Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

9 april. Jetje's boekendag

9 april. Jetje's boekendag

Boeken heb ik nog wel een aantal
Boeken heb ik nog wel een aantal

 

Waarom een boekendag?

In de USA hebben ze vandaag een dag gewijd aan boeken en bibliotheken. Kennelijk wordt dat hier minder op waarde geschat, want er is in Europa verder niets over te vinden. Maar goed, bij Jetje's dag bepalen we toch vooral zelf wat we als een speciale dag ervaren en wat niet. En dus vinden wij het vandaag Jetje's boekendag.

Boeken tot aan het plafond
De boeken staan zo ongeveer tot aan het plafond

 

Babyboekjes

In de westerse wereld komen kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking met boekjes. Gemaakt van dik karton, zodat ze wat mishandeling overleven kunnen. Boeken hebben een hard leven in die tijd. Geleidelijk aan gaan de plaatjes aangevuld worden met letters en tekstjes. Veel ouders en grootouders kennen de boeken van Dribbel en Dikkie Dik wel, waarbij de held van het verhaal steeds achter een flapje in het boek verborgen zit.
 
Grofstoffelijke trillingen
Grofstoffelijke trillingen. Een ijzersterk boek over kunst...


Nijntje gaat naar zee!

De korte teksten worden wat langer. Nijntje doet haar intrede. Veel ouders kunnen hele passages uit die boekjes uit het hoofd opzeggen. Als je ze maar vaak genoeg voorleest blijft het vanzelf wel hangen. En dan komt op een gegeven moment de school. Het voorlezen wordt minder en langzaam maar zeker gaan de kinderen zelf lezen. En dat ontwikkelt zich steeds verder. 
 
Op de middelbare school komt daar in een aantal gevallen ook meer aandacht voor literatuur en voor vreemde talen bij. De verzameling boeken groeit en groeit. Studies brachten in elk geval tot voor enkele jaren de nodige boeken met zich mee, maar sinds de opmars van internet, vanaf de negentiger jaren wordt ook veel materiaal daar van af gehaald. 

Helmut Newton
Ook de fotografen zijn vertegenwoordigd. Met Helmut Newton bijvoorbeeld


De verschuiving bij de bibliotheek

De bibliotheek is verschoven van plek waar je voor een week een boek kon lenen naar een soort ontmoetingscentrum waar van alles te doen is. En ja, boeken lenen is ook nog steeds mogelijk. 

Oude boeken kunnen weg. Maar laten vallen is ook niet nodig
Oude boeken kunnen weg. Maar laten vallen is ook niet nodig


De ondergang van de Slegte

Boekhandels zijn veelal verdwenen. Vele boekenliefhebbers denken nog met weemoed en nostalgie terug naar winkels als "de Slegte", waar men uren door kon brengen, zoekend en snuffelend in oneindige rijen planken met boeken. Boeken, boeken en nog eens boeken. Voor sommigen een waar soort paradijs. Het is niet meer. Er is nog een online variant, maar die kan niet in de schaduw staan van de oude versie. Opmerkelijk was, dat je bij een boek altijd kon ruiken, dat het bij "de Slegte" gekocht was. Waardoor dat kwam was onduidelijk. Maar die geur was bij elk boek onmiskenbaar aanwezig. 

Wie weet komt er een revival van het echte boek

Maar goed, wie weet komt er ooit nog een revival van het fysieke boek. Alles in het leven gaat in golfbewegingen. Dus waarom de boekenmarkt niet?  

Quote van de dag


quote van de dag



 
 

 

Tips om gemakkelijker te onthouden

Verbeter eenvoudig je geheugen met deze trucjes!

Het is waarschijnlijk voor velen al een bekende truc, maar hij kan behoorlijk effectief zijn om iets te onthouden:  Moet je bijvoorbeeld een lijstje onthouden? Vaak werkt het prima om de eerste letters van alle zaken op je lijstje te nemen en daar een woord van te vormen. Een dergelijk woord, samengesteld uit vrij willekeurige letters, wordt een acroniem genoemd. 

Stel dat je aan een vijftal mensen een kaart moet sturen. Dat zijn Eduard, Victor, Leo, Gerard en Izaak. Hun voorletters zijn dan E,V,L,G, en I. Als we die letters even door elkaar husselen, dan kunnen we daar het woord VLIEG mee vormen. Nu is het nog even zaak om dat woord te onthouden. Zie in gedachten een vlieg over uw arm lopen. Beeld je het insect goed in, inclusief details als vleugels, pootjes, de bolle ogen etc. Voel daarbij het gekriebel en hoor het zoemen van de vlieg als hij weer wegvliegt. Hoe beeldender je het kunt maken, hoe beter het is. Heb je het idee een beetje? 
 
Laten we nog een voorbeeld pakken. We gaan naar de bouwmarkt en moeten de volgende artikelen hebben:

  • Bloempotten;
  • Lijm;
  • Aarde voor in de bloempotten;
  • Voegenkit;
  • Schroevendraaier.

Samenvoegen van de eerste letters levert het "woord" BLAVS of zoiets op. Maar het hoeft niet altijd een bestaand woord te zijn. Even schuiven met BLAVS levert dan LAS BV op, typisch een tekst van een bedrijf dat we in gedachten op een bedrijfsauto zien staan. Maar we zien ook iemand die aan het lassen is. Met zo'n witte vlam waar je niet in moet kijken, want je ziet die vlam dan minuten later nog steeds voor je. Maar het levert een mooi beeld op om te onthouden.
 
lasser

 

Zie de lasvlam, hoor het gesis, ruik de typische brandlucht van oververhit metaal. Dat lassen onthou je daarna echt wel. En in combinatie met de tekst op de auto is LAS BV te doen om te onthouden. Dan heb je straks in de bouwmarkt in elk geval de eerste letters van je lijstje. En wedden dat je je herinnert waar elke letter voor staat?

Eigenlijk kan het woord dat je vormt niet gek genoeg zijn. Het is het belangrijkste, dat je er een beeld bij kunt krijgen. Want beelden zetten zich in onze hersenen vast. Precies wat we willen. 

En probeer die techniek desnoods ook te gebruiken als we een woord gaan vormen. Zie de bloempotten voor je. En de aarde die daar in moet. Zie een tube voegenkit met een schroevendraaier erbij. Zie jezelf een schroef indraaien. Voel de schroevendraaier in je hand. Voel de lijm aan je vingers plakken en pluk het er denkbeeldig weer af. Voor al deze zaken geldt, dat hoe meer zintuigen je in kunt zetten, hoe beter het zal werken. Dus probeer denkbeeldig de lijm te ruiken. En de vochtige herfstgeur van de aarde. Het werkt. 

Maak er een verhaal van


Heb je te maken met een langere lijst zaken die geen relatie lijken te hebben? Maak dan een soort van verhaal van de verschillende elementen. Denk eens aan het volgende lijstje:

  • Een glas water;  
  • Een tuba;  
  • Een kat;  
  • Uien;  
  • Een meloen. 

Nou, dit heeft weinig met elkaar te maken, nietwaar? Gek genoeg is dat heel mooi. Het maakt het mogelijk om een soort inwendig beeldverhaal te maken met een grote kans, dat je het gaat onthouden. Hoe vreemder hoe beter, ook hier weer. En zet ook weer zoveel mogelijk zintuigen in. 

Je ziet een kat voor je, die op de tafel speelt met een meloen. De meloen rolt tegen een paar uien aan. De uien rollen op hun beurt weg en stoten het glas water om. Dat water verdwijnt in de tuba, die tegen de tafelpoot aan stond.

Een knullig verhaaltje? Inderdaad. En daarom iets dat je gemakkelijk kunt onthouden, omdat het beeldend is. Ruik ook de uien en de meloen. Hoor het geluid van een tuba en een omvallend glas. Voel koud water op je handen. Dat soort extra's vergroten de kans op onthouden nog verder. 

Het verhaal kan niet vreemd genoeg zijn. Zoals eerder gezegd: Als het maar beeldend is. Dan werkt het. 

Is de lijst met voorwerpen erg lang? Probeer dan korte lijsten te maken. En maak een extra lijst met de woorden waar de andere, kortere lijstjes mee beginnen. 

Natuurlijk vragen dit soort technieken veel oefening. Maar als je er eenmaal handigheid in hebt, dan kun je er heel veel plezier aan beleven. 




Dat is dan al weer maandag. Lekker hoor, zo'n kort weekje. En dan is het de dag van de drop. Lekker, we lusten hier bij Jetje's dag wel een dropje. Maar niet te veel, want daar wordt je weer dik van. Alles met mate! Een fijn weekend en tot maandag. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts