13 april. Poker op scrabbledag


13 april. Poker op scrabbledag

 

Even schudden

Pokeren op scrabbledag

Eigenlijk is het vandaag scrabbledag. Je weet wel, mooie woorden als ruimtestationsklokkenmakeropleidingsinstituut neerleggen op het bord, die heel veel letterwaarde en woordwaarde opleveren. Of wordfeud spelen op de mobiel. Dat is ongeveer hetzelfde.


Couperen? Dat kan


Bij Jetje's dag doen we al genoeg met letters

Nu kan niemand zeggen dat we hier bij Jetje's dag niet veel met letters werken. En dus vond Jetje het zelf een tijd voor iets anders, dan die eeuwige letters en heeft besloten, maar eens een stevige pot te gaan pokeren. En dan niet zo'n slappe hap met een paar kwartjes, nee, echt met lekkere bedragen. Dat zoetsappige laten we aan het zoethout van de drop van gisteren over. 


Dat is wel een goede start
Dat is wel een goede start


Het wilde imago van poker

Kortom, we gaan eens een goede pot pokeren. Poker heeft een duidelijk wilder imago, dan bijvoorbeeld het meer elitaire "bridge" en het meer volkse "Klaverjassen", hoewel het beide ook leuke kaartspellen zijn om te doen. Dat imago is voor een groot deel gevormd door Westernfilms, waarbij de held en de schurk niet zelden tegenover elkaar komen te zitten. Waarbij de held uiteraard altijd de Royal Flush binnenhaalt en uiteindelijk de schurk in een shootout naar een andere wereld helpt.

Een filmpje om de sfeer te proeven 


 

Poker komt van oorsprong uit New Orleans

Het spel is ook in de Verenigde Staten ontwikkeld en wel in New Orleans. Wie in die plaats wel eens 's avonds in Bourbon Street gewandeld heeft, voelt dan wel aan, dat een spel als poker hier een vruchtbare bodem gehad moet hebben. Vooral in Bourbon Street vinden we gewoon alles wat ergens anders verboden is. Later werd het spelen van poker wat minder een sport voor outlaws en werd het meer een toernooispel. Ook vond poker zijn weg naar de casino's van Las Vegas. Het is namelijk een ideale sport om mee te gokken.  Eens kijken wat we nu hebben
Eens kijken wat we nu hebben

Pokeren achter een beeldscherm

Een aantal jaren gelden was poker plotseling heel populair op het internet. Je kon gemakkelijk online meespelen. Waar je vroeger een ploegje mensen moest hebben, die een potje poker met jou wilden spelen, nu was het een kwestie van inloggen met het juiste userid en password. 

Beginners stonden er om bekend veel te winnen. Maar dat kwam vooral omdat de ervaren spelers ze niet konden volgen. Toen dat eenmaal wel het geval was, werd de geldstroom een kwestie van éénrichtingsverkeer van beginnende naar ervaren spelers. En toen was de lol er al weer snel vanaf.

Naar onze mening gaat er dan wel een enorm stuk charme van het pokerspel verloren.


We gaan all-in
We gaan all-in

Bij pokeren is face-to-face van het grootste belang

Poker moet je voor de echte charme en de sfeer echt face-to-face spelen. Je moet je tegenstanders letterlijk in de ogen kunnen kijken, al zullen de meesten er wel voor zorgen, dat dit niet al te eenvoudig wordt. Maar poker leeft daarmee oneindig veel meer, dan dom achter een computerschermpje te zitten muisklikken. Na een enorme opleving aan het begin van deze eeuw is poker op de computer misschien niet helemaal uitgestorven, maar echt zo populair als toen is het zeker niet meer. Ook de nodige bemoeienis van de overheid die als gewoonlijk de pokerspelers weer eens tegen zichzelf in bescherming wil nemen, speelt een grote rol.

Kijk, daar kun je nog wel iets mee
Kijk, daar kun je nog wel iets mee

Online volgen van toernooien

De grote toernooien die nog wel gehouden worden, zijn vaak online te volgen. En zeker voor mensen die hun spelniveau verder op willen voeren, is het zeker aan te raden eens een dergelijk toernooi te bekijken.

Nou, tijd om te schudden, te couperen en te delen! Wie gaat er mee omhoog en wie fold'm? Kortom, We gaan vandaag eens een pot pokeren bij Jetje's dag.
 

 


Quote van de dagModeltekenen wordt geleidelijk aan weer mogelijk


Langzaam maar zeker wordt het covidspook wat doorzichtiger. En ooit zal het ook wel weer ongevaarlijk worden. Het heeft in elk geval in de wereld van het modeltekenen veel stilgelegd.

Op dit moment doe ik niet veel meer aan poseren voor tekenclubs en dergelijke, maar ik maak twee uitzonderingen, die heel nauw met elkaar samenhangen. Dat zijn "dynamisch modeltekenen" én poseren voor animatieklassen.

Modelwerk voor animatieklassen

Een model voor een animatieklas moet zeer korte standen aan kunnen nemen en die binnen enkele seconden wisselen. En dan moet elke stand bij voorkeur vier keer exact hetzelfde worden aangenomen, zodat de studenten van vier richtingen de stand vast kunnen leggen. Dat vraagt best wel wat van zowel tekenaars als model. Met dat verschil, dat je als model meestal een dag bezig bent, waarin je met meerdere tekenklassen te maken hebt. Kortom, je bent echt wel blij als je 's avonds in de trein uit kunt rusten. Maar deze snelle manier van poseren is wel buitengewoon leuk om te doen. En daarmee de moeite en de investering waard.

Dynamisch modeltekenen

Buiten de wereld van de animatie vinden we bij tekenclubs en dergelijke de wereld van het dynamisch modeltekenen terug. Daar vinden we eveneens de hoge snelheden die bij de animatie-opleidingen een rol spelen. De echte fanaten bij tekenclubs werken met poses van 20 seconden. In die tijd kun je de nachtwacht niet in naschilderen, maar dat is gelukkig ook niet de bedoeling.

De essentie van een stand

Als tekenaar richt je jezelf helemaal op de essentie van de stand. Een paar lijnen zijn voldoende. Je concentreert je op het gewicht, de gewichtsverdeling en de voornaamste lijnen van het model en die geef je dan bliksemsnel weer. De tekenaar heeft geen tijd om na te denken en de tekening kan dus eigenlijk niet anders dan spontaan zijn.  

En inderdaad, ook die manier van tekenen en poseren is heel vermoeiend en dat is waarschijnlijk de reden dat er clubs zijn die laaiend enthousiast over deze manier van tekenen zijn en er zijn clubs, die er niet veel van hebben moeten. Nou ja, we leven gelukkig in een vrij land en iedereen moet doen wat hij of zij leuk vindt nietwaar?

een normale versus een dynamische stand

Overdreven houdingen

Bij dynamisch modeltekenen hebben we niet alleen te maken met snelheid. Ook is het van belang om de houding te overdrijven. Alleen met overdrijven, kun je de bovengenoemde aspecten duidelijk genoeg neerzetten. Dat vraagt best wel een vorm van training en die regel ik dan ook regelmatig voor modellen die zich deze interessante manier van werken eigen willen maken. 
 
Daarbij worden bijvoorbeeld onderstaande boekjes gebruikt.

Masterclass dynamisch modeltekenen


Meer informatie

Op de websites is meer te vinden over dynamisch modeltekenen en over de masterclass die er bij hoort. (links staan onderaan). Iemand die belangstelling heeft kan altijd even bij mij informeren. En dat geldt natuurlijk ook voor tekenclubs die deze manier van werken aandurven. 

masterclass dynamisch modeltekenen

Meer over dynamisch modeltekenen

Meer over de masterclass dynamisch modeltekenen
Morgen i sroze dag. Dan is alles roze om diverse minderheidsgroeperingen te ondersteunen. En daar doen we bij Jetje's dag natuurlijk graag aan mee.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts

Zoeken in deze blog