Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

22 mei 2024. Jetje zoekt mooie locaties

 

22 mei 2024. Jetje zoekt mooie locaties

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag 

Sommige fotografen en modellen hebben wel eens moeite om een leuke locatie te vinden. Dat herken ik ook wel, maar in dat geval wijk ik met mooi weer altijd uit naar een oud plaatsje. Dat gaat als achtergrond eigenlijk altijd wel goed en wat je er voor kleding bij aan hebt, is meestal niet eens zo heel kritisch. En kies ik zelf vaak voor een beetje kleur. Dat is ook in de herinnering van vandaag terug te vinden. Ik wens iedereen een fijne woensdag. (Ik moet altijd even nadenken met dit soort rare weken waar dagen in lijken te ontbreken.)

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje vindt mooie locaties in oude stadjes;


 2. Heb je al een not-to-do lijst?;

  3. Nog een oud plaatsje, namelijk Zutphen.


Oude plaatsjes vormen vaak een leuke locatie


Ik ben een liefhebber van oude stadjes. Ze bieden een bepaalde rust die je in het huidige snel-snel-snel bestaan niet veel meer tegenkomt. En die rust is één van de punten die het er zo lekker werken maakt als je met een fotoshoot bezig bent.


Deze oude stadjes, zoals hier Buren in de Betuwe bieden een onweerstaanbare charme als achtergrond voor modelfotografie. Er is vaak sprake van een unieke combinatie van historische architectuur, hele smalle straatjes en sfeervolle pleinen. En dat zorgt voor sfeer die moeilijk te evenaren is in moderne omgevingen, waar alles op efficiency is ingericht. Laten we nog eens een paar voordelen van stadjes, zoals Buren in de Betuwe bekijken. We zijn er met Jetjesdag inderdaad al eens eerder geweest.


1. De geschiedenis kijkt er met je mee

De gebouwen in oude stadjes zitten vaak tot aan de nok vol met geschiedenis. Een geschiedenis die er een bepaald karakter aan gegeven heeft. Het gaat van middeleeuwse kastelen en gotische kerken tot pittoreske vakwerkhuizen en barokke gevels. De verschillen aan stijlen die we er waar kunnen nemen bieden een schat aan mogelijkheden voor modelfotografen. Deze historische structuren fungeren niet alleen als prachtige achtergronden, maar voegen ook een gevoel van diepgang en tijdloosheid toe aan de beelden. En het gevoel dat de geschiedenis over je schouder mee kijkt, maakt fotoshoots vaak extra bijzonder. 


2. Wandelen in sfeervolle nauwe straatjes

De smalle, kronkelende straatjes van oude stadjes zijn ideaal voor het maken van meer persoonlijke en daardoor ook boeiende foto's. Deze straatjes zijn vaak geplaveid met kinderhoofdjes, die ook wel kasseien worden genoemd. De straatjes zijn omzoomd met charmante huizen en andere gebouwen, wat een romantische en authentieke sfeer oproept. Het natuurlijke licht dat tussen de gebouwen door valt, zorgt voor interessante schaduwen en highlights, waardoor een fotograaf samen met zijn model prachtige licht- en schaduweffecten kan vastleggen.


3. Gezellige pleintjes en terrasjes

Oude stadjes hebben vaak gezellige pleintjes vol met terrasjes, fonteinen en standbeelden. Deze levendige locaties bieden niet alleen een dynamische achtergrond, maar ook de mogelijkheid om de contacten van het model met de omgeving vast te leggen. De aanwezigheid van lokale bewoners en toeristen kan een natuurlijke en spontane sfeer toevoegen aan de foto's. Wees nooit bang van wat extra mensen.


4. Kleurrijke markten en ambachten

De markten in deze oude stadjes zijn vaak rijk aan kleur en activiteit. Kraampjes vol met bloemen, fruit, handgemaakte producten en antiek kunnen een levendige en interessante achtergrond vormen voor onze modelfotografie. Bovendien bieden lokale ambachten en winkels vaak unieke rekwisieten die het verhaal van de foto's kunnen ondersteunen en verder verrijken.

5. De tijdloze sfeer

Eén van de grootste voordelen van oude stadjes is hun tijdloze sfeer. Deze locaties voelen vaak aan alsof de tijd er heeft stilgestaan. En dat helpt enorm bij het zorgen voor foto's met een nostalgisch en romantisch karakter. Deze tijdloze kwaliteit maakt de foto's ook een stuk minder gevoelig voor trends en mode. En daardoor zullen ze lang een blijvende aantrekkingskracht bij je publiek behouden.


6. Diversiteit in unieke plaatsen

Geen twee van deze oude stadjes zijn precies hetzelfde. Elk stadje heeft zijn eigen unieke geschiedenis, cultuur en mooie plekjes. En dat betekent dat fotografen er steeds weer nieuwe en inspirerende settings kunnen ontdekken. Of je nu op zoek bent naar de grandeur van een overweldigende oude kathedraal of de charme van een verborgen steegje, deze oude stadjes bieden eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en verkenning.

Conclusie

Oude stadjes bieden een unieke en veelzijdige achtergrond voor modelfotografie, met hun rijke historie, sfeervolle straatjes en tijdloze charme. Ze zorgen voor een context die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar die ook de mogelijkheid biedt om uitgebreide fotografische verhalen te vertellen. Voor fotografen die op zoek zijn naar een achtergrond voor hun modelfoto's die zowel inspirerend als authentiek is, zijn deze oude stadjes een perfecte keuze.

 


Ook dingen niet doen kan heel belangrijk zijn

Er wordt wel eens gezegd dat als je een doel nastreeft, dat het minstens zo belangrijk is om te weten wat je NIET wilt doen, dan wat je WEL wilt doen.

Een plan om een doel te bereiken zou dan niet alleen een to-do lijst moeten bevatten, maar ook een not-to-do lijst. 

En het kon nog wel eens lastiger blijken om die not-to-do lijst op te stellen, dan de to-do lijst. Die laatste is vrij concreet en vaak vloeit de ene stap min of meer logisch voort uit de vorige of mogelijk de eerstvolgende stap.

Als je een lijst moet maken van wat je niet wilt doen, dan is dat veel minder gestructureerd. Er zal veel minder verband zitten tussen de losse delen van je lijst. Dat alleen maakt het al een stuk lastiger om die not-to-do-lijst te maken. Maar er is meer. Dingen niet doen is een harde, maar noodzakelijke keuze, die soms tegen het gevoel in gaat. En dingen doen die tegen je gevoel in gaan vragen om moed. Moed om iets te doen wat misschien niet echt logisch of voor de hand liggend lijkt te zijn.

Waarschijnlijk is het feit dat er moed voor nodig is om een not-to-do-lijst te maken één van de voornaamste redenen dat ze aan de meeste plannen ontbreken. En dat is jammer, want juist ook een commitment met jezelf om dingen NIET te doen, kan je een eind verder helpen bij het realiseren van dat wat je WEL wilt doen. 


Herinner je je deze nog?

Degenen die dit weblog een beetje volgen (Hartelijk dank daarvoor, ik waardeer dat zeer) weten inmiddels wel dat ik een mens ben van kleuren. Ik ga voor de felste kleding niet opzij. Ook als ik eens een kunstwerkje knutsel, mag ik daar graag de nodige kleur in gebruiken. Zoals in deze beschilderde toiletrol. Voor wie alles over het beschilderen van toiletrollen wil weten staat er weer een post op Jetje's dag. Ik zou zeggen: Lees "12 januari 2022. Dag van de kleurige kunst." op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/12-januari-dag-van-de-kleurige-kunst.html


Is dit wel kleurig genoeg? 

Zutphen

Rustig kabbelt de IJssel voorbij. Zo'n rivier die altijd weinig voorstelt als ik er een keertje ben, maar waar je af en toe de raarste beelden langs ziet komen als de waterstand weer eens onwijs gestegen is. In de steden langs die rivieren zie je nog wel eens merktekens. Zo hoog is het water ooit gekomen. En dat is soms best hoog. Toch hebben die steden langs de rivier de tand des tijds aardig doorstaan. We zijn vandaag bijvoorbeeld in Zutphen en daar zijn de nodige bouwwerken te vinden waar we aan zien kunnen dat die al een lang en vrij ruig bestaan achter de rug hebben. We kijken vandaag dan ook naar een paar foto's van die mooie stad. 
Morgen in Jetje's dag
Misschien moet ik eens iets met dozen gaan doen. Kan ook heel leuk zijn.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts