werd toegevoegd, was Johnny Cash mateloos populair, maar als zoveel artiesten had hij problemen met de roem en het zware bestaan dat vooral uit reizen bestond. Uiteindelijk wist hij de inzinking te boven te komen met hulp van zijn vrouw, June Carter.

Dag van de countrymuziek


Zat Johnny Cash inderdaad in de gevangenis?

Johnny Cash trad veel op voor gedetineerden in gevangenissen. De Elpee "San Quentin" is live opgenomen in de in de USA zeer beruchte gevangenis met dezelfde naam. Het album is één van de grootste successen van Cash geworden. Deze optredens leidden tot geruchten dat Cash in zijn moeilijke periode zelf in de gevangenis had gezeten, maar dat is niet waar. Het is niet meer dan een gerucht, dat waarschijnlijk uit commercieel oogpunt nooit echt fanatiek werd tegengesproken. Maar het was wel een bekend feit dat Cash zich het bestaan van gedetineerden sterk aantrok en het gevangenisbestaan is in meerdere songs verwerkt. Bijvoorbeeld in:

Folsom Prison Blues


I Hear The Train A-Comin'; It's Rollin' 'Round The Bend,
And I Ain't Seen The Sunshine Since I Don't Know When,
I'm Stuck At Folsom Prison And Time Keeps Draggin' On.
But That Train Keeps A-Rollin'
On Down To San Antone.

Johnny Cash overleed uiteindelijk aan de gevolgen van suikerziekte op 12 september 2003. Hij heeft een indrukwekkende discografie achtergelaten. Veel artiesten zeggen direct of indirect door hem beïnvloed te zijn. 


Dag van de countrymuziek


Rhinestone Cowboy

Naast de traditionele country- en westernmuziek kwamen er natuurlijk ook allerlei onderstromen. Zo ontstond er, eveneens in Nashville, een onderstroming, waarbij zoveel mogelijk glitter en vreemde frutsels een belangrijke rol speelden. Hoe meer glimmers en glitter, gecombineerd met felle kleuren, hoe beter het was. Hier was beslist geen "Man in het zwart" meer te vinden. Naar de de gebruikte sieraden en andere glimmers noemde deze stroming zich de "Rhinestone cowboys" en ze werden onder meer bezongen door countryzanger Glen Campbell.

Nou houd ik wel van een beetje uitbundigheid. Dus als ik in Jetje's dag een eerbetoon aan Johnny Cash wil maken,a dan ligt een "Woman in black" natuurlijk voor de hand. Maar aan de andere kant mag wat schitter en glim van mij ook wel, dus heb ik het gecombineerd en het resultaat is op de foto's terug te vinden.Quote van de dag

quote countrymuziek
 

Met jetje's dag op stap
 

Jetje bezoekt het polderland

Groene hart van de Randstad


Het is plat. Het is groen. Heel groen. Het is leeg, alleen hier en daar een weiland met een paar koeien. Tussen die koeien hebben we op een aantal plaatsen nog wat rood contrast. Het contrast van één van de vele wipwatermolens die we in deze hoek van Nederland terugvinden. Deze hoek van Nederland wordt begrenst door Leiden, Haarlemmermeer en Alphen a/d Rijn. Het is het gebied van het Braassemermeer en het platteland daar om heen.

Groene hart van de Randstad


Het is een uitloper van het zogenaamde Groene hart van Nederland, een gebied dat door politici en planners van de provincie tot ieders verbazing nog steeds is leeg gelaten. Iedereen verwacht eigenlijk dat het op een gegeven moment wel mooi geweest is en dat de diverse lagen aan overheden het niet meer trekken en het vol gaan bouwen. 
 
Groene hart van de RandstadTenslotte is er onwijs veel vraag naar huizen. Of beter gezegd, naar huizen die nog iemand kan betalen en dat worden er inderdaad steeds minder. De bevolkingsgroei van Nederland is heel sterk en dat jaagt de vraag naar huizen aan. Daarnaast is geld lenen vrijwel gratis. Dat lokt nog veel meer mensen met een koopvraag naar de huizenmarkt. Dat die zee aan geleend geld ooit een keer terugbetaald moet worden is iets waar de meeste kopers maar liever niet aan denken. Dat zou het sprookje van het eigen huis maar verstieren. 

Groene hart van de Randstad


Intussen hebben we hier nu nog de mogelijkheid om te lopen en heel veel te fietsen. Je ziet hier en daar meer fietsers dan auto's. Wat voor de luchtkwaliteit natuurlijk niet slecht is. Ik ben benieuwd hoe lang het nog stand blijft houden. Veranderen kunnen we in Nederland als burger niets. Dus meer dan afwachten wat men in petto heeft zit er niet in.
Groene hart van de Randstad


 

Morgen in Jetje's dag
Het is weer weekend. Dus geen Jetje's dag, behalve dan een samenvatting. Maar wisten  jullie dat die nog meer lezers trekken dan de dagelijkse artikelen? Grappig nietwaar? Maar in elk geval wens ik alle lezers een heel fijn weekend en tot maandag.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Jetje op fotografiesite Purpleport

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts