Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 april. Jetje's dropdag

12 april. Jetje's dropdag

 

12 april. Jetje's dropdag

Drop is een bekende lekkernij

Wie lust het niet? Je komt niet zo heel veel mensen tegen, die geen drop lusten. Sterker nog, je komt wel mensen tegen die er min of meer aan verslaafd zijn. Nou zal het nuttigen van een paar dropjes niet zoveel kwaad kunnen, maar er zit veel suiker in en voor mensen die er gevoelig voor zijn, kan het flink de bloeddruk opjagen. En dat is aanzienlijk minder gezond. 


12 april. Jetje's dropdag


Drop is niet echt typisch Nederlands

Drop wordt als typisch Nederlands gezien, maar helemaal waar is dat niet. Maar ga er in het buitenland maar eens naar zoeken, het is niet of nauwelijks te vinden en al helemaal niet in de variëteit en sortering waarin het hier te vinden is. Waar hebben ze het tenslotte over dropveters, schoolbordkrijtjes, kokindjes, honingdrop, harlekijntjes, winegummen, griotten, laurierdrop, dropsleutels, amsterdammertjes, brussels manneke, muntdrop, Zaanse drop, matjes, dropvissen, Engelse drop, dropstaafjes, katjesdrop, berendrop, boederderijdrop, boerenklompjes en dropkrakelingen? Nederlanders zijn nu eenmaal enorme dropeters en dat vindt je in het buitenland veel minder. We eten gemiddeld twee kilo per persoon per jaar


12 april. Jetje's dropdag


De basis van drop

De wortels van de zoethoutplant, is het houtachtige materiaal dat wij inderdaad ook als zoethout kennen. De zoethoutplant  groeit in warme landen. In de wortels van de zoethoutplant vinden we een stof terug, die glycyrrhizine wordt genoemd. Het is deze glycyrrhizine, die drop zijn typische smaak geeft.


12 april. Jetje's dropdag



De wortels worden van de struikachtige zoethoutplant geknipt, waarna de struik weer in de grond gestopt wordt. De wortels groeien dan gewoon weer opnieuw aan. De afgeknipte wortels worden in de zon gedroogd. De gedroogde wortels worden gemalen en met water wordt er een soort pap van gemaakt. Deze pap is na indikking de basis van drop en het ingedikte mengsel wordt blokdrop genoemd. Het heeft dan nog nauwelijks smaak. Dat wordt door de dropleveranciers later wel geregeld.

12 april. Jetje's dropdag

De oorsprong van drop

Drop is ook zeker geen Nederlandse uitvinding, zoals veel mensen denken, hoewel de echte oorsprong ook niet 100% bekend is. Er zijn bijvoorbeeld in het graf van de Farao van Egypte, Toetanchamon, al wortels van de zoethoutplant gevonden. En dit was al 3000 jaar geleden! Kennelijk had men toen wel al kennis van de mogelijkheden van zoethout. Ook Alexander de Grote schijnt op zijn veroveringstochten al zoethout meegenomen te hebben, maar dat was dan meer tegen de dorst. 

12 april. Jetje's dropdag



De dropvorm die we nu kennen is uitgevonden door ene Giorgio Amerelli, een Italiaan. Ook in Engeland werd een dropvorm bekend, maar dan als medicijn tegen maagklachten. Omdat hier suiker aan toegevoegd werd, ging dit al meer op onze hedendaagse drop lijken. 


12 april. Jetje's dropdag


Enorme sortering

Inmiddels is drop niet meer van de snoepafdeling van de supermarkt weg te denken. Tientallen soorten drop in allerlei smaken en vormgeving zijn er te vinden.

Ook hier bij Jetje's dag mogen we graag wel eens een dropje nemen. Maar zoals alles, met mate. Zodat het leuk blijft. En maar niet hopen dat de regering ons weer eens gaat beschermen en de drop duurder gaat maken, of zelfs helemaal gaat verbieden.  Ze zijn er toe in staat.


Quote van de dag








 
 

 

De 90% beslissingsregel


Veel mensen die een beslissing moeten nemen, gaan er dan van uit dat de kans op goed of fout toch ergens rond de 50% ligt en als ze er dan een goed gevoel bij hebben, dan wordt het al snel meer dan 50%. En gewend als we zijn aan democratische besluiten, wordt het dan een "Ja".

Gaan we ons verder verdiepen in de meer wetenschappelijke manieren van beslissen, dan stuiten we al snel op de zogenaamde 90% regel. Die regel wil zoiets zeggen, dat iets altijd minimaal 90% goed moet zijn om gekozen te worden. Is er meer dan 10% niet goed, dan halen we de 90% niet en wordt het automatisch een "Nee".

Dat klinkt als een vrij drastische manier van beslissen en in zekere zin is het dat ook wel. Maar het is wel een techniek, die voorkomt dat we achteraf toch met het gevoel zitten, dat er iets niet deugt en dat we wellicht verder hadden moeten kijken.

In de wereld van de human resources komen we het nog wel eens tegen. Een kandidaat voor een baan heeft heel veel vóór. Hij of zij voldoet bijna aan alle eisen. Bijna! En bij veel bedrijven die veel personeel aannemen, wordt het dan automatisch een "Nee". Tot grote verbazing meestal van de kandidaat, die immers aan zoveel gevraagde eigenschappen voldeed.

Als er een kandidaat uit een groep gekozen moet worden, dan is een goede manier om ieder lid van de groep een score tussen de 1 en de 10 te geven. Iedereen met een 9 of een 10 gaat door. Soms is de 8 nog een twijfelgeval, waar nog eens door een onafhankelijk iemand naar gekeken wordt, maar de kans dat de "8" het gaat redden is niet groot. Kortom, een manier van selecteren, die op andere manieren bijna niet te doen is, zeker als we het hebben over een hele grote groep.

Zeker in een wereld waar de 5,5 en 6- als belangrijke cijfers worden gezien, leidt een dergelijke aanpak tot heel veel afvallers. En dat wordt nog wel eens als een groot nadeel van de 90% regel gezien. Maar het is toch wel voor te stellen, dat bedrijven die veel keuze hebben, altijd zullen proberen om de allerbeste kandidaten binnen te halen.



Waar je ook goed drop bij kunt eten, is bij een potje pokeren. En laten we dat nu net morgen eens gaan doen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts