Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

8 Maart. Internationale Vrouwendag

8 Maart. Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. Deze dag wordt gezien als de actiedag van de vrouwenbeweging en volgens velen op internet is het de belangrijkste dag van het jaar. 


 
Internationale vrouwendag

Ontstaan Vrouwendag

Het ontstaan van de Internationale Vrouwendag gaat terug tot de 19e eeuw en wel tot 1911. In dat jaar werd de eerste Internationale Vrouwendag georganiseerd. In die tijd stond de verbetering van vrouwenrechten centraal, met name het kiesrecht voor vrouwen. Aangezien zeker in de westerse landen het vrouwenkiesrecht een vanzelfsprekend iets is geworden, zijn de thema's geleidelijk aan verlegd.

Dolle Mina's

In de jaren '70 zagen we vooral de thema's van de zogenaamde Dolle Mina’s. Dit was een groep vrouwen die vocht voor meer vrouwenrechten. Het zelfbeschikkingsrecht bij abortus was belangrijk en werd uitgedragen met de slogan "Baas in eigen buik". In de huidige tijd zien we vooral manifestaties "tegen geweld" en voor "gelijke behandeling".


De kern van de vrouwenprotesten is altijd nog gelijke rechten en gelijke behandeling. Veel nadruk wordt gelegd op strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ook de strijd tegen vrouwendiscriminatie staat hoog aangeschreven. In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties deze 8 maart op veel verschillende manieren. 

8 Maart. Internationale vrouwendag

Ontstaan in New York

De datum van 8 maart is afgeleid van de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De doelen van de staking waren betere arbeidsomstandigheden, kiesrecht en een achturige werkdag. Allerlei vrouwengroepen en vrouwenorganisaties vieren nu de Internationale Vrouwendag waarbij vaak niet alleen de vrouwenrechten meer centraal staan, maar er ook steeds meer wordt uitgeweken naar politieke onderwerpen, zoals de situatie in de zorg en racisme. Ook zaken als vrouwenhandel en gedwongen prostitutie spelen een rol.

Mijn eigen ervaringen

Ik weet niet of in Nederland elke vrouw een gevoel heeft dat ze onderdrukt of achtergesteld wordt. Zelf heb ik er het nodige van gezien gebeuren, maar ik heb mij zelf inmiddels aardig tot een zelfstandige vrouw opgewerkt, die in heel veel opzichten haar mannetje wel staat. Wat natuurlijk een rare uitdrukking is, in dit kader.

8 Maart. Internationale vrouwendag


Vrouwenrechten? Wat zijn dat?

De ervaring die ik met vrouwenrechten heb, was in mijn jeugd, waarover ik in dit artikel al een tip van de sluier heb opgelicht. In de zware Calvinistische gemeenschap waren de vrouwenrechten heel duidelijk geregeld. Die waren er niet. Mijn moeder had als toegewezen recht het dienen van mijn vader in alle opzichten. 

Bij het kerkelijk huwelijk werd dit ook als zodanig gesteld. De vrouw had in het huwelijk een dienende rol. Velen vrouwen lieten het daarbij en gingen gewoon hun eigen gang. Maar in de echt zware kringen werd er wel degelijk naar geleefd. Om een voorbeeld te noemen: Als mijn vader het glas van zijn cognacje op de grond kapot liet vallen, dan bleven de scherven liggen tot mijn moeder ze opraapte. Al duurde het een paar dagen, want ze zag later niet zo best meer.

Zijn kleding liet hij, als hij naar bed of onder de douche ging gewoon vallen en mijn moeder ruimde ze dan achter hem op. Dat hij zelf zijn koffie van de tafel pakte was ondenkbaar. Die kreeg hij netjes aangereikt en als het kopje leeg was zette mijn moeder het weer op tafel. Dat hij niet met vrouw en kinderen aan het ontbijt zat was logisch. Mijn vader kreeg standaard zijn ontbijt op bed. En iedereen vond dat de normaalste zaak van de wereld.

Nou ja,  op latere leeftijd ging ik toch wat meer om me heen ging kijken en zag toen wel hoe het ook anders kon. De plaats van mijn moeder in het leven zou beslist niet de mijne worden.

8 Maart. Internationale vrouwendag

Een wereld te winnen? 

Je zou verwachten dat hier een wereld te winnen was voor de vrouwenbeweging. Maar niets is minder waar. De situatie wordt er veel te veel als volkomen natuurlijk en vanzelfsprekend gezien. Tenslotte wordt er op deze manier de juiste uitvoering gegeven aan de leer van de kerk. En die leer gaat heel, heel ver boven aardse zaken als vrouwenrechten. 

Ook vrouwen vinden de situatie in het algemeen prima, of laten er minimaal geen stem tegen horen. Ook de vrouwenbeweging zelf lijkt de situatie in religieuze omgevingen als vanzelfsprekend en volkomen acceptabel te zien. Persoonlijk vind ik dat één van de zwakste kanten van de beweging. Juist daar waar de grootste ongelijkheden optreden en nog een wereld te winnen valt, wordt er weggekeken.

En dat is in mijn ogen heel jammer. Copyright Frans Vogels
Copyright Frans Vogels.  Een kopie van een toepasselijk Facebookbericht

 

Nog een toepasselijke toevoeging van de Belgische kunstenaar Frans Vogels waar we eerder al een artikel aan gewijd hebben. Klik hier voor dat artikel


Quote van de dag


onmogelijk is ook maar een mening


 

"Jetje" expositie in Zoetermeer

En daar hang je dan plotseling in de winkelstraten in Zoetermeer
En daar hang je dan plotseling in de winkelstraten in Zoetermeer
 
Bij het opruimen van oude computerschijven, kom je nog wel eens wat herinneringen uit de oude doos tegen. Zeker in de eerste jaren van mijn modelwerk kwam ik heel veel bij de tekenclub in Zoetermeer aan de Dorpsstraat. Met vier clubs over twee middagen en twee avonden was daar voor een model werk genoeg te vinden.
 
Expositie Zoetermeer. Één deel van de poster...
Één deel van de poster...

 
Expositie Zoetermeer. En het tweede deel...
En het tweede deel...

En dat was ook nog in de tijd, dat je wel eens vaker dan één keer per seizoen bij een tekenclub kwam, zodat model en kunstenaars toch een soort band opbouwden. Dat was ideaal voor beide partijen, maar de laatste jaren is deze gewoonte bijna overal afgeschaft. Het is één van de redenen dat ik met modelwerk ben gestopt. Juist die band met tekenaars maakt het werk als kunstmodel leuk en interessant. 
 
Expositie Zoetermeer. Contacten zijn leuk en waardevol
Contacten buiten het eigenlijke poseerwerk zijn ook best leuk en waardevol


Deze Zoetermeerse club organiseerde regelmatig op de tweede zaterdag van de maand, inloopmiddagen die draaiden om een bepaald model en dan werden de werkstukken getoond, die daar door de kunstenaars naar dat model waren gemaakt. 
 
En zo kon het dus gebeuren dat ik mijzelf tegenkwam in de Dorpsstraat in Zoetermeer. 

 

Expositie Zoetermeer.Iedereen maakt je net iets anders
Het leuke is dat iedereen je net weer anders maakt
 
Hieronder een impressie van deze middag. Heel leuk om op terug te kijken. En buitengewoon jammer dat deze tekenclub het enkele jaren geleden uiteindelijk niet heeft weten te redden. 
 
Expositie Zoetermeer.Veel verschillende versies van jezelf
Je komt allerlei verschillende versies van jezelf tegen :-)

Morgen is het knakworsten dag? Wat? Inderdaad. Knakworstendag! Dus gaat Jetje's dag daar morgen natuurlijk aandacht aan schenken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht u ook een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Een verwijzing naar een eigen website of weblog is toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. Bij belangstelling of vragen kunt u altijd contact opnemen en dan kijken we graag wat mogelijk is.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter 

Foto's uit Jetje's dag op Pinterest 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts