Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

23 mei 2024. Gaat Jetje in het klooster?

 

23 mei 2024. Gaat Jetje in het klooster?  


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal  

Het leuke van werken met verschillende fotografen is wel, dat de meeste ook wel over een kast met uiteenlopende kleding beschikken. En dat is dan weer een grappige aanvulling op mijn eigen kledingkast. Die is ook wel goed gevuld, maar het is altijd aardig om eens tegen iets vreemds aan te lopen, zoals de felrode monnikspij die ik tussen de kleding van fotograaf Ton van der Pal vond. En die dan ook gebruikt is in bijgaande fotoshoot. 

Op zich is dit een religieus gebruik waar men in de kerk waar ik vandaan kom niet aan deed en waar ik weinig van weet. En daarom ben ik even rond gaan zoeken op het internet. Nu kan ik het allemaal een beetje plaatsen. Alleen de kleur rood wordt meestal gedragen bij bepaalde rituelen. 

Als ik het zo allemaal lees, denk ik dat ik me het bij het dragen van een pij of een habijt maar ga beperken tot fotoshoots. De rest van het kloosterleven dat er bij hoort spreekt me wat minder aan. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje trekt alvast een monnikspij aan;


 2. Met langzaam opbouwen kom je ook overal;

  3. Medemblik is een leuke plaats en de moeite waard.


Monniken, hun kleding en manier van leven



Monniken zijn religieuze mannen die een leven van toewijding, ascese en gemeenschap leiden. Ze wijden zich volledig aan hun spirituele geloof en leven vaak in kloosters, nogal afgezonderd van de rest van de wereld. Hun manier van leven en kledij varieert afhankelijk van de religieuze traditie waartoe ze behoren. Denk bij die tradities aan het boeddhisme, christendom of andere religieuze ordes. Sommige religies, bijvoorbeeld de Christelijke met de Katholieke richting,  kennen trouwens ook een vrouwelijke variant. Maar dat geldt dus niet voor allemaal. 


Boeddhistische monniken

Een godsdienst waar de monnik een vrij vooraanstaande verschijning is, is het Boeddhisme. De kloosters van deze monniken staan wereldwijd bekend, onder andere vanwege hun manier van leven. 


De kleding van boeddhistische monniken     

Kleding

Boeddhistische monniken dragen vaak eenvoudige gewaden. Deze gewaden staan bekend als "kasaya." Ze zijn meestal gemaakt van dunne stof. De gewaden hebben een specifieke kleur. Die kleur varieert dan weer per land en traditie. In Thailand  zijn de gewaden vaak saffraankleurig of oranje. in boeddhistische landen zoals China, Japan en Korea, kunnen de gewaden ook bruin, grijs of zwart zijn.


De manier van leven   

Boeddhistische monniken leven volgens de zogenaamde "Vinaya." Dit is een gedetailleerde set van regels en voorschriften. Hun dagelijks leven omvat meditatie, studie van de boeddhistische geschriften en het uitvoeren van rituelen. Monniken treden vaak op als leraren en spirituele gidsen voor leken. Ze leven van aalmoezen die ze ontvangen van de gemeenschap en besteden hun tijd aan spirituele ontwikkeling en gemeenschapsdienst. Deze manier van leven is kennelijk wel gezond. Je hoort nog wel eens van een kloosterling die ver boven de 100 geworden is. 


Christelijke monniken


Kleding   

Christelijke monniken, zoals die in de Benedictijnse of Cisterciënzer ordes, dragen meestal habijten. Deze habijten zijn lange, losse gewaden, vaak met een kap en zijn in het algemeen zwart of wit, afhankelijk van de orde. De habijt symboliseert eenvoud en toewijding aan de goddelijke macht.

Manier van leven   

Ook het leven van christelijke monniken is vooral gebaseerd op gebed, werk en studie. Ze volgen vaak de regel van st. Benedictus, die staat voor "ora et labora" (bid en werk). Hun dag is opgedeeld in gebedsdiensten, werk (zoals landbouw, schrijven of onderwijs) en studie. Monniken wonen in kloosters en leiden een leven van armoede, kuisheid en volstrekte gehoorzaamheid. Veel kloosters zijn volledig  zelfvoorzienend. Vaak verkopen ze agrarische producten zoals kaas, wijn of honing om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook het bier van sommige abdijen is beroemd. 

Hindu monniken (sadhus)


Kleding   

Hindoeïstische monniken, of "sadhus", dragen vaak oranje of saffraankleurige kleding. Deze kleur symboliseert afwijzing van wereldse geneugten en een leven gewijd aan een spirituele zoektocht. Sommige sadhus dragen nauwelijks kleding om hun afstand van het materiële leven nog wat meer te benadrukken.

Manier van leven   

Sadhus leven een ascetisch leven, vaak zwervend van plaats naar plaats. Ze brengen veel tijd door met meditatie, het zingen van heilige liederen en het bestuderen van de geschriften. Ze zijn meestal afhankelijk van aalmoezen voor hun overleving. De levensstijl van een sadhu is extreem eenvoudig en ze bezitten weinig tot geen materiële bezittingen.

Samenvattend


Monniken over de hele wereld delen een gemeenschappelijke toewijding aan spiritualiteit en eenvoud, ondanks hun verschillende religieuze achtergronden. De kleding symboliseert hun afwijzing van wereldse zaken en hun toewijding aan een hoger doel. Hun manier van leven is meestal gewijd aan gebed, meditatie, studie en dienstbaarheid aan anderen, waarbij ze vaak afgezonderd leven van de rest van de samenleving om zich volledig te kunnen richten op hun spirituele zoektocht.

Afijn, ik weet ook weer wat meer en denk dat ik het toch maar bij mijn huidige bestaan houdt. Dat lijkt me voor iedereen beter, zeker als ik kijk naar een voorschrift als "volstrekte gehoorzaamheid." Dat is niet voor mij.  

Toevoeging van Mari Kapteijns:

Vaak is het zo dat vrouwelijke monniken in het geloof als ‘minder’ werden en worden beschouwd. B.v. in het Boeddhisme werden vrouwen beschouwd als materialistisch en emotioneel, minder bereid tot wereldverzaking en minder goed in staat om vooruitgang te boeken op het boeddhistische pad. In de Theravada- en algemene Mahayana-traditie gelooft men dat - hoewel men de bevrijding van een Arhat kan bereiken met een vrouwelijk lichaam - men in de laatste wedergeboorte een mannelijk lichaam nodig heeft om de totale verlichting van een Boeddha te bereiken. 

Alle foto's zijn van Ton van der Pal uit Amersfoort.





De kracht van accumulatie

Accumulatie is het effect dat als je steeds een klein beetje van iets doet, dat de tijd er dan wel voor zorgt dat het steeds meer wordt. Bekend is het wegleggen van kleine geldbedragen die dan door samengestelde rente plotseling steeds sneller gaan groeien naar een groot bedrag. Maar hier hebben we het niet over geld, maar over vormen van tijdsbesteding. Hoe je niet alleen moet kijken naar wat er allemaal uit je handen komt, maar ook naar wat je verder doet.

Actie, het aan de gang gaan met je project of andere bezigheden, leidt tot meer motivatie. Het voelt gewoon goed. Dat is bekend. Maar als dat zo is, dan moet je dat gevoel toch uitmelken waar het maar mogelijk is? Dan moet je er uit halen wat er in zit. Sterker nog, misschien is er nog wel meer uit te halen. 

En dus moet je elke dag afsluiten met even op een rij te zetten wat je gedaan hebt. Het maakt niet uit of het klaar is gekomen, goed gelukt is of wat dan ook. Je hebt het gedaan. Klaar. En alleen al het feit dat je aan de gang bent gegaan verdient al de nodige waardering. Ook vanuit jezelf. Voel goed bij jezelf hoe je alleen uit je acties al voldoening kunt halen.

De dag daarop doe je dit weer. En je blijft het doen. Gewoon de gehele week lang. En dan zet je aan het einde van de week alles van die afgelopen week nog eens op een rijtje. Dan zie je dat je die week eigenlijk best wel heel wat gedaan hebt. En merk je ook hoe goed dat wel niet voelt. Nog veel beter dan het goede gevoel dat je al had van die ene dag. Het gevoel begint zich op te stapelen, dat ga je steeds meer merken. 

En na vier weken kijk je terug op die hele periode. Wat heb je allemaal gedaan die weken? Dat is dan best wel veel waarschijnlijk. Meer dan je op het eerste gezicht zelf dacht. En dat komt weer omdat je gewend bent om alleen maar naar resultaten en uitkomsten te kijken. We zijn niet gewend om te waarderen dat je iets gedaan hebt. Al heb je er misschien niets tastbaars aan overgehouden. Want we zijn allemaal opgegroeid met het besef dat we productief moeten zijn. Dat het al heel mooi is, dat je daadwerkelijk iets doet, is in het begin iets nieuws. Maar het went snel.

Na 12 van die maanden kijk je terug op een productief jaar waarin je veel motivatie hebt opgebouwd. Ok, er zal ook wel het nodige misgegaan zijn. Niet alles is gelukt, maar dat was ook niet te verwachten. Maar je hebt het wél geprobeerd. Je hebt het in gang gezet. Dus alle reden om het jaar supergemotiveerd af te sluiten en uit te kijken naar een volgend jaar. 



Herinner je je deze nog?

Zo af en toe is het wel eens handig om je werkplek op te ruimen. Eens goed poetsen, stofzuigen en dergelijke. Jullie kennen het wel. En aangezien het op 14 jan 2022 de "Ruim je bureau op" dag was, leek mij dat een heel goed moment om er eens even flink doorheen te gaan. 

Zie   https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/14-januari-ruim-je-bureau-op-dag.html

Hier zie je hoe ik op de foto afscheid neem van de CD. Heeft ook al weer zijn tijd gehad.





Medemblik

Een plek waar het ook altijd wel even gezellig wandelen is, is Medemblik richting de kop van Noord- Holland. Een oud stadje met de havens vol plezierjachten met het kasteel Radboud op de achtergrond. En voor de liefhebbers is er nog de stoomtrein naar Hoorn en de bootverbinding met Enkhuizen. Het IJsselmeer zorgt voor enorme vergezichten, hooguit wat ontsierd door windturbines. Kortom, ook weer zo'n plaats waar ik hoognodig weer eens heen moet. 










Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik maar eens met wat dozen aan de gang. Je schijnt een grote doos ook als een soort van lingerie te kunnen gebruiken en dat moet ik dus hoognodig uitproberen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts